ماشین شوتی

3.5
(227)

شاید تا بحال اصطلاح ماشین شوتی را شنیده باشید، ولی ندانید دقیقا چیست و به چه خودروهایی، شوتی گفته می شود. در این مقاله از کیان باتری، به بررسی این کلمه پرداخته و اطلاعات کافی را در این زمینه در اختیار شما قرار می دهیم.

شوتی، این کلمه برای بسیاری از رانندگان جاده های استان که در امتداد سواحل قرار دارد، با سرعت و سبقت های غیرمجاز و ترس از برخورد با آنها همراه است.

خودروهایی که چند سالی است با سرعت بالاتر از ۱۲۰ کیلومتر در ساعت جاده های استان را به تسخیر خود دراورده اند و در موارد بسیاری عامل جانباختن انسان های بیگناه و تصادف های شدید می شوند.

همین چند روز پیش بود که یک ماشین شوتی به علت سرعت سرسام آورش جان خودش و یک جوان رعنا را در جاده های منتهی به گناوه گرفت تا معضل شوتی ها که بهتر است ارابه مرگ برآن نام نهاد بیشتر به چشم بیاید.

 ماشین شوتی پارس
ماشین شوتی پارس

خودروهای شوتی چیست؟

شوتی پدیده‌ای اجتماعی-اقتصادی در ایران است که در آن افراد به حمل کالا یا انسان قاچاق به وسیله خودرو با سرعت‌های غیرمجاز می‌پردازند. این خودروهای سواری خودروی شوتی نامیده‌شوند. تصادف خودروهای شوتی به دلیل سرعت‌های بسیار بالا، متداول است. قربانی تصادف این خودروها شامل راننده خودروها و همچنین عابران پیاده، سرنشینان خودروی شوتی (در صورت قاچاق انسان) و سرنشینان خودروهای دیگر بوده‌است.

جاده‌ها پر شده از خودروهایی که مثل برق و باد از کنار دیگر خودروها می‌گذرند و به چشم بر هم زدنی در افق ناپدید می‌شوند. نه از پیچ و خم جاده هراسی دارند و نه از جریمه و حتی شلیک گلوله از سوی پلیس.

چه ماشین هایی شوتی می شوند؟

چه ماشین هایی شوتی می شوند؟
چه ماشین هایی شوتی می شوند؟

مثل سمند، پژو ۴۰۵ و پرشیا. ولی موتورهایشان تقویت شده است و مشخصه‌ آنها این است که کمک‌ فنرهای عقب از حد استاندارد بالاتر است تا پس از بار زدن محموله سنگینی بار شاسی خودرو را از حد مجاز پایین‌تر نیاورد، به شوتی مشهورند. خودروهایی که اغلب گران‌قیمت هم نیستند.

شوتی‌ها بیشتر از خودروهایی مثل پژو ۴۰۵ و سمند استفاده می‌کنند. برخی از این خودروها دارای تعلیق تغییریافته و موتورهای تقویت‌شده هستند. همچنین گاهی در خودروهای شوتی کاتالیزور اگزوز حذف شده‌است. برخی از شوتی‌ها به دودزا نیز مجهز هستند که با انتشار دود غلیظ سفید، مانع دید خودروهای تعقیب‌کننده می‌شود.

شوتی‌ها بیشتر به صورت گروهی فعالیت می‌کنند و یکی از اعضای گروه به عنوان «به‌پا» تعیین می‌شود. به‌پا وظیفه چک‌کردن پلیس را دارد.

محموله ماشین شوتی چیست؟

چه ماشین هایی شوتی می شوند؟
چه ماشین هایی شوتی می شوند؟
  • بار هرچیزی می‌تواند باشد. مجاز و غیر مجاز.
  • قاچاق و غیر قاچاق. به همین دلیل به آنها قاچاق‌بر هم می‌گویند.
  • کالایی که عوارض گمرکی آن پرداخت نشده به‌جای اینکه یک‌جا حمل شود به خودروهای سواری داده می‌شود تا در صورت توقف توسط پلیس زیان کمتری کرده باشند.
  • بیشترین محموله پوشاک است. بسیاری از فروشگاه‌های پوشاک در سراسر کشور اجناس خود را از همین شوتی‌ها تامین می‌کنند.
  • اجناسی که بسیار پایین‌تر از مبلغی که باید از راه قانونی بپردازند، خریداری می‌کنند. به همین دلیل پول خوبی هم به شوتی‌ها می‌دهند.

پدیده شوتی چگونه بوجود آمد؟

تولد خودروهای شوتی را می توان همزمان با توسعه قاچاق دانست.در چند دهه اخیر و با توجه به حجم بالای قاچاق اجناس خارجی در کشور، پدیده خودروهای شوتی جای خود را در ترانزیت بارهای قاچاق باز کرد.عدم وجود قوانین مناسب و نبود بازدارنده های کافی، جاده های مرزی را محلی برای تاخت و تاز اتومبیل های شوتی کرده است.

البته در سالهای اخیر قاچاق برای خودروهای شوتی محدود به اجناس خارجی نبود بلکه در مرزهای شرقی کشور ورود اتباع خارجی و ورود غیر قانونی آنها به کشور ماموریتی بوده که خودروهای شوتی در مقابلش پولهای هنگفتی را به جیب می زنند.

پدیده اتومبیل های شوتی چند سالی است در استان بوشهر نیز به صورت فزاینده ای رشد کرده و متاسفانه همین عامل ضمن نا امن نمودن راه های استان باعث بی نظمی در جاده های استان شده است.

وظیفه ماشین شوتی چیست؟

وظیفه ماشین شوتی چیست؟
وظیفه ماشین شوتی چیست؟

شوتی ها روزانه با بارگیری اجناس معمولا قاچاق در قسمت های مختلف ماشین خود، این اجناس را به مناطق مختلف استان و کشور منتقل می کنند. میزان بارگیری اجناس در این اتومبیل ها که بیشتر از نوع پژو و سمند هم هستند، بقدری است که بعضا شاهد بارگیری اجناس یک نیسان در یک خودرو پژو هستیم.

شوتی ها در قسمت های مختلف ماشین اجناس را تعبیه نموده و با سرعت غیر مجاز بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ کیلومتر در جاده های استانی و سطح جاده های کشور تردد می کنند. البته سرعت بعضی اتومبیل ها به اذعان خود رانندگان بعضا تا ۲۰۰ کیلومتر نیز می رسد!

اتومبیل های شوتی در مرزهای شرقی اما باقاچاق انسان پول پارو می کننند و با جاسازی بیش از ۱۵ نفر در یک خودرو سواری آنها را به داخل کشور وارد می نمایند. در یکی دو سال گذشته تصادف این خودروهای شوتی در جاده های کشور تعداد زیادی از اتباع بیگانه که مسافران قاچاق این ماشین ها بوده اند را به کام مرگ فرستاده اند.

خودروهای شوتی در سالهای گذشته کار قاچاق سوخت را نیز انجام می دادند که البته بنظر می رسد با تغییر قیمت سوخت از جمله گازوئیل این تجارت پرسود سالهای گذشته حالا برای شوتی ها جذابیتی ندارد.

شوتی ها بیشتر در کدام شهر ها هستند ؟

 ماشین شوتی گناوه
ماشین شوتی گناوه

اصلی‌ترین مبدا حرکت شوتی‌ها استان بوشهر و بندر گناوه است. البته از دیگر بنادر و مرزهای غربی هم بار شوتی منتقل می‌شود.

پدیده ی اتومبیل های شوتی، چند سالی است که در استان بوشهر، به صورت زیادی رشد کرده است. متاسفانه همین عامل، ضمن نا امن بودن راه های استان، باعث بی نظمی در جاده هایش نیز شده است. شهر گچساران، نیز به واسطه ی قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی و نزدیکی به بندرهای همسایه، هر روز شاهد تردد خودروهای شوتی، در جاده های این شهرستان میباشد.

واژه ی شوتی، برای مردم بوشهر، لرستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان و… بسیار آشناست. یکی از اصلی ترین مبدا حرکت شوتی ها، استان بوشهر و بندر گناوه است. البته از دیگر مرزهای غربی وبنادر هم بار شوتی منتقل میشود. بیشترین محموله ی خودروهای شوتی، پوشاک است.

جالب است بدانید که بسیاری از فروشگاههای پوشاک، در سراسر کشور، اجناس خود را از همین شوتی ها تامین میکنند. اجناسی که قیمت آنها را بسیار پایین تر از مبلغی که باید از راه قانونی بپردازند، خریداری میکنند. به خاطر همین هم پول خیلی خوبی، به شوتی ها میدهند.

خطر شوتی ها چیست؟

 شوتی های خطرناک
شوتی های خطرناک

شوتی کیست؟ شوتی ها رانندگان نسبتا ماهری هستند که با سرعت بسیار بالایی در جاده های بین شهری رانندگی می کنند تا هرچه سریعتر بارها و کالاهای جاسازی شده در ماشین هایشان را به مقصد برسانند، همین عامل یعنی رانندگی با سرعت بسیار بالا در جاده های بین شهری جاده ها را برای تردد بقیه رانندگان مشکل و خطرناک می کند. این اتفاق طی سالهای گذشته در جاده های استان بوشهر جان بسیاری از هموطنان ما را گرفته است.

نکته مهمی که در خصوص تردد شوتی ها در جاده های استان بخصوص در جاده های ساحلی این روزها بصورت فزاینده و خطرناکی دیده می شود، عبور کاروانی شوتی ها در این راههاست که بسیار دلهره آور و خطرناک می باشد. در این شیوه، شوتی ها با تعداد ماشین های زیاد بصورت کاروانی و با سرعت بسیار بالا از جاده ها عبور می کنند که متاسفانه علاوه بر پرخطر نمودن جاده های ساحلی که اغلب شان عرض مناسبی هم ندارند، باعث تصادفات زیادی نیز شده اند.

راننده های این خودروها، به معنای واقعی، جان بر کف هستند‌‌. به این معنی که هیچ مانعی سد راهشان نمیشود، مگر تصادف یا شلیک پلیس. دیوانه وار رانندگی میکنند و سالیانه تعداد زیادی از آنها، در جاده ها کشته میشوند. در حال حاضر آنقدر این خودروها زیاد شده اند که سیستم کاری شان تغییر کرده و گروهی فعالیت میکنند.

چندین خودرو با هم شروع به حرکت میکنند و وقتی به چند صد متری پلیس راه میرسند، متوقف میشوند. وقتی دیده بان، که از قبل در کنار پلیس راه ایستاده، دستور امن بودن جاده را داد، شروع به حرکت میکنند.

فیلم تعقیب و گریز خودروی شوتی توسط پلیس

 

سرعت زیاد و رانندگی بدون مرز در جاده های بین شهری به عنوان یک فرهنگ برای این افراد تعریف شده بطوریکه بعضا مشاهده می شود به علت عدم برخورد قانونی مناسب از سوی پلیس در بعضی خیابان های شهرهای استان بخصوص بندر گناوه نیز شوتی ها با سرعت بسیار بالایی رانندگی می کنند که این روند زنگ خطریست برای آسایش، حفظ جان و امنیت مردم.

چرا شوتی ها با سرعت بالا رانندگی می کنند؟

سرعت خودرو شوتی
سرعت خودرو شوتی

شاید از خود رانندگان شوتی هم بپرسی که چرا با این سرعت بالا رانندگی می کنید جواب قانع کننده ای برای این سوال نداشته باشند. این ماشین چه هنگامی که برای بردن بار می روند و چه هنگامی که بدون بار حرکت می کنند و چه هنگامی که خطر پلیس را احساس می کنند، حتی زمانیکه در خیابان های شهر رانندگی می کنند با همان سرعت بالا حرکت می کنند!! و این را نمی شود در هیچ معادله و موضوع منطقی به چالش و بحث گذاشت.

چرا پلیس با شوتی ها برخورد جدی نمی کند؟

چرا پلیس با شوتی ها برخورد جدی نمی کند؟
چرا پلیس با شوتی ها برخورد جدی نمی کند؟

سبک و شیوه ی رانندگی شوتی ها بسیار خطرناک و انتحاری است است و این شیوه تعقیب گریز را برای پلیس سخت می کند. شناسایی شوتی ها به علت اینکه معمولا این ماشین ها یا پلاکشان را برداشته یا با برچسب هایی می پوشانند نیز مشکل است. ولی با همه این مشکلات، پدیده شوتی ها که این روزها از مردم سلب اسایش کرده باید توسط پلیس کنترل شود.

یقینا کنترل این وضعیت برای پلیس راههای استان نمی تواند سخت باشد اگر پلیس برنامه عملیاتی و پیگیری برای کنترل وضعیت فوق داشته باشد.

پلیس همانطور که برای ماشین های بد پوشش، بدون معاینه فنی، بیمه و… برنامه های خاص دارد باید برای سرو سامان دادن به وضعیت شوتی ها برنامه ویژه ای را اجرایی کند. یقینا عدم برخورد قاطع پلیس می تواند افراد دیگری را برای ورود به این عرصه پرمنفعت برای رانندگان شوتی و پرخطر برای جامعه ترغیب کند.

ماشین های شوتی چه امکاناتی دارند؟

ماشین های شوتی چه امکاناتی دارند؟
ماشین های شوتی چه امکاناتی دارند؟

گاهی در خودروهای شوتی، کاتالیزور اگزوز حذف شده است. همچنین برخی از این خودروها، به دودزا مجهز هستند‌. آنها با انتشار دود غلیظ سفید، مانع دید خودروهای تعقیب کننده میشوند. گاهی نیز پلاک خود را مخدوش میکنند. یکی از علت های سرعت بالای شوتی ها، شناسایی نشدن و فرار آنها از دست پلیس است‌. آنها به طور معمول، در جاده ها توقف نمیکنند.

مشخصه‌ آنها این است که کمک‌ فنرهای عقب از حد استاندارد بالاتر است تا پس از بار زدن محموله سنگینی بار شاسی خودرو را از حد مجاز پایین‌تر نیاورد.

توجیه رانندگان شوتی ها

 رانندگی شوتی ها کیست؟
رانندگی شوتی ها کیست؟

این همه به خطر افتادن و آمار بالایی که شوتی ها، تلفات میدهند، نشان میدهد این رانندگان به ناچار روی به این کار می آورند. در این چند سال اخیر، که مشکلات بیکاری و اقتصادی، رشد بالایی داشته است، تعداد این شوتی ها هم زیاد شده است. به گونه ای که خود به تنهایی تبدیل به شغل شده است.

یکی از نتایج بحران اقتصادی، نیز شوتی است. به این دلیل که هیچ فرد هوشیاری، با سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت، جان خود را در معرض خطر نمیگذارد، مگر اینکه مجبور به این کار شده باشد‌‌. قربانی تصادف این خودروها، شامل راننده، عابران پیاده، سرنشینان خودروهای شوتی و همچنین سرنشینان خودروهای دیگر بوده است.

صحبت بکی از رانندگان شوتی بوشهر

یکی از رانندگان خوروهای شوتی در استان بوشهر گفت: طبق قانون جا به جایی کالاهای وارداتی که از نقطه صفر مرزی عبور کرده جرم نیست و اگر کالایی قاچاق محسوب می‌شود باید در نقطه صفر مرزی از ورود آن به کشور جلوگیری شود زیرا ما کالایی را که وارد کشور شده از شهری به شهر دیگر جا به جا می‌کنیم و اطلاع نداریم که این کالا قانونی و با پرداخت عوارض گمرکی یا از راه غیرمجاز وارد کشور شده است.

وی که خواست نامش در خبر فاش نشود افزود: در شرایط سخت اقتصادی امروز، بیکاری و نبود شغل مناسب برای تأمین معاش زندگی و آوردن نان بر سر سفره خانواده ناچار به جا به جایی بار با خودروهای سواری خود هستیم و برای فرار از توقیف و جریمه شدن مجبور به تردد در جاده‌هایی هستیم که پوشش پلیس و مأموران انتظامی و تردد کمتر است و در مواقع احساس خطر تعقیب و زودتر به مقصد رسیدن با سرعت بالا حرکت می‌کنیم.

این راننده خودرو شوتی ادامه داد:

سخت‌گیری مسئولان مبارزه با قاچاق کالا و ارز باعث شده تا حتی جا به جایی کالای همراه ملوان که به صورت قانونی و طبق مصوبه و مجوز خود دولت نیز وارد کشور می‌شود، برای ما تخلف و جرم محسوب شود.

وی ادامه داد: این سخت‌گیری‌ها و هزنیه‌های بالای زندگی باعث شده تا برای نان درآوردن در این جاده‌ها با جان خود و مردم بازی کنیم که مسئولان باید با چاره‌اندیشی و تصویب قانونی برای ساماندهی جا به جایی کالاهای وارداتی فعالیت ما را به عنوان قشری که همه سرمایه مالی و جانی خود را برای تأمین معاش در راه این گذاشته ایم تسهیل کنند.

این راننده گفت: هم‌اکنون نرخ جا به جایی ۵۰۰ کیلوگرم گردو و بادام وارداتی با خودروی سواری از بندر دیر استان بوشهر تا شیراز مرکز استان فارس هفت میلیون ریال و تا شهرستان کازرون این استان سه میلیون ۵۰۰ هزار ریال است اما مأموران پلیس انتظامی گردو و بادام وارداتی را قاچاق می‌شمارند و خودروها و بارهای ما را توقیف و جریمه می‌کنند.

فیلم فرار ماشین شوتی خطرناک

 

امیدواریم که این مقاله، برای دوستان مفید بوده باشد. همچنین از خوانندگان تقاضا داریم نظرات خود را در مورد ماشین های شوتی در فرم زیر به اشتراک بگذارند!

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
13 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش