اخیرا ویدئویی در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود که شخصی اعلام می کند کارخانه های باتری سازی در ایران باتری هایشان خشک نیست و این کارخانه ها اقدام به کلاهبرداری از مشتریان خودمی کنند.
اما واقعیت چیست ؟
واقعیت این است که اصطلاح خشک و اتمی به غلط در بین مردم رواج یافته است و اصلاحی به اسم اتمی و خشک در صنعت باتری خودروی دنیا نداریم.
رواج اصطلاح غلط باعث درک نادرست بعضی ها از صنعت باتری سازی شده است.
البته تخریب صنایع تولید داخلی به صورت سازمان یافته نیز در حال انجام است تا مردم حتی به محصولات داخلی نیز بدبین شوند و کارخانه های تولیدی داخل با مشکل عدم اعتماد مردم به محصولات مواجه شوند.
اگر شما باتری های خارجی خودرویی را نیز بخرید و بشکنید خواهید دید که مقدار قابل توجهی آب اسید در داخل آن هست.
البته نیاز به شکستن هم نیست. شما هر باطری خودرو اعم از داخلی و یا خارجی را تکان بدهید و گوش فرا دهید صدای آب داخل آن را خواهید شنید.
باتری اتمی چیست ؟
اولین باتری سیلد ایرانی برند اتمیک ATOMIC سپاهان باتری می باشد. باتری اتمی که مردم برای باتری های سیلد استفاده می کنند مربوط به همین مارک می باشد. رایج شدن نام مارک به جای خود اسم کالا در کالاهای دیگر نیز دیده می شود.
مثلا مردم یک زمانی ” ریکا ” را به جای مایع ظرفشویی استفاده می کردند. در صورتیکه ریکا یک مارک هست.
ویدئوی زیر یک نمونه از ویدئوهایی است که باعث انتشار برداشت نادرست از باتری های تولید ایران می باشد.
باتری اسیدی دریچه دار و باتری سیلد اسید
باتری سرب اسید دریچه دار
باتری هایی سرب اسید دریچه دار Vented Batteries/Wet Cell که نیاز به تعویض آب اسید دارند به عنوان باتری های نسل قدیم بوده و منسوخ شده می باشند.
یعنی در کشورهای خارجی از این باتری ها در صنعت خودرو استفاده نمی شود و شاید بعضی کشورهای فقیر هنوز از این نوع باتری ها استفاده می کنند.
این نوع از باتری ها علاوه بر اینکه مشکلات زیست محیطی دارند طول عمر کمتری نیز نسبت به باطریهای سیلد اسید Sealed Acid دارند.
باتری های سیلد اسید Sealed Acid Battery
این باتری ها همان باتری هایی هستند که به غلط در ایران با نام باتری های خشک و اتمی اسم برده می شوند. به احتمال خیلی زیاد اصطلاح باتری خشک در مقابل باتری تر و آبدار Wet Battery یا همان باتریهای سرب اسید دریچه دار کم کم بین مردم استفاده و رواج یافته است.
این باتری ها نیاز به تعویض آب باطری ندارند و رویه باطری سیلد و بسته شده است. در اصطلاح علمی به این نوع از باتری Maintenance Free گفته می شود. یعنی نیاز به مراقبت ندارند و به عبارت دقیق تر شما نیاز ندارید سطح الکترولیت باطری را چک کنید و یا در بازه های مختلف آب باطری اضافه کنید و یا اسید باطری را عوض کنید.
جهت آشنایی بیشتر با دو نوع باطری فوق، خواندن مطلب زیر را به شما پیشنهاد می کنیم .
آیا باطری خودرو وجود دارد که الکترولیت مایع در آن نباشد ؟
بله. چنین باطری های وجود دارند که با نام باتری های ای جی ام AGM معروف شده اند. در باتری های AGM الکترولیت مایع به صورت سیال وجود ندارد و تنها مقدار کمی اسید سولفوریک وجود دارد که توسط پشم شیشه جذب می شود.
این تکنولوژی بسیار پیشرفته می باشد و تنها چند کشور در دنیا هستند که صاحب چنین تکنولوژی ساخت هستند و قیمت این باتری ها در ایران نزدیک به چندین میلیون تومان می باشد و البته این باتری ها در تاریخ نگارش این مقاله در بازار موجود نمی باشند.
در مقاله زیر باتری های ای جی ام را به صورت کامل توضیح داده ایم