عوامل و علائم سوختن واشر سرسیلندر ماشین چیست؟

3.8
(1529)

واشر سرسیلندر قطعه‌ای است که درصورت خراب شدن و عدم توجه به آن، آسیب جدی به سرسیلندر وارد کرده و درنهایت هزینه زیادی برای تعمیر خودرو دربر خواهد داشت. در اینجا نشانه های سوختن واشر سرسیلندر خودرو خواهیم پرداخت.

آیا می دانید وظیفه اصلی واشر سرسیلندر چیست و چه زمانی می سوزد؟ برای آشنایی کامل با وظایف اصلی واشر سر سیلندر و اینکه چگونه بفهمید واشر سرسیلندر خودرو سوخته است؟ با کیان باتری همراه باشید!

 وظیفه واشر سرسیلندر چیست؟
وظیفه واشر سرسیلندر چیست؟

کار واشر سرسیلندر چیست؟

واشر سرسیلندر در موتو بین سیلندر و سرسیلندر قرار می‌گیرد و وظیفه آن ایجاد یک آبندی کامل بین سیستم‌های مختلف روغن رسانی، آب، و احتراق موتور است. واشر سرسیلندر واشری از جنس پنبه نسوز به علاوه فولاد و مس است. این واشر از فرار گاز از محفظه احتراق، نشت آب از کانال‌های آب و نشت روغن از کانال‌های روغن جلوگیری می‌کند.

مقاله پیشنهادی: سیلندر موتور خودرو چیست؟

وظایف واشر سرسیلندر در خودرو

واشر سرسیلندر سه وظیفه اصلی دارد:

1- آب بندی سیلندر

وقتی موتور در حال کار کردن است، فشار سیلندر در موتور بنزینی به راحتی می تواند به 700 psi و در موتور دیزلی، تا 2 هزار psi برسد. واشر سرسیلندر سبب بهینه تر شدن حالت کارکرد سیلندر می شود.

آب بندی واشر سرسیلندر با اهمیت است زیرا هر گونه نشتی گاز در دقت کار موتور تاثیر گذار بوده و موجب کاهش قدرت و راندمان موتور می گردد. واشرسر سیلندر باید بتواند فشار و حرارت زیاد ناشی از موتور را تحمل نماید.

در صورتی که آب رادیاتور اندک باشد فشار زیادی به موتور و واتر پمپ وارد می شود و موجب سوختن واشر سر سیلندر می شود، تعمیر واشر سر سیلندر هزینه هنگفتی را به همراه دارد.

2- هدایت مایعات

داخل بلوک موتور و سرسیلندر مایع خنک کننده موتور و هم روغن موتور مورد نیاز هستند و مسیرهایی در واشر سرسیلندر وجود دارند که بین سر سیلندر و بلوک موتور در گردش باشند. در سرسیلندر، وظیفه مایع خنک کننده تنظیم دمای سوپاپ و شمع ها است.

3- جلوگیری از اختلاط روغن و آب

وجود آنکه وجود این دو سیال در خودرو ضروری است ولیکن اختلاط آن‌ها می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشد. از آنجا که مسیرهای مخصوص مایع خنک کننده و روغن موتور تنها چند میلی متر با هم فاصله دارند. جلوگیری از ترکیب مایع خنک کننده و روغن موتور با هم یکی از وظایف اصل واشر سرسیلندر است.

یکی دیگر از وظایف واشر سرسیلندر جلوگیری از نزدیک شدن گازهای احتراق به مسیرهای مخصوص مایع خنک کننده و روغن موتور است.

منظور از سوختن واشر سرسیلندر چیست؟

واشر سرسیلندر سوخته
واشر سرسیلندر سوخته

سوختن واشر سرسیلندر به اصطلاح به دفورمه شدن واشر می‌گویند که این امر موجب از بین رفتن آب‌بندی مابین سیستم‌های مختلف موتور خودرو می‌شود.

واشر بین بدنه موتور و سر سیلندر با ترکیب مواد نسوز و لایه مسی مقوای مقاوم در مقابل حرارت و لایه فولادی تشکیل شده است که ضمن یکپارچه کردن سر سیلندر به بدنه موتور اجازه می‌دهد تا گردش روغن و آب بدون امکان مخلوط شدن صورت گیرد و نیز فضای سربسته اتاقک احتراق را آب بندی کند.

عوامل سوختن واشر سرسیلندر چیست؟

علت و علائم سوختن واشر سرسیلندر ماشین
علت سوختن واشر سرسیلندر

سوختن واشر سرسیلندر دلایل زیاد و متعددی دارد که از مهمترین این به عمل کردن ناصحیح ترموستات، ایجاد نشتی در سیستم آب و خالی شدن رادیاتور اتومبیل، فشار به موتور و عدم توجه به آمپر خودرو و مستهلک بودن این واشر.

برای تهیه واشر سرسیلندر برای خودرو حتما به این نکته توجه شود که قطعه اصل باشد به این دلیل که قطعه های اوریجینال کیفیت بهتر و دوام بسیار زیادتری دارند. در کل دلایل سوختن واشر سرسیلندر خودرو را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

1. درست کار نکردن فن خودرو

فن خودرو عملکرد ساده ای دارد و اصلا قرار نیست کار پیچیده ای انجام دهد. اما همین عملکرد ساده ی خنک کردن خودرو در صورتی که به درستی انجام نشود، موجب بالا رفتن دمای موتور شده و ممکن است جوش آورده و ماجراهای غم انگیز بعدی رخ دهند.

2. غفلت مکانیک در بستن واشر سرسیلندر

اگر به هر دلیلی سرسیلندر و سیلندر خودروی شما مورد تعمیر قرار گرفته باشد، ممکن است تعمیرکار از روی کم دقتی واشر را به درستی جای نداده و یا محکم نکرده باشد.

این کار را باید با دقت بالا انجام داد به طوری که واشر باید کاملا صاف بسته شود و نوشته ی top بر روی واشر باید بالا قرار گیرد. و سمت مسی واشر به سمت پایین و روی بلوک سیلندر قرار گیرد.

3. جوش آوردن موتور خودرو

داغ شدن موتور از علائم سوختن واشر سرسیلندر است.
داغ شدن موتور از علائم سوختن واشر سرسیلندر است.

موتور خودرو به دلایل متعددی جوش می آورد که از اصلی ترین آن ها کم شدن آب رادیاتور و نشتی آب از موتور می باشد. به علاوه اگر در فصل گرما ضد یخ را از قلم انداخته و از آن استفاده نکرده باشید، خطر جوش آوردن در آفتاب داغ را با ریسک بالا پذیرفته اید.

4. پایان طول عمر واشر سرسیلندر

توجه داشته باشید که به جز عوامل بیرونی و فنی بالا، باید این را بپذیریم که هر قطعه ای طول عمر مشخصی دارد. به همین دلیل با پایان طول عمر واشر سرسیلندر نیز این قطعه عملکرد درستی نخواهد داشت و باید حتما در سرویس های دوره ای ماشین خود، به این موضوع دقت داشته باشید.

استهلاک موتور خودرو که اگر سر سیلندر از موتور باز و جدا شود عملا این قطعه از بین رفته محسوب می شود و باید تعویض شود و موتور هم در صورت کارکرد طولانی و ماندن زیاد در ترافیک از بین می رود.

از دلایل دیگر سوختن واشر می توان به کم بودن آب رادیاتور، نشتی آب از موتور خودرو، بد بودن یا ایراد داشتن جنس سرسیلندر، از کار افتادن یا بد کار کردن فن خودرو، استفاده نکردن از ضدیخ در تابستان اشاره کرد که توصیه می شود تمام این موارد را در نظر بگیرید.

چه زمانی واشر سرسیلندر می‌سوزد؟

چرا واشر سرسیلندر خودرو میسوزد؟
چرا واشر سرسیلندر خودرو میسوزد؟

سوختن واشر سرسیلندر بر اثر ازدیاد دمای موتور و در نتیجه افزایش دمای بیش از حد واشر سرسیلندر رخ می‌دهد و این سوختن نیز عمدتا ناشی از عدم عملکرد صحیح سیستم خنک‌کننده می‌باشد که ذیلا بدان‌ها اشاره شده است:

    1. آب رادیاتور کم باشد.
    2. مجراهای عبور آب در موتور مسدود شود.
    3. خنک نشدن آب رادیاتور به دلیل رسوب و یا نقص در عملکرد پروانه.
    4. نقص فنی در ترموستات.
    5. نقص فنی در واتر پمپ و عدم گردش جریان آب در موتور.
    6. پیچ خوردگی شلنگ‌های ورودی و خروجی رادیاتور.
    7. رانندگی طولانی در ترافیک و فشار بر موتور در فصل گرما.

    اگر واشر سرسیلندر بسوزد چه میشود؟

    عوارض سوختن واشر سرسیلندر
    عوارض سوختن واشر سرسیلندر

    همانطور که اشاره شد سوختن واشر سر سیلندر باعث نشتی آب می گردد. این آب بدلیل عدم آبندی مناسب واشر سر سیلندر می تواند وارد محفظه سیلندر شود و با مخلوط هوا وبنزین مخلوط گردد که بدون شک باعث افت توان موتور می شود.

    همچنین از آنجایی حفره های جریان آب و روغن در کنار یکدیگر قرار دارند این امکان وجود دارد در صورت سوخت واشر سر سیلندر آب با روغن مخلوط خواهد شد و باعث کاهش غلظت روغن خواهد شد.

    لذا قطعا روانکاوری قطعات موتور بدلیل عدم وجود روغن خالص دچار مشکل خواهد شد و قطعات حساس موتور مانند پیستون، میلنگ، یاتاقان و غیره به مرور زمان آسیب خواهند دید. قابل ذکر است بدلیل نشتی روغن و آب باعث می گردد که به مرور زمان روغن و آب موتور کاهش یافته و خاصیت های خود را از دست بدهند.

    نشانه های سوختن واشر سرسیلندر

    سوختن واشر سر سیلندر به سرعت تاثیرات منفی خود را به روش های مختلف بروز می دهد. از همین برای اطلاع از سوخت واشر سیلندر بهتر است با نشانه آن آشنا شوید.

    1- عدم کارکرد صحیح موتور یا همان بد کارکردن

    وقتی واشر سر سیلندر موتور می سوزد به دلایل ذکر شده باعث افت راندمان موتور می شود. چرا که واشر سیلندر از آب بندی بخش اتصال دو قسمت بدن سیلندر و سر سیلندر باز می مانند و باعث ورود آب یا روغن به محظفه سیلندر می شود باعث می گردد.

    همچنین بدلیل نشتی فشار درون سیلندر به حد تعیین شده نرسد. از همین رو موتور شروع به بد کارکردن می کند که در صورت عدم توجه قطعات و واشر های دیگر نیز آسیب دیده و خرج هنگفتی را بر روی دست مالک می گذارد.

    2- حضور روغن و آب بر روی بدنه موتور

     علائم سوختن واشر سرسیلندر
    علائم سوختن واشر سرسیلندر

    وقتی واشر سر سیلندر بسوزد امکان دارد که مایعات موجود نظیر آب و رغن از محل اتصال سیلندر و سر سیلندر به بیرون نشت کند. از این رو با مشاهده عینی موتور می توانید ان را تشخیص دهید. البته این اتفاق بیش تر زمانی مخ می دهد واشر سر سیلندر به شدت سوخته باشد.

    3- نشتی داخلی موتور

    سوختن واشر سرسیلندر امکان دارد جزیی باشد بطوریکه شاید این اتفاق بصورت داخلی باشد و فقط بین حفره های آب و روغن بوجود آید. در این صورت دیگر نشتی خارج رخ نمی دهد تا بتوان با چشم آن را مشاهده کرد. برای تشخیص این اتفاق باید روش های دیگر را پیش گرفت.

    4- تغییر رنگ روغن به سفید شیری

    نشانه های سوختن واشر سرسیلندر ماشین
    نشانه های سوختن واشر سرسیلندر ماشین

    اگر پس از بیرون کشیدن گیج روغن (زمانی که موتور نسبتا گرم است) متوجه شدید که روغن به رنگ شیری (نسکافه‌ای) در آمده و شمایل عادی ندارد، به احتمال زیاد واشر سرسیلندر سوخته و آب موتور به سمت مجاری روغن راه پیدا کرده است.

    همچنین زمانی که پس از برداشتن درب روغن موتور (در حالت موتور خاموش و نسبتاً گرم) وجود ماده سفید (شیری) رنگ را در زیر آن مشاهده کردید، لازم است بدانید که این نشانه خبر از سوختن واشر سر سیلندر خودروی شما یا نیم سوز شدن آن می‌دهد.

    آب و روغن قاطی شدن ماشین چیست؟ آب روغن قاطی کردن خودرو یا در واقع قاطی شدن آب و روغن به این معناست که روغن وارد چرخه ی آب موتور می شود. این وضعیت غالبا به واشر سرسیلندر مربوط می شود و با گرم شدن غیرنرمال موتور همراه خواهد بود.

    5- وجود حباب در رادیاتور

    وجود حباب در آب رادیاتور خودرو از علائم خرابی واشر سرسیلندر
    وجود حباب در آب رادیاتور خودرو از علائم خرابی واشر سرسیلندر

    اگر واشر سر سیلندر مابین محفظه سیلندر و حفره آب آسیب دیده باشد فشار حاصل از محفظه احتراق به سیستم خنک کننده نشت می کند. از همین رو اگر درب رادیاتور را باز کردید و با حباب های روی آب شبیه به چوش آوردن روبرو شدید نشانه هایی از سوختن واشر سرسیلندر است.

    6- دود سفید یا آبی اگزوز

     علائم نیم سوز شدن واشر سر سیلندر
    علائم نیم سوز شدن واشر سر سیلندر

    اگر دود سفید از اگروز خارج شد، نشان دهند حضور آب در محفظه احتراق است. این مورد بیشتر در ابتدای روشن کردن موتور قابل رویت است چرا که وقتی موتور خاموش است آب تحت فشار بدرون محفظه احتراق نفود کرده و پس از روشن شدن موتور تحت حرارت محفظه احتراق به بخار تبدیل شده و رنگ دود را سفید می کند.

    وقتی بدلیل سوختن واشر سر سیلندر روعن به درون محفظه احتراق برود به همراه مخلوط آب و بنزین می سوزد و دود خارج شده از اگروز به آبی کم رنگ متمایل می شود. هر چقدر میزان آسیب دیدن واشر سر سیلندر بیشتر باشد، روغن بیشتری نشت می کند و رنگ دود آبی تر می شود.

    7- کم شدن مایعات خودرو

    اگر هر از چند گاهی و در فواصل کوتاه احساس می کنید که آب رادیاتور شما کم می شود، می تواند نشانه هایی از سوختن واشر سر سیلندر باشد. چرا که آب بدلیل خرابی واشر سر سیلندر با بدرون محفظه احتراق رفته و بخار می شود و یا با روغن مخلوط می گردد.

    دقیقا شبیه به کم کردن آب این امکان وجود دارد که روغن موتور نیز نشت کند و به درون محفظه احتراق و یا سیستم خنک کننده موتور راه باید.

    8- خرابی کامل موتور

    در موارد خرابی شدید واشر سرسیلندر، وقتی مقدار زیادی مایع خنک کننده وارد سیلندر شود، می‌تواند موجب قفل هیدرواستاتیکی که به اصطلاح هیدرولاک می گویند شده و آسیب دائمی به موتور خودرو وارد کند.

    علائم نیم سوز شدن واشر سرسیلندر پراید

    از علائم نیم سوز شدن واشر سرسیلندر پراید نیز باید به موارد زیر اشاره کنیم:

    • بالا رفتن دمای موتور: ممکن است سریعا دمای موتور به نقطه جوش نرسد، اما شما متوجه تغییر رفتار آن خواهید شد. موتور ماشین بیش از گذشته گرم شده و این می‌تواند یک نشانه از نیم سوز شدن واشر سرسیلندر پراید باشد.
    • دیر روشن شدن خودرو: در این حالت خودرو بد استارت خورده و ممکن است مجبور به تجدید استارت زدن شوید. اما در نهایت ماشین روشن می‌شود و واشر سرسیلندر نیم سوز شده، برای این کار همچنان توان لازم را دارد.

    نکته : سوختن واشر سرسیلندر در یک لحظه و یک دقیقه اتفاق نمی‌افتد بلکه اول آب رادیاتور داغ می‌شود و حرارت افزایش پیدا می‌کند و چند دقیقه بعد از رسیدن آمپر به خط قرمز تازه صدمه دیدن واشر شروع می‌شود.

    مقاله پیشنهادی: علت استارت نخوردن ماشین + علائم و حل مشکل

    راههای جلوگیری از سوختن واشر سرسیلندر

     راههای جلوگیری از سوختن واشر سرسیلندر
    راههای جلوگیری از سوختن واشر سرسیلندر

    برای پیشگیری از سوختن واشر سرسیلندر موارد زیر را جدی بگیرید:

    1- بالارفتن آمپر آب را جدی بگیرید!

    مهم‌ترین دلیل سوختن واشر سرسیلندر، دمای بالا است. با وجود اینکه این قطعه از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار است، اما اگر دما بالاتر از حد مجاز موتور برود، به‌طور قطع، واشر سرسیلندر آسیب می‌بیند.

    دلایلی هم که باعث بالا رفتن دمای سرسیلندر می‌شود، به نبودن آب کافی در رادیاتور برمی‌گردد. همچنین نرسیدن آب کافی به موتور، براثر گرفتگی منافذ، نقص فنی در ترموستات، خرابی واترپمپ و عدم گردش آب در موتور، گرفتگی شلنگ‌های ورودی و خروجی رادیاتور هم از دیگر دلایل بروز این مشکل است.

    2- موتور خودرو صبح‌ها دیر روشن می‌شود و پس از روشن شدن، موتور لرزیده و دود سفید از آن خارج می‌شود.

    3- شیلنگ‌های متصل به رادیاتور باد کرده و متورم می‌شوند.

    4- مشاهده روغن داخل مخزن رادیاتور.

    5- کم کردن آب رادیاتور، در صورت سالم بودن سیستم خنک کننده و عدم نشتی آن.

    6- شنیدن صدای شر شر آب از پشت داشبورد

    نحوه تعویض واشر سرسیلندر

     تعمیر واشر سرسیلندر
    تعمیر واشر سرسیلندر

    واشر سرسیلندر یک قطعه مصرفی بوده و در صورت سوختن باید تعویض گردد که تعویض آن فرآیندی بسیار زمانبر است و اتفاقا قسمت عمده هزینه تعویض سرسیلندر مربوط به اجرت مکانیک است نه قیمت واشر سرسیلندر. اگر علاقمند هستید که خود نسبت به تعویض واشر سرسیلندر بپردازید سطور ذیل را از دست ندهید.

    • به دفترچه خودرو مراجعه نموده و الزامات مربوط به تعویض واشر سرسیلندر را مطالعه نمایید.
    • روغن موتور و مایع خنک‌کننده را به طور کامل تخلیه نمایید.
    • سرسیلندر و بلوک سیلندر باید تحت تست فشار قرار گرفته و ترک‌های احتمالی آن مشخص شده و در صورت نیاز تعمیر گردد.
    • سطح بلوک سیلندر و سرسیلندر را به دقت تمیز نمایید. باید توجه داشت که حتی سوراخ پیچ‌ها نیز تمیز شوند.
    • واشر سرسیلندر را بر روی بلوک قرار دهید.
    • سر سیلندر را بر روی بلوک و واشر سرسیلندر قرار داده و به دقت تراز نمایید.
    • پیچ‌ها را سفت نمایید. پیشنهاد می‌شود ترک متر نیز به همراه داشته باشید.
    • سایر قطعات بازشده را دوباره جانمایی کرده و اتصالات را محکم نمایید.
    • روغن موتور و مایع خنک‌کننده را دوباره اضافه کنید.

    هزینه تعویض واشر سرسیلندر

    واشر سر سیلندر قطعه گرانقیمتی نیست اما تعویض آن هزینه زیادی دارد. چرا که برای رسیدن به واشر سر سیلندر باید قطعات زیادی نظیر قطعات تایمینگ، منیفولد ورودی و اگزوز، قطعات سرسیلندر و خود سرسیلندر باز شوند. همین امر باعث افزایش دستمزد هزینه تعویض سر سیلندر خواهد شد.

    تعویض واشر سرسیلندر سوخته
    تعویض واشر سرسیلندر سوخته

    نکات پایانی خرابی واشر سرسیلندر

    برای جلوگیری از این خسارت‌های احتمالی، باید علت و علائم سوختن واشر سر سیلندر را تا حدودی بشناسیم و راه‌های مقابله با آن را بدانیم. واشر سر سیلندر از قطعه‌هایی است که راننده حتما باید در مورد آن اطلاعات داشته باشد.

    در نظر داشته باشید موارد ذکر شده در بالا می‌تواند از نشانه‌های سوختن واشر سرسیلندر باشد پس در صورت مشاهده چنین مواردی حتما به تعمیرگاه مراجعه کرده تا از صرف هزینه‌های سنگین تر جلوگیری کنید.

    بر این اساس در صورت مطلع شدن از بروز چنین وضعیتی در موتور خودرویتان از پیمودن ادامه مسیر خودداری کرده و ماشین‌تان را توسط بکسل به تعمیرگاه منتقل کنید. چراکه در صورت بی‌توجهی و یا عدم آگاهی از مشکل پیش آمده ممکن است آسیب جدی تری خودرویتان را تهدید کند و هزینه‌های گزافی را متحمل شوید.

    نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

    بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

    عضو شوید
    آگاه شوید
    29 نظرات
    فید بک نظرسنجی داخل متن
    مشاهده تمام نظرات
    مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش