خرابی باتری یو پی اس از اتفاقات رایج برای سیستم های یو پی اس است. و این موضوع از اهمیت بالایی برای سلامت مصرف کننده های حساس الکتریکی برخودار است. ما نیز در این مقاله از کیان باتری قصد داریم به بررسی علائم خرابی باتری یو پی اس بپردازیم.
یک باتری یو پی اس با کیفیت خوب در صورت نگهداری مناسب حدود ۴-۵ سال می تواند کار کند. هدف اولیه استفاده از باطری یو پی اس، تثبیت انرژی و تهیه نیروی کافی برای جرقه زدن، روشنایی و دیگر مصرف کننده هایی است که به مقدار انرژی بیشتر از ظرفیت سیستم شارژ نیازمندند. برای مثال در موقعی که برق شهر وجود ندارد. در مرحله بعد باتری یو پی اس توان الکتریکی سیستم را در موقعی که سیستم شارژ فعال نیست، فراهم می کند.
علائم خرابی باتری یو پی اس ups
متداول ترین مشکلات باتری های یو پی اس شامل موارد زیر هستند.
- شارژ نشدن باتری
- روشن نشدن یو پی اس
- عدم ارائه بک آپ
- روشن نشدن ال ای دی هشدار
- ایجاد پیام خطا
- روشن نشدن چراغ تعویض باتری
هرکدام از این ایرادات ریشه در یک مشکلی دارند.
علت اصلی خراب شدن باتری یو پی اس چیست؟
سن یک باتری یو پی اس به ریزش مواد فعال صفحات آن در اثر انقباض و انبساط این صفحات که در طول فرآیند شارژ و دشارژ اتفاق می افتد بستگی دارد. دشارژ عمیق، گرما و لرزش مراحل تخریب آن را تسریع می کنند و عاقبت رسوب تشکیل می شود و سبب اتصال کوتاه می شود. علت اصلی دیگری که باعث تخریب باتری یو پی اس می شود سولفاته شدن آنهاست. هنگامی که باتری یو پی اس به صورت دشارژ انبار شود یا برای بیشتر از ۶ ماه انبار شود. سولفات سرب صفحات را سخت و چگال می کند و توانایی شارژ شدن باتری یو پی اس کاهش می یابد. و یا به طور کلی از بین می رود و مواد فعال صفحات، دیگر قابلیت تحمل جریان دشارژ را ندارند و باطری یو پی اس از کار خواهد افتاد.
تحقیقات اخیر نشان داده همانند باتری ماشین، هوای گرم بدترین محیط برای کار باتری است. میانگین طول عمر یک باتری یو پی اس با کیفیت خوب نیز به نصف کاهش می یابد. نگهداری شارژ باتری یو پی اس نشانه این است که باتری در حال خراب شدن است و نیاز به تست دارد. دشارژ عمیق باتری یو پی اس معمولاً در زمان های نامناسب اتفاق می افتد، برای مثال هنگام قطع شدن برق شهری. متاسفانه اغلب فروشنده های باتری ups، چگونگی تست درست یا شارژ باتری یو پی اس را نمی دانند.
دلایل خراب شدن باتری یو پی اس
از مواردی که موجب کاهش عملکرد باتری یو پی اس می شود شامل موارد زیر است:
- دمای نامناسب محل نگهداری باتری یو پی اس
- تورم باتری
- خرابی دستگاه یو پی اس (شارژ و دشارژ بیش از حد)
- شل شدن اتصالات باتری
- ضربه خوردن باتری
- سولفاته شدن باتری
1- دمای غیر مناسب
یکی از مسائل مهم برای بالا بردن راندمان و استفاده بهینه از باتری، نگهدارندی آن دردمای مناسب می باشد. به همین منظور هر باتری نسبت به نوع ساخت آن در یک دمای خاص باید قرار بگیرد. بطور مثال بهترین دما برای باتری های سیلد لید اسید (SEALED LEAD ACID) 20 الی 30 درجه (یا دمای اتاق) می باشد.
اگر دمای محیط بیشتر از حد باشد بر اثر دمای زیاد، گاز زیادی داخل باتری تولید خواهد شد. که در نهایت باعث عملکرد سوپاپ شده و گازهای اکسیژن و ئیدروژن حاصله از فعل و انفعالات باتری خارج می گردد. و در نتیجه الکترولیت داخل باتری کم شده و یا باتری بر اثر دمای بالا متورم می گردد.
که در هر دو حالت عمر باتری بشدت پائین آمده و در دراز مدت باعث خرابی کامل باتری خواهد شد. و در دمای پائین نیز فعل و انفعالات شیمیایی بسیار کُند شده و در نتیجه بازده لازم و بک آپ تایم طبق استاندارد باتری نخواهد بود. لازم به ذکر است تمام تست های لازم جهت باتری از قبیل زمان بک آپ دهی، سیکل کامل شارژ و دشارژ باید در یک دمای ثابت انجام گیرد تا دقت لازم را داشته باشد.
2- شارژ بیش از حد باتری ups
شارژ بیش از حد یکی دیگر از عواملی است که باعث خرابی باتری می شود. چرا که ولتاژ بیش از حد (تعریف شده طبق جدول شارژ) به باتری متصل گردد. جریان زیادی وارد باتری شده که باعث بالا رفتن دمای داخلی باتری و خارج شدن گاز از طریق سوپاپ خواهد شد. و در نهایت شبکه الکترود مثبت دچار خوردگی شده و باتری به شدت دچار مشکل می گردد.
ولتاژ هر سلول باتری ۲ ولت بوده که ولتاژ لازمه برای شارژ هر سلول حداکثر 2/30 ولت می باشد. بطور مثال در باتری ۱۲ ولت که دارای ۶ عدد سلول است حداکثر ولتاژ جهت شارژ 13/8 ولت می باشد (2/30×6). و جریان شارژ نیز باید نسبت به آمپر ساعت باتری تعیین گردد تا باتری ها از جریان بیش از حد استفاده نکنند. که می توان بر اساس همین فرمول برای تمامی باتری ها، ولتاژ شارژ را محاسبه نمود. در نتیجه حتماً باید از یوپی اس UPS مناسب استفاده نمود تا شارژر آن بتواند به درستی عمل نموده و به صورت خودکار شارژ باتری را مدیریت کند.
3- دشارژ بیش از حد باتری Over discharger
عامل دیگری که باعث کم شدن عمر باتری می گردد دشارژ بیش از حد بوده که باعث سولفات شدن سرب می شود. و در نهایت امپدانس (مقاومت) داخلی باتری را بالا می برد. باید توجه داشت که با داشتن دستگاه یوپی اس UPS مناسب مقدار دشارژ باتری نیز قابل کنترل می باشد. یعنی UPS کاملاً باتری ها را دشارژ نمی کند و طبق استاندارد دشارژ باتری، بعد از اخطار به USER سیستم را قطع می کند.
4- ریپل برق متناوب (AC)
یکی از علائم خرابی باتری یو پی اس ریپل برق متناوب AC است. ریپل برق متناوب به هر ولتاژ متناوبی که به روی شارژر برق مستقیم قرار گیرد گفته می شود. باید دقت داشت برق متناوب به هیچ عنوان وارد باتری نشود که باعث کم شدن عمر مفید باتری و تأثیر بسیار نامطلوبی در روند کاری باتری خواهد داشت.
5- اتصال کوتاه سر باتری یو پی اس (Short)
هرگاه دو قطب مثبت و منفی باتری توسط یک رسانا به هم متصل گردد به آن اتصال کوتاه باتری گفته می شود. این اتصال یا شورت بسیار اثر مخرب در باطری داشته و در بعضی مواقع باعث قطع مدارات داخلی باتری می گردد. و در این حالت باتری کاملاً خراب شده و دیگر قابل بازیافت و ترمیم نمی باشد. از این رو باید دقت شود باتری در یک محفظه خاص که اصطلاحاً کابینت باتری (case battery) نامیده می شوند نگهداری و وسایل رسانا و فلزی در نزدیکی باتری قرار نگیرد.
چرا یو پی اس خاموش می شود؟
دلیل خرابی یو پی اس بسیار متفاوت و گسترده می باشد.
- از مهمترین دلایل آن فرسودگی بردها می باشد.
- اگر یو پی اس هنگام جدا شدن از منبع تغذیه خاموش شود باید ابتدا ظرفیت یو پی اس را برسی کنید.
- فرسودگی باتری ها هم می تواند دلیل این اتفاق باشد.
- هرکدام از باتری ها طول عمرهای مختلفی دارند.
- از دستگاه های مخصوص برای تست باتری استفاده کنید.
- البته باید دقت داشته باشید که تعمیر یو پی اس امری تخصصی می باشد.
- برای این کار باید ایمنی را رعایت کنید تا به شما آسیبی نرسد.
نحوه تشخیص خرابی باتری یو پی اس
چگونه از سالم بودن و یا خرابی باتری یو پی اس مطمئن باشیم؟
ساده ترین راه برای تشخیص خرابی باتری ها این است که ورودی برق شهر یو پی اس را قطع کنیم. چنانچه یو پی اس توانست برق خروجی را تامین کند پس در نتیجه باتری ها سالم می باشند. چنانچه باتری ها برای مدت زمان کم یا اینکه اصلا نتوانستن برق را تامین کنند خراب هستند. ولی اصولی ترین راه برای اینکه بدانیم باتری ها خراب شده یا نه این است که از تستر باتری استفاده شود. و از خراب بودن باتری ها اطمینان حاصل نمایید.
باتری ها پس از مدتی استفاده ولتاژ خود را از دست داده و میزان جریانی که در خود ذخیره می کنند را کم می کنند. و در اصطلاح ولتاژ کمتری ذخیره می کنند که می گوییم باتری خراب شده و کارایی خود را از دست داده است.
فیلم تست باتری UPS
در فیلم زیر نحوه تست سریع باتری یو پی اس بدون نیاز به خود سیستم UPS نشان داده شده است. تماشای آن برای درک ادامه مطلب توصیه می شود.
کیان باتری بزرگ ترین استارتاپ تخصصی تعویض باتری ماشین در محل مشتری است که به صورت شبانه روزی فعالیت می کند. تعویض باتری خودرو در کمتر از یک ساعت در محل شما انجام خواهد پذیرفت. همکاران ما در مرکز پیام شبانه روزی کیان باتری با شماره 02188882222 آماده پاسخگویی و رفع مشکل خودروی شما هستند. بهترین برند ما باتری کیان پاور پریمیوم پلاس با 21 ماه گارانتی تعویض میباشد. لیست قیمت این باتری در ادامه آورده شده است:
باتری | قیمت (تومان) |
---|---|
باتری 50 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 55 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 60 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 66 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 70 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 74 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 90 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس | |
باتری 100 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس |
باتری کیان پاور پریمیوم پلاس Kian Power Premium Plus جدیدترین محصول کیان باتری، مخصوص خودروهای روز دنیا می باشد.
- قیمت با دریافت باتری فرسوده محاسبه شده است.
- ارسال باتری ماشین به صورت رایگان انجام میپذیرد.
- باتری کیان پاور پریمیوم پلاس دارای 21 ماه خدمات گارانتی در محل میباشد.
تست باتری یو پی اس با مولتی متر
در هنگام بررسی علائم خرابی باتری یو پی اس، روش های مختلفی برای این موضوع وجود دارند. روش استفاده از مولتی متر دیجیتال برای تشخیص باتری معیوب از روش مشاهده چشمی قابل اعتماد تر می باشد. زیرا میتوان با استفاده از این روش تا حدود 90 درصد باتری های معیوب که در چرخه استفاده یو پی اس می باشند را تشخیص داد.
برای استفاده از این روش نخست باید باتری ها را از یو پی اس جدا نمایید. سپس از طریق یک مصرف کننده DC که جریان آن در حدود 20 درصد جریان نامی باتری می باشد باتری را تخلیه کنید. بعد بطور همزمان با استفاده از مولتی متر دیجیتال ولتاژ دو سر باتری را اندازه گیری کنید.
اگر ولتاژ اندازه گیری شده در حدود 12.5 تا 11.4 ولت بود باتری سالم است و نیاز به تعویض ندارد. اما اگر ولتاژی که مولتی متر دیجیتال نشان میدهد زیر 11.4 ولت باشد، باتری مذکور معیوب بوده و نیاز به تعویض دارد. این عمل را برای تک تک باتری های موجود باید انجام بدهید.
دستگاه تستر باتری یو پی اس
اساس عملکرد در این روش مشابه شیوه قبل می باشد. با این تفاوت که دیگر نیاز به مصرف کننده DC و دستگاه مولتی متر دیجیتال نیست. در این روش با استفاده از دستگاه تستر باتری که نقش مصرف کننده و مولتی متر دیجیتال را بطور همزمان ایفا می کند اقدام به تست باتری های جدا شده از یو پی اس می کنیم.
اگر عددی که تستر باتری نمایش می دهد کمتر از 11.4 ولت باشد باتری نیاز به تعویض شدن دارد. این روش از دو روش قبلی مطمئن تر می باشد و با این روش می توان با اطمینان بیشتری باتری معیوب را از باتری سالم تشخیص داد. لازم به ذکر است که نمونه های پیشرفته دستگاه تستر باتری با قابلیت های متنوع نیز موجود می باشد. در این نمونه ها آنالیز و تحلیل دقیقی از وضعیت باتری را در اختیار اپراتور قرار میدهد که بهره برداری از آن نیاز به دانش فنی در این زمینه دارد.
روش عیب یابی باتری یو پی اس
پس از یافتن علائم خرابی باتری یو پی اس اگر این مشکلات مورد بازرسی قرار نگیرند خیلی زود کارایی خود را از دست می دهند. تست کردن باتری های یو پی اس می تواند نحوه ی عملکرد آنها را برای شما به نمایش بگذارد. عیب یابی باتری یو پی اس و تعمیر یو پی اس به بالا بردن و تقویت دستگاه کمک خواهد کرد.
ابزار های مورد نیاز برای تست باتری یو پی اس:
- برای تست باتری یو پی اس به یک هیدرومتر تصحیح کننده ی دما و یک ولت متر دیجیتال نیاز دارید.
- در برخی موارد با نگاه کردن به باتری یو پی اس می توان مشکل را شناسایی کرده و باتری یو پی اس را عیب یابی کرد.
دلیل احتمالی برای این موضوع به شرح زیر است.
۱- شاید دستگاه به خوبی روشن نشده است.
۲- یو پی اس به منبع تغذیه متصل نیست.
۳- جریان برق متوقف نشده است.
۴- ولتاژ خیلی کم است یا به کل قطع شده است.
۵- دو شاخه باتری وصل نشده و یا معیوب شده است.
۶- یک خطای داخلی در یو پی اس وجود دارد.
اگر هیچ یکی از موارد بالا را نیافتید از یو پی اس استفاده نکنید. سعی کنید از یک چک لیست برای یافتن دلیل خرابی یو پی اس استفاده کنید.
روش اول تست باتری یو پی اس
برای عیب یابی و تست باتری یو پی اس مواردی که باید در نظر گرفت به دلیل تنوع و شرایط طراحی یو پی اس ها متفاوت هستند. ولی به صورت کلی زمانی که می خواهیم باتری یو پی اس را برای مشخص کردن شرایط فعلی تست نماییم به چند صورت ممکن می توانیم عمل کنیم.
اولین حالت زمانی است که ما قادر به باز نمودن باتری از روی دستگاه یو پی اس به دلیل بالا بودن تعداد باطری ها نباشیم. و بخواهیم عمل تست را بدون باز کردن و جدا کردن باتری انجام دهیم. بنابراین برای رسیدن به این هدف باید در نظر داشته باشید که به دلیل اینکه احتمال قطع خروجی به علت فاسد شدن باتری ها وجود دارد.
پس به همین خاطر باید بارهای اصلی را از مدار یو پی اس جدا کنید. و برای تست باطری یو پی اس ابتدا ورودی دستگاه یو پی اس را قطع نمایید. که با قطع ورودی تمامی خروجی دستگاه یوپی اس بر روی باتری ها افتاده و جریان مصرفی از طریق باتری ها تامین می گردد. که در این حالت شما با اندازه گیری مدت زمان می توانید شرایط فعلی باطری را بدست آورید.
فرمول ساده به صورت تعدادی وجود دارد که با استفاده از آن مقدار جریان مصرفی باتری در زمان قطع ورودی مشخص می گردد. و با استفاده از همین فرمول نیز کارشناسان فروش یو پی اس مدت زمان پشتیبانی برای مشتری را تعیین می نمایند.
فرمول محاسبه باتری ups
راندمان یو پی اس * (تعداد باتری *۱۲ / مقدار مصرف یو پی اس بر اساس وات) = مقدار جریان مصرفی باتری
با استفاده از فرمول بالا شما می توانید مشخص نمایید که باتری چقدر در حالت عادی باید فعالیت داشته باشد. و با مقایسه حالت تئوری و عملی می توانید به وضعیت باتری های یو پی اس دست پیدا کنید.
روش دوم تست باطری
دومین روش برای تست باتری های یو پی اس زمانی است که شما می توانید باتری یو پی اس را از شبکه جدا نمائید. در این حالت می توانید با کشیدن جریان DC با استفاده از مصرف کننده DC از تک تک باتری ها و اندازه گیری ولتاژ باتری در حالت دشارژ، سالم بودن و یا فرسوده بودن باتری را مشخص نمائید. شما باید ۲۰% جریان باتری را با استفاده از یک مصرف کننده تخلیه کنید. دقت داشته باشید در این حالت ولتاژ باطری یو پی اس نباید از ۱۱/۴ ولت عبور نماید.
درصورتی که ولتاژ باتری از ولتاژ ذکر شده پائین تر آمد شما نیاز به تعویض باتری در اولین زمان ممکن هستید.
نحوه جلوگیری از خرابی باتری ups
پس از بررسی علائم خرابی باتری یو پی اس نوبت به روش های جلوگیری از خرابی باتری های یو پی اس رسیده است.
بررسی سطح الکترولیت باتری ups، محکم بودن اتصالات و سر باتری یو پی اس، تمیزکردن سطوح خورده شده قطب و سر باتری های یو پی اس. همچنین چک کردن شارژ دستگاه یو پی اس برای نگهداری های پیشگیرانه یک باتری یو پی اس لازم می باشد. هر چند تناوب اجرای اقدامات پیشگیرانه بستگی به نوع باتری یو پی اس شرایط آب و هوایی دارد. اما بایستی حداقل یک بار قبل از شروع سرما و ماهی یک بار در گرما این مراقبت دوره ای انجام شود.
کیان باتری بزرگ ترین استارت اپ تعویض باتری خودرو و امداد باتری در کشور است که با بیش از 100 نفر نیروی تمام وقت در کمتر از یک ساعت باتری خودروی شما را تعویض می نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره فنی با ما تماس بگیرید: 02188882222