مشخصات فنی و باتری مناسب برای دستگاه UPS

4.8
(289)

یکی از مهم‌ترین نکات بعد از انتخاب یو پی اس مورد نظر، انتخاب بهترین باتری یو پی اس با آمپرساعت مناسب برای یوپی اس است. چرا که از UPS انتظار می‌رود تا در هنگام قطعی برق بتواند برق مورد نیاز دستگاه‌های متصل را تأمین نماید و این امر به عهده باطری‌ها می‌باشد لذا باید در انتخاب آن‌ها دقت لازم به عمل آید.

راهنمای انتخاب و خرید بهترین باتری یو پی اس
راهنمای انتخاب بهترین باتری یو پی اس

قبل از محاسبات مربوط به انتخاب باتری یو پی اس، باید بدانیم که معمولاً باتری‌ها دو پارامتر اصلی به نام ظرفیت و ولتاژ‌ دارند که براساس آن‌ها بیان می‌شوند. ظرفیت باتری برحسب آمپر-ساعت (AH) است و برابر با حاصل‌ضرب مدت زمان عملکرد آن در جریانی است که تحویل می‌دهد.

ولتاژ‌ باتری‌ها نیز مقادیر استانداردی مانند ۱۲ ولت است. برای مثال، در ساده‌ترین حالت و بدون در نظر گرفتن ملاحظات خاص، وقتی بخواهیم یک بار ۱۰ آمپری را با یو پی اس دارای ورودی ۱۲ ولت، به مدت ۲ ساعت تغذیه کنیم، به یک باتری ۲۰ آمپر-ساعت ۱۲ ولت نیاز داریم.

عوامل تاثیر گذار در انتخاب بهترین باتری ups

برای انتخاب باتری مناسب یو پی اس لازم است اطلاعاتی در این زمینه داشته باشیم. برخی از یو پی اس ها تمامی انواع باتری ها را به عنوان باتری متصل قبول نمی کنند که بدین منظور سازنده آنها نوع باتری قابل اتصال به آنها را ذکر می کند. از این گذشته عواملی که روی انتخاب باتری مناسب تاثیر گذارند به عوامل محیطی و خصوصیات فیزیکی و کارکرد باتری تقسیم می شود.

فاکتورهای انتخاب بهترین باتری یو پی اس
فاکتورهای انتخاب بهترین باتری یو پی اس
معیار های انتخاب باتری ups

به طور کلی باتری های قابل استفاده در یو پی اس منحصراً باتری های ثانویه با قابلیت شارژ مجدد می باشند. اما انتخاب نوع باتری با توجه به محدودیتهای محیطی (شامل دما، رطوبت، محیط های با قابلیت انفجار بالا، اثرات محیطی باتری و …) ، محدودیتهای مربوط به شارژ و دشارژ (مدت زمان دشارژ باتری، مدت زمان شارژ، منبع موجود برای شارژ و …) ، محدودیتهای مربوط به ساختار و مشخصات فیزیکی باتری مانند وزن، ابعاد، ایجاد گازهای مربوط به سیکل شارژ و دشارژ، راندمان چرخه شارژ و دشارژ و در آخر ملاحظات مربوط به قیمت و ضریب اطمینان و … می باشد.

1- انواع باتری قابل استفاده یو پی اس

انواع باتری قابل استفاده در یو پی اس ها باتری های سرب اسیدی و نیکل کادمیم می باشند. بهترین و مناسب ترین باتری برای یو پی اس نوع سرب اسید می باشد که دارای دو نوع درپوش باز (تر) و درپوش بسته (خشک) می باشد.

نوع درپوش کاملا بسته آن به علت این که کمتر نیاز به سرویس و نگهداری دارد و نسبت به نوع دیگر دارای طول عمر بیشتری است، مورد استقبال بیشتری قرار می گیرد. در صورتی که شرایط خاص و یا عملکردهای خاصی از باتری انتظار داشته باشیم ممکن است نوع باتری و یا ولتاژ باتری یو پی اس متفاوت باشد. برای مثال در صورتی که طول عمر زیاد مد نظر باشد از باتری نیکل کادمیوم استفاده می شود.

2- مشخصات فیزیکی موثر در خرید باتری یو پی اس

عامل موثر دوم، خصوصیات فیزیکی باتری یو پی اس می باشد. سایز و حجم باتری یو پی اس که باعث ایجاد محدودیت مرتبط با فضای کابینت باتری و همچنین چیدمان و دسترسی آن ایجاد می کند یکی از عواملی است که باید در نظر گرفته شود. همچنین وزن باتری نیز ممکن است در بعضی سیستم ها عامل محدودیت باشد.

الف – ابعاد: در بسیاری از کاربردها با توجه به فضای قابل اختصاص، ابعاد باتری به منظور چیدمان بهتر جهت اشغال فضای کمتر و دسترسی آسان جهت تست اهمیت خاص خود را خواهد داشت.

ب- وزن باتری: در بعضی موارد وزن باتری و به عبارت دقیق تر نسبت انرژی بر وزن باتری نیز پارامتر مهمی به شمار می آید بخصوص در کاربردهای پرتابل

ج-اثرات زیست محیطی: استفاده از باتری های بدون نیاز به سرویس و نگهداری و همچنین بدون اثرات زیست محیطی نیز از پارامترهای تعیین کننده در انتخاب باتری است.

د- راندمان چرخه شارژ و دشارژ (نسبت توان دریافتی هنگام دشارژ نسبت به توان اعمالی هنگام شارژ مجدد) در باتری ها بخصوص در مواردی که منابع انرژی محدودی در اختیار است (مانند انرژی های تجدید پذیر) اهمیت خاصی پیدا می کنند.

3- عوامل محیطی موثر در انتخاب باتری ups

عوامل موثر در انتخاب بهترین باتری یو پی اس
عوامل موثر در انتخاب بهترین باتری یو پی اس

منظور از عوامل محیطی رطوبت و دمای محل سیستم و همچنین تاثیراتی که از نظر زیستی بر روی محیط زیست می گذارد می باشد.

الف- دمای محیط باتری ups: دمای محیط نصب باتری یو پی اس شامل متوسط دما، حداقل و حداکثر آن یکی از مهمترین پارامترهای انتخاب نوع باتری است. معمولاً برای استفاده باتری در دماهای خیلی پائین و خیلی بالا از باتری های نیکل کادمیوم استفاده می شود.

این نوع باتری علاوه بر محدوده وسیع دمای کار، طول عمر بالائی نیز دارد اما قیمت آن در حدود 10 تا 15 برابر قیمت باتری های سرب اسیدی می باشد. در محیط هایی با تغییرات دمایی کمتر (صفر تا 40 درجه سانتیگراد) به لحاظ صرفه اقتصادی عموماً باتری های سرب اسیدی کاربرد دارند.

ب- رطوبت: در محیط های دارای رطوبت نامتعارف عموماً از پوشش Epoxy برای حفاظت ترمینال و اتصالات باتری ها استفاده می شود.

ج- اثرات زیست محیطی: در برخی از موارد با توجه به مواد موجود در محیط و همچنین تاثیرات گازهای متصاعد شده از باتری، استفاده از باتری های خاص اجتناب ناپذیر است. عمدتاً در اینگونه موارد از باتری های SEALED استفاده می شود.

در این نوع باتری چرخه شارژ و دشارژ باتری در یک سلول بسته انجام می شود و به همین دلیل این سلول سیلد شده است به عبارت دیگر عملکرد عادی باتری تاثیرات زیست محیطی نداشته و می تواند در فضای محل کار کاربران نیز نصب شوند.

مقاله پیشنهادی:  یو پی اس در کاربرد های مختلف

4- مشخصات کارکردی

یکی دیگر از خصوصیات باطری یو پی اس که در ارتباط با کارکرد آن می باشد مولفه راندمان چرخه شارژ و دشارژ می باشد که در جاهایی که منابع انرژی کم بوده و امکان استفاده بیشتر از باطری محتمل تر است، مهم تر می باشد.

همین طور باید در نظر داشت که همه باتری هایی که قابلیت شارژ دارند، برای شارژ مجدد محدودیت ها و مسائلی دارند که می بایست قبل از انتخاب مد نظر قرار بگیرد. حتی نوع شارژر در این باطری ها هم موثر و مفید است.

عمر مفید باتری یو پی اس

خصوصیت دیگر باتری یو پی اس که می بایست مد نظر قرار بگیرد، عمر مفید آن می باشد. عمر مفید باتری های سرب اسیدی به صورت نرمال 5 تا 6 سال می باشد و در بهترین حالت 10 تا 12 سال عمر مفید دارند.

این عمر مفید باتری بستگی به شرایط محیطی محل باتری نیز دارد برای مثال در صورتی که باتری یو پی اس در دمای بالا کار کند عمر مفید آن به شدت کاهش می یابد. همچنین مدت زمان و شدت شارژ و دشارژ باتری نیز به عمر باتری وابسته است. به طور مثال در صورتی که به مدت طولانی و یا با شدت زیاد عملیات شارژ انجام بپذیرد طول عمر باتری کاهش یافته و ممکن است باعث خرابی آن شود.

5- محدودیت های مربوط به شارژ و دشارژ

یکی دیگر از ویژگی های باتری یوپی اس که در رابطه با عملکرد آن می باشد مولفه بازده سیکل شارژ و دشارژ باتری می باشد که در مکان هایی که منبع انرژی اندک بوده و امکان بهره گیری بیشتر از باتری شدنی تر است، با اهمیت تر می باشد. همینگونه بایستی توجه داشت که همه باطری هایی که قابلیت شارژ شدن را دارند، برای شارژ مجدد محدودیت و مشکلاتی دارند که لازم است قبل از تعیین و خرید باتری مورد توجه قرار بگیرد.

الف- محدودیت های مربوط به دشارژ

تاثیر محدودیت دشارژ در انتخاب باتری ups
تاثیر محدودیت دشارژ در انتخاب باتری ups

عموماً نسبت جریان دشارژ به ظرفیت نامی باتری یک مقدار تعیین کننده در مدت زمان برق دهی باتری و طول عمر مفید آن باتری است. در باتری های ثانویه (قابل شارژ) کم بودن این نسبت باعث می گردد تا باتری بتواند درصد بیشتری از انرژی شیمیائی خود را به انرژی الکتریکی تبدیل نماید.

با توجه به مطلب فوق و این واقعیت که باتری های قابل شارژ بعنوان منبع تامین انرژی، استفاده گسترده ای در صنایع و کاربردهای مختلف دارند نیاز به تولید باتری های متفاوت برای تامین انرژی در زمانهای مختلف الزامی گردیده است.

بعنوان مثال باتری های نیکل کادمیم در انواع دشارژ سریع (کمتر از نیم ساعت) دشارژ متوسط (بین نیم تا 3 ساعت) و دشارژ کُند (یک ساعت به بالا) طراحی و ساخته می شوند. در باتری های سرب اسیدی نیز ظرفیت نامی آن بر اساس مدت زمان دشارژ باتری بیان می گردد.

بالطبع در انتخاب باتری پس از تعیین نوع باتری (سرب – اسید، نیکل – کادمیم و …)، به منظور محاسبه ظرفیت مورد نیاز باید به مدت زمان دشارژ آن نیز توجه نمود. به عبارت دیگر در باتری های با ظرفیت نامی 100 آمپر ساعت و با زمانهای دشارژ 20 ساعت، 10 ساعت، 5 ساعت و HIGH RATE ظرفیت های واقعی متفاوت می باشند.

مقاله پیشنهادی: مفهوم عمق دشارژ باتری (DOD) چیست؟

 ب- محدودیت های مربوط به شارژ باتری یو پی اس

هر یک از انواع باتریهای ثانویه جهت شارژ مجدد محدودیت ها و ملاحظات خود را دارند که می باید در نظر گرفته شوند (بعنوان مثال MEMORY EFFECT در باتری های نیکل – کادمیم، حداقل و حداکثر جریان شارژ متفاوت در باتری ها، حداکثر جریان موجود در لحظه در انواع سلولهای خورشیدی، ولتاژ شناور و وابستگی آن به دمای محیط، ولتاژ شارژ چرخه ای و شناور و …).

این ملاحظات باعث می گردد که استفاده از شارژر متناسب با نوع باتری الزامی گردد، بنابراین استفاده از انواع شارژر در شرایط و کاربردهای مختلف امکان پذیر نیست و به همین ترتیب در صورت نیاز به تغییر مدل باتری در سیستمهای عملیاتی، نیاز به تغییر شارژر نیز الزامی است.

6- تاثیر قیمت بر انتخاب باتری یو پی اس

با در نظر گرفتن طول عمر و ضریب اطمینان از عملکرد صحیح، در بسیاری از موارد، قیمت باتری بعنوان یک پارامتر نهائی در تصمیم گیری مؤثر است.

معیار های خرید بهترین باترین یو پی اس

انتخاب تعداد و اندازه باتری‌های مورد نیاز برای سیستم یو پی اس به عوامل زیادی وابسته است که در اینجا مهم‌ترین و رایج‌ترین عوامل تأثیرگذار در انتخاب آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

انتخاب تعداد و ظرفیت باتری یو پی اس
انتخاب تعداد و ظرفیت باتری یو پی اس
  • اندازه توان مصرفی

    یک از عوامل مهم در انتخاب باتری، مقدار توان باری است که می‌خواهیم آن را تغذیه کنیم. هرچه توان مصرفی بار بیشتر باشد، به ظرفیت باتری بیشتری نیز نیاز خواهیم داشت. توان بار بر حسب وات (W) است و برای مجموع بارهای بیان می‌شود که قرار است توسط یو پی اس تغذیه شوند.
  • مدت زمان مصرف بار

    مشابه مورد قبل، زمان عملکرد بار نیز یکی از عوامل مهم در انتخاب باتری است؛ به طوری که هرچه زمان عملکرد مورد نظر آن بالاتر باشد، ظرفیت لازم برای باتری نیز بیشتر خواهد بود.
  • ظرفیت شارژر

    واضح است که ظرفیت باتری یو پی‌ اس‌ نمی‌تواند بی‌نهایت باشد و باتری‌ها در ظرفیت‌های مشخصی در بازار موجودند. ظرفیت باتری به اندازه شارژر محدود است. معمولاً ظرفیت باتری نباید بیشتر از ۱۲ برابر جریان شارژ باشد. یعنی یک شارژر ۵ آمپری فقط می‌تواند باتری تا ظرفیت ۶۰ آمپر-ساعت (12*5) را پشتیبانی کند. البته اگر تخلیه باتری کمتر از ۱۰ روز یکبار باشد، در شرایط خاص، ظرفیت باتری می‌تواند به ۲۰ برابر جریان شارژ نیز برسد.
محدودیت های ظرفیت شارژر در انتخاب باتری ups
محدودیت های ظرفیت شارژر در انتخاب باتری ups
  • ولتاژ ورودی اینورتر یو پی اس

    ولتاژ‌ ورودی یو پی اس یا همان ولتاژ‌ باس DC، مقدار ولتاژ مورد نیاز DC است که باید به اینورتر UPS اعمال کرد. اندازه این ولتاژ از سوی سازنده UPS اعلام می‌شود و در برگه مشخصات آن وجود دارد.
    باس‌های DC معولاً از ولتاژ ۱۲ ولت تا ۴۸۰ ولت در دسترس هستند. اگر باتری‌هایی با ولتاژ ورودی خاص مثلاً ۱۲ ولت (که رایج‌تر است) در اختیار داشته باشیم، با سری کردن آن‌ها می‌توانیم به ولتاژ‌ مورد نظر برای ورودی اینورتر برسیم.
  • بازده یو پی اس (اینورتر)

    اینورترها (که برق DC باتری را به برق AC مناسب برای تغذیه دستگاه‌های برقی تبدیل می‌کنند) بخشی از انرژی را در مدارها و قطعات تشکیل دهنده خود مصرف می‌کنند و همه انرژی باتری‌ به طور خالص به بار منتقل نمی‌شود. علاوه بر این، مقداری از توان در کابل‌ها و اتصالات نیز تلف می‌شود. بنابراین، هنگام محاسبه باتری باید بازده اینورتر UPS را نیز در نظر بگیریم.
  • نوع ساختار باتری

    باتری‌های مختلفی با فناوی‌های ساخت متنوع در بازار وجود دارند. معمولاً باتری‌های سرب-اسیدِ مهر و موم شده با باتری چرخه عمیق (Deep Cycle) رایج‌تر از سایر انواع باتری‌ها هستند. لازم به ذکر است که سرعت تخلیه باتری‌ها در بارهای بزرگتر، نسبت به بارهای کوچکتر بیشتر است.بنابراین، اگر یک باتری به مدت ۱ ساعت، جریان ۵ آمپری را تأمین کند، نسبت به حالتی که یک ۱۰ آمپر را در ۳۰ دقیقه تأمین کند دیرتر تخلیه می شود. البته برای دقت کلی بالاتر، باید منحنی‌های تخلیه باتری را، که توسط سازنده آن ارائه می‌شود، بررسی کرد. طبق یک قاعده سرانگشتی، داریم:
  1. برای زمان کاری کمتر از ۲ ساعت، ضریب ۱.5 به مقدار جریان باتری مورد نیاز نهایی اعمال می‌شود.
  2. برای زمان کاری بیشتر از ۲ ساعت، ضریب ۱.۳ به مقدار جریان باتری مورد نیاز نهایی اعمال می‌شود.

محاسبه باتری یو پی اس

یکی از مهم ترین نکات بعد از انتخاب یو پی اس مورد نظر ، انتخاب بهترین باتری با آمپرساعت مناسب برای یوپی اس است. چرا که از UPS انتظار می رود تا در هنگام قطعی برق بتواند برق مورد نیاز دستگاه های متصل را تأمین نماید و این امر به عهده باطری ها می باشد لذا باید در انتخاب آنها دقت لازم به عمل آید.

از فرمول زیر به راحتی می توان با دانستن میزان زمان پشتیبانی ، آمپرساعت باتری ، و با دانستن آمپرساعت باتری ، میزان ساعت پشتیبانی را محاسبه نمود:

فرمول محاسبه ظرفیت باتری ups
فرمول محاسبه ظرفیت باتری ups
مثال محاسبه توان باتری یو پی اس
مثال محاسبه توان باتری یو پی اس

حال با یک تغییر در فرمول اول می توان به راحتی در صورت مشخص بودن آمپرساعت باطری، میزان ساعت پشتیبانی را بدست آورد. در قسمت زیر می توانید این محاسبات را به صورت خودکار انجام دهید با این توضیح که در این محاسبات برای نزدیک تر شدن عدد به واقعیت ، بازدهی باتری یو پی اس 70% محاسبه شده است :

خرید بهترین باتری برای ups

همانطور که قبلا گفته شد انواع باطری مناسب در یو پی اس ها باطری سرب اسیدی (سیلد اسید)و باتری نیکل کادمیم می باشند. که مناسبترین و بهترین باطری برای دستگاه UPS نوع سرب اسید است . باتری سرب اسید حاوی دو مدل درپوش باز (باتری تر) و درپوش بسته (باتری خشک) می باشد.

مدل درپوش بسته آن به این سبب که نیاز به سرویس و نگهداری ندارد و بسته به مدل درپوش تر دارای عمر مفید بیشتری است، بیشترمورد توجه قرار می گیرد. و در زمانی که باتری با طول عمر زیاد مرود درخواست باشد از باطری نیکل کادمیوم بهره گیری می شود.

درباره آشنایی با بهترین مارک باطری ups نیز باید گفت که خوشبختانه برندهای داخلی بسیار خوبی در ایران وجود دارند که قادرند با نمونه های خارجی رقابت کنند. در مقاله زیر می توانید با برخی از این برندهای باتری یو پی اس آشنا شوید:

کارخانه های تولید باتری یو پی اس UPS در ایران

بعد از اینکه به کمک مقاله ” راهنمای خرید بهترین باتری یو پی اس ” توانستید باتری مناسب UPS را انتخاب کنید، به کمک فیلم زیر باتری فرسوده خود با باتری جدید تعویض کنید!

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
0 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش