دلایل و نشانه های خرابی ترمز ABS

3.7
(653)

ایجاد مشکل در سیستم ترمز ABS، از آن دسته عیوب فنی خودرو است که باید خیلی زود نسبت به رفع آن اقدام نمایید. به یاد داشته باشید که در صورت خرابی ترمز ABS خودروی شما، دیگر مجاز به رانندگی در فرم سابق نیستید و حتما باید احتیاط‌های بسیار سطح بالاتری را به خصوص در سرعت‌های بالا، لحاظ کنید.

عیب‌یابی ترمز ABS

عیب‌یابی ترمز ضدقفل با روشن شدن چراغ هشدار ABS در بین چراغ‌های پشت آمپر، ظهور پیدا می‌کند. با مشاهده روشن شدن چراغ هشدار ABS؛ حتما لازم است که خودروی خود را برای بررسی و تعمیر، نزد یک تعمیرکار معتبر ببرید. در این حالت ممکن است مشکل ترمز ضدقفل از سنسورهای آن یا پمپ و غیره باشد.

علائم خرابی ترمز و علت داغ شدن لنت

علل روشن‌شدن چراغ ABS

علت روشن شدن چراغ هشدار ABS
علت روشن شدن چراغ هشدار ABS

علت روشن شدن چراغ abs چیست؟ ترمزهای ABS برای اینکه بتوانند در هر لحظه عملکرد دقیق چرخ‌ها را بسنجند و مانع قفل‌شدن چرخ‌ها شوند، از چند سنسور استفاده می‌کنند. این سنسورها با توجه به نوع خودرو ممکن است روی هر چرخ یا در دیفرانسیل خودرو نصب شده‌ باشند.

درصورتی‌که سیستم ترمز وسیله نقلیه با مشکل مواجه شود، این سنسورها پیامی را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کنند و کامپیوتر نیز این اخطار را به‌صورت روشن‌شدن چراغ ABS به ‌راننده نشان می‌دهد.

نقص در سیستم ترمز ضدقفل می‌تواند هنگام ترمزگیری، باعث کاهش تسلط راننده روی خودرو شود و حتی در سرعت‌های بالا خسارات غیرقابل‌جبرانی را برای خودرو یا سرنشینان آن به‌همراه داشته باشد. در ادامه به چند دلیل روشن شدن چراغ abs خواهیم پرداخت.

  • رله ABS خراب شده باشد.
  • سوکت‌های متصل به سنسورها جابه‌جا شده‌ باشند.
  • فیوز ABS سوخته باشد.
  • پمپ ABS به‌درستی کار نکند.
  • سطح روغن ترمز کاهش یافته باشد.
  • سنسورهای چرخ به‌درستی کار نکنند.
دلایل خرابی ترمز ای بی اس
دلایل خرابی ترمز ای بی اس

خطرات رانندگی با چراغ ABS روشن

چراغ abs روشن شده حال باید چه کرد؟ گاهی ممکن است پس از روشن‌کردن خودرو، چراغ ABS روشن و پس از چند ثانیه خاموش شود. روشن و خاموش‌شدن لحظه‌ای چراغ ABS، نشان‌دهنده عملکرد صحیح این سیستم است و به‌هیچ‌وجه نگران‌کننده نخواهد بود؛ اما درصورتی‌که چراغ اخطار روشن بماند، نشان‌دهنده وجود اشکال در سیستم ترمز ABS است.

پس از روشن‌شدن چراغ اخطار ABS، هم‌چنان قابلیت استفاده از ترمزهای معمولی خود را دارید و مشکلی در عملکرد آن وجود ندارد؛ اما باید بدانید که از این لحظه به بعد، سیستم ترمز ضدقفل خودرو به‌درستی کار نمی‌کند و اگر نیاز به سیستم ترمز ABS پیدا کنید، ممکن است این سیستم فعال نباشد.

در این شرایط، توصیه می‌شود که به نزدیک‌ترین تعمیرگاه مجاز مراجعه و در جهت رفع مشکل پیش‌آمده اقدام کنید؛ زیرا سیستم ترمز ضدقفل در حفظ ایمنی خودرو و سرنشینان آن نقشی اساسی ایفا می‌کند.

علائم خرابی ترمز ABS

1- روشن شدن همزان چراغ ABS و چراغ ترمز

نشانه های خرابی ترمز ای بی اس
نشانه های خرابی ترمز ای بی اس

زمانی مشکل خرابی ترمز ABS به اوج خود می‌رسد که هم‌زمان دو چراغ ABS و چراغ سیستم ترمز به نشانه هشدار روشن شوند و روشن بمانند. در چنین مواقعی، باید به‌سرعت توقف کرده و با امداد خودرو تماس بگیرید؛

زیرا این مشکل بیانگر این موضوع است که سیستم ترمز ضدقفل دچار ایرادات اساسی شده و وظایف خود را به‌درستی انجام نمی‌دهد. مطمئنا نادیده‌گرفتن چنین اخطار مهمی می‌تواند منجر به بروز فاجعه شود.

در آخر، باید گفت که چنان‌چه به هر دلیلی در سیستم ترمز خودرو نقصی ایجاد شود، بهتر است جوانب احتیاط را رعایت و از رانندگی با آن خودرو خودداری کنید؛ زیرا ممکن است مواقعی که نیاز به‌ متوقف‌کردن خودرو دارید، سیستم ترمز عمل نکند و جان شما و دیگران را در معرض خطر قرار دهد.

2- عملکرد نامناسب پدال ترمز

اگر عملکرد پدال ترمز خودروی شما مانند سابق نیست یا این که فشرده شدن آن بیش تر از قبل طول می کشد، نشان دهنده این است که پمپ ای بی اس دچار مشکل شده است. در صورت بروز چنین مشکلی آن را بسیار جدی بگیرید تا جان خود و دیگر سرنشینان را به خطر نیاندازید.

3- سفتی پدال ترمز

سفت شدن پدال ترمز از علائم خرابی ترمز abs
سفت شدن پدال ترمز از علائم خرابی ترمز abs

اگر پدال ترمز خودرو نسبت به قبل سفت تر شد و برای ترمزگیری نیاز به اعمال نیروی بیش تری بر روی پدال بود، این احتمال هست که مشکل از پمپ ای بی اس باشد. البته سفتی پدال ترمز می تواند در اثر خرابی بوستر ترمز و یا شلنگ وکیوم هم باشد.

4- قفل شدن ترمز هنگام رانندگی

اگر در هنگام رانندگی عادی متوجه شدید که ترمز و یا چرخی قفل شده است، حتماً در سیستم ای بی اس خودرو مشکلی وجود دارد، زیرا اساس کار سیستم ای بی اس (Anti-lock Braking system) بر مبنای جلوگیری از قفل شدن چرخ هاست، اگر چنین مشکلی رخ دهد نشان دهنده عملکرد نادرست این سیستم است که باید سریعاً برطرف شود.

علائم خرابی سنسور ای بی اس

سنسورهای ABS در معرض پارگی و فرسودگی هستند و به مرور زمان از کیفیت عملکردشان کاسته می‌شود. در ادامه چند نشانه که دال بر وجود مشکل سنسور ABS است را به صورت کوتاه بررسی کرده‌ایم:

روشن شدن چراغ ABS

دلایل و نشانه های خرابی ترمز ABS
دلایل خرابی و روشن شدن چراغ ترمز ABS

روشن بودن چراغ ABS شایع‌ترین نشان دال بر معیوب بودن سنسورهای ABS است. وقتی که کوچکترین مشکلی در سنسور ABS پیش می‌آید صفحه کامپیوتر خودرویتان، داده‌های مربوط به مشکل را دریافت نموده و فوراً اقدام به روشن نمودن چراغ چک ABS در پشت صفحه آمپر می‌کند.

این چراغ شبیه به چراغ چک خرابی موتور خودروی شماست. در صورت روشن شدن چراغ چک ABS، در سریع‌ترین زمان ممکن خودرویتان را به تعمیرگاه برده و جهت بازدید و خواندن کد مشکل‌دار در سیستم ABS، آن را به یک مکانیک حرفه‌ای نشان دهید.

هر گونه تعلل در انجام این کار می‌تواند خودروی شما را هر چه بیشتر مستعد تصادف کند. برای خواندن کد مشکل‌دار در سیستم ABS نیز می‌توان از یک اسکنر استفاده نمود. در نهایت، تعویض سنسور ABS به حل این مشکل کمک می‌کند.

مقاله پیشنهادی: علت روشن شدن چراغ چک ماشین و نحوه رفع آن

تأخیر در زمان متوقف شدن خودرو

سیستم ABS به شما کمک می‌کند تا خودرویتان را در زمان سریع‌تری متوقف نمایید. تنها کافی است که پدال ترمز را به حد کافی فشار داده تا این سیستم عمل کند. بنابراین، وجود هر نوع خطا در سنسور ABS موجب می‌شود تا سیستم ABS خودرویتان فعال نشود.

در چنین زمانی، متوجه می‌شوید که خودرویتان زمانی بیشتری را نسبت به زمان معمول آن برای عمل متوقف شدن صرف می‌کند. همچنین شما ممکن است دچار حسی مثل سر خوردن و رهاشدگی در خودرویتان شوید. برای حل این مشکل خودرو را به یک تعمیرگاه برده و با یک اسکنر کدهای خطا را در سیستم ABS آن خوانده و رفع کنید.

ضربه زدن پدال ترمز در زمان عمل ترمزگیری

چنانچه یک سنسور ABS سیگنال خطایی را به واحد ABS ارسال کند، در زمان ترمزگیری تجربه‌ای از ضربه زدن پدال را خواهید داشت. دلیل این وضع آن است که واحد کنترل ترمز خودرویتان به سبب دریافت اطلاعات غلط تصور می‌کند که در جاده‌ای لغزنده مشغول به رانندگی هستید در حالی که در عمل چنین نیست. برای حل نهایی این مشکل، اقدام به تعویض رینگ‌های ABS نمایید.

ضعف ترمزها در جاده‌های خیس

لیز خوردن خودرو از علائم خرابی سنسور ABS
لیز خوردن خودرو از علائم خرابی سنسور ABS

سنسورهای ABS اطلاعات با ارزشی را روانه سیستم ABS می‌کنند، اطلاعاتی که امکان پایداری را برای خودرویتان مهیا نموده و موجب چسبندگی آن در جاده‌هایی می‌شود که از سطوح لغزنده بیشتری برخوردارند.

یخ‌زدگی و رطوبت بزرگترین دشمنان سیستم ترمز خودرویتان هستند و سیستم ABS در اغلب اوقات احتمالاً تنها سپر دفاعی خودروی شما در هنگام کاهش چسبندگی در فصل زمستان هست و در چنین موقعیتی، این سامانه حتی از نقش چه بسا مهم‌تری نسبت به تایرهای چهار فصل برخوردار است.

بنابراین اگر شما حس می‌کنید که در حال از دست دادن کنترل خود بر خودرو در هنگام عمل ترمزگیری در جاده‌های خیس هستید، این نشانی از آن است که سنسورهای ABS خودرویتان در شرایط بهینه خود قرار ندارند. با این‌حال، این امکان نیز وجود دارد که واحد کنترل ABS خودروی شما به نحو درستی نمی‌تواند عمل کند.

برای حل این مشکل، ابتدا اقدام به تعمیر وایرهای معیوب در سیستم ABS نموده و در صورت نیاز، اقدام به تعویض کامل واحد کنترل ABS خودرویتان نمایید.

دلایل خرابی سنسور ترمز ABS

علت خرابی سنسور ترمز abs
علت خرابی سنسور ترمز abs
  • پاره شدن کابل
  • آسیب خارجی
  • آلودگی زیاد
  • افزایش فاصله بلبرینگ چرخ
  • آسیب مکانیکی به کدگذار چرخ

 نحوه تست ترمز abs

قبل از بررسی چراغ‌های هشدار، موارد زیر برای عیب‌یابی و تشخیص درست توصیه می‌شوند:

  • سابقه و حافظه‌ی عدم کارکرد آن را چک کنید.
  • منبع ولتاژ (باتری ماشین) و سیگنال‌ها را توسط یک مولتی‌متر و اسیلوسکوپ و اهم‌متر بررسی کنید.
  • بازرسی چشمی کابل‌ها و مجموعه‌ی مکانیکی را انجام دهید.
  • سیگنال‌های هر سنسور چرخ را مقایسه و ارزیابی نمایید
  • برای تشخیص صحیح عیب، باید از اطلاعات فنی مناسب برخوردار باشید. همچنین به مراکز معاینه‌ی فنی‌ای مراجعه کنید که نسبت به دانش فنی تکنسین‌های آنها اطمینان‌خاطر داشته باشید.

سوالات متداول ترمز ABS

در بخش انتهایی این مقاله، سوالات متداول مطرح شده را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

علائم خرابی ترمز ای بی اس
علائم خرابی ترمز ای بی اس
به چه دلایلی چراغ abs خودرو روشن می‌شود؟
  • رله ABS خراب شده باشد.
  • سوکت‌های متصل به سنسورها جابه‌جا شده‌ باشند.
  • فیوز ABS سوخته باشد.
  • پمپ ABS به‌درستی کار نکند.
  • سطح روغن ترمز کاهش یافته باشد.
  • سنسورهای چرخ به‌درستی کار نکنند.
4 بخش اصلی ترمز‌های abs کدامند؟

سنسورهای سرعت، پمپ، سوپاپ‌ و کنترل کننده

اگر هم‌زمان دو چراغ ABS و چراغ سیستم ترمز در حین رانندگی روشن شود چه کاری باید انجام دهیم؟

در این شرایط به سرعت خودرو را متوقف کنید و با امداد خودرو تماس بگیرید زیرا سیستم ترمز abs دچار مشکل اساسی شده است.

 علت چوب شدن ترمز ABS
علت چوب شدن ترمز ABS

نکات پایانی نشانه های خرابی ترمز ABS

زمانیکه چراغ ABS در زمان روشن بودن خودرو ظاهر شود یعنی در سیستم ترمز شما اختلال به وجود آمده و Abs از دور خارج میشود یعنی ترمز های خودرو به حالت معمولی برمیگردد، چرخ ها در هنگام ترمز ناگهانی قفل میکند و خودروی شما دیگر نمیتواند از ترمز ضد قفل بهره ببرد.

رایج ترین علائم خرابی ترمز ABS عبارتند از:

1- در هنگام ترمز گیری پدال ترمز حالت ویبره شدید دارد و در بعضی موارد حالت چوب شدگی ترمز و صدای مهیبی در این لحظه به گوش میرسد.

2- در هنگام ترمز گیری خودرو به طرفین کشیده میشود.

3- در بعضی از خودروها کیلومتر شمار از کار می افتد.

این اختلال میتواند از سطح روغن ترمز، لنت ناکافی، خرابی سنسورهای هر چرخ و یا بلوک خود ABS باشد.

⚠️ برای رفع عیب در زمان روشن بودن این چراغ حتما باید به مراکز تخصصی مجهز به دستگاه دیاگ مراجعه تا بوسیله ی دیاگ عیب مشخص شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
33 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش