علت شارژ نشدن باتری ماشین

4.9
(633)

خالی نشدن شارژ باتری در زمان عدم استفاده طولانی ماشین ، جلوگیری از خالی شدن شارژ باتری ، دشارژ باتری در زمان پارک طولانی مدت ماشین

شارژ نشدن باتری ماشین یا کم شارژ شدن باطری خودرو از مشکلاتی است که معمولا برای خودرو هایی که به مدت طولانی در پارک بلا استفاده مانده اند، اتفاق می افتد.

به هر حال در بعضی از شرایط دارندگان وسایل نقلیه شخصی مجبورند که خودرو خود را در زمان طولانی جایی پارک کنند و از آن استفاده نکنند.

اما مشکل آنجاست که باتری برای کار کردن باید مداوم شارژ شود و همانطور که میدانید در حین رانندگی باتری از طریق دینام شارژ می شود، پس اگر مدت زمان زیادی را از ماشین استفاده نکیند باتری شارژ خود را از دست می دهد.

در این مقاله سعی کردیم تمامی اطلاعات را در علت شارژ نشدن باتری خودرو، دلیل کم شارژ شدن و نگه نداشتن شارژ باتری و حفظ شارژ باتری در زمان استفاده نکردن از ماشین را ارائه دهیم.

چرا باتری خودرو شارژ نمی شود؟

 علت شارژ نشدن باتری خودرو
علت شارژ نشدن باتری خودرو

قبل از اینکه به ادامه مطلب بپردازیم، بد نیست با سیستم شارژ باتر خودرو آشنا شویم:

هدف سیستم شارژ در یک خودرو، نگه داشتن شارژ باتری در یک سطح قابل قبول است. وقتی موتور ماشین روشن باشد، این سیستم تأمین‌کننده اصلی برق است.

اگر سیستم شارژ به خوبی کار نکند یا از کار باز ایستد، باتری تخلیه شده و اصطلاحاً می‌میرد. وقتی باتری ضعیف شود و سیستم شارژ کار نکند، جریان الکتریکی لازم برای سیستم جرقه‌زنی وجود نخواهد داشت و در نتیجه موتور روشن نخواهد شد.

بخش اصلی سیستم شارژ خودرو، آلترناتور است. آلترناتور در حقیقت یک ژنراتور است که جریان متناوب (AC) مشابه برق خانه تولید می‌کند. سپس این جریان، به جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌شود، زیرا سیستم الکتریکی خودروها مبتنی بر

ولت DC است.

علت شارژ نشدن باتری ماشین

 دلایل شارژ نشدن باطری خودرو
دلایل شارژ نشدن باطری خودرو

اگر فرض را بر این بگذاریم که باتری خودرو و سیم‌کشی‌های ماشین هیچ گونه مشکلی نداشته باشد، علت شارژ نشدن باتری خودرو بیشتر به دینام (در اصل آلترناتور) برمی‌گردد.

ممکن است پاره شدن تسمه دینام (تسمه هیدرولیک) علت شارژ نشدن باتری باشد.

تسمه هیدرولیک معمولا در هفته های آخر عمر خود، قبل از پاره شدن، صدای جیرجیر می دهد (تسمه های بی کیفیت همواره صدا می دهند). در ماشین های هیدرولیک، در صورت پاره شدن تسمه دینام، پمپ هیدرولیک از کار می افتد و فرمان سفت می شود.

معمولاً شارژ نکردن دینام به دلیل تمام شدن زغال و یا قطع شدن کابل اتصال باتری به دینام است و در کل این قطعه کمتر خراب می شود.

وظیفه دینام چیست؟

 دلیل شارژ نشدن باتری خودرو
دلیل شارژ نشدن باتری خودرو

خود باتری خودرو ذخیره برق محدودی داشته و عمدتا وظیفه استارت موتور را بر عهده دارد که بعد از روشن شدن موتور، این دینام است که برق کلی قسمت‌های خودرو را تامین کرده و حتی باتری را برای استارت‌های بعدی شارژ می‌کند.

باطری ماشین شارژ نمی شود چه کنیم؟

قبل از مطالعه ادامه مطلب، پیشنهاد می کنم برای رفع مشکل شارژ نشدن باتری ماشین، ویدئوی زیر را مشاده نمایید.

در این حالت باید به این ترتیب عمل کرد:
۱- چک کردن چشمی سالم بودن تسمه دینام و پولی سر دینام
۲- بررسی سوکت‌ها و یا اتصالات برق دینام
۳- بررسی دیودهای سر دینام به وسیله‌ی مولتی متر
۴- چک کردن خرابی چراغ آلارم باتری در صفحه پشت کیلومتر چرا که در بسیاری از خودروها دستور شارژ باتری از طریق همین چراغ و مقاومت آن به دینام ارسال می‌شود.
۵- بررسی خرابی و یا تمام شدن ذغال‌های داخل دینام
۶- بررسی خرابی سیم‌پیچ دینام که در این صورت سوختگی و آب‌شدگی سیم‌های لاکی دینام قابل مشاهده می‌باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از علائم و دلایل خرابی دینام ماشین  مقاله زیر را مطالعه نماییید.

تست خرابی و تقویت دینام خودرو

نکته:

دینام به علت استهلاک بالا و بسیاری از دلایل دیگر منسوخ شده و تمام خودروهای امروزی به علت قابلیت اعتماد پذیری، عمر بالاتر، قیمت پایین‌تر قطعه و قابلیت شارژکنندگی حتی در دورهای پایین موتور مجهز به آلترناتور می‌باشند که این دو از لحاظ ساختار الکتریکی با هم متفاوت هستند ولی اسم دینام در عامیانه همچنان باقی مانده که در این مقاله هم برای سادگی مطلب از واژه دینام استفاده شده است.


شارژ نشدن باطری ماشین
شارژ نشدن باطری ماشین

کارشناسان کیان باتری، باتری و دینام ماشین شما را با دستگاه تستر دینام ماشین بعد از تعویض باتری به صورت رایگان تست می نمایند.

 


کیان باتری بزرگ ترین استارتاپ تخصصی تعویض باتری ماشین در محل مشتری است که به صورت شبانه روزی فعالیت می کند. تعویض باتری خودرو در کمتر از یک ساعت در محل شما انجام خواهد پذیرفت. همکاران ما در مرکز پیام شبانه روزی کیان باتری با شماره 02188882222 آماده پاسخگویی و رفع مشکل خودروی شما هستند. بهترین برند ما باتری کیان پاور پریمیوم پلاس با 21 ماه گارانتی تعویض میباشد. لیست قیمت این باتری در ادامه آورده شده است:

باتریقیمت (تومان)
باتری 50 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,744,890 تومان 2,676,000 تومان
باتری 55 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,899,386 تومان 2,826,000 تومان
باتری 60 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,054,896 تومان 2,977,000 تومان
باتری 66 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,335,190 تومان 3,250,000 تومان
باتری 70 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,485,302 تومان 3,396,000 تومان
باتری 74 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,573,184 تومان 3,481,000 تومان
باتری 90 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,408,366 تومان 4,295,000 تومان
باتری 100 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,603,070 تومان 4,483,000 تومان

باتری کیان پاور پریمیوم پلاس Kian Power Premium Plus جدیدترین محصول کیان باتری، مخصوص خودروهای روز دنیا می باشد.
- قیمت با دریافت باتری فرسوده محاسبه شده است.
- ارسال باتری ماشین به صورت رایگان انجام میپذیرد.
- باتری کیان پاور پریمیوم پلاس دارای 21 ماه خدمات گارانتی در محل میباشد.


 

 چرا باطری ماشین شارژ نگه نمیدارد؟

در حالت عادی یک باتری جدید با شارژ کامل در صورت عدم استفاده و شارژ نشدن از طریق دینام، باید دوهفته شارز خود را حفظ کند. این باتری در شرایط مشابه در مدت 2 تا 3 ماه به طور کامل تخلیه می شود. پس اگر در این مدت زمان نمیتوانید ماشین را روشن کنید یا از خودرو خود استفاده کنید باید باتری ماشینتان را شارژ کنید و یا یک باتری جدید تهیه کنید.

البته این مدت زمان برای ماشین هایی است که سیستم های وابسته به باتری آن مانند سیستم تهویه، چراغ ها و دزدگیر و … در طول این مدت روشن هستند.

هرچقدر زمان استفاده از ماشین طولانی تر باشد و دیرتر به شراغ خودروتان بروید امید به سلامت باتری و حفظ شارژ باتری ماشین هم کمتر می شود. سعی کنید هر چند روز یکبار ماشین را روشن نگهدارید.

خالی نشدن شارژ باتری
خالی نشدن شارژ باتری

نرخ خالی شدن باتری خودرو

یک باتری سربی اسیدی می تواند با جریانی کم و در زمانی زیاد و یا با جریانی بالا و در زمانی کم خالی (Discharge) شود. برای مثال یک باتری 10 آمپر ساعتی را می تواند با جریانی برابر با یک آمپر و در مدت 10 ساعت خالی کنید و یا آن را با 10 آمپر و در زمان یک ساعت کاملا دشارژ نمایید.

نرخ خالی شدن باتری اسیدی در بارهای الکتریکی پایین مانند یک خط راست است. اما اگر بار الکتریکی روی باتری افزایش پیدا کند این خط راست دیگر باقی نمانده و باتری شروع به تلف کردن انرژی و داغ شدن می کند و به سرعت انرژی از دست خواهد داد.

تاثیر عدم استفاده طولانی مدت از خودرو در شارژ باتری

خالی شدن شارژ باتری در زمان عدم استفاده طولانی ماشین
خالی شدن شارژ باتری در زمان عدم استفاده طولانی ماشین

ساختار یک باطری به گونه ای طراحی شده که اگر زمان زیادی بلا استفاده بماند صفحات داخل باطری عمل سولفاته شدن را با سرعت بیشتری انجام میدهند. و با سولفاته شدن صفحات داخل باتری باطری کلا فاسد شده و غیر قابل شارژ مجدد میباشد.

پس هرگز باطری ماشین خود را برای مدت بیش از یک ماه به حال خود رها نکنید و حداقل هفته ای یکبار استارت زده تا باطری ماشین شارژ شود و سولفاته شدن صفحات داخلی باطری حتی الامکان به تاخیر بیفتد تا شما بتوانید از باتری ماشین خود مدت بیشتری استفاده نمائید.

اما برای کسانی که چاره ای جز عدم استفاده دراز مدت از ماشین ندارند راه حل چیست؟

اگر قرار است به مدت طولانی از ماشین استفاده نکنید، در صورتی که باتری ماشین کاملا سالم باشد میتواند تا دو هفته شارژ خود را حفظ کند، اما بازهم سعی کنید از خاموش بودن تمامی سیستم های واسته به باتری که انرزی مصرف میکنند مطمئن شوید.

اگر قرار است ماشین خود را به مدت طولانی ترک کنید بهترین کار برای سالم ماندن باتری، خارج کردن باتری از ماشین است. همچنین میتوانید کابل برق را از ترمینال باتری جدا کنید.

نکته  این است که  باتری خودرو  می تواند گرمای محیط را مدت طولانی تحمل کند. با این حال، لازم است به یاد داشته باشید که  نگه داشتن باتری ماشین در نزدیکی رادیاتورها و سایر وسایل گرمایشی ممنوع است. بهتر است باتری خودرو  را در اتاق با دمای 25 درجه سانتیگراد (77F ) نگه دارید.

علت کم شارژ شدن باطری خودرو

 کم شارژ شدن باتری ماشین
کم شارژ شدن باتری ماشین

در هم شکست یا فروپاشی باتری (Battery Breakdown) به حالتی گفته می شود که باتری دیگر قادر به عملکرد صحیح نیست و نیاز به تعمیر اساسی و حتی نیاز به تعویض دارد.

  •  خالی شدن خود به خود : وقتی باتری به مدت زیادی در حالت شارژ بماند و چرخه شارژ و خالی شدن روی آن انجام نشود اتفاق می افتد و می تواند باتری را خراب کند.
  • از دست دادن ظرفیت : به دلیل سولفاته شدن ، شارژ نادرست و یا خشک شدن آب باتری اتفاق می افتد.
  •  بیش از حد شارژ شدن : باتری خیلی بالاتر از ظرفیتش شارژ شده باشد.
  • سولفاته شدن : وقتی لایه ای از سولفات سرب روی پایانه ها و صفحات داخلی باتری را بگیرد
  •  از بین رفتن توری ها : توری های صفحات باتری از بین رفته اند و مواد فعال را آزاد کرده اند.
  • داغ شدن بیش از حد و یا از دست دادن آب : بیشتر به دلیل شارژ بیش از حد مجاز اتفاق می افتد.

خطر انفجار باتری ماشین

علت شارژ نشدن باتری خودرو
علت شارژ نشدن باتری خودرو

باتری های سربی اسیدی (از جمله باتری های خوردو) ممکن است بر اثر برخی عوامل منفجر شوند. این وضعیت یک حالت خطرناک است که به دلایل زیر ممکن است رخ دهد :

  • اتصال کوتاه:

وقتی پایانه های مثبت و منفی باتری مستقیما به هم متصل می شوند ، انرژی جمع شده در صفحات مثبت و منفی باتری به سرعت شروع به آزاد شدن می کند.

این فشار و شک روی صفحات باعث می شود که این صفحات میان خودشان شروع به تخلیه و جرقه زدن کنند که این کار باعث جوش آمدن مایع الکترولیت درون باتری و بخار شدن آن و در نتیجه انفجار محفظه بسته باتری شود.

  • شارژ بیش از حد باتری:

وقتی باتری شروع به شارژ بیش از حد مجاز می کند. ولتاژ شارژ از حد “تولید گاز” بالا تر می رود. این کار باعث ایجاد گاز هیدروژن اضافی خواهد شد. ولتاژ گاز برای یک باتری 12 ولتی ماشین چیزی حدود 14.3 ولت در دمای اتاق است.

جالب است بدانید اگر یک یا چند سلول باتری خراب یا ضعیف شده باشد، ولتاژ تولید گاز در باتری می تواند از ولتاژ خود باتری پایین تر آمده باشد. سلول ضعیف تر با سرعت کم تر از سلول های سالم شارژ خواهد شد. بنابر این ولتاژ بالاتر بر اثر شارژ اضافی در بین سلول های سالم ایجاد می شود و ممکن است ولتاژ را از حد تولید گاز بالا تر ببرد.

هیدروژن تولید شده درون محفظه های مهر و موم شده باتری در اکثر مواقع دوباره ترکیب شده و دوباره به چرخه بر می گردد، اما برخی اوقات این گاز در باتری های خراب و یا بیش از حد پرشده به بیرون نشت کرده و در حضور شعله یا جرقه باعث آتش سوزی و انفجار می شود.

نکات مهم در هنگام شارژ باتری خودرو

نکات مهم در هنگام شارژ باتری خودرو
نکات مهم در هنگام شارژ باتری خودرو
  • قبل از شارژ دستی باتری های سربی اسیدی آب آن را با آب مقطر تنظیم کنید. وجود آب فضای خالی برای تولید و انبار شدن گاز را کاهش می دهد.
  • همیشه باتری را خارج از مدار شارژ کنید.
  • قبل از شارژ کردن یک دستمال خیس در کنار سرپوش های باتری قرار دهید، این کار احتمال سرایت آتش یا جرقه احتمالی در صورت اتصال کوتاه کردن احتمالی ترمینال ها را کم می کند.
  • هیچگاه مایع یا گاز قابل استعال را در کنار باتری نگهداری نکنید.
  • شارژر باتری را بعد از این که آن را به پایانه های باتری وصل کردید به برق بزنید. این کار از ایجاد جرقه در پایانه ها جلوگیری می کند.
سایر موارد مهم
  • هیچگاه اشیا و ابزار فلزی را روی باتری قرار ندهید. ممکن است این کار باعث ایجاد اتصال کوتاه بین دو سر باتری شود.
  • همیشه اول پایانه منفی را از مدار قطع کنید.
  • قبل از هر گونه شارژ کردن، ابتدا به سرهای باتری ضربه های آرام وارد کرده و هر نوع سولفات ها و مواد چسبیده روی آنها را جدا و تمیز کنید. باقی ماندن این مواد روی پایانه ها باعث بالا رفتن مقاومت الکتریکی پایانه و بالا رفتن دما و کم شدن جریان شارژ می گردد.
  • هیچ گاه از دستکش های روکش فلزی یا دست بدون محافظ برای شارژ یا جدا کردن باتری استفاده نکنید. دمای اتصال می تواند پوست دست شما رو بسوزاند.
  • همیشه از شارژر های دارای ترانسفرمر استفاده کنید. همواره پس از جدا کردن شارژر از برق شهری، شارژر را از پایانه های باتری جدا کنید.


کیان باتری بزرگ ترین استارت اپ تعویض باتری خودرو و امداد باتری در کشور است که با بیش از 100 نفر نیروی تمام وقت در کمتر از یک ساعت باتری خودروی شما را تعویض می نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره فنی با ما تماس بگیرید: 02188882222


نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
20 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش