امروه با کم شدن میزان بار ها و افزایش یافتن خودرو های شاغل در بخش حمل و نقل جاده ای، یکی از پر فروش ترین و پرکاربرد ترین ماشین سنگین در کشور مربوط به مدل های مختلف کامیون کمپرسی می باشد. دلیل آن هم در این است که معدن های متنوع و بسیاری در کشور وجود دارد که بکمپرسی برای آن ها کاربرد بسیاری دارد.
برای آشنایی بیشتر با کامیون کمپرسی و نکات مربوط به آن تا انتها این مقاله همراه کیان باتری باشید.
کمپرسی چیست؟
ماشین های کمپرسی یا «Dump Truck» مدلی از کامیون ها می باشد که بر روی بخش عقبی آن اتاقکی با ظرفیت مشخص قرار گرفته است. از این اتاقک برای حمل و نقل مصالح مختلف ساختمانی، قطعات مختلف، خاک برداری در معادن یا گود برداری و نخاله های ساختمانی استفاده می شود.
از جمله کاربرد های دیگری که از کامیون کمپرسی می شود می توان به حمل و نقل شن و ماسه، حمل خاک، انواع سنگ ریزه، آسفالت، گچ و … اشاره کرد.
نحوه عملکرد آن ها به این شکل است که از مکانیزم تخلیه بار کمک می گیرند که این یعنی بازو های هیدرولیکی که در کفه پشتی به وسیله ی پیستون کمپرسور را بلند کرده و اقدام به تخلیه بار می کند.
یکی از برند های با کیفیت که له تولید کامیون های کمپرسی مشغول است رنو می باشد، این شرکت در فرانسه قرار دارد اما در ایران نیز نمایندگی هایی دارد و به ارائه محصولات مشغول است.
شرکت سایپا دیزل هم از نمایندگان ارائه کامیون کمپرسی در ایران می باشد که زیر نظر کمپانی رنو می باشد.
تاریخچه کامیون کمپرسی مربوط به چه زمانی است؟
اولین کامیون کمپرسی ساخته شده مربوط به سال 1896 و در غرب اروپا می باشد، در آن زمان با توسه شرکت تورنیکرافت اولین کامیون بخار همراه با قابلیت تخلیه بار ساخته شد.
پس از آن اولین کامیون کمپرسی موتوری در کشور ایالات متحده آمریکا ساخته شد که در ساخت آن شرکت های تجهیزاتی کوچکی مثل Fruehauf,Galion Buggy Co,Lauth-Juergensنقش داشتند و در نهایت توسط دیگر شرکت های مرتبط با این خودرو ها در سال 1910 به بازار ارائه شد.
امروه کمپرسی ها دارای پیشرفت های بسیاری شده اند و از اجزای پر کاربرد تری در ساخت آن ها استفاده می شود؛ قسمت های مهم و پرکاربردی که در آن ها قرار دارد عبارت است از:
- کابین
- اتاقک حمل مصالح
- شاسی ها
- تایر ها
- ترمز های خلا
- سیستم هیدرولیکی
- فنر ها
خرید باتری کامیون از کیان باتری با مشاوره تخصصی رایگان شبانه روزی با ارسال و نصب باتری جدید ماشین صورت می گیرد. همین حالا با کارشناسان کیان باتری صحبت کنید!
ارتفاع کمپرسی ها چه قدر است؟
کامیون های کمپرسی دارای مدل های مختلف بسیار زیادی می باشند بنابراین ارتفاع، حجم و اندازه در هر یک از آن ها با دیگری دارای تفاوت است. معیار بررسی که برای آن ها استفاده می شود ارتفاع از کف تا لبه و ارتفاع از زمین می باشد.
به طور مثال یک کمپرسی 6 چرخ از زمین تا لبه بین 1.45 تا 1.65 متر است در حالی که یک کمپرسی 40 فوت دارای ارتفاعی بین 1.7 تا 1.8 متر می باشد.
اما چرا باید به موضوع ارتفاع پرداخت؟ زیرا یکی از مهم ترین معیار هایی که برای به دست آوردن میزان ظرفیت کمپرسی ها استفاده می شود مربوط به ارتفاع است. اصولا به این شکل است که هر کمپرسی که دارای ارتفاع بیشتری باشد یعنی مقدار بیشتری بار درون آن قرار می گیرد و اتاقک آن دارای ظرفیت بیشتری است. این طراحی بر حسب قدرت موتور کابین نیز در نظر گرفته می شود.
پیشرفته ترین کمپرسی چه نام دارد؟
برای آشنایی با این کمپرسی ویدیو زیر را تماشا کنید. منبع: کانال پارس جی تی
انواع کامیون کمپرسی
کامیون های کمپرسی از نظر مشخصات، کارکرد، ظاهر و فنی به دو دسته رایج جاده ای و غیر جاده ای تقسیم می شوند که هر یک از آن ویژگی های مخصوص به خود را دارند که در ادامه درباره آن ها صحبت می کنیم:
کامیون کمپرسی معمولی یا جاده ای
مدل های جاده ای بیشتر برای حمل مصالح و بار در جاده های کاربرد دارند که انعطاف پذیری بسیار بالایی نیز دارند. عموما ابعاد این کمپرسی ها کوچک تر است و در عوض دارای قدرت مانور بالاتری هستند. در ساخت این کمپرسی ها از یک یا دو محور متحرک استفاده می شود که قدرت آن ها را افزایش می دهد.
از مهم ترین ویژگی های کمپرسی جاده ای می توان به سرعت بالا و قدرت موتور آن ها اشاره کرد. برخی از انواع کامیون کمپرسی با 4 محور دارای موتور با قدرت 420 اسب بخار هستند. این دسته از کامیون کمپرسی میتواند تا حداکثر 18 تن بار را در جاده حمل کند.
کامیون های غیرجاده ای
نوع دیگری از کامیون های کمپرسی وجود دارد که فقط برای حمل و نقل شن و ماسه، خاک، انواع مصالح ساختمانی، مواد معدنی، عملیات حفاری و یا جهت حمل بار در جاده های ناهموار استفاده می شود.
از نظر ظاهری از کمپرسی های جاده ای بزرگتر هستند و همین موضوع سبب شده است تا بتوان برای جاده های غیر صاف از آن ها استفاده کرد.
کامیون های کمپرسی غیر جاده ای دارای وزنی بین 25 تا 272 تن می باشند که قدرت موتور آن ها چیزی حدود 350 تا 3227 اسب بخار است. این دسته از کمپرسی های غیر جاده ای دارای سرعت حرکت بسیار پایینی هستند و معمولا بین 45 تا 70 کیلومتر در ساعت است، همچنین از دیگر ویژگی هایی که در این کمپرسی وجود دارد قدرت مانور پایین است؛ که البته با توجه به وزنی که دارند هر دوی این موارد طبیعی است.
مدل های مختلف کمپرسی ها
کمپرسی هیدرولیک
این کمپرسی برای اولین بار توسط شرکت Wood Hoist Co به بازار معرفی شد، این شرکت در جنگ جهانی اول فعالیت بسیاری از خود نشان داد و با توجه به این که تقاضا در آن موقع بسیار بود بنابراین رونق بسیاری پیدا کرد، امروزه تقریبا بیشتر کمپرسی ها به صورت هیدرولیک عمل می کنند و در مدل های مختلفی ساخته می شوند که هر یک دارای کارایی خاصی هستند و بیشتر هم در تامین مواد ساخت و ساز فعالیت دارند.
یک کامیون کمپرسی که به صورت استاندارد می باشد با شاسی قابل نصب می باشد و کفی کمپرسی توسط رم های عمودی هیدرولیک نصب شده در زیر جلوی بدن و یا یک قوچ و اهرم هیدرولیک آرایش افقی بین ریل فریم بلند می شود.
کامیون کمپرسی استاندارد
مدل های استاندارد شامل کمپرسی هایی می باشد که مخزن آن ها همیشه به قسمت پشتی متصل است و فقط به آن ها کمپرسی گفته می شود! استاندار ترین ظرفیت حمل بار در مدل های استاندارد 20 تا 25 تن می باشد که رایج ترین مدل موجود در ایران ولوو است.
در این مدل ها به علت موتور قوی و کشندگی بالایی که وجود دارد محوبیت بیسیاری پیدا کرده اند و بیشتر افراد تریج می دهند به سراغ این مدل بروند. کامیون کپرسی به راحتی این امکان را دارد که در سطح شهر عبور کند و محدودیت های ترافیکی نیز شامل آن نمی شود، مدل های استاندارد بیشتر برای حمل و نقل مصالح ساختمانی استفاده می شود.
تریلی کمپرسی
این مدل دارای ابعاد بزرگتری می باشد که قاعدتا سنگینی بیشتری نیز دارد، به همین دلیل در زمان محدوده ترافیک اجازه وارد شدن ندارند. تریلی کمپرسی با توجه به حجم بالایی که دارد این قابلیت را دارد که تا 35 تن بار را حمل نماید که این موضوع سبب محبوبیت آن ها در زمان حمل بار های سنگین شده است.
امروزه نیز در کشور ما کامیون های کمپرسی اجازه تردد زیادی ندارند زیرا استاندارد های موجود در کشور به این شکل است که اجاره تردد برای 26 تن به بالا وجود ندارد؛ بنابراین اگر شما می خواهید از کمپرسی های تریلی استفاده نمایید باید کم تر از ظرفیت آن استفاده نمایید و حداکثر باری که درون آن قرار می دهید 26 تن باشد.
ابر کمپرسی
از اسم این مدل کمپرسی معمولا است که مشخصات آن به چه صورت می باشد، ابر کمپرسی ها قدرت و اندازه بسیار زیادی دارند که البته در کشور ما چندان کارایی زیادی ندارند و بیشترین استفاده از آن ها مربوط به کشور های اروپایی می باشد که بیشتر در زمینه های انبوه سازی، راه سازی و عمرانی استفاده می شود.
ظرفیت بار این مدل کمپرسی ها 200 تن می باشد که برای بارگیری در آن ها باید از بیل های مکانیکی و بولدزرهای غول آسا استفاده کرد. ما در مورد تریلی های کمپرسی گفتیم که اجازه تردد ندارند مگر در زمان حمل بار کم تر از ظرفیت بنابراین در مورد ابر کمپرسی ها اصلا اجازه تردد داده نمی شود و خلاف استاندارد های جاده ای می باشند.
کشنده کمپرسی
کشنده کمپرسی جزو کامیون های کمپرسی استاندارد می باشد که دارای تریلر جداگانه و یک محور کانتینر متحرک هستند. شما می توانید در زمینه مصالح ساختمانی از این کشنده ها استفاده کنید به طور مثال جهت حمل و نقل شن، ماسه، آسفالت، برف، تراشه چوب و … در خصوص قدرت این کشنده ها باید بگوییم که آن ها می توانند یک تراکتور سه محوره یا یک تریلر دو محوره را به راحتی بارگیری کند.
کامیون کمپرسی Haul trucks
بیشترین کاربردی که از این مدل می شود مربوط به معادن بزرگی است که دارای سقفی روباز هستند. این مدل از کمپرسی ها دارای قاب سختی می باشد که فرمان آن ها معمولی است اما در قسمت چرخ های عقب درایو قرار دارد.
نحوه کار این کامیون ها به این صورت است که از انتقال های قدرت برقی در متور دیزلی خود و دینامی که برق را به متور الکتریکی در هر چرخی که در عقب این کامیون کمپرسی وجود دارد میفرستد و باعث حرکت ماشین میشود.
کامیون کمپرسی کمرشکن و فصلی
یکی دیگر انواع کمرپسی مدل های کمرشکن و فصلی می باشد. بیشترین کاربردی که از این کمپرسی ها می شود مربوط به عملیات خاک برداری است.
کمپرسی ترانسپورتر
این مدل شامل کمپرسی هایی می باشد که توسط یک تریلز جداگانه کشیده می شوند، ویژگی اصلی که در این مدل قرار دارد این است که تریلر جداگانه دارای یک کانتینر بار متحرک است، این نمای ظاهری باعث می شود تا بدون اینکه قدرتی از موتور از دست برود کمپرسی توانایی حمل بار بیشتری داشته باشد.
کانتینر جداگانه توسط یک موتور الکتریکی بر روی کامیون نصب می شود ک همزمان به کمک چرخ ها چرخانده می شود و در نهایت به داخل قاب تریلر حرکت می کند. این مدل ها این امکان را به شما می دهند که بار کامیون دیگری را به کامیون اصلی اضافه کنید.
کامیون های کمپرسی ساید
یکی از بهترین کامیون های کمپرسی که دارای سرعت تخلیه بار بالایی هستند مدل های ساید می باشد. این مدل کمپرسی نسبتا ظرفیت بار بالایی در مقابل سایر مدل ها دارد. ویژگی آن ها در این است که به سمت دیگر متمایل می شوند و به راحتی می توانند بار خود را بر روی زمین قرار دهند.
علاوه بر دارای ایمنی نسبت به واژگونی می باشند یعنی خیال شما راحت است که امکان ریختن بار شما وجود ندارد. البته با توجه به این که قدرت مانور محدودی دارند بنابراین برای مسافت های طولانی مناسب نیستند.
کامیون کمپرسی ته تریلر
این مدل از کمپرسی ها شباهت بسیاری به مدل های نیمه تریلر دارد که ویژگی مهمی که در آن ها قرار دارد این است که یک دروازه تاشو در بخش انتهایی مرکز آن ها قرار دارد، این موضوع سبب می شود که آن ها قابلیت ریختن مواد در یک مکان خاص را داشته باشند و حتی در مکان های باریک از آن های استفاده می شود که این موضوع در توان هر کمپرسی نمی باشد.
برند های تولید کمپرسی
کوماتسو
یک شرکت صنایع سنگین ژاپنی می باشد که به عنوان بزرگ ترین سازنده بولدزر، بیل مکانیکی و لودر در جهان شناخته می شود. این شرکت در سال 1917 در حومه شهر توکیو تاسیس شد و در حال حاضر در زمینه تولیدات انواع کمپرسی نیز فعالیت دارد.
کاترپیلار
کاترپیلار یکی از شرکت های صنایع سنگین در آمریکا می باشد که تولیدات بسیار وسیعی دارد، محصولاتی که توسط این کمپانی ارائه می شود شامل: ماشین آلات سنگین عمرانی، موتور های دیزلی، موتور های گاز سوز، کمپرسی ها و … می باشد.
زوملیون
یکی از شرکت های صنایع سنگین در چین می باشد که در زمینه تولیدات انواع خودرو سنگین فعالیت دارد، سال ساخت این کمپانی مربوط به زمان 1992 است و در حال حاضر دارای 9 کارخانه تولیدی در چند کشور مختلف می باشد.
همچنین بخوانید: معرفی انواع کامیون ها
دیگر برند های تولید کمپرسی:
- Ashok Leyland
- Asia MotorWorks
- BelAZ
- BEML
- Case CE
- Caterpillar Inc
- DAC
- Euclid Trucks
- FAP
- Hitachi Construction Machinery
- Hitachi Construction Machinery: Europe
- John Deere
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با کامیون کمپرسی آشنا نماییم.