کالیپر ترمز یکی از قطعات مهم در سیستم ترمز است که برای توقف بهتر خودرو استفاده می شود. در واقع به کمک این قطعه سرعت چرخ ها با اصطحکاکی توسط روتور تولید می شود کم می شود. در یک بیان ساده بدون حضور کالیپر، ترمز هیچ گونه کارایی ندارد. در این مطلب از کیان باتری قصد داریم تا به صورت دقیق تر به توضیح کالیپر ترمز و زمان تعویض آن بپردازیم؛ پیشنهاد می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
کالیپر ترمز چیست؟
کالیپر بخشی از سیستم ترمز دیسکی است، نوعی که بیشتر خودروها در ترمزهای جلویی خود دارند. کالیپر ترمز لنت و پیستون ترمز ماشین شما را در خود جای می دهد. وظیفه آن کاهش سرعت چرخ های خودرو با ایجاد اصطکاک با روتورهای ترمز است.
کالیپر ترمز مانند یک گیره روی روتور چرخ قرار می گیرد تا هنگام پا گذاشتن روی ترمز، چرخش را از چرخش جلوگیری کند. در داخل هر کولیس یک جفت صفحه فلزی به نام لنت ترمز وجود دارد. هنگامی که پدال ترمز را فشار می دهید، مایع ترمز روی پیستون های کالیپر ترمز فشار ایجاد می کند و لنت ها را به روتور ترمز فشار می دهد و ماشین شما را کند می کند.
بیشتر بدانید: آشنایی با نقش سیستم ترمز خودرو
وظیفه کالیپر ترمز چیست؟
کالیپرهای ترمز جزء خاصی از سیستم ترمز شما هستند که برای عملکرد ترمزهای شما بسیار مهم است. بر روی هر چرخ کالیپرها قرار دارند و لنتهای ترمز را روی روتورها فشار میدهند تا چرخش چرخ را کاهش دهند و خودرو را وادار به کاهش سرعت کنند. هنگامی که پدال ترمز فشار داده می شود، فشار هیدرولیک را بر روی پیستون های کالیپر فشار می دهد تا لنت ها را به روتورها فشار دهد.
برای آشنایی بیشتر با کالیپر ترمز می توانید ویدیو زیر را مشاهده کنید.
چه زمانی کالیپر ترمز را تعویض کنیم؟
با گذشت زمان در شرایط عادی رانندگی، گرمای تولید شده از سیستم ترمز می تواند ضعیف شده و مهر و موم داخل کالیپرها را خراب کند.
اگر به طور منظم رانندگی نکنید، ممکن است زنگ زده، آلوده یا کثیف شوند و شروع به نشت مایع ترمز کنند.
با این حال، اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، باید فوراً ترمزهای خود را چک کنید:
وسیله نقلیه شما به یک طرف می کشد
یکی از راههایی که در آن کالیپر خراب میشود، بستن آن است که اغلب در نتیجه تعمیر ارزان ترمز است که در آن تمام اجزای لازم تعویض نشدهاند. هنگام رانندگی لنت های ترمز شما باید در امتداد دو طرف روتور شناور شوند.
وقتی پدال را فشار می دهید، آنها فشار می آورند. وقتی پدال را رها می کنید، آنها رها می کنند. اما اگر کولیس گیر کرده باشد، ممکن است پدها از روتور رها نشوند. یا اصلاً آن را نگیرند. نتیجه این خواهد بود که وسیله نقلیه شما به یک سمت کشیده می شود.
به سمت کولیسی میکشد که رها نمیشود و از کولیسی که نمیگیرد دور میشود. اگر دست های خود را از روی فرمان بردارید، حتی ممکن است متوجه شوید که وسیله نقلیه به یک سمت کشیده می شود.
متوجه نشت مایع می شوید
گاهی اوقات کالیپر ترمز نشتی دارد که این طبیعی نیست؛ در واقع، اگر سیستم ترمز شما فشار هیدرولیک را به دلیل نشتی از دست بدهد، می تواند خطرناک باشد. اگر نشانه هایی از نشت مایع روی زمین دقیقاً در داخل محل قرارگیری لاستیک مشاهده کردید، ممکن است یک کولیس نشتی داشته باشید که باید در اسرع وقت به آن رسیدگی شود. در صورت نشت روغن ترمز از کالیپرها یا هر جای دیگر، خودروی خود را رانندگی نکنید. آن را برای سرویس ترمز به تعمیرگاه ببرید.
دیگر دلایل تعویض:
- ترمزهای شما به طور مداوم در حال جیرجیر، جیغ یا ساییدن هستند.
- چراغ هشدار سیستم ترمز یا ترمز ضد قفل (ABS) شما روشن می شود.
- ماشین شما هنگام ترمزگیری تکان می خورد یا به یک سمت می کشد.
- شما باید ترمزهای خود را پمپ کنید تا آنها به درستی کار کنند.
- پدال ترمز شما به طور غیرعادی نرم و اسفنجی یا سفت به نظر می رسد.
- متوجه نشت روغن ترمز در اطراف چرخ ها یا محفظه موتور می شوید.
همچنین بخوانید: آموزش راه های تقویت ترمز ماشین
هر چند وقت یک بار نیاز به تعویض کالیپر ترمز دارید؟
با توجه به کاری که کالیپرهای ترمز از نظر سیستم ترمز شما انجام می دهند، کار سخت و طاقت فرسایی دارند. آن ها به گونه ای ساخته شده اند که سخت و بادوام باشند و از طریق فشار واقعی وظیفه خود را انجام دهند.
با این حال، عواملی مانند ترمز شدید یا عدم تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده منظم می تواند به سایش زودرس کالیپر ترمز کمک کند. خوشبختانه، کالیپرهای ترمز می توانند تا 10 سال دوام بیاورند، بنابراین با رانندگی مناسب، می توانید یک دهه از همان کالیپرها استفاده کنید.
خرابی کالیپر ترمز
ترمزهای چسبنده چیزی است که احتمالا هر صاحب خودرو حداقل یک بار در طول زندگی خود آن را تجربه خواهد کرد. ترمز خودرو می تواند یک چیز ساده به نظر برسد، اما در واقع، اغلب یک سیستم بسیار پیچیده است که نیاز به نگهداری زیادی دارد.
در این مقاله به دلایل چسبندگی کالیپر ترمز و نحوه جلوگیری از آن می پردازیم. بنابراین بیایید با این شروع کنیم که چه چیزی می تواند باعث چسبندگی کالیپر ترمز شود؟
شایع ترین علت چسبندگی کالیپر ترمز زنگ زدگی پیستون کالیپر است که در اثر خرابی صندوق عقب پیستون ایجاد می شود. همچنین می تواند ناشی از گیرکردن لنت های ترمز بر روی دیسک های ترمز باشد. اگر کالیپر ترمز عقب باشد، ممکن است کابل ترمز دستی معیوب باشد.
با این حال، برخی چیزهای نادر دیگر می توانند باعث چسبندگی کالیپر ترمز شوند، بنابراین بیایید به این موارد نیز نگاهی بیندازیم. در اینجا لیست دقیق تری از 7 علت رایج چسبندگی کالیپر ترمز آورده شده است:
دلایل چسبیدن کالیپر ترمز
1. پیستون کالیپر زنگ زده و چکمه پیستونی
پیستون های کالیپر جزء ضروری سیستم ترمز هستند. آنها لنت های ترمز را به دیسک ترمز فشار می دهند تا ماشین سرعت را کاهش دهد.
پیستون های کالیپر ترمز دارای یک چکمه لاستیکی در اطراف خود هستند تا از ورود گرد و غبار و ذرات دیگر به سیستم ترمز جلوگیری کنند.
این بسیار معمول است که این چکمه آسیب ببیند و آب و سایر گرد و غبار وارد پیستون شود. این باعث می شود پیستون شروع به زنگ زدن کند و در نهایت حرکت آن به طور کامل متوقف شود، که باعث می شود لنت های ترمز به دیسک ترمز گیر کنند.
آسیب دیدگی اطراف چکمه کالیپر را بررسی کنید و سعی کنید آن را کمی بلند کنید تا ببینید آیا زنگ زدگی می بینید یا خیر.
اگر زنگ زده است، می توانید پیستون را فشار دهید و کمی آن را تمیز کنید. اما فراموش نکنید که چکمه را تعویض کنید، که بدون اطلاع ممکن است دشوار باشد.
تعویض کل کولیس اغلب بسیار گران نیست و من در واقع به جای بازسازی آن را توصیه می کنم.
2. لنت ترمز زنگ زده و چسبیده
دومین علت رایج چسبندگی کالیپر ترمز در واقع زنگ زدگی لنت ترمز است. لنت های ترمز دارای راهنماهایی هستند که باید روغن کاری شوند تا لنت های ترمز به راحتی روی براکت کالیپر ترمز به جلو و عقب سر بخورند.
هنگامی که گرد و غبار و زنگ روی این براکت ها جمع می شود، لنت های ترمز در براکت لنت ترمز گیر کرده و به دیسک ترمز فشار می آورند.
برای رفع این مشکل باید لنت های ترمز را بردارید و بست لنت ترمز را با سوهان یا سمباده تمیز کنید و با خمیر مسی یا چیزی شبیه آن روغن کاری کنید.
بیشتر بخوانید: علائم خرابی ترمز و علت داغ شدن لنت
3. پین راهنمای کولیس کثیف
پین های راهنمای کالیپر ترمز در براکت کالیپر ترمز قرار دارند و به کالیپر کمک می کنند هنگام ترمزگیری به جلو و عقب بچرخند.
معمولاً این پین های راهنما در اثر زنگ زدگی گیر می کنند که از عملکرد صحیح کالیپر ترمز جلوگیری می کند و در نتیجه باعث چسبندگی ترمز ها می شود.
این پین های راهنما دارای چکمه های لاستیکی در اطراف خود هستند تا از آب و گرد و غبار محافظت کنند. چکمه های لاستیکی را بررسی کنید و دوباره پین های راهنما را بردارید، تمیز کنید و روغن کاری کنید.
زمانی که برای مدتی گیر کردهاند، برداشتن آن ها سخت است. بنابراین هنگام تلاش برای برداشتن آن ها، یک مشعل برای گرم کردن آنها ضروری است.
4. کابل های فولادی ترمز پارکینگ
اگر مشکل کالیپر چسبندگی شما از عقب خودرو باشد، احتمال مشکل ترمز دستی بسیار زیاد است.
بسیاری از خودروهای مدرن دارای ترمز دستی در داخل دیسک ترمز نیستند بلکه روی کالیپر ترمز قرار دارند. آب و سایر گرد و غبارها می توانند وارد سیم های ترمز دستی شده و باعث زنگ زدگی آنها شوند.
این باعث می شود که وقتی ترمز دستی را رها می کنید کالیپرهای ترمز به درستی رها نشوند. برای رفع این مشکل می توانید سعی کنید کابل ترمز دستی و بازوی کالیپر را روغن کاری کنید و صد بار به عقب و جلو ببرید تا ببینید بهتر می شود یا خیر. در بدترین حالت باید کابل های ترمز دستی یا کالیپر را تعویض کنید.
5. شکستگی شلنگ ترمز
شیلنگ ترمز اجازه می دهد تا مایع ترمز به سیستم ترمز جریان یابد و به سیلندر اصلی بازگردد. با این حال، اگر شکستگی کوچکی در شیلنگ ترمز ایجاد شود، مایع ترمز به سمت پیستون ترمز جریان می یابد اما به عقب نمی رود.
این کار باعث چسبیدن کولیس ها می شود. این مشکل چندان رایجی نیست، اگر همه چیزهای دیگر را امتحان کرده اید و مشکل همچنان پابرجاست، باید شیلنگ ترمز را تعویض کنید.
6. مایع ترمز کثیف یا قدیمی
روغن ترمز کثیف یا قدیمی در واقع عامل اصلی بسیاری از مشکلات ترمز است. روغن ترمز آب را از هوا می کشد و بنابراین باید هر 1 یا 2 سال یکبار تعویض شود.
اگر آن را تعویض نکنید حاوی مقدار زیادی آب است که باعث زنگ زدن ترمزهای شما از داخل می شود.
چگونه از کالیپر ترمز چسبنده جلوگیری کنیم؟
اگر به طور منظم از ترمزهای خود مراقبت کنید، اغلب این مشکلات نباید زیاد اتفاق بیفتند. کارهایی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از این نوع مشکلات در آینده انجام دهید. در اینجا رایج ترین آنها هستند:
- تعویض روغن ترمز هر 1 تا 3 سال یکبار، از زنگ زدگی سیستم ترمز از داخل جلوگیری می کند.
- لنتهای ترمز، پینهای راهنما و پیستونها را هر 2 تا 3 سال یکبار تمیز کنید. یا حداقل در دفعاتی که لنت ترمز یا دیسک ترمز خود را تعویض میکنید، این کار را به درستی انجام دهید.
- گاهی اوقات در سرعت های بالا به شدت ترمز کنید. برخی ممکن است فکر کنند که استفاده نکردن از ترمز روی خودرو چیز خوبی است، اما برعکس است. اگر هرگز از ترمزها سخت استفاده نکنید، پس از مدتی گیر می کنند.
- بسیاری از مردم مسافت های کوتاهی را رانندگی می کنند و هرگز از ترمز خود به درستی استفاده نمی کنند.برای جلوگیری از گیرکردن کامل ترمزها، باید چند بار در سال از ترمز خود با سرعت بالا استفاده کنید.
- حتی اگر گیربکس اتوماتیک دارید از ترمز دستی خود استفاده کنید. یکی دیگر از مشکلات رایج این است که اگر گیربکس اتوماتیک دارید هرگز از ترمز دستی خود استفاده نمی کنید. این باعث می شود که کابل یا براکت ترمز دستی در یک بار استفاده از آن گیر کند.