موتور استارت با مهار کردن نیروی باتری، ماشین را به سمت «روشن شدن» یا استارت می برد. موتور استارت قلب سیستم راه اندازی است و یک موتور الکتریکی DC بسیار قدرتمند با سیستم دنده ای است که به فلایویل موتور متصل می شود. موتور استارت باعث می شود موتور در حدود 350-450 دور در دقیقه بچرخد و خلاء کافی ایجاد می کند تا احتراق را امکان پذیر کند و باعث روشن شدن موتور شود. هنگامی که موتور روشن می شود، راننده کلید استارت را از حالت استارت رها می کند و به استارت اجازه می دهد تا از حالت خاموش خارج شود.
دو کابل باتری بسیار بزرگ مستقیماً به موتور استارت متصل می شوند. کابل مثبت به تغذیه موتور وصل می شود در حالی که کابل منفی نزدیک کیس موتور استارت متصل می شود.
سوئیچ احتراق یک سیگنال راه انداز را هنگامی که کلید در موقعیت شروع می چرخد ارائه می دهد. این سیگنال راه انداز به یک دستگاه سوئیچینگ سنگین در موتور استارت به نام شیر برقی استارت ارسال می شود. سیگنال راه انداز از سوئیچ احتراق یک میدان مغناطیسی را فعال می کند که دو دیسک مسی بزرگ را به هم متصل می کند که به باتری اجازه می دهد جریان را به آرمیچر موتور استارت وارد کند و باعث چرخش موتور می شود. در انتهای میل آرمیچر موتور استارت یک مکانیسم درگیر دنده تخصصی به نام درایو استارت وجود دارد. هنگامی که موتور استارت می چرخد، چرخ دنده ای را گسترش می دهد که چرخ فلایویل را درگیر می کند تا موتور استارت بتواند میل لنگ را بچرخاند.
هنگامی که موتور “جرقه” می زند، دنده موتور استارت را می چرخاند، این چرخ دنده یک مکانیسم آزاد کننده ویژه به نام کلاچ بیش از حد در حال اجرا دارد. کلاچ بیش از حد به چرخ دنده استارت اجازه می دهد تا آزادانه روی محور خود بچرخد در حالی که موتور با شروع به کار سرعت خود را افزایش می دهد. در غیر این صورت موتور می تواند موتور استارت را از بین ببرد و با چرخاندن خیلی شدید و سریع آن را به حرکت درآورد. هنگامی که راننده خودرو کلید استارت را رها می کند، سیگنال ماشه به میدان مغناطیسی در شیر برقی استارت قطع می شود و کار موتور استارت را متوقف می کند.
نکات بازرسی سیستم راه اندازی
مشکلات استارت خودرو به طور غیر منتظره پیش می آیند و اغلب بیش از یک دلیل دارند. در صورت وجود خوردگی ترمینال های باتری، اتصالات شل، خرابی یا فرسودگی یکی از اجزای سیستم، متوجه خواهید شد راه اندازی ماشین شما دشوارتر می شود یا به سادگی از استارت زدن امتناع می کند.
متأسفانه، وقتی سیستم به طور ناگهانی از کار بیفتد پیدا کردن منبع مشکل امری دشوار خواهد بود و چرخاندن مکرر سوئیچ استارت، به امید اینکه در نهایت موتور در صورت امتناع از استارت زدن روشن شود، همیشه کمکی نمی کند و بیشتر اوقات، مشکلات بیشتری نیز ایجاد می کند.
خوشبختانه، مشکلات رایج سیستم استارت در مکان های قابل پیش بینی اتفاق می افتد و شما بیش از یک استراتژی در اختیار دارید تا به شما کمک کند تا سیستم خودروی خود را بررسی کنید. خواه مشکل خرابی باتری باشد یا اتصال الکتریکی نامناسب یا استارت خراب، از این پنج نکته عیب یابی برای روشن کردن مجدد موتور خود استفاده کنید.
با یکی از رایج ترین منابع مشکلات راه اندازی موتور شروع کنید.
1. بررسی ولتاژ باتری
با اندازه گیری میزان ولتاژ باتری خود با استفاده از یک ولت متر، باید بدانید که آیا نیروی کافی برای کار با موتور استارت دارید یا خیر.
1. ولت متر خود را روی محدوده ای بالاتر از ولتاژ باتری قرار دهید، مانند 20 ولت در مقیاس ولتاژ DC (جریان مستقیم).
2. کنتور را روشن کنید و سیم های تست را در ترمینال های باتری وصل کنید. کابل منفی را به ترمینال منفی (-) روی باتری و کابل مثبت را به ترمینال مثبت (+) روی باتری متصل کنید.
3. چراغ های جلوی اتومبیل خود را روشن کنید.
4. نمایشگر روی ولت متر را بخوانید. باتری شما باید بین 12.4 ولت (75 درصد شارژ) تا 12.6 ولت (100 درصد شارژ) داشته باشد تا موتور استارت به درستی کار کند. اگر کمتر از 12.4 ولت بود، باتری را دوباره شارژ کنید و سعی کنید موتور را دوباره روشن کنید.
با 12.4 ولت یا کمتر در باتری سه تا چهار ساله، ایده خوبی است که باتری خود را با هیدرومتر بررسی کنید. هیدرومتر ابزاری ساده است که به شما امکان می دهد از وضعیت شارژ و سلامت باتری خود مطلع شوید. بنابراین متوجه می شوید که یک یا چند سلول از کار افتاده اند. یک هیدرومتر ارزان قیمت را به صورت آنلاین یا از فروشگاه های قطعات خودرو خریداری کنید. سپس باتری خودرو را با استفاده از هیدرومتر بررسی کنید.
2. بازرسی کابل ها و سیم ها
خوردگی اطراف ترمینال های باتری از جریان الکتریکی جلوگیری می کند. این یک مشکل رایج در باتری یا سیستم استارت است که توجه زیادی به آن نشده است. اگر متوجه یک لایه خوردگی در اطراف یک یا هر دو پایانه باتری شدید، آنها را با محلول جوش شیرین و آب گرم تمیز کنید.
* حدود 35 گرم آب گرم را با 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین در یک ظرف کوچک مخلوط کنید.
* محلول را کاملاً با هم مخلوط کنید.
* ترمینال ها را از باتری جدا کنید و محلول را با استفاده از یک برس نرم روی ترمینال ها و پایه های باتری قرار دهید.
* قسمت بالای باتری را نیز با محلول تمیز کنید تا کثیفی و اسید که انرژی باتری را تخلیه می کند از بین ببرد، اما اجازه ندهید محلول تمیز کننده زیر درپوش های پرکننده نفوذ کند.
* درپوش ها را از بالای باتری بردارید و سطح الکترولیت را بررسی کنید. الکترولیت باید به پایین حلقه های پرکننده برسد. در صورت لزوم، آب مقطر اضافه کنید تا الکترولیت به سطح صحیح برسد.
* سینی محل قرارگیری باتری را بررسی کنید و آن را نیز تمیز کنید.
* دوباره ترمینال ها را وصل کنید و دوباره موتور را روشن کنید.
3. بررسی شیر برقی استارت
اتصالات شیر برقی استارت (سیلندر کوچک بالای استارت) یا رله استارت را بررسی کنید. اکثر خودروهای فورد از رله راه انداز از راه دور به جای شیر برقی استفاده می کنند. کابل مثبت (قرمز) باتری مستقیماً به رله برقی یا استارت متصل می شود. اگر نمی توانید رله را پیدا کنید، به دفترچه راهنمای تعمیر خودروی خود مراجعه کنید.
اگر شیر برقی یا رله از کار بیفتد، ماشین روشن نمی شود.
* برای بررسی سریع شیر برقی، با جدا کردن سیم ضخیم از مرکز درپوش توزیع کننده یا با برداشتن فیوز پمپ بنزین، سیستم استارت را غیرفعال کنید – در صورت لزوم، برای یافتن فیوز، به دفترچه راهنمای تعمیر خودرو خود مراجعه کنید. این کار از روشن شدن تصادفی موتور هنگام بررسی شیر برقی یا رله استارت جلوگیری می کند.
* اگر سیم را از توزیع کننده جدا کردید، با استفاده از سیم جامپر، آن را به یک پیچ یا براکت فلزی رنگ نشده روی بلوک موتور متصل کنید.
* از شخص دیگری بخواهید همزمان با گوش دادن به هر صدایی که از شیر برقی یا رله استارت می آید، موتور را راه اندازی کند. اگر صدای کلیک محکم و بلندی شنیدید، به این معنی است که جریان الکتریکی به شیر برقی می رسد و به درستی کار می کند. اگر صدای کلیک ضعیفی شنیدید، سیم های متصل به شیر برقی یا رله استارت را بررسی کنید.
سیم های کثیف، شل، قطع شده یا شکسته را که از رسیدن جریان الکتریکی به موتور جلوگیری می کند، بررسی کنید. اگر سیم ها و اتصالات سالم هستند، موتور استارت، برقی یا رله از کار افتاده است و باید آن را تعویض کنید.
4. بررسی موتور استارتر
بسته به مدل خودروی خود، ممکن است لازم باشد جلوی خودرو را بالا بیاورید یا چندراهه ورودی هوا یا اجزای دیگری را بردارید تا به موتور استارت برسید. در صورت لزوم به دفترچه راهنمای تعمیر خودرو برای مدل خودروی خود مراجعه کنید.
* اگر میخواهید ماشین خود را بالا بیاورید، با خیال راحت آن را روی پایه جک نگه دارید، ترمز دستی را بگیرید و چرخها را مسدود کنید تا از لرزش خودرو جلوگیری شود.
* از سفت بودن پیچ های نصب استارت اطمینان حاصل کنید. شل بودن پیچ و مهره های نصب باعث می شود که درایو استارت به درستی با فلایویل درگیر نشود. هنگامی که این اتفاق می افتد و می خواهید موتور را روشن کنید، صدای خراش را می شنوید، زیرا حلقه چرخ دنده روی فلایویل و چرخ دنده پینیون روی استارت به هم می خورند و نمی توانند به درستی مشبک شوند.
* اگر پیچ های نصب سفت هستند، موتور استارت را از خودرو خارج کنید و چرخ دنده پینیون را بررسی کنید. این چرخ دنده کوچک در جلوی استارت است که فلایویل را درگیر می کند تا موتور را بچرخاند. وضعیت دندانه های چرخ دنده پینیون را بررسی کنید. دندانههای دنده فرسوده یا آسیب دیده باعث میشود که شما نتوانید موتور را نیز بچرخانید.
* با استفاده از یک پیچ گوشتی استاندارد سعی کنید چرخ دنده پینیون را در هر دو جهت بچرخانید. چرخ دنده فقط باید در یک جهت بچرخد. اگر در هر دو جهت حرکت می کند یا اصلاً حرکت نمی کند، استارت را تعویض کنید.
5. بازرسی فلایویل موتور
اگر موتور استارت را برای بازرسی خارج کرده اید، این فرصت خوبی است که چرخ فلایویل را نیز بررسی کنید. فلایویل چرخ بزرگ و سنگینی بین موتور و گیربکس است. و همچنین چرخی است که دنده پینیون استارت برای به حرکت درآوردن موتور با آن درگیر می شود.
* هنگامی که موتور استارت را خارج کردید، گیربکس خودرو را روی خنثی تنظیم کنید.
* از شخصی بخواهید با چرخاندن پیچ وسط روی قرقره میل لنگ با استفاده از ضامن یا میله شکن و یک سوکت، میل لنگ را بچرخاند. این قرقره را در جلو و پایین بلوک موتور خواهید دید. این قرقره تسمه محرک یا سرپانتین را میچرخاند تا دینام، پمپ فرمان و سایر اجزا را راهاندازی کند. بسته به مدل وسیله نقلیه خود، ممکن است لازم باشد یک چرخ را بردارید تا به پیچ مرکزی قرقره دسترسی پیدا کنید.
* هنگام چرخش فلایویل را تماشا کنید و از سالم بودن دندانه ها مطمئن شوید. دندانه های از دست رفته یا آسیب دیده باعث می شود که موتور استارت موتور را بدرستی نکشد. در صورت لزوم فلایویل را تعویض کنید.
صداها ممکن است نشان دهنده مشکلات الکتریکی در استارت یا جاهای دیگر باشند.
صداهای عجیب یا بی صدا بودن در هنگام چرخش کلید ممکن است نشان دهنده مشکلات الکتریکی در استارت یا جای دیگری در سیستم راه اندازی باشد. برخی از رایجترین مشکلات الکتریکی، خوردگی اتصالات الکتریکی، شارژ کم یا خراب بودن باتری، یا خرابی قطعات هستند:
- سوئیچ ایمنی خنثی (گیربکس اتوماتیک) خراب است.
- سوئیچ ایمنی کلاچ (گیربکس دستی) خراب است.
- رله استارت خراب است.
- شیر برقی استارت خراب است.
- اتصالات الکتریکی خورده شده در مدار راه اندازی
- فرسودگی در موتور استارت یا سایر اجزای سیستم
تشخیص مشکلات خودرو به وسیله استارت
استارت چه صدایی ایجاد می کند؟
- شنیدن صدای خرخر هنگام استارت زدن
- شنیدن صدای وزوز هنگام استارت زدن
- صدای کلیک بلند
- شنیدن صدای ساییدن
- صدایی نمی آید
- کار نکردن چراغ های جلوی ماشین
- چراغ های جلوی ماشین سالم است، اما ماشین هنوز روشن نمی شود.