کمپر ون نه تنها نوعی وسیله برای سفر کردن، بلکه ابزاری برای داشتن یک سبک زندگی کاملا متفاوت است. در این مطلب بیشتر با ون کمپر ها آشنا خواهیم شد. تماشای تصاویر افرادی که با استفاده از کمپر ون به نقاط مختلف دنیا سفر کرده و در بکرترین مکانهای طبیعی دنیا اطراق میکنند، هر بینندهای را به خرید آنها ترغیب میکند. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم اطلاعات بیشتری درباره آنها در اختیارتان قرار بدهیم.
منظور از ون کمپر چیست؟
کَمپِر (campervan) یا کاروانِت، وسیله نقلیهای است که هم حمل و نقل و محل اقامت و خواب را فراهم می کند. این اصطلاح عمدتاً ون هایی را توصیف می کند که تجهیز شدهاند، غالباً بدنهای سفارشی مورد استفاده به عنوان محل اسکان دارد.
این خودرو کاملا مناسب یک زندگی موقت است. کمپر ها معمولا از خودروهای باری مثل وانت های مسافرتی و یا ون های مسافرتی ساخته میشوند.
انواع کمپر یا ون های مسافرتی
1- کمپرهای کشنده
این مدل از کمپرها سوئیت کوچکی هستند که دارای ۴ تا (یا ۲ تا) چرخ دارد و به یک خودرو قوی بسته میشوند و در جادهها به حرکت درمیآیند. کمپرهای کشنده در دنیا خیلی رایج هستند، چون نسبت به سایر کمپرها امکانات بیشتری دارند، از طرفی از خودرو جدا میشوند و کاربری خودرو را محدود نمیکنند که این خودش امتیاز بزرگی است.
اما کمپرهای کشنده در کنار نقاط قوتشان یک ضعف بزرگ دارند، این کمپرها به درد زدن به دل جادههای خاکی و بیابان نمیخورند، چون وزن زیادی دارند و ممکن است در مسیر ناهموار چپ شوند. این کمپرها بیشتر راست کار جادههای آسفالت هستند و برای کشیدنشان خودروی پرقدرت نیاز است.
2- کمپرهای هوم موتور
3- کمپر ون ها
کمپرونها همانطور که از اسمشان مشخص است، ونهایی هستند که داخلشان به خانه تبدیل شده است. اینها در حقیقت نوعی هومموتور هستند، ولی، چون در ایران بیشتر کمپرها شامل این مدل میشوند، برایشان دسته جدایی باز کردیم.
مدلهای ایرانی کمپرونها بیشتر در کارگاه ساخته میشوند، چون مدلهایی که کارخانههای خودروسازی مثل بنز، هیوندا، سانگیانگ، نیسان، فولوکس و… تولید میکنند بسیار گران است. معمولا علاقهمندان فولوکس واگنهای قدیمی یا تویوتا هایس، غزالهای روسی، ونهای دلیکا و… را میخرند و در کارگاه به کمپرون تبدیل میکنند.
4- کمپرهای وانتی
یک راه دیگر تبدیل خودرو به کمپر این است که یک وانت بزرگ و قوی بخرید، بعد یک کانکس مناسب و مجهز بسازید و روی وانت سوار کنید. اینطوری یک کمپر وانتی (truckcamper) خواهید داشت.
این کمپرها نسبت به کمپر ونها و کمپرهای کشنده یک مزیت بزرگ دارند، آن هم توانایی طیکردن مسیرهای خاکی و پر چالهچوله با آن ها است. بهویژه که روی وانتهای قوی و ۲ دیفرانسیل مثل تویوتا، نیسان، فوتون و… سوار میشوند.
مقاله پیشنهادی: انواع خودرو های کمپر مسافرتی
آیا میتوان ماشین خود را به کمپر تبدیل کرد؟
برای تبدیل خودرو به کمپر فقط کافی است خودرویی را انتخاب کنید که محور و شاسی مناسب داشته باشد. بقیه تجهیزات کمپر را خودتان به صورت دستی می توانید تعبیه کنید. توجه داشته باشید که نوع کاربری ثبت شده در کارت خودرو نباید با نوع استفاده شما از خودرو مغایرت داشته باشد و باید حتماً آن را تغییر کاربری داده باشید.
پیچ کردن قفسه ها، جاگذاری ظرفشویی، اجاق گاز و …. از جمله کارهایی هستند که با اندکی دقت می توانید انجام دهید. در نظر داشته باشید که ظرافت کار شما شبیه به کمپر فابریک کارخانه نیست، اما در عوض، با هزینه ای کمتر و با وسایل اضافه ای که دارید، می توانید برای خود خانه ای اتومبیلی بسازید. فراموش نکنید که عایق کردن بدنه خودرو، کمک شایانی به حفظ سرمایش و گرمایش آن می کند.
تجهیزات کمپر مسافرتی
یخچال، سینک ظرفشویی، قفسه ها، مایکروویو و بسیاری از وسایل دیگری که در خانه دارید، در کمپر قابل استفاده هستند. باتری های آمپر قوی، مخزن آب، موکت و مبل های تخت شو نیز از جمله امکاناتی هستند که در خودروهای مسافرتی، کاربرد همیشگی دارند.
مقاله پیشنهادی: نحوه تجهیز و ساخت ون کمپر (تبدیل ون به کمپر مسافرتی)
برق و باتری در ون کمپر
ظرفیت باتری ماشین کمپر
مقاله پیشنهادی: نصب باتری دوم روی ماشین
شارژ باتری کمکی کمپرهای مسافرتی
مدار و یا آفتامات ولتاژ باطری اصلی ماشین رو اندازه گیری کرده و پس از رسیدن ولتاژ ان به ۱۳/۳ جریان را قطع میکند. این موضوع در تمامی ماشینها اجرا میشود و تنها کاری که ما میکنیم زمان قطع جریان انرا بسمت باطریهای اضافي کمپر هدایت میکنیم.
که دینام در هر وضیعیت تنها به مقدار امپر مجازی شارژ برساند و پس از شارژ شدن باطریهای کمپر جریان قطع میشود ( این اعمال بایستی اتوماتیک انجام گردد و انجام ان توسط کلید و دست و امکان فراموشی در قطع و وصل کلید توصیه نمیشود)
نصب باتری دوم ون های مسافرتی
نکته قابل توجه جهت انتقال ولتاژ لازم از باطري اصلي ماشين به باطري هاي كمكي كمپر، معمولا به چند متر سیم لازم است. بواسطه اينكه ولتاژ مورد نظر ۱۲ ولت DC است هر چقدر طول سیم طولانی تر باشد افت ولتاژ بیشتر و شارژ کمتری برای باطریهای كمكي اتفاق میافتد که به هيچ عنوان مناسب نمي باشد.
لذا نکته قابل توجه جهت محل نصب باطری هاب كمكي کمپر طوري بايد انتخاب گردد كه در کوتاه ترین فاصله از محل باطری اصلي ماشین قرار گيرند و این فاصله نبايد بیشتر از دومتر باشد. جهت انتقال ولتاژ از مدار و رله فوق به باطری، از سیم حداقل نمره ۳ صنعتی و داخل لوله نسوز ، استفاده شود.
توجه: مدار مورد نظر در زمان خاموشی ماشین هر گونه ارتباط با باطری اصلی را قطع میکند و هیچگاه از انرژی موجود در باطری اصلی ماشین، استفاده نمیشود .
باطری های كمكي کمپر با یک کلید اصلی و به اصطلاح قطع کن به جعبه فیوز وصل و از انجا به کلید های کنترل و بسمت مصرف کننده ها میرود. استفاده از سیم باقطر مناسب و حتی ده در صد بیشتر و عبور تمامی سیمها از لوله و استفاده از فیوز های مناسب هر گونه خطر گرم شدن سیمها و خطرات ناشی از ان را کاهش میدهد.
چند نکته مهم درباره نصب باتری ون کمپر
- در برخی کمپر ها قآبلیت شارژ باطری ها توسط برق و یا سلولهای خورشیدی و حتی ژنراتور بادی وجود دارد که در صورت نیاز جداگانه باید به هر کدام پرداخت .
- همراه داشتن موتور برق کوچک و به اصطلاح کیفی، جهت شارژ باطری و احتمالا استفاده در فواصل دور تر از کمپر ، به عنوان یک منبع زاپاس انرژی مناسب مي باشد.
- در آخر توصیه ميشود که سیم کشی از عوامل اصلی اتش سوزی خودرو بوده و دقت در انجام آن سفری راحت و بدور از خطر را در پی خواهد داشت.
ون مسافرتی در ایران
ابتدایی ترین شکل کمپرهای امروزی، کاروان هایی بودند که در زمان قدیم، مسافران را جا به جا می کردند. در بازار کنونی ایران، وانت ها کاربرد زیادی دارند، اما تبدیل آنها به کمپر چندان رایج نیست و بیشترین کارایی خودروهایی چون وانت، برای مصرف باربری است.
افرادی که به داشتن این نوع خودروها علاقه مند هستند با یک معضل جدی روبه رو هستند، اما برای این معضل دو راه کار وجود دارد. معضل اصلی این است که در حال حاضر هیچ شرکتی که به طور اختصاصی کمپر تولید کند، در ایران وجود ندارد؛ اگر هم باشد شناخته شده نیست!
اما خوشبختانه شرکت های معدودی هستند که وابسته به خودروسازان اند و به صورت سفارشی چنین خودرویی را تولید می کنند. راه کار بعدی هم ساختن کمپر به صورت دستی است. ساختن خانه اتومبیلی کار چندان عجیب و غریب و بعیدی نیست.
وانت های دو کابین و ون های معمولی که هر روز در سطح شهر می بینید، قابلیت تبدیل به کمپر و تغییر کاربری را دارند. در سال های اخیر، کافه ها، کتاب فروشی ها، گل فروشی ها و اغذیه های زیادی به شکل مغازه های سیار به وجود آمده که از همین خودروها بهره برده اند.
تولید این نوع خودروها در کشورهایی که خرید و فروش آن ها رواج دارد، بیشتر و اصولی تر است. برای مثال، کمپری که در کارخانه و به صورت فابریک تولید می شود، می تواند مجهز به پنل های خورشیدی روی سقف باشد، اما پنل های دست ساز معمولاً باید منبعی برای تولید برق داشته باشند.
قوانین کمپر در ایران
یک سؤال مهم درباره کمپرها این است که آیا راندن آنها از لحاظ قانونی مشکل دارد؟ طبق قانون هرگونه تغییر کاربری خودرو سواری خلاف قانون است و اگر پلیس چنین خودروی را بگیرد، آن را متوقف خواهد کرد. این یعنی راندن کمپرونها و سایر هومموتورهایی که در کارگاه ساخته میشوند، خلاف قانون است.
البته صاحبان این کمپرها میگویند اگر ظاهر کمپر از بیرون با یک خودرو معمولی فرق نداشته باشد، معمولا پلیس سخت نخواهد گرفت. راندن هومموتورهای کارخانهای و کمپرهای کشنده، ولی کاملا قانونی است، پلاک مجزا دارند، در کارت خودرو ظرفیت و نوع کاربریشان قید میشود و مشکلی در رفتوآمد ندارند.
ماجرای کمپرهای وانتی کمی متفاوت است، صاحبان این کمپرها بهنوعی قانون را خم میکنند و از زیرش رد میشوند. وانتها بر اساس قانون اجازه حمل بار با وزن و حجمی مشخص را دارند. کمپرهای وانتی طوری ساخته میشوند که از این حجم و وزن تخطی نکنند. اگر پلیس یک کمپر وانتی را متوقف کند، صاحب خودرو میگوید دارد باری را جابهجا میکند که قابل پایین آوردن از خودرو و منطبق بر قوانین حمل بار است.
یک جورهایی خودشان هم میدانند دارند کلک میزنند، ولی به گفته چند نفری که تجربه داشتن کمپر وانتی دارند، پلیس به آنها هم سخت نمیگیرد. اما به هرحال هر خودرو کمپری، چه ون یا مینیبوس که طراحی داخلش عوض شده باشد، چه وانت که رویش کمپر نصب کرده باشند، وقت تعویض پلاک باید به شکل اولش دربیاید
مزایای زندگی در ون کمپر
با زندگی در ون می توانید خانه خود را به هر جایی که می خواهید ببرید. اگر به صفحات افرادی که در کاروان و ون زندگی می کنند نگاه کنید، ماشین آن ها را در عکس هایش می بینید که در کنار زیباترین و خیره کننده ترین مناظر طبیعی پارک شده است. فکر کنید هر روز صبح از خواب بیدار می شوید و منظره زیبای حیات وحش در پشت پنجره شما است.
تمام لوازم ضروری زندگی را در زندگی در ون و کاروان خواهید داشت. یک آشپزخانه، یک سرویس بهداشتی، محل خوابیدن، مطالعه و البته حیاطی که پایانی ندارد.
کسانی که به زندگی در ون رو می آورند در واقع برای برآوردن یک آرزو به این کار دست می زنند و آن هم سفر به دور دنیا و دیدن فرهنگ های متفاوت و کشورهای مختلف است. همچنین این نوع زندگی به شما این امکان را می دهد که پول پس انداز کنید. بسیاری از افرادی که به زندگی در ون و کاروان رو می آورند ممکن است به دنبال حس رهایی و آزادی باشند یا می خواهند که مکان های جدیدی را کشف کنند.
معایب زندگی در کاروان مسافرتی
این سوال که معایب زندگی در ون و کاروان چیست، بسیار مهم است! آیا حقیقتا می توانید بگویید که عاشق زندگی در ون هستید؟ بیایید راجع به این نوع زندگی شفاف صحبت کنید. در واقع زندگی در ون بسیار چالش برانگیز است.
گاهی ممکن است وسیله نقلیه شما در راه خراب شود یا لاستیک ماشینتان در راه پنچر شود. تمیز و مرتب نگه داشتن تمام وسایل درون آن بسیار مشکل است و البته تولید زباله یکی از مهم ترین مسائل می تواند باشد.
اگر ون دارید هیچ گاه زباله را در طبیعت رها نکنید. همچنین گاهی به دنبال دوش آب گرم و استراحت در یک مکان ساکت و خلوت بر روی یک تخت نرم هستید، که چنین امکاناتی در زندگی در ون را نخواهید داشت. قبل از انتخاب این نوع سبک زندگی حقیقتاً از خود بپرسید که آیا در طبیعت خواب راحتی خواهید داشت؟
زمانی که در این نوع سبک زندگی مریض می شوید، سختی ها بدتر می شوند. فکر کنید که در طول شب نیاز به رفتن به سرویس بهداشتی دارید. این موضوع به همان بدی است که تصور می کنید!
- بازدید روغن کلاچ
- بازدید آب رادیاتور
- بازدید روغن موتور
- بازدید روغن ( واسکازین) گیربکس
- بازدید روغن ترمز
- بازدید روغن ( واسکازین) دیفرانسیل
- استفاده از الکل یا مایع ظرفشوئی در آب شیشه شور برای جلوگیری از یخ زدن و شستشوی بهتر
- چک کردن شیشه شور
- چک راهنماها و فلاشر
- چک جراغهای جلو
- بازدید سالم بودن زاپاس
- چک کردن برف پاک کن
- بازدید آچار چرخ
- همراه داشتن زنجیر چرخ در زمستان
- بازدید روغن هیدرولیک ( برای گیربکسهای اتوماتیک و فرمانهای هیدرولیک و سیستم روغنی زانتیا و …)
- استفاده از ضد یخ در رادیاتور
- تنظیم کردن باد لاستیکها و بازدید لاستیکها
سوالات مختلف درباره کمپر های مسافرتی
چه خودرویی بخریم؟
خودرو را باید با توجه به اینکه چه نوع کمپری میخواهید انتخاب کنید، اما به هر حال چه کمپر کِشنده بخواهید و چه کمپر موتورهوم، به یک اتومبیل قدرتمند نیاز دارید. وزن یک کمپر کِشنده با لوازماش حداقل به هزار کیلوگرم میرسد و شما با خودروهای سدان معمولی که مناسب تردد در شهر هستند نمیتوانید آنها را بکشید. پس دایره انتخاب شما به اتومبیلهای شاسیبلند قوی و وانتها محدود میشود.
ساخت کمپر چقدر زمان میبرد؟
این را باید بگوییم که ساخت کمپر علاوه بر پول، به صبر هم نیاز دارد، چون ساخت یک موتورهوم در کارگاه دستکم ۲ هفته وقت میبرد و ممکن است بیش از یک ماه هم زمان ببرد. کم و زیادش به امکاناتی بستگی دارد که مشتری میخواهد به خودرو اضافه کند.
ساخت کمپر برای وانت هم زمانبر است و حتما باید بعد از خرید وانت و بهصورت اختصاصی برای خودرو انجام شود. تنها راه سریع برای کمپردارشدن، رفتن سراغ کمپرهای کشنده استاندارد است که از قبل در کارگاهها یا کارخانهها ساخته و انبار میشود.
امکانات رفاهی یک کمپر چقدر است؟
بیشتر کمپرها معمولا امکاناتی مثل تختخواب، ظرفشویی، اجاقگاز، یخچال، دستشویی، حمام، منبع آب، میز، کابینت و… دارند. بستگی به ذوق و هزینهای که خرج شود، میشود برای کمپر امکانات بیشتری مثل سامانه صوتی و تصویری، دستگاه تصفیه آب، کمد لباس، ماکروویو و… هم تهیه کرد.
اگر کمپر از نوع کشنده یا مینیبوسی و اتوبوسی باشد، فضای بیشتر آن، امکان نصب مبلمان، کتابخانه و خیلی چیزهای دیگر را هم خواهد داد. کمپرهای اتوبوسی لوکسی در دنیا وجود دارد که میشود داخلش یک خودرو پارک کرد تا هر وقت اتوبوس سواری دل راننده را زد، بزند کنار و خودروش را از داخل اتوبوس بیرون بیاورد و با آن اینطرف و آنطرف برود.
کمپرها فاضلابشان را در طبیعت میریزند؟
موضوع آبوفاضلاب در کمپرها خیلی مهم است. بیشتر کمپرها منبع آبی دارند که میتواند از ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتر (کمتر و بیشترش کاملا به نیاز صاحب کمپر ربط دارد) آب در خودش جا بدهد. این منبع را میشود با پمپ از چشمهها یا آب شهری پر کرد. معمولا آبی که در کمپر برای دستشویی و حمام استفاده میشود، در منبعی داخل خود کمپر ذخیره میشود و بعد از رسیدن به شهرها داخل چاههای فاضلاب تخلیه میشود.
برق و گاز کمپرها از کجا تأمین میشود؟
کمپرها مولد برق جداگانه ندارند، برق آنها از طریق دینام خودرو تأمین میشود. کمپرها یک باتری قوی و بزرگ دارند که این برق را در طول حرکت خودرو در خودش ذخیره میکند و در طول اقامت و اسکان در اختیار سرنشینان قرار میدهد. گاز اجاقهای کمپرها هم با کپسولهای گاز کار میکند، البته که امکان استفاده از اجاقهای برقی هم وجود دارد.
آیا میشود بهجای خرید، کمپر اجاره کرد؟
چرا نشود. همین الان اگر در دیوار جستوجو کنید، با آگهیهای مختلفی دراینباره مواجه میشوید. برای اجاره یک کمپرون جادار با ظرفیت ۵ نفر روزانه باید حدود یک میلیون تومان اجاره پرداخت کنید.
قبل از اجاره هم طبق قاعده باید وثیقه لازم و مناسب به صاحب کمپر بدهید. البته سفر با خودرو ناشناس همیشه نگرانیهایی بهدنبال دارد. اگر خودرو قوی داشته باشید، میتوانید یک کمپر کشنده اجاره کنید و به آن ببندید.