شرایط تعویض موتور خودرو و قوانین مربوط به آن

4.4
(655)

همه آنچه لازم است درباره تعویض موتور خودرو بدانیم را قصد داریم در مقاله از کیان باتری واضح و مفید برای شما عزیزان نگارش کنیم .افرادی که بنا بر مشکلات ایجاد شده در موتور خودرو خود، قصد تعویض آن را دارند، در ابتدا باید با شرایط و مراحل قانونی تعویض موتور ماشین آشنا باشند.

مقاله پیشنهادی: دلایل و نشانه های خرابی موتور خودرو

 آیا تعویض موتور ماشین قانونی است؟

در حالت کلی برای تغییر ارکان اصلی وسیله نقلیه باید مجوز از اداره راهنمایی و رانندگی دریافت کرده و سپس مراحل قانونی آن را طی نمایید.در غیر این‌صورت مالک خودرو جریمه خواهد شد.

برای آگاهی کامل درباره مراحل قانونی تعویض قطعات اصلی خودرو مانند: موتور، شاسی و اتاق یا تغییر رنگ خودرو تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.

 مشکلات تعویض موتور خودرو
مشکلات تعویض موتور خودرو

 مراحل قانونی قوانین مربوط به تعویض موتور خودرو

 در صورت بروز حادثه و یا آسیب دیدن قطعات اصلی خودرو مانند موتور آن، مالکان خودرو نباید بدون مجوز نسبت به تعویض قطعات اقدام نمایند. مطابق با ماده ۳۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال ۸۹، تعویض قطعات اصلی وسایل نقلیه از جمله موتور، اتاق و شاسی و نیز تغییر رنگ، بدون مجوز راهنمایی و رانندگی ممنوع است.

بر این اساس مراحل قانونی تعویض موتور خودرو به شرح زیر می باشد:

  • حضور در مراکز تعویض پلاک

در مرحله اول مالک باید با خودرو و مدارک آن به مرکز تعویض پلاک مراجعه کند.

به غیر از مالک خودرو، نماینده قانونی او نیز با داشتن وکالتنامه قانونی و معتبر می‌تواند برای تعویض موتور خودرو یا دیگر قطعات اصلی و یا تغییر رنگ خودرو اقدام نمایند.

همچنین مالک باید مدارک احراز هویت مانند: شناسنامه یا کارت ملی یا گواهینامه یا گذرنامه معتبر به همراه داشته و ارائه کند.

  • فرم درخواست و ارائه مدارک لازم

 در مرحله دوم مالک باید درخواست کتبی خود را برای تعویض موتور خودرو و یا قطعات دیگر و یا تغییر رنگ ارائه کرده و فرم های مربوطه را با ذکر مشخصات مالک و مشخصات خودرو تکمیل نماید. همچنین مدارک مبنی بر احراز محل سکونت مالک و عدم خلافی خودرو را نیز باید به همراه داشته باشد.

  • بازدید و بررسی خودرو توسط کارشناس

 مراحل تعویض موتور ماشین
مراحل تعویض موتور ماشین

در مرحله سوم موتور خودرو باید توسط کارشناس بازدید و بررسی شود. همچنین اطلاعات مندرج در فرم درخواست با مشخصات خودرو تطبیق داده خواهد شد.

تمامی اطلاعات در فرم درخواست باید کامل و دقیق باشد. در نهایت پس از صحت اطلاعات و بررسی موتور خودرو، مجوز برای تعویض قطعه صادر می شود.

  • خرید قطعه مورد نظر

 در این مرحله مالک باید با مراجعه به نمایندگی های شرکت های خودروسازی و یا مراکز معتبر، نسبت به خرید قطعه مورد نظر اقدام نماید.

در صورتی که خودرو خط تولید آن متوقف شده یا خارجی باشد، باید موتور دست دوم یا قطعه را از طریق واردکنندگان تهیه نمود.

همچنین در برخی موارد موتور خودرو فاقد شماره هک شده است.

گرچه تهیه موتور از مراکز معتبر خودروسازی دارای شماره هک شده می باشد، اما در مواردی که این شماره روی موتور وجود ندارد، می‌توان برای هک شماره موتور به مراکز مشخص شده مراجعه کرده و در کمتر از نصف روز موتوری با هک جدید داشته باشید.

  • بررسی مجدد و ثبت در سیستم

 نهایتا پس از خرید قطعه، مالک باید فاکتور معتبر کارخانه یا برگ گمرکی را برای بررسی مجدد به مرکز تعویض پلاک ارائه دهد. سپس با بررسی مدارک و صحت آنها، مراحل تعویض در سیستم شماره گذاری ثبت می گردد.

باید توجه داشته باشید که قطعات اصلی خودرو، شناسنامه خودرو حساب شده و تعویض و تغییر آنها باید با مجوز قانونی صورت بگیرد تا در سیستم ثبت شود و بدین صورت اصالت خودرو قابل تشخیص باشد.

تعویض باتری ماشین در محل را به کیان باتری بسپارید! با خرید باتری از ما ارسال و نصب آن برای شما رایگان خواهد بود همین حالا با ما تماس بگیرید!

مدارک لازم برای تعویض موتور خودرو

 قوانین مربوط به تعویض موتور خودرو
قوانین مربوط به تعویض موتور خودرو

 برای طی کردن مراحل قانونی تعویض موتور خودرو باید مدارک لازم را در اختیار داشته و ارائه دهید که موارد زیر را شامل می شود:

  • سند خودرو
  • بیمه نامه شخص ثالث
  • معاینه فنی دارای اعتبار
  • کارت وسیله نقلیه
  • فاکتور معتبر خریداری موتور یا قطعات دیگر از مراکز مجاز
  • اصل گواهینامه گمرکی برای قطعات خارجی
  • صورتجلسه اوراق وسیله نقلیه از راهور برای قطعات دست دوم
  • ارائه گواهی عدم خلافی
  • ارائه مفاصا حساب عوارض شهرداری
  • ارائه مفاصا حساب مالیات شغلی

مجازات تعویض موتور خودرو بدون مجوز

 آیا تعویض موتور ماشین قانونی است
آیا تعویض موتور ماشین قانونی است

 طبق موارد ذکر شده، مراحل قانونی تعویض موتور خودرو با صدور مجوز امکان پذیر بوده و در غیر این صورت و بر اساس ماده 30 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی:

در صورتی که تعویض قطعات اصلی خودرو یا تغییر رنگ، بدون مجوز انجام شود، بنابر تشخیص واحد رسیدگی به اعتراضات مندرج در ماده 5، متخلف ملزم به پرداخت یک چهارم تا یک هشتم قیمت قطعه یا رنگ تغییر یافته خواهد شد.

در صورت عدم کشف فساد در احراز اصالت قطعه تعویض شده و خودرو نسبت به اصلاح سند اقدام لازم به عمل می آید. بنابراین مبلغ جریمه تعویض موتور خودرو، متناسب با قیمت قطعه خریداری شده، یک چهارم تا یک هشتم آن خواهد بود.

جریمه تعویض موتور غیر قانونی خودرو

سوالی که در اینجا مطرح می‌شود آن است که اگر قطعه تعویضی یا موتور خودرو غیرقانونی بوده و استانداردهای لازم را نداشته باشد، جریمه آن چه خواهد بود؟

پاسخ به این سوال نیز در ماده ۳۰ که در قبل به آن اشاره کردیم، آورده شده است و به این ترتیب:

جریمه تعویض موتور خودرو بدون مجوز برابر این قانون است چنانچه قطعه تغییر یافته فاقد استانداردهای لازم و مقررات فنی باشد، نسبت به اوراق نمودن خودرو اقدام خواهد شد.

مقاله پیشنهادی: روش های دریافت خلافی خودرو و کم کردن آن

هزینه تعویض موتور خودرو

 سوال دیگری که شاید برای مالکان خودرو پیش آید، میزان هزینه تعویض موتور خودرو است، که این امر به نوع خودرو بستگی دارد.

تعویض موتور خودرو و خرید موتور جدید به نوع خودرو و ایرانی یا خارجی بودن آن و نیز توقف تولید آن بستگی داشته و برای هر خودرو متفاوت می‌باشد.

مراحل تعویض موتور ماشین

مراحل تعویض سیلندر خودرو به شرح زیر است:

اول: جدا کردن درپوش موتور یا کاپوت خودرو

جدا کردن درپوش موتور یا کاپوت خودرو
جدا کردن درپوش موتور یا کاپوت خودرو

درپوش موتور می‌تواند مانع از انجام صحیح عملیات به این مهمی شود. پس جدا کردن آن هم دست مکانیک را باز می‌گذارد و هم مانع از آسیب رسیدن به رنگ خودرو و حتی مجموعه موتور جدید یا تعمیر شده می‌شود.

اما توجه داشته باشید که برای این کار حتما باید از یک نفر دیگر کمک گرفت و پیچ‌های جدا شده را در محلی امن منظم و دقیق چید. همچنین باید درپوش موتور را در محلی دور از ضربه، پرتاب اشیا و مایعاتی چون روغن ترمز قرار داد تا آسیبی به آن وارد نشود.

مرحله دوم: خالی کردن همه مایعات از درون مجموعه موتور خودرو

خالی کردن همه مایعات از درون مجموعه موتور خودرو
خالی کردن همه مایعات از درون مجموعه موتور خودرو

مجموعه موتور خودرو شامل مایعات بسیاری می‌شود که از جمله آنها باید به روغن موتور و ترکیب آب مقطر و ضدیخ/ضدجوش به‌ عنوان مایع خنک‌کننده اشاره کرد. پیش از جدا کردن موتور قدیمی باید همه این مایعات را تخلیه کرد. بهتر است کار را با تخلیه روغن موتور آغاز کنیم و پس از آن به سراغ مایع خنک‌کننده موتور خودرو برویم. برای تخلیه مایع خنک‌کننده باید همه شلنگ‌ها و اتصالات رادیاتور را نیز باز کرد.

البته توجه داشته باشید که دیگر هرگز نمی‌توان از این مایعات در موتور جدید یا هر موتور دیگری استفاده کرد. اما بهتر است هر کدام از این مایعات را در یک ظرف جداگانه خالی کنیم که امکان بازیافت آنها توسط مراکز مربوطه وجود داشته باشد.

مرحله سوم: جدا کردن لوله ورودی هوا به موتور، مجموعه اگزوز و لوله‌های سیستم خنک‌کننده موتور

جدا کردن لوله ورودی هوا به موتور
جدا کردن لوله ورودی هوا به موتور

در این مرحله باید دقت زیادی به خرج داد. توجه کنید که با دقت باید لوله‌ای که هوا را پس از گذر از فیلتر هوا به موتور خودرو می‌فرستند جدا کرد. جدا کردن دقیق همه لوله‌های رادیاتور نیز موضوع مهمی است. البته نیازی به جدا کردن خود رادیاتور خودرو نیست اما باید همه اتصالات آن را به دقت از موتور جدا کنیم. همچنین توجه داشته باشید برای تعویض موتور باید لوله اگزوز، انباره و منیفولد را نیز جدا کرد. کاری که از همه موارد سخت‌‎تر است و دقت زیادی می‌طلبد.

شاید پیچ‌ها شل شده باشند و برای این کار باید ابتدا روغن مخصوص را روی آنها اسپری کنیم. همچنین توجه داشته باشید که با اعمال زور زیاد موجب شکستن اتصالات لوله اگزوز نشوید.

افزون بر این موارد بهتر است سری به دفترچه راهنمای خودرو نیز بزنید و به دقت چک کنید که اتصالی از قلم نیفتاده باشد.

مرحله چهارم: جدا کردن وایرها و سنسورها

جدا کردن وایرها و سنسورها
جدا کردن وایرها و سنسورها

باید این کار را بدون اعمال زور و با دقت انجام بدهید. چرا که این قطعات و اتصالات آنها همگی ممکن است شکننده باشند. در خودروهای کاربراتوری قدیمی تعداد کمتری سیم و اتصال وجود داشت اما در یک خودرو مدرن امروزی تعداد این اتصالات بسیار بیشتر است و دقت بیشتری را نیز طلب می‌کند.

مرحله پنجم: جدا کردن موتور خودور از سیستم انتقال قدرت

جدا کردن موتور خودور از سیستم انتقال قدرت
جدا کردن موتور خودور از سیستم انتقال قدرت

برای اینکار باید مهارت بالایی به خرج بدهید. بهتر است زیر سیستم انتقال قدرت جک بگذارید که به یکباره رها نشود. همچنین توجه داشته باشید که در این مرحله نباید پیچ‌ها را یکباره باز کنید بلکه بهترین راه شل کردن همه آنها و در نهایت باز کردنشان به کمک دست است.

در زمان شل کردن پیچ‌های اتصال موتور خودرو به سیستم انتقال قدرت از اعمال زور زیاد بپرهیزید، چرا که این موضوع می‌تواند موجب آسیب دیدن رزوه پیچ‌ها شود. موردی که کار را در زمان نصب موتور جدید بسیار سخت می‌کند.

مرحله ششم: جدا کردن اتصالات دسته موتورها

جدا کردن اتصالات دسته موتورها
جدا کردن اتصالات دسته موتورها

در این مرحله باید موتور را روی جک مخصوص خودش قرار بدهید زیرا پس از جدا شدن از سیستم انتقال قدرت و جدا کردن دسته موتورها دیگر اتصالی ندارد. معمولا موتورها با ۴ اتصال به سایر اجزای خودرو متصل هستند سه اتصال با بدنه به کمک دسته موتور و دیگری اتصال مستقیم به سیستم انتقال قدرت.

دسته موتورها نیز معمولا از قطعات اصلی فلزی همراه قطعاتی از جنس لاستیک ساخته می‌شوند تا لرزش موتور را بگیرند. پیشنهاد می‌شود برای دسترسی بهتر به پیچ‌ها و اطلاع دقیق از محل قرارگیری دسته موتورها حتما پیش از انجام این کار دفترچه راهنمای خودرو را مطالعه کنید تا حین این عملیات آسیبی به اتصالات نرسد.

مرحله هفتم: موتور جدا شده را به کمک لیفتر بالا بکشید

موتور جدا شده را به کمک لیفتر بالا بکشید
موتور جدا شده را به کمک لیفتر بالا بکشید

این مرحله می‌تواند برای جان شما بسیار خطر آفرین باشد. پس بسیار دقت به خرج بدهید. اگر از یک Cherry Picker یا لیفتر استفاده می‌کنید و زنجیرهای آن را کاملا به انجین متصل کرده‌اید بهتر است یک جک نیز موتور قرار بدهید.

همچنین حین بالا کشیدن موتور توجه کنید که هرگز انگشتان شما بین محفظه موتور و قطعات آن نماند. افزون بر اینها اجازه ندهید موتور حین بالا کشیدن بازی داشته باشد. چرا که این موضوع می‌تواند موجب آسیب رساندن به محفظه موتور و بدنه خودرو شود. البته بسته به مدل خودرو و طراحی بدنه آن این کار می‌تواند سخت‌تر یا آسان‌تر از تصور شما باش

نکات مهم در تعویض موتور خودرو

 تاثیر تعویض موتور در قیمت خودرو
تاثیر تعویض موتور در قیمت خودرو

در این راستا اخیرا تعداد زیادی تعویض موتور و تغییر آرایش موتور در خودروهای شاسی بلند را می بینم،خوب این کار می تواند در جایی بسیار مشکل ساز باشد،بیان نکات زیر الزامی است:

1- اگر قصد تعویض موتور خودرو را دارید قبل از تعویض با مراجعه به شماره گذاری و اخذ مجوز سه ماهه تعویض موتور اقدام نمایید و پس از تعویض در سند خودرو‌ درج نمایید.

2- تغییر آرایش سیلندر خودرو مجاز نیست،یعنی نمی توانید موتور ۴ سیلندر را به ۶ یا ۸ سیلندر تغییر دهید و بلعکس ۶ را به ۴ و … ،فقط می توانید همان تعداد سیلندر فابریک را نصب نمایید و حجم موتور اهمیتی ندارد.

3- مسئله مهمتر بیمه است،پس از تصادف های سخت و منجر به مالی شدید و جانی و آسیب فردی کارشناس از شاسی،موتور،قطعات اصلی بازدید می کند و اگر کوچکترین تغییری در سیستم خودرو انجام شده باشد و قانونی نباشد بیمه هیچ گونه خسارتب را پرداخت نمیکند و عملا شما خودرویتان بیمه ندارد( بطور مثال جدیدا زیاد دیدم موتور چهار سیلندر پاترول،جیپ و … را با نوع ۶ و ۸ جا به جا می کنند)

4- در صورت تعویض غیر قانونی موتور خودرو اگر تعداد آرایش موتور تغییری در سیلندرها نداشته باشد شما باید با مراجعه به پارکینگ های آگاهی و استعلام نامه موتور و نظر کارشناس و پرداخت جریمه تقریبا یک چهارم الی یک هشتم قیمت موتور میتوانید در سند خودرو تغییر را انجام دهید.

5- وقتی موتوری را خریداری می کنید حتما از فروشنده رسید، نامه قانونی و فاکتور را دریافت نمایید،اگر به هر دلیلی خودرو متوقف شود و موتور بررسی شود خطر قاچاق کالا نیز شما را تهدید می کند که سه برابر هزینه موتور جریمه شما خواهد بود و خودرو به نفع تملیکی ضبط خواهد شد.

6- تغییر نوع سوخت نیز مجاز نمی باشد یعنی خودروی بنزینی را نمی توانید دیزل نمایید و خودروی دیزل را نمی توانید بنزینی نمایید.

7- دوستان عزیز تعمیرکاهی که کار تعویض موتور انجام می دهید حتما در برگه ای از مالک و امضای ایشان عنوان نمایید که مالک با علم به تمام محدودیت و معضلات قانونی تعویض موتور را انجام داده و هیچگونه مسئولیتی با تعمیرگاه و مکانیک نیست و نامه را نگهداری نمایید.

 معایب تعویض موتور خودرو
معایب تعویض موتور خودرو

خلاصه مطلب

 به منظور تعویض قطعات اصلی خودرو از جمله: موتور، شاسی، اتاق و یا تغییر رنگ خودرو، اخذ مجوز از راهنمایی و رانندگی الزامی است.

مراحل قانونی تعویض موتور خودرو بدون مجوز ممنوع می باشد. زیرا قطعات اصلی خودرو نشان دهنده اصالت آن هستند و باید تعویض و تغییر هر کدام از آنها در سیستم شماره گذاری ثبت شود.

 به همین جهت باید درخواست تعویض قطعه به راهنمایی و رانندگی و در مراکز تعویض پلاک داده شود و پس از تایید کارشناسی و مراحل دیگر مجوز صادر شده و تغییرات انجام شده به عنوان شناسنامه خودرو مجدداً ثبت گردد.

در صورت عدم اخذ مجوز و یا تعویض موتور غیر قانونی، مالک خودرو مطابق با ماده ۳۰ قانون تخلفات رانندگی جریمه خواهد شد.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
89 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش