قطعا هیچ مالک خودرویی دوست ندارد که لکه های قهوه ای و نشانه های پوسیدگی بر روی ماشین ببیند، اما متاسفانه زنگ زدگی بدنه ماشین موضوعی است که دیر یا زود حتی برای باکیفیت ترین خودرو ها نیز اتفاق می افتد. در این شرایط اگر شما برای جلوگیری از آن اقدامی انجام ندهید در نهایت پوسیدگی زیاد می شود و علاوه بر این که ظاهر زیبایی برای خودرو ندارد، بر روی قیمت آن هم تاثیرگذار است.
در این مطلب از کیان باتری درباره دلیل پوسیدگی ماشین، روش هایی جلوگیری از آن، قطعاتی که بیشتر در معرض پوسیدگی می باشد و نحوه درست کردن آن ها صحبت می کنیم، حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
خرید باتری ماشین در کیان باتری ارزان تر است چرا که باتری فرسوده قبلی شما را با بهترین قیمت از شما خریداری میکند!
پوسیدگی خودرو از چه زمان آغاز می شود؟
به صورت کلی زمان مشخصی برای پوسیدگی ماشین وجود ندارد و نمی توان دقیقا گفت که از چه زمانی روند پوسیدگی خودرو آغاز می شود. اما اولین عامل گذشت زمان و بالا رفتن سن خودرو است، به مرور زمان قطعات فلزی ماشین دچار فرسودگی می شوند و این رطوبت منجر به پوسیدگی آن ها می شود. اما به جز گذشت زمان و رطوبت، علت های دیگری نیز بر میزان پوسیدگی ماشین تاثیرگذار است که در ادامه با آن ها آشنا می شوید.
علت پوسیدگی خودرو چه می باشد؟
همان طور که می دانید پوسیدگی به دلیل زنگ زدن قطعات فلزی ایجاد می شود، زمانی که آهن با اکسیژن و آب واکنش نشان می دهد اکسید می شوند و در نهایت این اکسید شدن به صورت یک پوشش قهوه ای مایل به قرمز نشان داده می شود. اما چرا باید این روند در خودرو طی شود و دلایل آن چه می باشد؟
آب و هوا
هرچه قدر که شما بیشتر ماشین را در معرض باران و برف قرار دهید، احتمال زنگ زدگی قطعات ماشین را افزایش می دهید. این موضوع در مورد آب و هوای گرم و تابش مستقیم خورشید نیز صدق می کند.
به همین دلیل است که همواره گفته می شود ماشین خود را در پارکینگ قرار دهید و یا در صورتی که مجبور هستید بیرون پارک کنید از روکش های خودرو استفاده کنید.
سن خودرو
حتما اگر شما بهترین ماشین را داشته باشید پس از بالا رفتن سن آن، رنگ و پوشش محافظ خودرو ساییده و یا کنده می شود. در نهایت زمانی که خودرو بدون پوشش محافظ در زیر رطوبت قرار بگیرد دچار زنگ زدگی می شود.
هرچه قدر مدل خودرو شما ضعیف تر باشد احتمال این که این روند سریع تر طی شود بالاتر می رود.
سبک رانندگی
ممکن است کار یا محل زندگی شما جایی باشد که مجبور باشید به صورت مداوم از جاده هایی که دارای گل و لای، سنگ ریزه و خاک می باشند عبور کنید. در چنین شرایطی احتمال پوسیدگی در خودرو شما بسیار افزایش می یابد و زودتر از آنچه فکرش را کنید با زنگ زدگی قطعات فلزی ماشین روبرو می شوید.
مقاله پیشنهادی: تکنیک های رانندگی در گل و لای و درآوردن ماشین از گل
آشنایی با انواع پوسیدگی خودرو
پوسیدگی ماشین به سه دسته تقسیم می شود شامل:
پوسیدگی سطحی خودرو
اولین مرحله پوسیدگی به عنوان پوسیدگی سطحی شناخته می شود، در این مرحله تنها خارجی ترین قسمت از سطح خودرو دچار پوسیدگی می شود. پوسیدگی سطحی با علائمی مثل: برآمدگی، لکه ها و حباب هایی بر روی بدنه خودرو مشخص می شود. اگر پوسیدگی ماشین شما در این مرحله باشد بهترین زمان برای رفع می باشد.
پوسیدگی متوسط
در صورتی که شما در مرحله قبل متوجه پوسیدگی خودرو نشده باشید و برای رفع و جلوگیری از گسترش آن اقدامی انجام نداده باشید، میزان پوسیدگی خودرو افزایش می یابد و به این مرحله می رسد.
پوسیدگی عمیق
در این مرحله پوسیدگی به عمق قطعات خودرو نفوذ می کند و اثرات بسیار مخربی بر جای می گذارد. اگر شما در مرحله اول و دوم کاری برای پوسیدگی ماشین انجام ندهید و آن را به حال خودرو رها کنید میزان پوسیدگی به حدی می رسد که دیگر راهی برای رفع آن وجود ندارد و تنها باید قطعات ماشین را تعویض کنید.
چه اجزایی از خودرو دچار پوسیدگی می شوند؟
پوسیدگی می تواند برای هر قطعه از ماشین رخ بدهد، ممکن است از قطعات درون کاپوت باشد و یا در بخش های داخلی خودرو رخ دهد. به صورت کلی اگر در هر بخش خودرو حباب هایی را مشاهده کردید به این معنی می باشد که پوسیدگی در آن قسمت در حال رخ دادن است.
به غیر از بدنه خودرو که احتمال پوسیدگی در آن بالا است، در قطعات زیر نیز این احتمال وجود دارد:
- ریل های چارچوب
- کف خودرو
- اگزوز
- زیر گلگیرها
- شیشه جلو و درب ها
- سیستم تعلیق
زنگ زدگی ریل های چارچوب: برای بررسی ریل های چارچوب باید هر دو طرف زیر درب ها ماشین را چک کنید.
زنگ زدگی کف خودرو: پیشنهاد می کنیم که هر چند ماهی یکبار کفپوش خودرو را بردارید و سطح کف خودرو را بررسی کنید.
زنگ زدگی اگزوز: در بخش های انتهایی اگزوز به دلیل اینکه احتمال نفوذ گل و لای، برف و سایر آلودگی ها بسیار بالا است، در نتیجه بیشتر در معرض رطوبت های داخلی و خارجی می باشد. به همین خاطر باید هر ماه این قطعه را بررسی کنید تا در صورت وجود پوسیدگی برای جلوگیری از گسترش آن اقدام کنید.
پوسیدگی زیر گلگیرها: بخش داخلی گلگیرها و درست بالای لاستیک احتمال پوسیدگی بسیار زیادی وجود دارد، این موضوع در خودرو های قدیمی که دارای آستری کمانی نمی باشند بیشتر دیده می شود.
شیشه جلو و درب ها: درزهای اطراف شیشه جلو بسیار در معرض رطوبت و پوسیدگی می باشند و حتی ممکن است زودتر از سایر قطعات پوسیدگی را در آن ها مشاهده کنید. بنابراین به خوبی اطراف چارچوب و درب های خودرو را بررسی کنید.
پوسیدگی سیستم تعلیق: به دلیل این که سیستم تعلیق خودرو در نزدیکی لاستیک ها قرار دارد در نتیجه احتمال پوسیدگی و زنگ زدگی در این قطعه افزایش می یابد.
چگونه می توان از پوسیدگی ماشین و قطعات آن جلوگیری کرد؟
شاید پوسیدگی خودرو موضوعی سخت و ناراحت کننده باشد، اما خوشبختانه روش های بسیاری وجود دارد که به کمک آن ها می توانید از زنگ زدگی و پوسیدگی ماشین جلوگیری کنید.
آبکشی و خشک کردن
اگر محل زندگی شما در شهر های ساحلی می باشد و یا میزان رطوبت در محل زندگی شما بالا است (مثل شهر های شمال و جنوب کشور)، باید بیشتر از سایرین ماشین خود را با آب بشویید. زمانی که شما در آب و هوای رطوبتی رانندگی می کنید، مقداری از رطوبت هوا بر روی قطعات خودرو قرار می گیرد. شاید در ابتدا چیزی نباشد، اما اگر این اتفاق به صورت مکرر رخ دهد در نتیجه احتمال زنگ زدگی بالا می رود.
به همین جهت توصیه می کنیم دو هفته ای یکبار خودرو خود را شستوشو دهید و پس از آن حتما آن را خشک نمایید.
استفاده از واکس و موم مخصوص خودرو
واکس هایی در بازار وجود دارد که به کمک آن ها می توانید یک لایه محافظتی بر روی ماشین قرار دهید. مخصوصا اگر چند سالی از عمر خودرو شما گذشته است و یا ماشین شما بسیار زیر برف و باران قرار دارد این واکس را تهیه نمایید و برای تمامی بخش های ماشین از آن استفاده کنید.
استفاده از روغن ها مخصوص
علاوه بر واکس که در بالا به آن اشاره داشتیم، شما می توانید از روغن های مخصوص خودرو یا اسپری ها جهت جلوگیری از زنگ زدگی خودرو استفاده کنید.
مزایا استفاده از اسپری در این است که به تمامی نقاط دسترسی دارید و حتی می توانید برای داخل لوله های از آن استفاده کنید.
خشک نگه داشتن خودرو
این موضوع بیشتر از آنچه که تصور کنید برای جلوگیری از پوسیدگی ماشین تاثیرگذار است، حتی اگر شما تمامی کارهای گفته شده در بالا را انجام دهید اما ماشین شما به دلایل مختلف خیس باشد، کارهای شما هدر می رود.
مثلا اگر در داخل خودرو در حال خوردن نوشیدنی می باشد و مقداری از دستتان میریزد بر روی کف خودرو، حتما همان لحظه برای خشک کردن آن اقدام کنید، و یا اگر چند ساعت زیر باران رانندگی کرده اید، پس از رسیدن به مقصد حتما بدنه خودرو را خشک نمایید.
این کار باعث می شود رطوبت در ماشین شما تشکیل نشود و در نتیجه امکان تشکلیل زنگ زدگی به حداقل می رسد.
همچنین بخوانید: روش های محافظت از رنگ خودرو
روش برطرف کردن پوسیدگی های خودرو
ممکن است شما به هر دلیلی متوجه پوسیدگی خودرو نشده باشید و انجام کارهای پیشگیری فایده ای برایتان نداشته باشد، در این جا شما باید به دنبال روش های پاک کردن پوسیدگی از سطح خودرو باشید.
البته باید به این موضوع هم اشاره داشته باشیم که همیشه پاک کردن زنگ زدگی و یا پوسیدگی خودرو امکان پذیر است، همان طور که در بالا اشاره کردیم پوسیدگی دارای سه سطح می باشد که اگر پوسیدگی ماشین شما از نوع سطح سه باشد در این صورت امکان پاک کردن آن ها ندارید و باید قطعه زنگ زده را تعویض کنید.
آیا خودمان می توانیم پوسیدگی ماشین را پاک کنیم؟
اگر خیلی زود متوجه پوسیدگی شده باید و در سطح اولیه باشد بله خودتان می توانید این کار را انجام دهید. البته مسئله ای که وجود دارد مربوط به تجهیزاتی است که برای این کار لازم است و ممکن است تهیه کردن آن ها برای شما سخت باشد. در این صورت بهتر است به تعمیرگاه مراجعه کنید از آن ها بخواهید که این کار را برایتان انجام دهند.
همچنین برای آشنایی بیشتر با مراحل انجام کار می توانید ویدیو زیر را تماشا کنید.
ابزار لازم برای پاک کردن پوسیدگی ماشین
- سنگ جت و سنباده چتری هزارلا
- برس سیمی
- ژل اپوکسی فایبرگلاس
- پرکننده یا فیلر
- کاغذ سنباده در درجات مختلف
- سنباده بلوکی
- بتونه و رنگ آستری
- رنگ شفاف به صورت اسپری
- کاغذ و نوار برای پوشاندن
- پولیش بدنه
- اسپریت معدنی
- پارچه و دستمال تمیز
مراحل ترمیم زنگ زدگی بدنه خودرو
مرحله اول:
در مرحله اول شما باید پوسیدگی ایجاد شده را از بین ببرید، برای انجام این کار از سنگ جت و سنباده استفاده کنید.
اگر جایی وجود دارد که سنگ سنباده آن را تمیز نمی کند از برس استفاده کنید.
مرحله دوم:
با کمک ژل فیبرگلاس می توانید یک ترمیم سازی انجام دهید که بسیار قوی است، برای انجام این کار ژل را با سفت کننده مخلوط کنید و سپس به ناحیه مورد نظر فشار دهید.
پس از گذشت 15 دقیقه متوجه می شوید که ژل در حال سفت شدن می باشد، پس از گذشت این زمان به کمک سنباده آن را بتراشید.
مرحله سوم:
در این مرحله نوبت به این است که بخش های اضافه فایبرگلاس را به کمک سنگ جت و سنباده چتری از بین ببرید.
مرحله چهارم:
نوبت به آن رسیده است که از فیلر استفاده کنید، مقداری از فیلر را با سفت کننده مخلوط کنید و با کمک یک ابزار پخش آن را به قسمت های مورد نظر بمالید.
هرچه قدر آن را بهتر صاف نمایید در نهایت به سنباده کشی کمتری احتیاج دارید.
توجه داشته باشید که این مرحله را به درستی انجام بدهید تا مجبور به دوباره کاری نشوید.
مرحله پنجم:
در این قسمت باید به کمک سنباده سطح فیلر را صاف کنید، انجام این مرحله به دقت بالایی احتیاج دارد به همین دلیل کمی وقت گیر تر می باشد.
در نهایت باید زمانی که شما به سطح مورد نظر دست می زنید هیچ گونه برجستگی یا موجی را احساس نکنید و به طور کامل صاف باشد.
مرحله ششم:
زمانی که از صاف بودن سطح اطمینان پیدا کردید، به کمک یک پارچه و اسپریت معدنی آن را تمیز کنید تا هیچ گونه روغنی باقی نماند. در نهایت مقداری صبر کنید تا فیلر به خوبی خشک شود و دوباره بر روی آن را تمیز کنید تا هرگونه اثرانگست، لکه روغن و ذرات گرد و غبار از بین برود.
مرحله هفتم:
نوبت به بتونه کاری رسیده است، روی ناحیه مورد نظر و حداقل 2.5 سانتی متر از اطراف آن را بتونه کاری کنید. برای این که نتیجه بهتری داشته باشید می توانید از یک لایه اسپری نازک استفاده کنید و سپس مجدد بتونه استفاده کنید.
در آخر اجازه دهید سطح خشک شود و مجدد بر روی آن سنباده بکشید.
مرحله هشتم:
شما در این مرحله باید به طوری سنباده بکشید که سطح مورد نظر کاملا صاف شود و لبه های اطراف آن محو شوند.
مرحله نهم:
نوبت به آن رسیده است که رنگ آستری را بر روی ناحیه مورد نظر اسپری کنید. همچنین اگر تمایل داشته باشید می توانید از یک لایه رنگ پوشش شفاف هم استفاده کنید.
مرحله دهم:
در اینجا ناحیه رنگ شده را به خوبی بسابید تا کاملا صاف و براق شود.
مرحله یازدهم:
حالا باید از رنگ شفاف استفاده کنید، با انجام این کار هم میزان ماندگاری رنگ شما بالاتر می رود و هم کارتان حرفه ای به نظر می رسد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با پوسیدگی ماشین آشنا نماییم؛ در صورتی که تجربه ای در این زمینه دارید خوشحال می شویم نظر خود را در اختیار ما و دیگر کاربران سایت قرار دهید.