ماشین های سنگین و کامیون ها جزو خودرو های پرکاربرد در کشور ما هستند که نقش بسیار پر رنگی در تجارت دارند، در این میان مقدار مصرف سوخت این خودرو ها یکی از موضوعات مهمی است که وابسته به عوامل متعددی می باشد. در این مطلب از کیان باتری ما قصد داریم تا به شما آموزش دهیم چگونه می توانید میزان مصرف سوخت کامیون ها و انواع ماشین سنگین را کاهش داد؛ بنابراین اگر دارنده یکی از این خودرو ها می باشید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
به صورت کلی ماشین های سنگین بر اساس محور و وزنی که دارند به انواع کامیونت، کامیون، تریلی و. . . تقسیم می شوند.
طراحی این خودرو ها به گونه ای بوده است که دارای مصرف سوخت بالایی هستند، دلیل این موضوع در این است که رادیاتور های بزرگی در قسمت مقابل این خودرو ها قرار گرفته است. در ادامه بیشتر در خصوص این موضوع صحبت می کنیم.
مخزن سوخت کامیون ها
مخزن دیزل بخش مهمی از سیستم تامین سوخت موتور دیزل است که نقش ذخیره سازی، بارش و تصفیه و تامین سوخت را ایفا می کند. به منظور اطمینان از عملکرد مطمئن و ایمن موتور دیزل، نگهداری از مخزن سوخت کامیون بسیار مهم است.
مخازن سوخت کامیون ها بلند و حجیم هستند و جدا کردن مکرر آنها برای تمیز کردن غیرممکن است. به عنوان مثال، کامیون ها در مسافت طولانی دارای الزامات سختگیرانه ای در مورد تمیزی دیزل هستند.
بسیاری از رانندگان مجبورند گازوئیل را در مخزن سوخت کامیون نگه دارند، گازوئیل تمیز اضافه کنند و سپس سوئیچ سوخت را روشن کنند تا زمانی که سوخت دیزل خروجی از آلودگی ها پاک شود. تمیز کردن مخزن سوخت کامیون به این روش بیهوده است و نمی تواند اتصالات دیواره داخلی مخزن سوخت کامیون را تمیز کند.
اگر چه، مخزن سوخت به طور کامل محصور است، مگر زمانی که در هنگام سوخت گیری نیمه بسته است. با این حال، با پیر شدن کامیون و طولانیتر شدن زمان استفاده، ناخالصیهای رسوبشده بیشتری در مخزن سوخت ناگزیر به همراه سیستم تامین سوخت در کامیون وارد موتور میشود که به مرور زمان به کامیون آسیب میرساند.
پس از ورود این ناخالصی ها به مخزن سوخت کامیون ابتدا در کف باک بنزین می نشیند. به آهستگی زمانی که رسوب بیش از حد وجود داشته باشد، همراه با سوخت وارد موتور کامیون می شود و باعث فرسودگی جدی موتور می شود.
مقاله پیشنهادی: اطلاعات کامل در مورد باطری کامیون
یک کامیون در هر کیلومتر چقدر گازوئیل مصرف می کند؟
عوامل زیادی وجود دارد که تعیین می کند یک کامیون در هر کیلومتر چقدر دیزل مصرف می کند. به عنوان مثال، موتورهای بزرگتر نسبت به موتورهای کوچکتر سوخت بیشتری مصرف می کنند. همچنین، وسایل نقلیه بزرگتر، مانند 18 چرخ و کامیونهای تجاری بزرگ، سوخت بیشتری در هر کیلومتر مصرف میکنند تا کامیونها و وانتهای کوچکتر.
با این حال، به طور متوسط، کامیون های بزرگتر معمولاً می توانند بین 35 تا 50 لیتر گازوئیل در هر 100 کیلومتر استفاده کنند. کامیون های بزرگی که برای حمل و نقل تجاری استفاده می شوند، معمولاً بیشترین میزان سوخت را در هر کیلومتر مصرف می کنند.
خودرویی که دومین میزان مصرف سوخت را دارد، کامیون های کوچکتری هستند که بین 3 تا 8 تن وزن دارند. این خودروها به طور متوسط در هر 100 کیلومتر بین 18 تا 28 لیتر گازوئیل مصرف می کنند.
وانت های پیک آپ کمترین گازوئیل را در هر کیلومتر مصرف می کنند. وانت های 2 چرخ متحرک معمولا بین 10 تا 13 لیتر در 100 کیلومتر مصرف می کنند و وانت های 4 چرخ متحرک در هر 100 کیلومتر حدود 13 تا 16 لیتر گازوئیل مصرف می کنند.
بر کسی پوشیده نیست که کامیون های دیزلی سوخت بسیار کمتری نسبت به موتورهای گازسوز مصرف می کنند. در واقع، مصرف سوخت استثنایی که کامیون های دیزلی دارند، دلیل اصلی انتخاب مردم برای خرید این کامیون ها نسبت به هر وسیله نقلیه دیگری در بازار است.
عوامل موثر در کاهش مقدار مصرف سوخت ماشین های سنگین
موضوع سوخت برای تمامی شرکت های حمل و نقل در همه کشورها، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. بهینه سازی مصرف سوخت در خودروهای سنگین به عوامل مختلفی بستگی دارد. در واقع سوخت در موتور سوزانده می شود تا توان مورد نیاز برای حرکت خودرو به دست آورده شود. این توان باعث می شود تا خودرو بتواند بر همه عواملی که جلوی حرکت آن را می گیرند، غلبه کند.
- نقش روغن ها و روان کننده ها در میزان سوخت ماشین سنگین
- مقاومت آیرودینامیکی در ماشین های سنگین
- نقش تایرها در میزان مصرف سوخت ماشین سنگین
- دور موتور و وضعیت دنده، موثر در میزان مصرف سوخت
- تاثیر عملکرد موتور در مقدار مصرف سوخت ماشین های سنگین
- نوع رانندگی موثر در میزان مصرف سوخت خودروهای سنگین
برای آشنایی بیشتر با چگونگی تاثیرگذاری این عوامل بر روی مصرف سوخت کامیون می توانید ویدیو زیر را تماشا کنید.
چگونه می توان میزان مصرف سوخت کامیون ها را کم کرد؟
مدریت روش رانندگی
سرعت های بالا سوخت بیشتری مصرف می کند. بالاتر از 90 کیلومتر در ساعت، هر کیلومتر اضافی در ساعت باعث کاهش مصرف سوخت 0. 1 کیلومتر در ساعت می شود. کامیونی که با سرعت 100 کیلومتر در ساعت حرکت می کند، یک کیلومتر در هر گالن از دست می دهد، و این در پایان یک سفر یا یک روز جمع می شود.
به صورت کلی باید رفتار راننده را برای تشخیص رانندگی ناایمن یا بیش از حد تهاجمی یا سرعت بیش از حد کنترل کرد. این فناوری می تواند یک هشدار فوری برای کاهش سرعت به راننده ارسال کند که به مدیریت بهتر سوخت کمک می کند.
دور موتور پایین
ازدحام ترافیک یا مسیریابی کمتر از حد مطلوب در محل کار به زمان بیکاری موتور می افزاید. مشخص شده است که برخی از کامیون ها تا 40 یا 50 درصد عملیات را با شماره بیکار اجرا می کنند.
این بدان معناست که تا نیمی از زمانی که موتور کار می کند، بدون هیچ سودی سوخت می سوزاند. مجدداً، تله ماتیک داده های عملی را ارائه می کند که می تواند به کاهش یا اجتناب از شرایطی که منجر به خاموشی بیش از حد موتور میشود کمک کند.
نگهداری مناسب از کامیون
یک کامیون که به خوبی نگهداری می شود با حداکثر کارایی کار می کند و این شامل حداکثر بهره برداری از هر قطره سوخت سوزانده می شود. راهحل هایی که نظارت بر تعمیر و نگهداری را ارائه میکنند، میتوانند یک برنامه خدمات خودکار ارائه کنند تا مالک-اپراتور و مدیران کامیون مراقبتهای لازم را حفظ کنند.
به عنوان یک مزیت اضافی، این امر از فرسودگی بیش از حد جلوگیری می کند و عمر پرهزینه ترین قطعات کامیون را افزایش می دهد.
بیشتر بدانید: هزینه و نکات نگهداری از کامیون
مسیریابی اصولی
با ردیابی موقعیت مکانی GPS، رانندگان کامیون می توانند بدانند که یک وسیله نقلیه در زمان درست باید در کجا رانندگی کند. همراه با نرم افزاری که شرایط آب و هوا و ترافیک را پیگیری می کند، رانندگان و صاحبان خودرو ها می توانند وسیله نقلیه را برای جلوگیری از شرایط نامطلوب، صرفه جویی در مصرف سوخت و همچنین کوتاه شدن زمان رانندگی مسیریابی کنند.
شما به کمک مسیریابی می توانید بهترین مسیر برای حرکت را پیدا کنید و این گونه وقت شما در ترافیک و یا جاده های ناهموار یا خراب به هدر نمی رود. هرچقدر که شما رانندگی بهینه تری داشته باشید در نتیجه مصرف سوخت کمتری خواهید داشت.
کنترل فشار باد لاستیک ها
طبق گفته متخصصانی که در این زمینه کار می کنند، رانندگان می توانند با نگه داشتن لاستیک ها در فشار مناسب، مسافت پیموده شده بنزین خود را 6 تا 3 درصد بهبود دهند. لاستیک های کم باد می توانند مسافت پیموده شده بنزین را به ازای هر 1 افت PSI حدود 2 درصد کاهش دهند.
این فرآیند می تواند به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک کند و پس انداز گاز را به تجارت شما بازگرداند. برای هر 6 درصد بهبود مسافت پیموده شده بنزین، می توانید حدود چند تومان صرفه جویی نمایید.
بیشتر بدانید: راهنمای خرید لاستیک کامیون
از رانندگی اضافی خودداری کنید
یک راه ساده برای جلوگیری از کیلومتر های اضافی، سعی کنید در محل های سوخت گیری اقدام به غذا خوردن و محلی برای پارکینیگ شبانه پیدا کنید که برای کارهای ریز مجبور به رانندگی نشوید!
با یک نگاه ساده می توان متوجه شد که هرچقدر که شما زمان بیشتری کامیون خود را روشن نگه دارید و رانندگی اضافی با آن داشته باشید در نتیجه در همان زمان کامیون در حال مصرف سوخت می باشد.
بنابراین برای کم کردن مصرف سوخت کامیون باید از رانندگی در زمان های اضافی خودداری کنید.
آیا موتورهای دیزلی مصرف سوخت بهتری نسبت به موتورهای گازسوز دارند؟
این پاسخ به برند و مدل خاص خودرو بستگی دارد، اما به طور معمول، موتورهای دیزلی نسبت به موتورهای گازی کارآمدتر هستند. سوخت دیزل به اندازه بنزین سنتی تمیز نمی سوزد. اما از آنجایی که موتورهای دیزلی سوخت کمتری مصرف می کنند، نسبت به سایر موتورها برای محیط زیست بهتر هستند و آلودگی کمتری ایجاد می کنند.
مزایای رانندگی با کامیون دیزلی
وقتی صحبت از کامیون های دیزلی به میان می آید، چندین مدل برای انتخاب وجود دارد. با این حال، در اکثر موارد، یک موتور دیزلی گشتاور بیشتری نسبت به موتورهای گازسوز ارائه می دهد. اگر قصد بکسل کردن یا حمل بارهای بزرگ را دارید، این می تواند بسیار مفید باشد زیرا گشتاور بیشتر به این معنی است که ظرفیت بکسل بالاتری خواهید داشت.
یکی دیگر از مزایای موتورهای دیزلی، طول عمر آن است. به طور معمول یک موتور دیزلی بیشتر از موتورهای گازسوز دوام می آورد و همچنین باید کمتر تعمیر شود. سوخت دیزل به روغن کاری موتور در هنگام سوختن کمک می کند، که موتور برای مدت طولانی تری در شرایط اوج نگه داشته شود.
اهمیت تمیز کردن باک کامیون
به طور کلی تمیز کردن مخزن سوخت به دو مرحله داخلی و خارجی تقسیم می شود. خارجی: مخزن، لوله سوخت، محل اتصال و سایر مکان ها را از نظر فرورفتگی یا نشت سوخت بررسی کنید. به یاد داشته باشید که بررسی کنید که آیا پیچ های ثابت براکت مخزن سوخت سفت شده اند یا خیر.
داخلی: درگاه باک بنزین را باز کنید، بشکه فیلتر را بیرون بیاورید و سوخت را بیرون بکشید و تنها حدود 30 لیتر سوخت در باک باقی بماند. لوله پلاستیکی تمیز شده را از درگاه پرکننده سوخت به پایین باک بنزین وارد کنید و بنزین را به آرامی در پایین باک بنزین بفشارید تا بغلتد تا به اثر تمیز کنندگی برسید.
روش تمیز کردن مخزن سوخت کامیون های گازوئیلی
پس از روشن کردن سوئیچ تخلیه گازوئیل مخزن سوخت و ذخیره گازوئیل، کلید تخلیه گازوئیل و سوئیچ تامین سوخت را به طور همزمان خاموش کنید، پوشش مخزن بنزین، صفحه فیلتر دیزل و میله دیزل را بردارید و 20 تا 40 لیتر گازوئیل تزریق کنید. روغن دیزل تمیز به مخزن سوخت برای تمیز کردن از گازوئیل استفاده کنید (بسته به اندازه مخزن سوخت).
شیلنگ پمپ هوا را به نازل وصل کنید و قسمت پایینی نازل را در ته مخزن سوخت قرار دهید. هنگامی که فشار هوای سیلندر هوای پمپ هوا به 0. 6-0. 7 مگا پاسکال رسید، شیر دروازه را باز کنید و اجازه دهید جریان هوای پرسرعت از سوراخ نازل به لایه پایینی دیزل مخزن سوخت برود تا روغن دیزل هم زده شود، پاشیده می شود و داخل باک سوخت تمیز می شود.
در طول فرآیند تمیز کردن، فشار هوای مخزن هوا باید در حالت تعادل نگه داشته شود. برای جلوگیری از پاشش غبار روغن به خارج از مخزن سوخت، توصیه می شود دریچه مخزن سوخت را با گاز مسدود کنید تا بر چرخش چپ و راست نازل تأثیری نگذارد.
شیر دروازه مخزن هوا را ببندید، نازل را بیرون بیاورید، گازوئیل تمیزکننده را در مخزن سوخت تخلیه کنید، 30-15 لیتر روغن گازوئیل تمیز اضافه کنید و دوباره طبق روش بالا تمیز کنید. پس از تمیز کردن، گازوئیل تمیز کننده را رها کنید، فیلتر دیزل، میله دیزل و پوشش مخزن سوخت را نصب کنید، تا اینجا تمیز کردن مخزن سوخت کامل شده است. دیزل تمیز کننده آزاد شده را می توان برای تمیز کردن سایر مخازن یا قطعات دیزل پس از رسوب استفاده کرد.
روش تمیز کردن مخزن سوخت کامیون های بنزینی
روش تمیز کردن فوق فقط برای مخازن گازوئیل قابل استفاده است نه برای مخازن بنزین. از آنجایی که اصطکاک بین هوای فشرده و دیواره مخزن می تواند الکتریسیته ساکن تولید کند و بنزین قابل اشتعال و انفجار است، حتی در شرایط سرمای شدید -30 درجه سانتیگراد، یک جرقه کوچک بنزین را مشتعل می کند و یک حادثه ایمنی ایجاد می کند.
چهارم اقدامات احتیاطی برای تمیز کردن مخزن سوخت کامیون:
- دیزل باید بیش از 48 ساعت قبل از اضافه شدن به مخزن سوخت ته نشین شود.
- قبل از هر شیفت، سوئیچ تخلیه دیزل مخزن سوخت کامیون باید روشن شود تا رسوب در پایین مخزن تخلیه شود.
- به مقدار دیزل ذخیره شده در مخزن سوخت کامیون در حین کار توجه کنید تا از فرسودگی دیزل ذخیره شده و هوای ورودی به سیستم سوخت جلوگیری شود که بر عملکرد عادی دستگاه تأثیر می گذارد.
- روغن دیزل باید بعد از کار هر روز پر شود تا از ریزش قطرات آب ناشی از تراکم در دیواره داخلی مخزن خالی سوخت به داخل روغن دیزل و ایجاد خوردگی زودرس قسمت های دقیق سوخت جلوگیری شود.
- سوراخ دریچه پوشش مخزن سوخت باید به طور مکرر لایروبی شود تا از فشار منفی در مخزن سوخت کامیون جلوگیری شود، فشار تحویل دیزل کاهش یابد، منبع سوخت کاهش یابد و باعث کاهش یا ناپایدار شدن توان دستگاه شود.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با روش های کاهش مصرف سوخت کامیون ها آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال یا تجربه در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.