باتری درست است یا باطری

باتری یا باطری؟ کدام واژه درست است؟
باتری یا باطری؟ کدام واژه درست است؟

برای پاسخ به این سوال باید کمی در زبان فارسی تامل کنیم. همانطور که می دانید کلمات دخیل در فارسی کلماتی هستند که ریشه فارسی ندارند و از دیگر زبان های دنیا وارد فارسی شده اند.

در فرهنگ عمید یکی از معانی (دخیل) اینگونه آمده است: (کلمه‌ای که از زبانی داخل زبان دیگر شود.) که مشابه همین تعریف در لغت نامه دهخدا نیز آمده است.

در زبان ما کلمات پرکاربرد زیادی داریم که دخیل هستند و ریشه فارسی ندارند مثل آپارتمان که کلمه فرانسوی هست یا ریاضی و هندسه که ریشه عربی دارد یا اسکناس که از زبان روسی وارد فارسی شده یا آنلاین که کلمه انگلیسی می باشد.

املای صحیح کلمه باطری

 باتری در فرهنگ لغت
باتری در فرهنگ لغت

در گذشته حروف عربی و فارسی بنا به دلایلی با هم ترکیب شد و از حروف عربی در برخی از کلمات فارسی استفاده گردید. کلمه باطری نیز اینگونه شکل گرفت. در زبان اصیل فارسی حرف (ط) در کلمات استفاده نمی‌شود. امروزه که استفاده از حروف عربی در کلمات فارسی جا افتاده است می‌توان گفت که هردو کلمه (باتری) و (باطری) صحیح بوده ولی بهتر است که در املای فارسی از کلمه (باتری) استفاده شود.

 باتری در لغت نامه دهخدا

باتری یا باطری ؟ معانی، ریشه و املای صحیح"
باتری یا باطری ؟ معانی، ریشه و املای صحیح”

باتری از زبان دیگری وارد زبان فارسی شده و ریشه فارسی ندارد پس دخیل بحساب می آید. باتری یک کلمه با ریشه فرانسوی می باشد. برای اینکه با معنی و ریشه این کلمه بیشتر آشنا شویم سری می زنیم به لغت نامه دخدا. در لغت نامه دهخدا باتری اینگونه تعریف شده:

(باتری (فرانسوی، اِ) به معنی دستگاهی که از یک سری پیل و آکومولاتور تشکیل شده است و برای ذخیره و تولید الکتریسته در اتومبیل و وسائل دیگر بکار می رود. دستگاهی که در حکم مخزن الکتریسته و عبارت از ابزاری الکتروشیمی است.

در هر خانه از این دستگاه چند صفحه مثبت و به همان تعداد صفحه های منفی قرار گرفته و جنس صفحه ها از سرب یا از ترکیبات فلز مزبور است.

این صفحه ها به وسیله صفحات عایقی که معمولاً از چوب، لاستیک و شیشه ساخته شده از یکدیگر جدا گشته اند، تمام صفحات منفی و مثبت با همدیگر متصل اند و با علامت (+) یا (-) مشخص می باشند.

مجموع صفحه های مثبت و منفی در داخل ظرف محتوی اسید سولفوریک و آب قرار دارند. این محلول الکترولیت نام دارد هنگام پرکردن باطری ( بوسیله منبع الکتریکی ) بین اسید و ترکیبات سرب فعل و انفعالی صورت می گیرد و انرژی الکتریکی به صورت انرژی شیمیایی در داخل باطری ذخیره می شود.

بدین ترتیب اگر پس از پرکردن باطری، دو سر مثبت و منفی آن را به یک ابزار مصرف برق وصل کنیم، اسید سولفوریک و صفحه های سربی فعل و انفعالی در جهت عکس انجام می دهند و انرژی شیمیایی ذخیره شده در باطری به صورت انرژی الکتریکی در می آید و در دستگاه برقی مذکور مورد استفاده قرار می گیرد.

پس از اینکه مدتی این عمل انجام گرفت البته انرژی شیمیایی ذخیره شده تمام می شود و به اصطلاح معروف باطری دشارژ یعنی خالی می گردد و ناچار دوباره باطری را با دستگاه مولد برق پر و به اصطلاح شارژ می کنند.

اسید در ضمن شارژ باطری به مصرف می رسد، یعنی با ماده سربی صفحه ها ترکیب می شود و سولفات سرب تولید می کند اما در حین دشارژ اسید سولفوریک مصرف شده دوباره در الکترولیت بوجود می آید.

مقدار ظرفیت باطری بستگی به سطح صفحه های باطری و تعداد آنها دارد.)

تفاوت باتری با باطری

 تفاوت باتری با باطری
تفاوت باتری با باطری

همانطور که می دانید، زبان فارسی از ابتدا حرف “ط” نداشته و از زبان عربی وارد این زبان شده است. کلمه باتری، یک کلمه ی انگلیسی می باشد. گفته شده کلمه هایی که از زبان دیگر ( زبان هایی که الفبای عربی ندارند) سعی شود از کاراکتر های فارسی استفاده شود. در نتیجه باتری با “ت” درست تر است. اما به طور کلی هیچدام بر دیگری ارجعیت نداشته و هر دو درست محسوب می شوند.

در زبان فارسی کلمات دخیل به ساده ترین شکل نوشته می شوند پس شایسته هست که باتری با (ت) نوشته شود نه (ط) پس باتری شکل صحیح نوشتار این کلمه هست و نبایست به صورت باطری نوشته شود.

باتری یعنی چه؟

ویدئوی زیر تاریخچه به وجود آمدن باتری ها و نحوه عملکرد آن ها را نشان داده است.

.