از مهم ترین قطعاتی که در یک خودرو قرار دارد می توان به موتور خودرو اشاره کرد، همه ما با اهمیت این قطعه به خوبی آشنا هستیم و می دانیم که در در صورتی که هر گونه مشکلی در آن ایجاد شود هزینه های بسیاری به دنبال خواهد داشت. یکی از مشکلاتی که برخی از رانندگان با آن روبرو می شوند کارکردن زیاد موتور خودرو است که این موضوع سبب خرابی زود هنگام موتور می شود. در این مطلب از کیان باتری ما قصد داریم تا در خصوص علت و علائم کارکرد بالای موتور خودرو صحبت کنیم؛ پیشنهاد می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

موتورهای خودرو از طریق احتراق مخلوط هوا/سوخت کار می کنند و از شمع ها برای تامین جرقه لازم برای احتراق استفاده می شود. این کار باعث حرکت پیستون ها و میل لنگ می شود.
با این حال، ناکارآمدی می تواند باعث سوخت بیشتر از مقدار مورد نیاز برای عرضه به موتور شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، می گوییم موتور غنی کار می کند.
داشتن ماشینی که انرژی بالایی دارد به این معنی است که شما هزینه زیادی برای سوخت می کنید. بنابراین لازم است موتور خود را در اسرع وقت تعمیر کنید.
منظور از کارکرد بالای موتور خودرو چیست؟
هنگامی که یک ماشین غنی کار می کند، به این معنی است که موتور سوخت بیش از حد و هوای کمی برای احتراق کامل تزریق می کند. این نه تنها منجر به هزینه بالای مصرف سوخت می شود، بلکه در صورت بدشانسی می تواند به قطعات گران قیمتی مانند مبدل کاتالیزوری نیز آسیب برساند.
بنابراین، اگر موتور شما بیش از اندازه کار می کند، حتما باید در اسرع وقت آن را تعمیر کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری کنید.
همچنین برای آشنایی با نحوه کارکرد موتور ماشین می توانید ویدیو زیر را تماشا کنید.
7 دلیل کارکرد زیاد موتور
رایجترین دلایلی که باعث میشود موتور شما کار کند، یک سنسور MAF، سنسور O2 یا سنسور MAP معیوب است. همچنین می تواند ناشی از معیوب بودن سنسور دمای مایع خنک کننده، سنسور IAT یا تنظیم کننده فشار سوخت معیوب باشد.
بخشهای زیادی وجود دارند که میتوانند باعث کارکرد قوی موتور شوند، زیرا قطعات زیادی در یک موتور وجود دارد که بر مخلوط سوخت تأثیر میگذارند.
در اینجا لیست دقیق تری از شایع ترین دلایلی که موتور شما کار می کند آورده شده است.
1. سنسور MAF معیوب

معیوب بودن سنسور MAF شایع ترین دلیل موتوری است که به کارکرد بالا دچار شده است. سنسور MAF هوا را که به داخل موتور می رود محاسبه می کند و سپس مخلوط هوا و سوخت را که باید اضافه شود محاسبه می کند. اگر این قظعه کثیف یا خراب باشد، باعث می شود موتور بیش از حد لازم کار کند.
اگر سنسور MAF معیوب باشد، مقدار نامناسبی از هوای ورودی به موتور را محاسبه میکند و سوخت را کم یا زیاد میکند.
2. سنسور O2 معیوب

سنسورهای O2 روی لوله اگزوز قرار دارند تا مخلوط هوا و سوخت حاصل از احتراق قبلی را حس کنند.
اگر حسگر O2 اطلاعاتی را دریافت کند که نشان دهنده یک مخلوط بدون چربی است، به واحد کنترل موتور می گوید که در طی احتراق بعدی سوخت بیشتری اضافه کند و بالعکس.
اگر این معیوب است و به ماژول کنترل موتور میگوید که سوخت بیشتری اضافه کند، حتی اگر نسبت هوا به سوخت خوب باشد، ممکن است یک مخلوط سوخت غنی ایجاد کند. یک سنسور O2 معیوب می تواند باعث شود موتور بیش از حد غنی کار کند.
بیشتر بدانید: علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو چیست؟ علل و رفع آن
3. سنسور MAP معیوب
در برخی خودروها به جای سنسور MAF، سنسور MAP دارند. همچنین مواردی وجود دارد که می توانید هر دو سنسور MAP و MAF داشته باشید.
سنسور MAP مخلوط هوا و سوخت را بر اساس فشار هوا در منیفولد ورودی محاسبه می کند. اگر سنسور MAP دارید، ارزش بررسی این قسمت را دارد.
تشخیص سنسور MAP با یک ابزار تشخیصی بسیار آسان است زیرا می توانید فشاری را که هنگام خاموش بودن موتور نشان می دهد، بررسی کنید.
4. سنسور دمای خنک کننده موتور معیوب

وقتی موتور سرد است، موتور برای کارکرد صحیح به سوخت بیشتری نیاز دارد. این وظیفه سنسور دمای مایع خنک کننده موتور است که دمای مایع خنک کننده را اندازه گیری کند تا تشخیص دهد که چه زمانی باید سوخت اضافی به موتور اضافه کند.
اگر سنسور دمای مایع خنک کننده موتور معیوب باشد، ممکن است مخلوطی دریافت کنید که بسیار غنی است.
5. سنسور دمای ورودی معیوب
سنسور دمای ورودی هر نوع سوخت اضافی را که باید بر اساس دمای هوای ورودی به موتور اضافه یا محدود شود، محاسبه می کند.
سنسور دمای ورودی اغلب در داخل سنسور MAF نصب می شود و نمی توان آن را به طور جداگانه تعویض کرد.
6. رگولاتور فشار سوخت معیوب

یک رگولاتور فشار سوخت معیوب باعث می شود فشار سوخت بیش از حد بالا یا خیلی کم شود. این موضوع می تواند سبب کارکرد بالای موتور خودرو شود.
همچنین پیشنهاد می شود شیلنگ خلاء را به تنظیم کننده فشار سوخت بررسی کنید تا مطمئن شوید که در اطراف آن نشتی وجود ندارد.
7. انژکتور معیوب
انژکتورها قطعاتی هستند که میزان سوخت وارد شده به موتور را کنترل می کنند. اگر یکی از انژکتورها آنطور که باید جریان نداشته باشد یا باز گیر کرده باشد، ممکن است باعث ایجاد یک مخلوط غنی در موتور شما شود.
نشانه های کاکرد بالای موتور خودرو
رایج ترین علائم یک موتور پر کار، چراغ چک موتور روی داشبورد شما است. همچنین می توانید علائمی مانند بوی سوخت از اگزوز یا دود سیاه که از اگزوز می آید را متوجه شوید .
اینها علائم رایجی هستند که باید به دنبال آنها باشید، اما نه همه آنها! در اینجا لیست دقیق تری از علائم یک موتور پرکار وجود دارد:
1. چراغ موتور را بررسی کنید

وقتی نسبت سوخت به هوا بالا باشد، چراغ چک موتور روشن می شود. ماژول کنترل موتور همه سنسورها را کنترل می کند و اگر یکی از سنسورها در خودروی شما بد کار کند، چراغ چک موتور روی داشبورد شما روشن می شود.
همچنین بخوانید: علت روشن شدن چراغ چک ماشین و نحوه رفع آن
2. بوی سوخت از اگزوز
اگر سوخت اضافی به محفظه های احتراق می رود، به این معنی است که مقداری از آن به طور کامل مشتعل نمی شود.
مبدل کاتالیزوری راهی برای حذف مقداری از این سوخت دارد، اما زمانی که بیش از حد باشد به سیستم اگزوز راه پیدا می کند. یکی دیگر از نشانه هایی شما را متوجه این مسئله می کند احساس بوی تخم مرغ گندیده از درون موتور است.
3. پرکردن مداوم باک بنزین
یکی از نشانه های موتور پر کار این است که شما مسافت پیموده شده بنزین را به درستی دریافت نمی کنید. این به این دلیل است که خودرو به تمام سوختی که عرضه می شود نیاز ندارد. با این حال، طبیعی است که در زمستان یا هنگام حمل بارهای سنگین بیشتر برای بنزین هزینه کنید.
4. عملکرد ضعیف موتور
برای اینکه عملکرد موتور خودروی شما نرمال باشد، باید مقدار مناسبی از مخلوط سوخت یا هوا وجود داشته باشد. فرض بر این است که اگر بیش از حد سوخت وجود داشته باشد، خودرو سریعتر حرکت می کند. اما این مورد صحیح نیست زیرا سوخت اضافی احتراق نمی شود.
هنگامی که با نسبت هوا به سوخت مشکل دارید، عملکرد پایین خودرو را تجربه خواهید کرد. همچنین، متوجه خواهید شد که هر زمانی که خودروی شما بیکار است، دور در دقیقه به طور نامنظم حرکت می کند.
5. دود سیاه از اگزوز

هنگامی که موتور شما کار می کند، آلایندگی بدی ایجاد می کند. کارکرد بالای موتور خودرو و سوخت دود سیاه ایجاد می کند که سپس از لوله اگزوز شما خارج می شود.
همچنین بخوانید: علت خروج دود سیاه از اگزوز
6. محتوای مونوکسید کربن بالا
مونوکسید کربن یک گاز خروجی خطرناک است، مبدل کاتالیزوری بیش از حد کار می کند تا هر گونه اثری از مونوکسید کربن در اگزوز را حذف کند. وقتی موتور ماشین شما پر کار است، به این معنی است که شما بنزین بیشتری تولید می کنید.
7. شمع های دوده ای

اگر موتور شما پر کار است، شمع ها رسوبات سیاهی در پایین آن جمع میکنند. این مانع از عملکرد موثر آنها می شود. همچنین دوده راه خود را به سایر قطعات موتور پیدا می کند و باعث آسیب بیشتر می شود.
سوخت نسوخته در نهایت به مبدل کاتالیزوری راه پیدا می کند و به دلیل تعداد ناخالصی ها باعث گرفتگی آن می شود. بنابراین با گذشت زمان، مجبور خواهید شد آن را جدا کرده و جایگزین کنید.
گرفتگی موتور خودرو

همان طور که تا این جا متوجه شدید، موتور خودروی شما یک جزء پیچیده است که شامل بسیاری از قطعات در حال کار است. اگر چیزی خراب شود، کل سیستم می تواند از حالت تعادل خارج شود و احتمالاً منجر به یک موتور توقیف شود.
موتور توقیف شده به این معنی است که قسمت عمده ای از حرکت ایستاده و باعث از کار افتادن موتور می شود.
شایع ترین علامت یک موتور گرفتگی این است که وقتی می خواهید آن را روشن کنید هیچ اتفاقی نمی افتد. رادیو و سایر وسایل الکترونیکی ممکن است خوب کار کنند، اما هنگامی که کلید را بچرخانید، استارت فقط کلیک می کند. گاهی اوقات بوی سوختگی از موتور به مشام می رسد.
در زیر لیست دقیق تری از شایع ترین علائم موتور گرفتگی آورده شده است:
علائم گرفتگی موتور خودرو
1. موتور روشن نمی شود
وقتی موتور گیر می کند، ممکن است ماشین روشن نشود. به صورت اصولی شما باید بتوانید ماشین را روشن کنید و وسایل الکترونیکی مانند فن بخاری، چراغ ها و رادیو را روشن کنید.
2. نقص فیزیکی
گاهی اوقات گرفتگی موتور خودرو به این دلیل است که قطعه داخلی شل شده و خود را در قطعه دیگری قرار می دهد. اگر این چیزی مانند شاتون پیستون باشد، می تواند از طریق بلوک موتور نفوذ کند.
بررسی بلوک موتور مشکل را آشکار می کند زیرا قطعات در موارد شدید ممکن است از قسمت بالایی عبور کنند.
3. سیم های سوخته
دقت داشته باشید که موتور به خودی خود سیم های سوخته ایجاد نمی کند. این چیزی است که پس از از کار افتادن موتور اتفاق می افتد. وقتی استارت میخواهد موتور را بچرخاند، مشکلات بیشتری رخ میدهد.
استارت قادر به چرخاندن موتور نیست، بنابراین سیم ها شروع به گرم شدن بیش از حد می کنند. این زمانی است که شما بوی سوختگی را احساس می کنید.
4. صداهای موتور
کمی قبل از گیر کردن موتور، ممکن است متوجه صداهای عجیب و غریب موتور شوید، گاهی اوقات این صداها به صورت ضربه ای خفیف ظاهر می شوند یا ممکن است یک ضربه ضعیف باشد.
در هر صورت، با شنیدن صدای تق تق، موتور به طور کامل از کار می افتد. این صدا اغلب با برخورد شاتون پیستون به میل لنگ همراه است.
در این مطلب به صورت جامع و دقیق به توضیح دلایل و علائم کارکرد بالای موتور خودرو و علت علت های گرفتگی موتور پرداختیم؛ در آخر باید بیان کنیم که هنگامی که تشخیص دادید موتور شما دچار گرفتگی شده است، گزینه های زیادی برای تعمیر ندارید! در بیشتر مواقع، تعویض موتور بسیار منطقی است.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با موضوعات مربوط به کارکرد بالای موتور خودرو آشنا نماییم.
چه عواملی میتوانند موجب افزایش کارکرد و عملکرد بالای موتور خودرو شوند، و چگونه تنظیمات دقیق در سیستمهای تزریق سوخت، سیستمهای خنککننده، و سیستمهای تنفسی موتور (مانند توربوشارژر یا سوپرشارژر) میتوانند به بهبود قدرت خروجی، کارایی سوخت و کاهش آلایندگی کمک کنند؟
با سلام
افزایش کارکرد و عملکرد بالای موتور خودرو تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد که هر کدام به نحوی میتوانند در افزایش قدرت خروجی، بهبود کارایی سوخت، و کاهش آلایندگی موثر باشند. در ادامه، عواملی که میتوانند موجب افزایش کارکرد موتور شوند و نحوه تأثیر تنظیمات دقیق در سیستمهای مختلف موتور توضیح داده شده است:
۱. تنظیمات دقیق سیستمهای تزریق سوخت
تزریق سوخت مستقیم: سیستمهای تزریق سوخت مستقیم (Direct Fuel Injection) به موتور اجازه میدهند که سوخت بهطور مستقیم به داخل سیلندر تزریق شود، که این روش میتواند به بهبود مصرف سوخت و افزایش قدرت موتور کمک کند. این تکنولوژی باعث میشود سوخت بهتر میسوزد و راندمان بالاتری به دست آید.
تنظیم دقیق زمانبندی تزریق: تنظیم صحیح زمانبندی تزریق سوخت و ترکیب دقیق سوخت و هوا در داخل سیلندر میتواند تأثیر زیادی بر قدرت خروجی موتور و کاهش مصرف سوخت داشته باشد. با تنظیمات مناسب، سوخت بهینهتری برای احتراق وارد میشود که باعث بهبود کارایی و کاهش آلایندگی میشود.
سیستمهای تزریق چند مرحلهای: این سیستمها به موتور این امکان را میدهند که در شرایط مختلف عملکرد بهتری داشته باشد. این امر باعث میشود که در سرعتها و بارهای مختلف، موتور بتواند به طور مؤثرتری کار کند.
۲. سیستمهای خنککننده موتور
سیستم خنککننده بهینه: عملکرد موتور در دماهای بالا میتواند باعث کاهش کارایی و آسیب به اجزای موتور شود. تنظیم و بهینهسازی سیستم خنککننده موتور (شامل رادیاتور، ترموستات و مایع خنککننده) برای حفظ دمای موتور در محدوده ایدهآل به بهبود عملکرد کمک میکند.
خنککنندههای اضافی یا سیستمهای خنککننده روغن: در موتورهایی که نیاز به عملکرد بالا دارند، سیستمهای خنککننده مخصوص برای روغن یا سیستمهای خنککننده مایع میتوانند به جلوگیری از افزایش دمای روغن موتور و جلوگیری از فرسایش کمک کنند.
۳. سیستمهای تنفسی موتور (توربوشارژر و سوپرشارژر)
توربوشارژر (Turbocharger): توربوشارژر با فشردهسازی بیشتر هوای ورودی به موتور، میزان بیشتری اکسیژن به سیلندرها میرساند. این باعث افزایش قدرت خروجی موتور میشود. تنظیم دقیق توربوشارژر، از جمله فشار و سرعت چرخش آن، میتواند به بهینهسازی عملکرد موتور در بارهای مختلف کمک کند.
سوپرشارژر (Supercharger): مشابه توربوشارژر، سوپرشارژر نیز هوای فشرده به موتور میفرستد، اما این سیستم به موتور از طریق یک کمربند یا شفت متصل میشود و نیازی به گازهای خروجی ندارد. استفاده از سوپرشارژر میتواند قدرت موتور را در سرعتهای پایین بهبود بخشد.
فیلتر هوای بهینه: استفاده از فیلتر هوای با کیفیت و سیستمهای تنفسی پیشرفته مانند سیستمهای فیلتر هوای عملکردی (Performance Air Filters) میتواند به بهبود جریان هوای موتور و کارایی آن کمک کند.
۴. بهینهسازی سیستمهای اگزوز
هدرز (Header Exhaust): استفاده از هدرز میتواند جریان گازهای خروجی از موتور را تسهیل کرده و باعث افزایش کارایی موتور شود. طراحی دقیق هدرزها میتواند موجب کاهش مقاومت در برابر خروج گازهای اگزوز، بهبود قدرت خروجی و افزایش راندمان سوخت شود.
سیستمهای اگزوز با جریان آزاد: سیستمهای اگزوز با طراحی خاص و لولههای بزرگتر میتوانند گازهای احتراق را سریعتر از موتور خارج کرده و باعث بهبود عملکرد و کاهش فشار روی موتور شوند.
فناوری کاهش آلایندگی: استفاده از کاتالیزورهای سهگانه و فیلترهای دوده میتواند به کاهش آلایندگی موتور کمک کرده و در عین حال راندمان و عملکرد موتور را حفظ کند.
۵. سیستمهای مدیریت موتور (ECU)
واحد کنترل الکترونیکی (ECU): ECU با تنظیمات دقیق و مدیریت تمام اجزای موتور (تزریق سوخت، زمانبندی احتراق، کنترل توربوشارژر و غیره) میتواند به بهبود عملکرد، کارایی سوخت، و کاهش آلایندگی کمک کند. برنامهریزی مناسب ECU در هماهنگی با دیگر سیستمهای موتور، کمک میکند که موتور بهطور بهینه عمل کند.
۶. ارتقای اجزای موتور
استفاده از قطعات سبکتر و مقاومتر: بهکارگیری مواد سبک مانند آلومینیوم یا فیبر کربن در ساخت قطعات موتور میتواند وزن موتور را کاهش دهد و در عین حال مقاومت و کارایی آن را افزایش دهد.
افزایش نسبت تراکم: افزایش نسبت تراکم موتور (Compression Ratio) میتواند کارایی موتور را افزایش دهد. نسبت تراکم بالاتر به این معنی است که بیشتر هوای وارد شده به سیلندر فشرده میشود و انرژی بیشتری از آن آزاد میشود.
۷. مدیریت بهینه سوخت و احتراق
سیستم احتراق پیشرفته: استفاده از سیستمهای احتراق چند مرحلهای و تنظیم دقیق زمانبندی احتراق میتواند باعث احتراق کاملتر سوخت شود، که به نوبه خود باعث افزایش قدرت و کاهش آلایندگی میشود.
تزریق دوگانه سوخت: برخی موتورها به صورت دوگانه سوخت کار میکنند که باعث بهبود کارایی سوخت و قدرت موتور میشود. این روش میتواند در شرایط مختلف عملکرد بهتری ارائه دهد.
در نتیجه برای افزایش کارکرد و عملکرد موتور خودرو، تنظیم دقیق سیستمهای تزریق سوخت، سیستمهای خنککننده و سیستمهای تنفسی مانند توربوشارژر و سوپرشارژر، بهطور مستقیم بر قدرت خروجی، مصرف سوخت و کاهش آلایندگی تأثیر میگذارند. علاوه بر این، بهینهسازی سیستمهای اگزوز، مدیریت موتور با استفاده از ECU و ارتقای اجزای موتور میتوانند در دستیابی به عملکرد بهینه موتور نقش حیاتی داشته باشند. ترکیب این تکنولوژیها میتواند به بهبود راندمان موتور، کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی کمک کند و تجربه رانندگی را بهبود بخشد.
کیان باتری بزرگترین استارتآپ تخصصی باتری خودرو در کشور است که به صورت شبانه روزی به حمل و نصب رایگان باتری خودرو در محل مشتری می پردازد.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به صورت شبانه روزی با کارشناسان فروش مجموعه کیان باتری به شماره تلفن 88882222-021 تماس حاصل نموده، سوالات خود را مطرح کنید و مشاوره دریافت نمایید.