در این مقاله از کیان باتری میخواهیم به مقایسه موتور Tu5 و EF7 بپردازیم. این دو موتور در خودروهای شرکت ایرانخودرو به کار گرفته میشوند و محبوبیت بالایی دارند. هر کدام از آنها دارای ویژگیها و خصوصیات مخصوص به خود هستند و مزیتهایی نسبت به دیگری دارند. در ادامه به مقایسه موتور EF7 و Tu5 و نقد و بررسی آنها میپردازیم.
اگر علاقهمند هستید تا اطلاعات بیشتری از مشخصات موتور EF7 و موتور TU5 بدست آورید یا چنانچه میخواهید بدانید که کدامیک از موتورهای TU5 و EF7 میتوانند انتخاب بهتری برای شما باشند با ما همراه باشید.
چرا موتور TU5 و EF7؟
در بازار کشور ما خودروهای میانرده فراوانی وجود دارند که بخش عمدهای از آنها توسط شرکت ایران خودرو به بازار عرضه میشود. اغلب این هاچبکها و سدانهای میانرده و اقتصادی به دو پیشرانه EF7 و TU5 مجهز شدهاند؛ از همینرو در این مقاله تصمیم بر آن شد تا از میان معدود پیشرانههای موجود در بازار کشور موتورهای TU5 و EF7 را مورد بررسی قرار دهیم و مشخصات آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم.
ناگفته نماند که خودروهای میانرده بازار داخلی به موتورهای دیگری مانند XU7 و K4M نیز مجهز شدهاند، اما موتورهای TU5 و EF7 در حجم گستردهتری از خودروهای حال حاضر بازار کشورمان مورد استفاده قرار گرفتهاند.
بیشتر بدانید: بررسی موتور های تولید ایران خودرو
معرفی موتور TU5
موتورهای TU5 یکی از موتورهای چهار سیلندر مجموعه TU PSA هستند. از این موتورها به عنوان جایگزین موتورهای مجموعه XPSA استفاده شد. موتورهای TU5 بنزینسوز هستند و به طور گسترده در ماشینهای پژو و سیتروئن استفاده شدهاند.
در ابتدا این موتور در دو مدل 8 و 16 سوپاپ وجود داشت اما اکنون فقط مدل 16 سوپاپ آن مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل از موتور تییو5 109 اسب بخار قدرت دارد. مدل اسپرت این موتور 122 اسب بخار قدرت دارد. خودروهای موتور TU5 اغلب خودروهایی هستند در مسابقات اتومبیلرانی استفاده میشوند. حجم این موتور 1587 سانتیمتر مکعب است.
برای اولین بار این موتور با پژو 206 وارد ایران شد و سپس شرکت ایرانخودرو مدل ایرانی آن را تولید کرد و در خودروهای زیر به کار برد:
مدلهای مختلف موتور TU5
- TU5 J2/L3 (NFW)
- TU5 J4 (NFX)
- TU5 JP4 (NFU)
- TU5 JP4S (NFS)
- TU5 JP/L4 (NFT)
- TU5 JP+ (NFV)
- TU5 JP (NFR/NFZ)
- EC5 F/PG (NFP)
خصوصیات و مشخصات فنی موتور TU5
- حجم موتور: 1587 سیسی
- تعداد سیلندر: 4
- نسبت تراکم: 10. 5
- قدرت موتور: 110 اسب بخار در 5800 rpm
- حداکثر گشتاور: 142 نیوتن متر در 4000 rpm
- سیستم انژکتوری چندنقطهای با پاشش الکترونیکی
- نوع سوخت: بنزین با اکتان 95
- تعداد سوپاپ: 16
- سیستم احتراق: احتراق داخلی (جرقهای)
- استاندارد حد آلایندگی: Euro III
- سیستم سوخت: انژکتوری
- حداکثر سرعت: 190 km/h
- شتاب صفرتا 100 کیلومتر: یازده ثانیه در خودرو پژو 206 با وزن 2504 Kg
ویژگیهای مثبت موتور TU5
- صدای کم موتور
- قدرت بالا
- استاندارد آلایندگی بالا
- شتاب بالا
- قیمت مناسب
معایب موتور TU5
- صداهای نامعمول موتور
- عملکرد ناپایدار
- سیستم توزیع سوخت ضعیف
- سوختن کویل ایگنیشن
- از کار افتادن موتور در دور 4000 دور بر دقیقه
- حساسیت بالا در تعویض روغن نسبت به سایر خودروها
معرفی موتور ef7
موتور ملی یا موتور EF7، موتور چهار سیلندری است که توسط شرکت ایرانخودرو تولید شده است و از اوایل سال 2008 تا کنون مورد استفاده قرار میگیرد. شرکت ایرانخودرو برای تولید موتور ملی از تیم طراحی و تولید F. E. V GmbH کشور آلمان کمک گرفته است. این موتور دوگانهسوز است و هم با گاز طبیعی و هم با بنزین کار میکند.
خصوصیات و مشخصات فنی موتور ملی
- تعداد سیلندر: 4 سیلندر خطی
- حجم موتور: 1648 سیسی
- نوع سوپاپ: میلسوپاپ بالاسری
- نسبت تراکم: 11 به 1
- سیستم خنکسازی موتور: خنکسازی آبی
- سیستم سوخت: سوخترسانی انژکتوری
- سر سیلندر: آلومینیومی
- بلوک سیلندر: چدن
- گشتاور: ۱۵۵ نیوتن متر (۱۱۴ پوند-فوت) – ۲۱۵ نیوتن متر (۱۵۹ پوند-فوت)
- قدرت خروجی: ۱۱۴ اسب بخار متری (۸۴ کیلووات) – ۱۵۵ اسب بخار متری (۱۱۴ کیلووات)
مزایای موتور EF7
موتور EF7 جز ده موتور برتر دنیا محسوب میشود و در بین برترین موتورهای دوگانهسوز جایگاه سوم را دارد. از ویژگیهای مثبت این موتور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف سوخت پایین
- توان و گشتاور بالا در مقایسه با میزان سوخت مصرفی
- سیستم اتوماتیک انتخاب سوخت
- قابلیت روشن شدن با سوخت گاز در هوای سرد
- عدم نیاز به تنظیم فیلر سوپاپهای موتور
- عدم نیاز به تنظیم فیلر سوپاپهای موتور
- صدای کم
- استانداردهای آلایندگی بالا
معایب موتور EF7
- هزینه نسبتا بالای تعمیرات و نگهداری از موتور
- کمبود لوازم و قطعات یدکی
- کمبود تعمیرکار و مکانیک حرفهای که بتواند این موتور را به بهترین نحو تعمیر کند
- مشکل روغنریزی از اویل ماژول که تقریبا در سریهای جدید حل شده است
- کیفیت پائین دستهموتورها و قیمت بالای آن
چه خودروهایی صاحب موتور TU5 و EF7 شدند؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، در مقایسه موتور TU5 و EF7 نقش خودروهای داخلی بسیار پررنگ بوده و ایرانخودرو در اغلب تولیداتش از میان این دو موتور یکی را برگزیده است.
موتور TU5 که برادر بزرگتر TU3 محسوب میشود، ابتدا بر روی ۲۰۶ تیپ ۵ سوار شده و آن را به یکی از محبوبترین هاچبکهای بازار ایران تبدیل کرد. عملکرد TU5 روی تیپ ۵ به قدری خوب بود که عده بسیاری از علاقهمندان حوزه خودرو، هنوز هم آن را یکی از بهترین خودروهای جادههای ایران در این رنج قیمتی میدانند؛
اما پس از ۲۰۶ تیپ ۵، ابهت TU5 نیز رو به افول گذاشته شد و بعدها که بر روی خودروهایی نظیر پژو پارس، ۴۰۵، رانا و H30 Cross قرار گرفت، دیگر قادر به جلب رضایت صاحبان خود نشد. هرچند که مزایایی همچون عملکرد نرم و کم صدا یا مصرف سوخت بهینه، همچنان بخشی از نظرات مثبت خریداران را برای این پیشرانه به همراه داشت.
نام موتور EF7 به نوعی با نام خانواده سمند گرهخورده و اغلب دارندگان خودرو سمند، این پیشرانه را با همین خودرو میشناسند. از آنجایی که EF7 اولین موتور رسمی پایه گازسوز کشور است و گاز سوخت اصلی برای احتراق این پیشرانه محسوب میشود، استفاده از آن بسیار مقرون به صرفه بوده و توجه خریداران زیادی را به خود جلب کرده است. مهمترین مزیت موتور EF7 همین قابلیت دوگانهسوزی آن است و با صرفنظر از مواردی چون ایجاد مشکل برقی در مدلهای اولیه، میتوان آن را یک پیشرانه قابل اطمینان دانست.
مقایسه موتور EF7 و Tu5
موتورهای ایاف7 و تییو 5 اغلب در خودروهای میان رده و اقتصادی به کار میروند. موتورهای TU5 شتاب بالایی دارند. توان خروجی مناسب و استهلاک کم از دیگر دلایل محبوبیت این موتور است. موتور EF7 از لحاظ ساختار شباهتهای زیادی با موتور تییو5 دارد اما ویژگی مثبت آن نسبت به موتور Tu5 تطابق بیشتر موتور ایاف7 با سوخت گاز طبیعی است.
در واقع، اگر قصد خرید خودرویی دوگانهسوز دارید، بهتر است ماشینهایی که موتور ایاف7 دارند را انتخاب کنید. با این حال، برخی از خریداران از مشکلاتی که در سیستم برق این موتور ایجاد میشود، شکایت دارند. علاوه بر این، پیدا کردن قطعات یدکی موتور EF7 کمی دشوار است و مشتریان نمیتوانند به سادگی و با مراجعه به هر فروشگاه لوازم یدکی قطعات موردنظر خود را پیدا کنند.
موتور تییو5 عملکرد مناسبتری در خودروهای 206 دارد. از جمله خودروهای موتور EF7، ماشینهای سمند است. در مجموع، استفاده از موتور EF7 مقرون بهصرفهتر است زیرا قابلیت دوگانهسوزی دارد.
در مقایسه موتور EF7 و Tu5 باید به این نکته اشاره کنیم که موتور تییو5 در خودروهای سدان سنگینوزن عملکرد ضعیفتری دارد. توان و قدرت موتور EF7 بیشتر از موتور TU5 است. به صورت کلی، در مقایسه موتور EF7 و Tu5 باید بگوییم که مشخصات فنی موتور EF7 برتری اندکی نسبت به موتور تییو5 دارد. در ادامه به برخی از معایب هر دو موتور میپردازیم.
تفاوت موتور TU5 و EF7
TU5 با 16 سوپاپ و حجم 1587 سیسی خود قادر بـه تولید 105 اسب بخار قدرت و 142 نیوتنمتر گشتاور اسـت. این موتور در سدان سنگین وزنی هم چون پژو پارس عملکرد ضعیفی داشته و موجب شکایت برخی خریداران و رانندگان شده اسـت، اما شتاب و قدرت این موتور بر روی پژو 206 تیپ 5 بسیار مناسب بوده و حتی هنوز هم مثالزدنی اسـت.
اما مقایسه موتور TU5 و EF7 کـه گویای شباهت این دو موتور دربخش سوپاپ اسـت، بـه ما میگوید کـه توان EF7 بیشتر از TU5 بوده و با حجم 1646 سیسی توان تولید 115 اسب بخار قدرت و 157 نیوتنمتر گشتاور را دارد.
همان طور کـه اشاره شد، EF7 تا حدودی با اتومبیل سمند عجین شده ودر حال حاضر صاحبان این ماشین نیز از عملکرد موتورهای دوگانهسوز خود راضی بـه نظر می رسند. در مجموع مشخصات فنی EF7؛ برتری اندکی نسبت بـه TU5 داشته و نشان دهنده پیشی گرفتن ان در رقابت فعلی اسـت.
موتور tu5 بهتر است یا ef7
در این مقاله به مقایسه موتور EF7 و Tu5، دو موتور محبوب شرکت ایرانخودرو پرداختیم. هر کدام از این موتورها مزایا و معایبی دارند و عملکرد آنها با توجه به خودرو متغیر است. پس به طور کلی نمیتوان مشکل را از خود موتور دانست. بلکه با بهکارگیری آنها بر روی خودروی متناسب، میتوان بسیاری از مشکلات را حل کرد.
در مجموع، متخصصین اعلام کردهاند که موتورهای EF7 برتری نسبی و اندکی نسبت به موتورهای TU5 دارند و مهمترین علت این برتری، قدرت بالاتر این موتورها و دوگانهسوز بودن آنها است. همین امر موجب میشود ارزش خرید این موتورها نسبت به مدل تییو5 بیشتر شود
موتورهای EF7 برتری نسبی و اندکی نسبت به موتورهای TU5 دارند و مهمترین علت این برتری، قدرت بالاتر این موتورها و دوگانهسوز بودن آنها است. همین امر موجب میشود ارزش خرید این موتورها نسبت به مدل تییو۵ بیشتر شود.
نتیجه گیری
مقایسه موتور TU5 و EF7 به ما نشان میدهد که هر کدام از این پیشرانهها دارای ویژگیهای منفی و مثبت متعددی بوده و نمیتوان یکی را با اختلاف زیاد برنده رقابت مذکور خواند.
بهعنوان مثال اکنون میدانیم که موتور TU5 بهدلیل سابقه درخشان خود در 206 تیپ 5، تولید صدای کم و مصرف سوخت مناسب مورد توجه عدهای از خریداران و منتقدان قرار دارد. این در حالی است که موتور EF7 مشخصات فنی قویتری داشته و از آنجایی که یک دوگانهسوز مطرح در کشور محسوب میشود، علاقهمندان خاص خود را بهدست آورده است. محبوبترین عملکرد این پیشرانه نیز روی خودرو سمند بوده و حضور آن در جادههای کشور بر روی همین خودرو نیز غیرقابل اغماض است.
درواقع از مقایسه موتور TU5 و EF7 میتوان نتیجه گرفت که نکته اصلی در تولیدات داخلی، مسئله هماهنگسازی پیشرانههای مذکور با خودروهای مختلف بوده و اکثر نارضایتیهای کنونی نیز بهدلیل کمبود این چنین هماهنگیهایی در مدلهایی چون پژو پارس TU5 یا پژو 405 SLX است.