در دنیای امروز با توجه به افزایش آمار سرقت، نصب دزدگیر ماشین می تواند تاثیر چشمگیری در کاهش ریسک دزدیده شدن خودرو داشته باشد. نصب دزدگیر بر روی خودرو مراحلی دارد که در این مقاله قصد داریم به صورت گام به گام به آموزش نصب دزدگیر ماشین بر روی انواع خودروها بپردازیم، با ما همراه باشید.
دزدگیر خودرو
دزدگیر خودرو یا سیستم اعلان سرقت آن، وسیله ای است که به لطف تکنولوژی توانسته به زندگی بشر ورود کند. این وسیله به کمک یک سیستم تعریف شده بر امنیت الکترونیکی یک خودرو حاکم می شود و هرگونه اقدام غیرقانونی را به وسیله آژیر اعلام می کند.
به عبارت ساده تر دزدگیر وسیله ای است که یک سیستم حریم خصوصی بر خودرو تعریف می کند و هر گونه اقدام که ورود به حریم و یا شکستن قفل، شیشه، ضربات و غیره را با آژیر زدن اعلام می کند.
دزدگیر خودرو به طور کلی از سه قسمت مهم تشکیل شده است که پنل مرکزی، آژیر و حسگر اجزای اصلی آن می باشند، و در تعامل با یکدیگر کار امنیت خودرو را انجام می دهند. دزدگیرهای خودرو در انواع مختلف تولید می شوند و در بازار فروش می توان مدل های مختلف آنها را مشاهده کرد.
بیشتر بدانید: راهنمای جامع خرید دزدگیر ماشین
اجزای تشکیل دهنده دزدگیر ماشین
یک دزدگیر خودرو شامل اجزای مختلفی می باشد که وجود تک تک این قطعات در سیستم ضروری بوده و در صورتی که هر یک از این قطعات حساس خراب شوند کار کردن دزدگیر با اختلال مواجه خواهد شد. در ادامه به سیستم دزدگیر خودرو و اجزا آن می پردازیم.
کیت اصلی
این قطعه در واقع مغز سیستم دزدگیر به شمار رفته و سایر قطعات آن را کنترل می نماید. در واقع اگر این قطعه خراب شد امکان کار کردن سایر اجزا نیز وجود نداشته و دزدگیر از کار می افتد. سنسورهای مختلف دزدگیر برای این که بتوانند پردازش اطلاعات دریافتی را انجام دهند، باید به کیت اصلی متصل شوند و همچنین خروجی های مختلف مانند آژیرها نیز به این قسمت متصل می باشند.
ریموت های دزدگیر
با وجود امواج رادیویی می توان از طریق ریموت دزدگیر، امور مختلفی مانند باز و بسته کردن درب های خودرو، قطع و وصل کردن آژیر هشدار و … را از راه دور انجام دهید. علاوه بر آن امکان خاموش کردن خودرو از راه دور توسط این ریموت امکان پذیر می باشد.
سنسور شوک
سنسورهایی در ساختار دزدگیر خودرو به کار رفته اند که به حرکات مختلف حساس بوده و در صورتی که ضربه یا شوکی به خودرو وارد شود سیگنال ها توسط این سنسورها دریافت شده و به کیت اصلی انتقال می یابد.
در واقع این سنسورها هستند که به پارامترهای فیزیکی در اطراف خودرو واکنش نشان داده و منجر به فعال شدن دزدگیر می گردند. البته سنسورهای دیگری مانند سنسور پنجره، سنسور درب و … نیز وجود دارند که ممکن است در دزدگیرهای مختلف به کار رفته شوند.
نمایشگر ال ای دی
در ساختار دزدگیرهای خودرو قطعه ای به نام نمایشگر ال ای دی به کار رفته است که آن را در کنار شیشه اتومبیل نصب نموده و باعث می شود تا در صورتی که دزدگیر فعال باشد چراغ آن شروع به چشمک زدن نماید. روشن بودن این چراغ باعث می شود تا سارقین بدانند که خودرو دارای دزدگیر بوده و از انجام دزدی و آسیب به ماشین خودداری نمایند.
اجزای دیگری مانند آژیر، پمپ درب خودرو، میکروسوئیچ، آفتامات، رله باکس، شیشه بالابر، آنتن و … از قطعات به کار رفته در دزدگیرهای خودرو می باشند. برخی از این قطعات ممکن است تنها در دزدگیرهای پیشرفته به کار رفته اما بسیاری از آنها ساختار اصلی دزدگیر را تشکیل می دهند.
کلیه روشهای نصب دزدگیر خودرو از شناخت رنگبندی سیم کشی خودرو، برق خودرو و سوکت های دزدگیر آموزش داده میشود.
انواع سیم های دزدگیر خودرو
برای نصب سیم دزد گیر می بایست با سیم های دزگیر اشنا شویم که عبارتند از
1- سیم برق دزگیر
سیستم دزگیر نیاز به برق V 12 بوده و برای این منظور توسط دو عدد سیم به رنگ قرمز (به فیوز + وصل) و سیم مشکی (بدنه) به برق خودرو وصل می باشد، جهت اتصال اسن سیم (قرمز) یک فیوز تعبیه شده و ضمناً از برق BAT سوئیچ گرفته می شود مقدار آمپر فیوز با توجه به اینکه بر روی سیم طراحی شده تعیین می گردد و معمولاً بین ۲۰ الی ۳۰ آمپر می باشد. در نقشه های دزگیر این سیم (قرمز) با حروف BAT، ۱۲ +، input مشخص شده است و سیم مشکی با علامت بدنه یا Grount مشخص شده است.
بیشتر بدانید: سیستم برق خودرو چیست؟
2- سیم راهنما
سیم راهنما جزء سیم های خروجی می باشد و باید به دسته سیم راهنمای خودرو نصب گردد. در صورتی که دزدگیر دو عدد سیم داشته باشد این دو سیم همرنگ مربوط به راهنما می باشد یکی راهنمای چپ یکی راهنمای راست متصل می شود. در صورتی که یک سیم داشته باشد این سیم توسط دیود ۴۰۰۷ به دسته سیم راهنمای خودرو نصب می شود.
نکته: سیم های راهنما در نقشه ها با علائم زیر مشخص می شود در صورتی که نقشه نباشد می توان به روش زیر سیستم های راهنما را مشخص نمود ابتدا مثبت و منفی دزدگیر را متصل نموده و سپس تک تک سیم ها را با لامپ تست امتحان می کنیم.
3- سیم آژیر
این سیم را می توان به روش زیر نیز مشخص نمود سیم قرمز و مشکی دزدگیر را به برق ۱۲ ولت وصل می کنیم این سیم در حالت
4- سیم حس گر ACC دزدگیر
این سیم به فیش ACC سوئیچ متصل می شود و وظیفه آن قطع مدار دزدگیر در حالت روشن بودن خودرو می باشد. در بعضی از دزدگیر ها این سیم را با IGN نشان می دهند.
نکته: سیم هایی که درای این سیم می باشند مجهز به سیستم آنتی کارجک می باشد بدین منظور که هرگاه شخصی خودرو را روشن نمود صاحب خودرو می تواند بوسیله ریموت خودرو را با فعال نمودن رله قطع کن، موتور را خاموش نماید.
5- سیم های لای دری دزدگیر
در سیستم دزدگیر دو عدد سیم مربوط به لای دری می باشد.
- الف) لای دری منفی و با علامت
- ب) لای دری مثبت و با علامت
6- سیم کاپوت
سیم های کاپوت در نقشه ها با علائم زیر مشخص می شود.
7- سیم صندوق پران
در بعضی از دزدگیر ها یک سیم با علامت Trankopen که مربوط به صندوق پران می باشد این سیم برق منفی ارسال می کند می توان با استفاده از رله و یک الکترو موتور درب صندوق را طبق نقشه زیر باز نمود، جهت فعال نمودن این سیم می بایست دکمه چهارم ریموت را به مدت دو ثانیه ممتد نگه داریم.
در بعضی از دزدگیر ها سیم Trankopen وجود ندارد.
برای استفاده سیم دیگری وجود دارد که در نقشه با علامت -۲۵θmA مشخص شده است که می توان به عنوان سیم صندوق پران استفاده نمود.
8- سیم های قفل مرکزی
سیمی که برق مثبت می گیرد و باعث می شود الکترو موتور درب را قفل کند سیم قفل ینامیده می شود. در دزدگیر ها شش عدد سیم وجود دارد که مربوط به سیم قفل مرکزی است که می توان این ۶ عدد سیم را به دو دسته تقسیم نمود.
- Look
- unlook
هر کدام از این سیم ها دسته سه تایی به یک رله در داخل کنترل یونیت دزدگیر متصل شده است که این رله ها توسط ریموت فعال می شود برای تشخیص سیم های قفل مرکزی می توان از روی نقشه دزدگیر شناسایی نمود.
در صورتی که نقشه دزدگیر موجود نباشد به روش زیر عمل می کنیم. سیم های قفل مرکزی دارای رنگ های یکسان بین دو دسته می باشد مثلاً اگر یک دسته سفید، قرمز، سبز باشد دسته بعدی نیز سفید، قرمز، سبز با یک رنگ دیگری خط دار شده است.
حالت های تست سیم دزدگیر خودرو
- در حالت (قفل) arm تک سیگنال
- در حالت (باز) disarm دوسیگنال
- در حالت alarm دائم سیگنال (دائم چشمک می زند به مدت یک دقیقه)
چگونه سیم های دزدگیر بدون نقشه تعیین کنیم؟
در صورتی که بخواهیم بدون نقشه سیم های آن را مشخص کنیم به روش زیر اقدام می کنیم.
- سیم قرمز و مشکی را به برق V 12 وصل می کنیم.
- سیم آزیر را به آژیر یا لامپ تست وصل می کنیم.
- تک تک سیم ها را با لامپ تست بدین بدین صورت که یک طرف لامپ تست را به برق مثبت و طرف دیگر آن را به تک تک سیم ها وصل می کنیم، آن سیمی که آزیر را فعال کند سیم لای دری مثبت می باشد و اگر سیمی نباشد که آزیر را فعال نماید می بایست لامپ تست را به بدنه وصل نمود در صورت آژیر زدن سیم دیگر منفی تحریک می باشد.
سیم لای دری خودرو ها به دو صورت وجود دارند:
- منفی قطع
- مثبت قطع
اکثر خودرو ها منفی قطع می باشند در حال حاضر خودروی مزدا ۳ مثبت قطع می باشد برای نصب سیم لای دری می بایست سیم کلید لای دری را مشخص نمود و سپس سیم دزدگیر را به آن متصل نمائیم.
سیستم قفل مرکزی از سه قسمت تشکیل شده است:
- میکروسوئیچ
- الکتروموتور
- کنترل یونیت
۱-الکترو موتور آهنربائی
الکترو موتور هم در دو نوع می باشد. الکترو موتور برقی و الکترو موتور آهنربایی
نکته: جهت آزمایش الکترو موتور حتماً آن را با باتری آزمایش می کنیم.
نکته: به الکترو موتور درب خودرو بین چهار الی شش دهم ثانیه (S4/0 الی S 6/0) نباید بیشتر برق اعمال شود.
نحوه نصب دزدگیر ماشین چگونه است؟
نصب دزدگیر ماشین از مراحل گوناگونی تشکیل شده است، در ادامه با طریقه نصب دزدگیر ماشین با ما همراه باشید:
قبل از نصب دزدگیر ماشین نمی بایست بر اساس مدل خودرو و سیستم برق کشی محاسباتی را انجام داد تا بتوان به نصب بهتر و موفق تری دست یافت. برای انجام این کار باید قبل از هر اقدامی یک نقشه از نصب دزدگیر طراحی شود.
برای انجام بهتر این کار می توانید علاوه بر شناسایی سیستم برقی خودروی مورد نظر، دفترچه راهنمای دزدگیر خریداری شده را مطالعه کرده و بر اساس آن کار نصب دزدگیر را انجام دهید.
قبل از اینکه کار نصب دزدگیر را انجام دهید از کارکرد صحیح قفل های خودروی خود اطلاع کامل کسب کنید تا بتوانید نصب دزدگیر را به صورت بهتر انجام دهید. برای مثال در صورتی که باز بودن یک در توسط خودرو تشخیص داده نشود، با نصب دزدگیر نیز این مشکل وجود دارد و اگر آن در توسط سارقین باز شود آژیر عمل نخواهد کرد. به همین دلیل توصیه می شود قبل از این کار، از سلامت قفل همه درها مطمئن شوید.
برای نصب دزدگیر خودرو می توان از قسمت های مختلف خودرو استفاده کرد. از طریق ارتباط با نمایندگی مشخص کنید که پنل ها برای نصب دزدگیر برداشته شوند. بهترین قسمتی که می توان از آن کمک گرفت پنل زیر فرمان است، که با برداشتن درب آن مجموعه ای از فیوزها و سوکت ها را مشاهده می کنیم.
برای نصب دزدگیر خودرو از قسمت های مختلفی می توان استفاده کرد. این وسیله مهم باید در جایی نصب شود که از دید سارقین به دور باشد. هر چه دزدگیر از دید افراد بیشتر پنهان باشد بهتر است، زیرا در صورت نمایان بودن دزدگیر سارقان می توانند آن را دستکاری نمایند.
همچنین توجه داشته باشید که هنگام نصب به دیگر قسمت و سیم کشی های خودرو آسیب وارد نکنید.
پس از نصب دزدگیر بایستی کار عبور سیم ها را از داخل اتاق خودرو به سمت محفظه موتور انجام داد. این سیم برای اتصالات برق و یا وصل کردن آژیر استفاده می شود.
آژیر دزدگیر را بر روی دیواره بین محفظه موتور و داخل خودرو نصب کنید. البته می توان آن را در جای دیگری در محفظه موتور نصب کرد. دقت کنید که آژیر برای اینکه آب و روغن به آن ورود نکند، رو به پایین نصب شود.
این کلیدی است که به سیمی جدا از آژیر متصل است و با استفاده از این کلید می توان برای مواقع ضروری که آژیر فعال است، آن را غیر فعال کرد.
چراغ ال ای دی فعال و غیر فعال بودن دزدگیر را نشان می دهد. به همین دلیل این چراغ بایستی در مکانی نصب شود که قابل رویت باشد. برای اینکار بهترین مکتم نصب روی داشبورد است.
نصب این آنتن می تواند محدوده پوشش دهی ریموت را افزایش دهد به همین دلیل توصیه می شود برای بازدهی بهتر آنتن را نصب کنید.
آژیر دزدگیر خودرو دو سیم مثبت و منفی دارد. سیم مثبت آژیر باید به سیم برق مثبت و سیم منفی به کف اتصال شود.
سیستم های سنسور دزدگیر باید به سیم های نشانگر باز بودن درهای خودرو نصب شوند. برای اتصال درست این سیم ها بایستی نهایت دقت را به خرج داد. با نصب این سنسورها هنگام بروز خطر آژیر به صدا در می آید.
سیم برق دزدگیر باید به صورت مستقیم به باتری خودرو نصب شود تا در صورت خاموش بودن خودرو، دزدگیر کار کند.
در آخر پنل هایی که برداشته بودید را در جای خود قرار دهید.