وضعیت خودرو های مانده در گمرک

4.1
(31)

با توجه به این که به تازگی ورود خودرو های وارداتی آزاد شده است، برای بسیاری از افراد این سوال ایجاد شده است که سرانجام وضعیت خودرو های مانده در گمرک چه می شود؟

اگرچه از سال 97 چندین بار اعلام شده است که خودرو های مانده در گمرک در حال ترخیص هستند، اما بسیاری از این وعده ها پوچ بوده و همچنان تعداد بسیار زیادی از شرکت ها و خریداران منتظر ترخیص خودرو های خود هستند.

در این چنده ماه اخیر صحبت واردات خودرو بسیار داغ شده است و بسیاری امیدوارند که در این اوضاع وضعیت خودرو های مانده در گمرک نیز مشخص شود، در ادامه به صورت دقیق این موضوع را در این مطلب از کیان باتری بررسی می کنیم.

 

وضعیت خودرو های مانده در گمرک
خودرو های مانده در گمرک

جهت خرید باتری ماشین با جدیدترین تاریخ تولید کلیک نمایید!

ماجرای خودرو های مانده در گمرک چه می باشد؟

ماجرای این جریانات از این است که در طی سال های گذشته تقریبا 12 هزار و 261 خودرو وارد کشور شد، اما در همان زمان ها بود که شرایط دولت و سیاست های دولت تغییر کرد و در نتیجه این تغییرات ترخیص خودرو ها عقب افتاد و به تدریج در گمرک و بنادر انباشته شدند.

یکی از تغییراتی که مانع از ورود خودرو ها شد مربوط به تغییر سیاست های ارزی سال 97 می باشد، علاوه بر آن ممنوع شدن واردات خودرو و تغیر پیدا کردن ضوابط فنی واردات باعث شد امکان ترخیص شدن این خودرو ها بنابر قانون جدید وجود نداشته باشد.

در این میان و علاوه بر مشکلات پیش آمده برخی از این خودرو ها درگیر پرونده قضایی بودن و وضعیت برای آن ها سخت تر شد.

چالش های بسیاری بین صاحبان خودرو و وارد کنندگان در دولت قرار داشت، سرانجام این چالش ها در دی ماه 1397 بود که هیات دولت مصوبه ای را اعلام کرد تا صاحبان خودرو بتوانند نسبت به ترخیص خودرو های خود اقدام کنند.

در مجموع برای این افراد 6 ماه زمان بسته شد، اما پس از پایان این مهلت تمامی 12 هزار خودرو موفق به ترخیص شندند و حتی تعداد کمی از آن ها که پروانه گمرکی دریافت کرده بودند به دلیل تمام شدن زمان در مرحله خروجی باقی ماندند.

پس از تمام شدن این زمان سویی از اعتراض ها بلند شد اما دولت اعلام کرد که فعلا هیچ برنامه دیگری برای تمدید مدت زمان ندارد و باید صبر کرد.

همچنین بخوانید: تکلیف خودرو های وارداتی چه می شود؟

چه تعدادی از خودرو های مانده در گمرک در سال 99 آزاد شد؟

خودرو های دپو شده در گمرک
خودرو های دپو شده در گمرک

سال گذشته دولت اعلام کرد که تصمیم دارد مجوزی صادر کند تا تمامی خودرو های مانده در گمرک آزاد شود و عبارتی وضعیت خودرو های دپو شده مشخص می شود.

اما طی آمار های به دست آمده با توجه به این که این مهلت زمانی داده شده بسیار کم بود، در طی این زمان تنها 4153 دستگاه موفق به ترخیص شدند و 5108 دستگاه خودرو دیگر در گمرک باقی ماندند.

اما از این تعداد گفته شده 1048 دستگاه با وجود این که پروانه گمرکی را دریافت کرده بودند اما با اتمام زمان ترخیص مواجه شدند و نتوانستند ترخیص شوند.

هرچند که تلاش های بسیاری برای آن ها انجام شد و حتی وزیر صنعت معدن تجارت با ترخیص این خودرو ها موافقت کرد اما به دلیلی نیاز مصوبه دولت این ترخیص ها صورت نگرفت.

همچنین از خودروهای باقی مانده ۳۴۰ دستگاه به گمرک اظهار شده، اما پروانه دریافت نکرده بودند که این تا پایان مهلت مصوبه دولت انجام شد. حدود ۱۰۴ دستگاه خودرو نیز از قبل از سال ۱۳۹۳ در گمرک باقی مانده بودند که از جمله خودروهای وارد شده از محل تسهیلات مربوط به جانبازان بود که حجم موتور تمامی این ۱۰۴ دستگاه بالای ۲۵۰۰ سی سی بود.

البته لازم به ذکر است که در میان این خودرو ها حدود 2289 از آن ها دارای پرونده قضایی بودند و امکان ترخص نداشتند.

علاوه بر آن حد ود 1100 دستگاه حجم موتور آن ها زیر 2500 سی سی بود و به همین دلیل امکان ترخیص وجود نداشت.

سرنوشت خودرو های لاکچری که در گمرک قرار داشت چه شد؟

خودرو های لاکچری در گمرک
خودرو های لاکچری در گمرک

مهدی دادفر دبیر انجمن وارد کنندگان خودرو در این باره توضیح داد که: در اردیبهشت سال 1400 یک هزار خودرو لوکس به سازمان اموال تحویل داده شده بود و قرار بر این بود که برای آزاد سازی خودرو ها رای قضایی صادر شود.

اما اکنون مشخص شده است سازمان اموال تمکین در سال گذشته این خودرو های لوکس را فروخته است.

دبیر انجمن وارد کنندگان در مورد این موضوع گفت که: هزار خودرو در انبار سازمان اموال تملیکی وجود دارد که در سال گذشته 700 تا 800 خودرو به مزایده گذاشته شده است و فروخته شده اند!

شرط جدید ترخیص خودرو

در پاییز 1400 همراه با صحبت هایی که درباره واردات خودرو وجود دارد آزاد کردن خودرو های مانده در گمرک نیز بر سر زبان ها افتاده است و ظاهرا دولت قصد دارد تکلیف آن ها را مشخص کند.

گمرک ایران پیشنهادی به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارائه داده است مبنی بر این که با اجرای برخی از شروط زمان تریخص خودرو های مانده در گمرک سریع تر شود.

در صورتی که این پیشنهاد مورد تایید واقع شود، صاحبان خودرو به مدت 6 ماه فرصت خواهند داشت تا طبق شروط اعلام شده برای آزاد سازی خودرو های خود اقدامات لازم را انجام دهند.

شروط گمرک برای آزاد سازی خودرو های مانده در گمرک و رسوبی

شرایط آزاد سازی خودرو ها از گمرک
شرایط آزاد سازی خودرو ها از گمرک

از سرگیری ثبت سفارش

باز شدن سازمان ثبت سفارش: برای خودرو هایی که تا تاریخ 16 دی 1397 دارای قبض گمرک و مناطق ویژه یا آزد هستند سامانه ثبت سفارش باز خواهد شد.

البته به شرط بدون انتقال ارز و از محل ارز متقاضی با اظهار منشأ ارز به بانک مرکزی آزاد خواهد بود.

سود بازرگانی 40 درصد

سود بازرگانی 40درصد مازاد برای ترخیص: خودروهای با ارزش بیش از ۴۰ هزار دلار با محاسبه و پرداخت ۴۰ درصد سود بازرگانی، مازاد بر مأخذ حقوق ورودی قابل ثبت سفارش و ترخیص هستند.

ورود خودرو های بالای 2500 سی سی

امکان وارد شدن خودرو های بالای 2500 سی سی به مناطق آزاد: البته در مورد این موضوع استثنا وجود دارد، خودرو هایی که متعلق به جانبازان هستند امکان ترخص خواهند داشت.

همچنین بخوانید: واردات خودرو به ایران آزاد شد؟

پرونده قضایی مانع ترخیص نیست

ترخیص خودرو هایی که دارای پرونده قضایی هستند امکان پذیر است: در مورد خودرو های رسوبی 6 ماه مهل برای انجام کارهای ترخیص داده شده است، اما در مورد خودرو های دارای پرونده قضایی مسئله زمانی وجود ندارد.

در مناطق آزاد نیز ترخیص خودروهای سواری بدون رعایت محدودیت حجم موتور ۲۵۰۰ سی سی که تا ۳۱ مرداد ۱۳۹۷ برای آنها توسط مناطق آزاد قبض انبار صادر شده با رعایت مقررات مربوطه، برای شماره‌گذاری و تردد در محدوده مجاز تعیین شده در مناطق آزاد قابل ترخیص است.

خودروهایی که تا ۱۶ دی ماه ۱۳۹۷ دارای قبض انبار بوده و با رویه بانکی تأمین ارز شده‌‌اند، با پرداخت مابه‌التفاوت نرخ ارز دریافتی به قیمت اعلام شده در سامانه نیما و با ثبت سفارش بانکی قابل ترخیص است و هر نوع تخصیص ارز جدید برای این ثبت سفارش‌ها ممنوع خواهد بود.

تشدید رکورد در بازار خودرو ها وارداتی پس از صدور دستور رئیس جمهور مبنی بر ترخیص خودرو های دپو شده

آخرین اخبار ترخیص خودرو از گمرک
آخرین اخبار ترخیص خودرو از گمرک

در چند روز گذشته رئیس جمهور دستوری داده است مبنی بر این که وضعیت خودرو های مانده در گمرک پیگیری شود، همان طور که در بالا اشاره کردیم با توجه به این پیگیری ها مهلت شش ماهه ای در اختیار صاحبان خودرو قرار گرفت تا طبق شروط اعلام شده بتوانند برای ترخیص خودرو ها اقدام کنند.

ترخیص این خودرو های دپو شده همراه با انتشار اخبار مربوط به نهایی شدن مصوبه واردات خودرو توسط مجلس بود، به همین دلیل تاثیر بسیاری بر روی بازار خودرو گذاشته شد؛ پیش بینی می شود در هفته های آینده رکود معاملات در این بخش از بازار خودرو تشدید شود.

با توجه به این صحبت ها به نظر می رسد که سازمان اموال تملیکی قصد دارد 1800 خودرو وارداتی رسوبی را به کشور وارد کند.

البته امید به این است که وارد شدن این خودرو ها بتواند هم برای دولت منفعت داشته باشد و هم قیمت ها را کمی به سمت متعادل شدن پیش ببرد.

با توجه به گفته های حسین میر معینی معاون بهره برداری و فروش سارمان اموال تملیکی؛ پیش نویس این پیشنهاد تهیه و تنظیم شده است و تصمیم گیری نهایی بر عهده دولت است.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را با وضعیت خودرو های مانده در گمرک آشنا نماییم.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
guest
2 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
بردیا
بردیا
2 سال پیش

خودرو های دپو شده یعنی چه؟

کیان باتری
کیان باتری
در جواب  بردیا
2 سال پیش

یعنی خودروهای در انبار پارک شده و ترخیص نشده. ج.ع

سبد خرید
اسکرول به بالا
مشاوره رایگان و ثبت سفارش