چرا ایربگ های خودرو باز نمی شود؟

4.7
(185)

در روز های اخیر میزان تصادفات زنجیره ای در جاده ها بسیار افزایش یافته است و موضوعی که مطرح است این بوده که در میان خودرو های موجود 90درصد آن ها در هنگام تصادف کیسه هوا باز نشده است. با توجه به خبرسار شدن این موضوع در این مقاله از کیان باتری به بررسی این موضوع می پردازیم که چرا ایربگ های خودرو باز نمی شود؟

ایربگ چیست و چه باید کند؟

ایربگ چیست
ایربگ چیست

بیایید قبل از این که به این موضوع بپردازیم چرا ایربگ های خودرو باز نمی شود کمی درباره نحوه کار آن صحبت کنیم. کیسه هوا برای نخستین بار در سال 1950 میلادی ساخته شد اما دو دهه طول کشید در خودروهای تولیدی مورد استفاده قرار گیرد.

مهم ترین کار ایربگ ها در این است که در لحظه های تصادف از سرنشینان محافظت کند، به این صورت که با وارد شدن ضربه به خودرو، کیسه هوا پر از گاز می شود و تبدیل به بالن های کوچیکی می شود که صدمات به حداقل برسد.

از لحاظ تئوری ایربگ ها به این شکل هستند که سنسورهای ضربه پس از تشخیص برخورد اتومبیل با مانع سخت، سیگنال‌ هایی را از طریق الگوریتم‌ های از پیش تعیین ‌شده و برخی سیستم‌ های الکترونیکی، به سوی کامپیوتر مرکزی ارسال می ‌کنند.

کامپیوتر مرکزی یا ای سی ‌یو هم پس از ارزیابی شدت ضربه وارده و در صورت نیاز، دستور به باز شدن کیسه‌ های هوا می‌دهد.

موضوع پر شدن کیسه های هوا نیز بر اثر انجام برخی از واکنش های شیمیایی که منجر به گاز می شود انجام می شود. سرعت انجام این واکنش بسیار بالا می باشد و در کسری از ثانیه پر شده و از جای خود بیرون می زند.

اما آیا واقعا در تمامی خودرو ها به همین شکل انجام می شود؟

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع ایربگ یا کیسه هوای خودرو

وضعیت ایربگ ها در خودروهای داخلی

در بالا با نحوه کار ایربگ ها آشنا شدید، اما متاسفانه در کشور ما این موضوع چندان دقیق نمی باشد و ظاهرا نحوه کار ایربگ ها به صورت یک معما شده است! طبق صحبت های کارشناسان تصادف در کشور ما به جای این که ایربگ ها جان سرنیشنان را نجات دهد بیشتر باعث صدمه دیدن آن ها می شود.

یکی از کارشناسان خودرو در این باره گفته است، در پی تصادفاتی که در جاده های شهر رخ می دهد، مطالعاتی بر روی صحنه های تصادف انجام شد و به این نتیجه رسیدیم که به دلیل غیراستاندار بودن ایربگ ها، آسیب های بسیار جدی به افراد وارد شده است، آسیب هایی مثل پارگی و شکستگی در سر و گردن.

این کارشناس خودرو می گوید ما باید دقت داشته باشیم که ایربگ داشتن خودرو یک بحث می باشد و این که از ایربگ های استاندارد استفاده شود یک بحث دیگر. کیسه های هوایی که به صورت غیراستاندارد طراحی شده باشند هیچ کاربردی از نظر ایمنی ندارند و تنها بهانه ای هستند که خودرو سازان پول بیشتری دریافت کنند.

حتی در این مورد هادی هاشمی رئیس پلیس سابق راهنمایی و رانندگی تهران بیان کرد: تاکنون بسیاری از کارشناسان تصادف به ما می گویند در طول عمر کاری خود شاهد تصادف های بسیاری بوده اند که در آن ها کیسه هوا عمل نمی کند و یا بعد از تصادف فعال می شود!

هاشمی این موضوع را به عنوان یک فاجعه ملی می داند و می گوید که یک ننگ بزرگ در صنعت خودروسازی داخلی ما می باشد چراکه پیش می آید خودروها در صحنه تصادف له می شوند اما ایربگ آن ها باز نمی شود!

قیمت باطری ماشین در کیان باتری با احتساب دریافت باتری فرسوده از شما می باشد! جهت سفارش تماس بگیرید!

دلیل خبرساز شدن باز نشدن ایربگ های خودرو

تصادف های زنحیره ای و باز نشدن ایربگ ها
تصادف های زنحیره ای و باز نشدن ایربگ ها

 

در 20 دی امسال بود که در محور بهبهان – رامهرمز به دلیل مه گرفتگی هوا تصادف زنجیره ای اتفاق افتاد. در این تصادف حدود 60 خودرو با یکدیگر برخورد داشته اند که تعدای هم جان خود را از دست دادند. اما مسئله ای که وجود دارد این است که چند روز پس از این تصادف، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی در رزمایش ارتقای توان و تحرک عملیاتی پلیس راهور، این تصادف را به صدر اخبار رسانه‌ها بازگرداند. سردار سیدکمال هادیانفر با انتقاد شدید از کیفیت خودروهای ساخت داخل گفته بود:

در حادثه ای که رخ داده بود ایربگ هیچ یک از خودرو ها باز نشده بود، این چه تولیدات خودرویی است که ما داریم؟ چرا به جای خودرو ارابه های مرگ تولید می شود؟ چرا دستگاه های مسئول بر تولیدات خودرو هیچ نظارتی ندارند و استاندراد های لازم رعایت نمی شود؟

این اظهار نظر کوتاه واکنش های بسیاری را به همراه داشت، در یان بین مهدی اسلام پناه ریئس سازمان ملی استاندارد اشاره کرد که: استاندارد، کف کیفیت است و همه کیفیت نیست. نظام ارزیابی کیفی خودرو، مجموعه‌ای از عوامل و مولفه‌هاست. ما کفِ کیفیت را در نظر گرفتیم، اما همان هم رعایت نمی‌شود.

این موضوعات سبب شد تا پیگیری های بسیاری در این مورد انجام شود و عضو کمسیون صنایع و معادن هم در این مورد اظهار نظر کرد و اعلام کرد که: کیفیت و ایمنی خودرو تز تعهدات اصلی خودروسازان می باشد با توجه به این که به تکنولوژی های بسیاری دسترسی دارند باید امکانات ایمنی بی نقصی را فراهم کنند.

در ویدیو زیر می توانید مشاهده کنید که نحوه عملکرد صحیح ایربگ به چه صورت است.

چه کسی مقصر است؟

این که 5 نفر از افراد حاضر در این حادثه فوت شدند و 41 نفر در مصدومیت می باشند حادثه ای است که نمی تواند بدون مقصر باشد! این موضوع سبب شد تا باز هم دو عامل اصلی حوادث های جاده ای در میان آید؛ این که خودرو مقصر است یا جاده؟

در این مورد از بسیاری کارشناسان خودرو سوال پرسیده شد و تمامی آن ها بر این موضوع تاکید داشتند که مقصر اصلی خودرو و خودروساز است و حتی تمامی کسانی که بر روی عملکرد آن ها مهر تایید می زنند و در حال دفاع از آن ها می باشند.

علی رضا اسماعیلی کارشناس تصادف در این باره می گوید: درباره نحوه عملکرد ایربگ این خودرو ها هیچ یک از 27 مدل خودروی ایرانی کیسه هوای فعال نداشته اند و باید مسئولان مربوطه در این مورد پیگیری کنند.

قطعا خودرو سازان هم باید درباره علت باز نشدن ایربگ ها پاسخگو باشند و هم این که نواقص موجود در کیسه های هوا را برطرف کنند و به دنبال اصلاح آن ها باشند. اما جالب اینجاست که خودروسازان در کشور ما ساز خود را می زنند و به هیچ کس کاری ندارند و جالب تر این که کسی هم نمی تواند راه خطای آن ها را سد کند.

مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی در این مورد بیان کرد که مسئول این موضوع خودرو ساز می باشد و باید پاسخگوی خودرو تولیدی باشد، همان طور که در تمامی دنیا به این صورت است.

همچنین ادامه داد که: بحث ایربگ ماجرایی پیچیده می باشد که به سرعت نمی توان به آن رسیدگی کرد زیرا برخی از خودروهای حاضر در تصادف تاریخ تولیدی قبل از 92 داشتند و در آن زمان نصب ایربگ اجباری نبود.

بیشتر بدانید:مراحل قاونی شکایت در انواع تصادف رانندگی

ایران تست ایربگ ندارد

تست ایربگ چگونه است
تست ایربگ چگونه است

خبرساز شدن ایربگ ها سبب شده است تا بسیاری از رانندگان خودرو در این باره نگران شوند و به این فکر بیفتند که آیا کیسه هوای خودرو آن ها در زمان خطر عمل می کند یا آیا اصلا چیزی به عنوان ایربگ در محفظه ها وجود دارد؟

اما چگونه می توان از سلامت ایربگ ها اطمینان پیدا کرد؟ در حالی که فقط می توان در صحنه تصادف آن ها بررسی کرد؟

این سوال ها از مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی پرسیدیم و ایشان این گونه بیان کرد که:

در کل دو آزمایش برای تست برخورد از روبرو وجود دارد که یکی از موارد آن مربوط به تست ایربگ است. در این آزمون خودرو با سرعتی ثابت و تحت شرایطی مشخص با یک مانع برخورد می‌کند و استحکام اتاق، ستون، سقف، درها و باز شدن ایربگ ‌های آن سنجش می‌شود که این آزمون مبنای صدور تاییدیه برای خودروها نیز هست.

همچنین ایشان در پاسخ به این سوال که سالی چند بار این بازرسی ها انجام می شود افزود: در ابتدای صدور مجور خودرو چک لیستی وجود دارد خودروسازان باید آن را انجام دهند.

اما متاسفانه در ایران تست کرش انجام نمی شود چون آزمایشگاه های آن وجود ندارد!

بنابراین ظاهرا در ایران هیچ تستی برای ایربگ ها انجام نمی شود و تنها در صحنه تصادف می توان فهمید که درست کار می کند یا خیر!

چرا ایربگ های خودرو باز نمی شود؟

دلیل باز نشدن ایربگ های خودرو
دلیل باز نشدن ایربگ های خودرو

بیایید به موضوع اصلی برگردیم این که را ایربگ خودروها باز نمی شود؟ در مورد این سوال چند پاسخ وجود دارد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

باز شدن کیسه هوا نیاز به پیش شرط دارد

مهدی رحیمی ندوشن مدیر طراحی مرکز توسعه محصولات ایران ‌خودرو می‌ گوید: باز شدن ایربگ های خودرو نیاز به برخی پیش شرط ها مثل شدت ضربه، ناحیه وارد شدن ضربه و همچنین فعال بودن کیسه هوا دارد.

قطعات الکتریکی خراب

اگر سنسور های کیسه هوا به آن صورت که باید عمل نمی کنند احتمال این وجود دارد که قطعات الکتریکی یا سیم کشی آن ها خراب شده باشد.  وقتی این قطعات به صورت ناکارآمد طراحی و تولید شده یا تحت تاثیر قطعات خراب موجود در فرمان برای باز شدن کیسه هوا باشند، این اتفاقات رخ می ‌دهند. این اتفاق معمولا در تصادفاتی رخ می‌ دهد که یک یا چند کیسه هوا باز شده ولی بعضی از آن ها باز نمی‌شوند.

مشکل در سیم کشی

گاهی ممکن است مشکلات موجود در کیسه هوا به این دلیل باشد که تولید کنندگان خودرو سیم ها مربوط را در مکان هایی قرار داده اند که مستعد جدا شدن در حین تصادف هستند. زمانی که سیم ها در مکان های آسیب پذیر باشد در نیتجه در زمان تصادف آسیب می بینند و یا حتی قطع می شوند. این موضوع سبب می شود کخ سیگنال های مناسب به کیسه هوا منتقل نشود و در نتیجه باز نمی شوند.

شدت پایین ضربات عامل باز نشدن کیسه هوا

ممکن است دلیل این که ایربگ های خودرو باز نمی شود این باشد که شدت وارد شدن ضربه پایین است و یا راننده ها خودرو را خاموش کرده اند و سبب شده اند تا کیسه هوا باز نشود!

این ها توجیحاتی هستند که از سوی خودروسازان مطرح می شود و به نوعی بهونه جویی های آن ها می باشد.

رئیس پلیس راهنمایی رانندگی در این مورد بیان کرد که خودرو سازان قیمت خودروهای خارجی را از مردم دریافت می کنند اما بدون ذره ای استاندارد!

باز نشدن ایربگ بسیار اتفاق افتاده است

در آخر باید به این موضوع اشاره کرد که باز نشدن ایربگ موضوعی است که همیشه اتفاق می افتد و بسیار زیاد رخ داده است. حتی در برخی از خودرو ها اگر کمی تند تر پیچیده شوند چرخ آن ها باز می شوند ایربگ که جای خود دارد!

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با موضوع کیسه هوای خودرو آشنا نماییم. اما نظر شما در این باره چیست؟ آیا تجربه مشاهبهی در این زمینه داشته اید؟

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
6 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش