در این مقاله قصد داریم به شما نحوه ساخت کمپر مسافرتی را با تبدیل ون به کمپر مسافرتی آموزش دهیم. اگر یک ون دارید همین الان دست به کار شوید هرچه که صندلی در پش آن است بیرون بریزید و بعد شروع کنید و یک خانه ایده آل متحرک برای خود بسازید.
و یا اگر یک وانت دارید میتوانید یک اتاق فلزی بر رو آن سوار کنید و بازهم طرح داخل آنرا هرچه که دلخواهتان است پیاده کنید. ولی خوب خودروهای کمپری که از ون هستند احتیاجی به اظافه کردن کابین نیست.
قسمت خودرویی کمپر، مخصوص حمل و نقل و حرکت کردن و قسمت باری یا کابین آن برای انجام امور روزمره است. اولین چیزی که باید در نظر بگیرید آشپزخانه و سرویس بهداشتی است.
نکات ضروری برای طراحی و ساخت کاروان مسافرتی
سفر کردن با استفاده از کمپر را باید یک نوع سبک زندگی دانست. تنها افرادی به سمت خرید یا ساخت اختصاصی این وسیله میروند که عاشق ماجراجویی و سفر باشند، در غیر این صورت با ون مملو از وسایل خود به شهری دیگر سفر کرده و در آنجا اتاقی در یک هتل رزرو میکنند!
مقاله پیشنهادی: آشنایی با ون کمپر و صفر تا صد ون های مسافرتی
1- انتخاب ماشین بر اساس نفرات و نوع سفر
2- طراحی تانکهای آب و فاضلاب و. . .
- نصب تانک آب جداگانه جهت آب مصرفی و آب خوراکی در کمپر
- حجم تانک فاضلاب باید به گونه ای طراحی گردد که حداقل دو روز پر نشود
- وجود شیر برقی و یا بادی تخلیه فاضلاب، اختیاری است.
- ظرفیت تانک آب برای مصرف حداقل دو روز سرنشینان باید در نظر گرفته شود.
3- طراحی چیدمان داخلی کمپر
طراحی چیدمان داخلی شامل موقعیت سرویس بهداشتی و حمام، صندلی ها، تخت ها، گاز و یخچال و دیگر الزامات مد نظر طراحی و چیدمان لوازم در کمپر باید به نحوی صورت پذیرد که دسترسی به تمامی امکانات از داخل کابین بمنظور ایمنی و در امان بودن از سرمای محیط، امکان پذیر باشد.
4- تست اطاق کاروان از لحاظ عایق بندی
5- انجام سیم کشی ایمن
قبل از انجام هر گونه کار جوشکاری، اتصال باتری ماشین را جدا کنید. سیم کشی برق را داخل لوله خرطومی نسوز و لوله کشی آب و فاضلاب و تست آنها را با دقت انجام دهید!
6- نکات نصب سرویس بهداشتی و حمام
- کلیه لوله های خروجی فاضلاب، دستشویی و حمام از نظر تکانهای شدید ایمن باشند.
- در طراحی داخلی طبق استاندارد موجود، درب سرویس بهداشتی بیش از دومتر با خروجی کابین فاصله نداشته باشد.
- استفاده از پیچ ومهره بجای جوش در شاسی کشی داخلی
- نقاط جوش پس از مدتی در اثر تکان های ماشین ترک برداشته و نهایتا جدا میشود.
- هر گونه سازه زاویه دار، نوک تیز و آسیب رسان در کابین، با روکش مناسب ایمن شود.
- استفاده از تمامی فضای موجود در کابین(هیج فضایی را از دست ندهید. ).
- راحتی دسترسی به کمد، کشوها و محل نگهداری لوازم و همچنین مستحکم سازی سازه ها رو فراموش نکنید.
- سمت نشستن سرنشینان حتی المقدور رو به جلو و مجهز به کمربند ایمنی بوده و فضای روبروی صندلی ها فاقد اشیای خطرناک باشد.
- اجاق گاز و پمپ اب داخل کابین، نباید در حال حرکت کار کند.
- ایجاد راه خروج چندگانه در کمپر و لوازم مورد نیاز مواقع بحران (چکش)
- جهت بهترین مدیریت و کنترل لوازم بکار رفته در قسمت کمپر، داشتن یک تابلو نمایش و صفحه کلید آپشن دار در محلی مناسب و در دسترس سر نشینان عقب، الزامی است.
- درون کمپر تمامی لوازم برقی ۱۲ ولتی انتخاب گردد. لیکن وجود یک اینورتر حداقل ۵۰۰ واتی جهت برخی مصارف اجتناب ناپذیر می باشد. در نصب و استفاده از اینورتر دقت شود که برق ۲۲۰ ولت AC امکان صدمه زدن به ECU ماشین را دارد.
آیا تبدیل ون به کمپر قانونی است؟
طبق قانون هرگونه تغییر کاربری خودرو سواری خلاف قانون است بنابراین راندن کمپرونها که در کارگاه ساخته میشوند، خلاف قانون است. البته اگر ظاهر کمپر از بیرون با یک خودرو معمولی فرق نداشته باشد، معمولا پلیس سخت نخواهد گرفت.
اما راندن هومموتورهای کارخانهای و کمپرهای کشنده، کاملا قانونی است و پلاک مجزا دارند، در کارت خودرو ظرفیت و نوع کاربریشان قید میشود و مشکلی در رفتوآمد ندارند.
طبق قانون هرگونه تغییر کاربری خودرو سواری خلاف قانون است و اگر پلیس چنین خودروی را بگیرد، آن را متوقف خواهد کرد. این یعنی راندن کمپرونها و سایر هومموتورهایی که در کارگاه ساخته میشوند، خلاف قانون است.
البته صاحبان این کمپرها میگویند اگر ظاهر کمپر از بیرون با یک خودرو معمولی فرق نداشته باشد، معمولا پلیس سخت نخواهد گرفت. به هرحال هر خودرو کمپری، چه ون یا مینیبوس که طراحی داخلش عوض شده باشد، چه وانت که رویش کمپر نصب کرده باشند، وقت تعویض پلاک باید به شکل اولش دربیاید.
مراحل ساخت کمپر مسافرتی
خیلی از افراد در پارکینگ های خودشون ون هایی دارند که سالهاست یا ازشون استفاده نشده و یا فقط برای سرویس ها و سرکار رفتن از خانه بیرون میاورند. در این مقاله قصد داریم درباره آموزش ساخت ون های مسافرتی و کاروانی صحبت کنم.
ما در این مطلب یک فرم کلی از ساخت یک ون مسافرتی بیان میکنیم. بعد از ان شما میتوانید هر چیزی که دوست دارید به کار ببرید. اگر هم خودروی ون ندارید با یک گشت ساده در ون های مدل پایین میتوانید با قیمت مناسب یک خودروی توریستی و مسافرتی برای خودتون تهیه کنید.
مرحله اول: فضای دلخواه داخل ون را طراحی کنید.
اولین نکته و مهم ترین نکته در طراحی ون مسافرتی این است که تمام گزینه های مختلف را در نظر بگیرید. بعد از در نظر گرفتن تمام امکانات رفاهی ببینید کدام یک اولویت شماست و بیشتر در ون مسافرتی خود به آن نیاز دارید.
اگر فضای کمتری دارید پس حتما نیاز است برای داشتن بعضی از امکانات مهم در ون به دلیل فضای کافی از امکانات دیگر صرف نظر کنید. پس فراموش نکنید که حتما نیاز های خود را دسته بندی کنید.
ما برای طراحی تبدیل فضای داخلی ون معمولی به کمپر مسافرتی اولویت های زیر را در نظر گرفتیم:
- فضای جادار و راحت برای استراحت حداقل ۲ نفر
- قابل استفاده با یا بدون صندلی پشتی
- دسترسی راحت تمام افراد داخل ون به همه بخش ها
- امکان استفاده مداوم حداقل برای هفت روز و امکانات رفاهی برای روزهایی که در سفر هستید
- قابل استفاده در حین بارندگی و آب و هوای غیر عادی
طراحی داخلی کمپر مسافرتی
بعد از اینکه اولویت هایتان معلوم شد طراحی را شروع کنید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که به درستی اندازه گیری کنید. اندازه گیری در طراحی بسیار مهم است چرا که یک ذره اشتباه باعث بهم ریختن کل طراحی ون مسافرتی شما میشود.
برای ون مسافرتی خود یک یونیت آشپزخانه از پشت ماشین و قفسه مواد غذایی در نظر بگیرید که از پشت ماشین و داخل ماشین در دسترس باشد.
زیر یونیت آشپزخانه هم میتوانید یک کشوی بزرگ در نظر بگیرید که می توانید بطری ها و قوطی های شیشه ای را به صورت خوابیده داخلش قرار بدهید. با اینکار دیگر وسایل شیشه ای با حرکت ماشین آسیبی نمیبیند.
باید یک میز نیز برای صرف وعده های غذایی خود در نظر بگیرید. این میز میتواند به صورت کشویی باز و بسته شود. اگر هوا بارانی باشد و جایی برای غذا خوردن نداشته باشید، می توانید داخل کاروان غذا بخورید.
همه قطعات داخلی کاروان با تخته چندلا ساخته شده اند. این لایه ها با تخته ۱۲ میلیمتری برای کف، تخته ۱۸ میلیمتری برای دیواره ها و تخته ۱۵ میلیمتری برای روی قفسه ها هستند. به همین دلیل اصلا وزن زیادی ندارند و به راحتی میتوانید آنها را جابجا کنید.
مرحله دوم: بریدن تخته ها با ابزار نجاری
بعد از تهیه و اندازه گیری ابعاد امکانات داخل ون باید نسبت به اندازه ها تخته ها را ببرید. مهم ترین قسمت کار همین جاست. نباید حتی یک میلیمتر در بریدن تخته ها اشتباه کنید.
اگر فکر میکنید نمیتوانید از پس این قسمت بربیایید حتما این کار را به یک نجار حرفه ای بسپارید. بریدن تخته ها در ابعاد صحیح و زاویه های مناسب بویژه برای تخته های کناری خودرو بسیار مهم است.
برای دور کاروان به ارتفاع ۱٫۵ متر چهارجوب تهیه کنید. برای پوشش دور نیز تخته های مناسب آن تهیه کنید. می توانید از فلز، آلومینیوم یا بدنه دیگر ماشین های اسکاتی استفاده کنید. ولی به یاد داشته باشید فلز محیط داخل را گرم و غیربهداشتی می کند و برای داخل باید پوشش عایقی مناسبی در نظر بگیرید.
یک اشتباه کوچک در بریدن تخته ها باعث می شود همه کار در مرحله مونتاژ قفسه ها به مشکل بخورد.
مرحله سوم :سقف را بسازید.
اگر شما برای ساخت کاروان مسافرتی از وانت بار ها و خودروهای بدون سقف استفاده کرده اید باید در این مرحله سقف را بسازید.
دورادور اتاقک کاروان را وصل کنید و سقف شیب داری برای آن تهیه کنید. این سطح شیب دار به ارتفاع داخل اتاق می افزاید و افراد در آن راحت می توانند بایستند.
برای همین بود که دور اتاقک را ۱٫۵ متر در نظر گرفتیم. این سقف شیب دار از تجمع آب باران بر سقف نیز جلوگیری می کند.
بعد از آن ورقه های چوبی به سقف شیب دار وصل می کنیم. و در آخر یک درب کوچک در انتهای این اتاقک نصب کنید. می توانید از درب های دست دوم نیز استفاده کنید.
مرحله چهارم: قفسه های طراحی شده داخل کمپر را بسازید.
- بعد از برین چوب ها با اندازه های درست حالا باید چوب ها را به صورت ۹۰ درجه به هم بچسبانید.
- به این قطعات به هم چسبیده شده در هنگام ساخت قفسه ها نیاز دارید.
- بعد از ان به هر شکلی که درون ون قفسه ها را طراحی کردید با استفاده از گیره های نجاری تکه های چسبانده شده را به هم وصل کنید.
- بهتر است لبه های محل اتصالات را قبل از زدن چسب سنباده بکشید.
- در حین پیچ کردن تخته ها هم مطمئن شوید همه تخته ها ثابت شده اند و از جایشان تکان نمی خورند.
- ساخت درست قفسه ها خیلی خیلی مهم است که درست انجام شود.
مرحله پنجم:قفسه ها را به هم وصل کنید.
حالا زمان ان رسیده تا تک تک قفسه ها را به هم وصل کنید. حتما اگر به این کار وارد نیستید از یک متخصص کمک بگیرید.
اگر طراحی را تغییر نداده اید، باید به محل اتصال یونیت آشپزخانه و قفسه لباس یک میله اضافه کنید. این میله بعداً کار پایه میز را هم می کند.
اگر می خواهید هربار قبل و بعد سفر به راحتی قفسه ها را بهم ببندید و باز کنید، از مهره T در یک طرف و براکت فلزی در طرف دیگر اتصال کنید. این روش اتصال باز کردن قفسه ها از یکدیگر را ساده تر می کند.
مرحله ششم: قفسه ها را در ون نصب کنید.
اگر مراحل اولیه یعنی اندازه گیری و برش چوب ها را به درستی انجام داده باشید میتوانید به راحتی آنها را در ون خود نصب کنید.
اگر طبق طراحی کمی در اندازه گیری و یا برش خود اشتباه کرده باشید در این مرحله به سختی به مشکل خواهید خورد.
حالا کاروان مسافرتی به اندازه کافی برای خوابیدن و غذا خوردن هم جا دارد. در اینجا کار تمام نشده بلکه هم میتوان داخل ون و یا هم بیرون آن را رنگ کرد.
مرحله هفتم:کاروان خود را رنگ کنید و بیرون آن را تکمیل کنید.
بیرون این کاروان را رنگ کنید؛ و ابزاری برای وصل آن به پشت وسیله نقلیه خود تهیه کنید. توجه داشته باشید ابزار اتصال شما نباید زنجیر باشد. هنگام ترمز و یا در سرپایینی کاروان با وسیله نقلیه شما برخورد می کند.
این ابزار باید طوری طراحی شود که بتوان آن را به سمت پایین تا کرد. این کار باعث می شود پایه ای برای اتاقک کاروان ایجاد شود و از کج شدن آن جلوگیری کند.
قابلیت خم شدن قسمت اتصال باعث می شود بر طول کاروان اضافه نشود. همچنین در پارکینگ نیز کمتر جا بگیرد.
مرحله هشتم:از پرده برای پنجره های ون خود استفاده کنید.
مرحله نهم: حتما اجزای ساخته شده را به ماشین وصل کنید.
در کف تمام ون ها یک قلاب هایی وجود دارد. این قلاب ها بهترین وسیله برای وصل کردن موقتی قفسه ها به ماشین هستند.
اگر هم این قلاب ها در ون شما وجود ندارد حتما از راههای دیگر اجزای درون ون را به خودرو وصل کنید. اینکار باعث محکم شدن قفسه ها و تمام اجزای درون کاروان است.
ون مسافرتی شما آماده است!
حالا دیگر ون مسافرتی شما آماده شده است. میتوانید لوازم و وسایلی که در داخل کاروان به آن نیاز دارید را جا بدهید. میتوانید اجاق را روی کشوی زیر یونیت آشپزخانه قرار بدهید. تخته ها و پایه های میز غذا خوری و ظروف مورد ناز را در قسمت ساخته شده قرار دهید.
تبدیل کردن ماشین به کاروان مسافرتی خیلی ساده تر از چیزی است که فکر می کنید. در هر زمان هم که خواستید میتوانید تخته ها را باز کرده و به جای آنها صندلی های ون را قرار دهید.
سوالات متداول درباره ساخت کمپر مسافرتی
برای ساختن ون مسافرتی چه خودرویی بخریم؟
شاید حالا سوالی که برای شما پیش اومده این باشه که خودرو هایی که قابلیت کاروان شدن دارند کدام اند؟ و یا کدام یک از خودرو ها برای تبدیل شدن به ون مسافرتی مناسب هستند.
مقاله پیشنهادی: معرفی انواع خودرو های کمپر مسافرتی
انتخاب خودروی مناسب کمپر
خودرو را باید با توجه به اینکه چه نوع کمپری میخواهید انتخاب کنید، اما به هر حال چه کمپر کِشنده بخواهید و چه کمپر موتورهوم، به یک خودروی قدرتمند نیاز دارید.
وزن یک کمپر کِشنده با لوازم اش حداقل به هزار کیلوگرم میرسد و شما با خودروهای سدان معمولی که مناسب تردد در شهر هستند نمیتوانید آنها را بکشید. پس دایره انتخاب شما به اتومبیلهای شاسیبلند قوی و وانتها محدود میشود.
برای کمپر های موتورهوم نیز میتوانید ون فولکس واگن و نیسان را نیز انتخاب کنید. خودروهای فولکس واگن بسیار مناسب برای کمپر های مسافرتی هستند. نیسانها هم گزینه خوب دیگری برای این کار هستند، شاسی نیسان برای قرار گرفتن یک اتاق مناسب است و میتوانید حتی فضای بیشتری نسبت به فولکس داشته باشید.
هزینه خرید خودرو برای ون مسافرتی
برای خرید ماشینی که مناسب کمپر و تبدیل شدن به ون های مسافرتی و کاروان باشد، با توجه به اینکه از قدیمیترین ماشینها تا اتومبیلهای لاکچری را شامل میشود باید حداقل ۳۰ تا ۴۰ تومان هزینه کنید.
قبل از ظاهر خودرو و لوازم جانبی حتما به فنی ماشین دقت کنید. چرا که قرار است ساعت ها و روزها با آن رانندگی کنید پس سلامت فنی ماشین بسیار اهمیت دارد.
تجهیز لوازم درون کمپر ها و ون های مسافرتی
سوال دیگر این است که لوازم نو برای داخل ون های مسافرتی و توریستی بخریم یا دست دوم؟ بعضی از لوازم جزء لوازم روری ون های مسافرتی هستند مانند: تختخواب یا مبل تختخوابشو، اجاقگاز، باتری دوم قدرتمند، یخچال، موکت، لوازم گرمایش و سرمایش، روشویی و دستشویی.
اگر بخواهید در نظر بگیرید هزینه چقدر است باید بدانید که اینها از اصلی ترین هزینه های ون های مسافرتی هستند. اگر بتوانید در خرید آنها صرفه جویی کرده و یا لوازم دست دوم سالم پیدا کنید سود خوبی کرده اید.
ساخت کمپر چقدر زمان میبرد؟
این را باید بگوییم که ساخت کمپر علاوه بر پول، به صبر هم نیاز دارد، چون ساخت یک موتورهوم در کارگاه دستکم ۲ هفته وقت میبرد و ممکن است بیش از یک ماه هم زمان ببرد. کم و زیادش به امکاناتی بستگی دارد که مشتری میخواهد به خودرو اضافه کند.
ساخت کمپر برای وانت هم زمانبر است و حتما باید بعد از خرید وانت و بهصورت اختصاصی برای خودرو انجام شود. تنها راه سریع برای کمپردارشدن، رفتن سراغ کمپرهای کشنده استاندارد است که از قبل در کارگاهها یا کارخانهها ساخته و انبار میشود.