هر آنچه که درباره سپر خودرو لازم است بدانید!

4.1
(84)

سپر خودرو (به انگلیسی: Car bumper) وسیله ای است که برای محافظت از جلو و عقب ماشین استفاده می شود، قطعا شما به خوبی با عملکرد و ماهیت آن آشنا هستید اما اگر به دنبال آن هستید تا اطلاعات بیشتری نسبت به سپر ماشین ها داشته باشید تا انتها همراه ما باشید.

سپر خودرو
سپر خودرو

سپر ماشین در یک نگاه

شاید این سوال در ذهنتان باشد که ایده سپر از کجا آمده است؟ اولین ایده آن مربوط به سال 1901 است، زمانی که فردریک سیمز قصد این را داشت که با ماشین خود دیوار همسایه مجاورش خود را خراب کند؛ او برای این که به ماشینش آسیبی وارد نشود تکه ای آهن را جلوی آن قرار داد و سپس به طرف دیوار کرد کرد.

پس از اتمام کارش به این نکته پی برد که استفاده از آن چقدر برای ماشین مفید بوده است و آسیب بسیار کمی به ماشین وارد شده بود؛ پس از این موضوع این ایده به ذهنش رسید که همچین چیزی را براب ماشین ها درست کند، به کارگاه خود رفت و اولین سپر را از جنش فلز و سرب ساخت.

با گذشت زمان به دلیل وزن زیادی که سپر های آهنی داشتند تولید کنندگان به فکر استفاده از سپر های پلاستیکی افتادند تا وزن خودرو کم تر شود.

درست است که استفاده از سپر ها پلاستیکی ایده مناسبی بود اما عیب آن ها در این بود که در ضربه های شدید مقاومت نداشتند و به قسمت درونی ماشین آسیب وارد می شد.

اما در هر حال استفاده از آن ها بجای سپر های فلزی که هم ساختناشان زمان می برد و هم هیچ گونه انعطاف پذیری نداشتند بهتر است.

نقش سپر ها در خودرو

نقش سپر
نقش سپر

سپر ها قطعه ای از ماشین می باشند که شما حتی اگر خیلی با قطعات ماشین آشنا نباشید اما باز هم این قطعه را می شناسید،

اصلی ترین وظیفه آن محافظت کردن از ماشین در برابر ضربه های احتمالی است، با توجه به این موضوع می توان گفت که سپر ها از وسایل ایمنی در ماشین حساب می شوند.

با توجه به این که در خودرو ها این امکان وجود دارد که هم از جلو و هم از عقب دچار آسیب و ضربه شوند بنابراین از سپر ها در هر دو طرف ماشین استفاده می شود.

حتما این سوال برایتان ایجاد شده است که پس سمت در ها چه می شود؟ زیرا این امکان وجود دارد که ماشین ها از طرف درب ها نیز ضربه ببینند، درست است که این موضوع وجود دارد اما توجه داشته باشید که ضربه هایی که از سمت در ها وارد می شود بسیار جزئی است و صدمات ضعیف تری به ماشین وارد می شود.

برای این منظور هم از زه های پلاستیکی استفاده می شود که کمی از صدمات احتمالی جلوگیری شود.

جنس سپر خودرو و اجزا تشکیل دهنده آن

انواع سپر
انواع سپر

سپر هایی که امروزه در کمپانی های ماشین ساخته می شود معمولا از جنس فلز، پلاستیک و فیبر کربن هستند؛ استفاده از این ترکیبات باعث می شود تا سپر ها دارای وزن بسیار کم، مقاومت بالا در برابر آب و هوای مختلف و انعطاف پذیری مناسب در مقابل ضربات داشته باشند.

سپر های امروزی به طور کلی دارای سه بخش اصلی به نام های پیشانی، تیر و ضربه گیر هستند که در ادامه به آن ها بیشتر آشنا می شوید.

جدا از این موارد که اشاره کردیم امکان دارد یک کمپانی از قطعات اضافه دیگری هم در ساخت سپر هایش استفاده کند؛ به طور مثال در بعضی از ماشین ها آپشنی به نام سنسور های ضربه گیر قرار داده شده است که به کمک آن می توان از فاصله بین سپر و موانع اطلاع پیدا کرد و در صورت نزدیکی پیش از حد به راننده هشدار می دهند.

علاوه بر آن برخی دیگر از تولید کنندگان از کیسه هوای خارجی نیز استفاده می کنند، عملکرد این کیسه ها به این شکل است که در مواقع برخورد و نزدیک شدن به اجسام باز می شوند و نوعی ایمنی در مواقع حساس به حساب می آیند.

در سپر هایی که امروزه ساخته می شود قطعه های مختلفی به کار برده می شود که هم از نظر زیبایی کاربرد دارند و هم از لحاظ ایمنی بسیار مفید هستند، در ماشین هایی که در قدیم ساخته می شد معمولا سپر ها ظاهر جذابی نداشتند و تنها به بعد ایمنی آن ها توجه می شد اما سپر های امروزی به بدنه های جذابی درست می شوند که نمای بسیار قشنگی به ماشین ها می دهند.

مثلا شما می توانید ماشین پیکان را به یاد بیاورید، در این ماشین از سپر های فلزی استفاده می شد که ظاهر خیلی قشنگی نداشت.

پیشانی سپر

هر آن چه که یک مصرف کننده می تواند از سپر را تماشا کند پیشانی سپر می گویند؛ این قسمت تنها به این دلیل استفاده می شود که این قطعه ظاهر زیبایی داشته باشد و در برابر ضربات هیچ گونه ایمنی ندارد، بنابراین منظور از سپر خودرو همان پوشش ظاهری سپر ها می باشد.

با استفاده از این قطعه می توان ساختار داخلی سپر را پنهان کرد و ظاهری مناسبی بر روی آن ایجاد نمود که سبب می شود قسمت کابین و بدنه یک دست به نظر برسد.

برای ساخت پیشانی سپر معمولا یا از پلاستیک های خاص استفاده می کنند و یا از فلزات کمک می گیرند، اگر برای ساخت آن از پلاستیک ها استفاده شود رنگ آن سیاه خواهد بود.

بیشتر پراید هایی که ساخته می شود پیشانی سپر آن ها از همین جنس است، مزیتی که این جنس نسبت به دیگری دارد در این است که در صورت وارد خط و خش ظاهر آن خیلی خراب نمی شود و تنها در صورتی که ضربه های سنگین به آن وارد شود در ظاهرش این موضوع مشخص می شود.

اما جنس پلاستیک کمی قدیمی شده است و کمپانی ها ترجیح می دهند در ماشین های مدل جدید خود دیگر از آن استفاده نکنند وبه سراغ ورق های فلزی رفته اند، شاید این ورق ها در صورت خط و خش ظاهرشان زود خراب شود اما باید این مسئله را در نظر گرفت که معمولا از آن ها در ماشین های لوکس استفاده می شود و در این ماشین ها به دلیل سنسور ها حساس معمولا کم پیش می آید که سپر ها دچار ضربه بشوند.

جاذب سپر

با توجه به نام این قسمت حتما متوجه عملکرد آن هم نیز شده اید، وظیفه این بخش در این است که از انرژی های جنبشی که به سپر وارد می شود را به خود جذب کند.

به طور دقیق تر اگر بخواهیم بگوییم به این صورت است که در صورتی که ضربه ای به سپر وارد شود این قسمت باید تمام نیروی وارد شده را جذب کند تا مانع از آن شود آسیبی به قسمت کابین خودرو وارد شود و از صدمه هایی که به بدنه اصلی وارد می شود جلوگیری کند.

البته باید این نکته را در نظر داشتیم که این قطعه هم تا یک میزان می تواند انرژی وارد شده را در خود ذخیره کند و در صورتی که فشار وارد شده بسیار زیاد باشد دیگر توان جذب را ندارد و این احتمال به وجود می آید که کابین و بدنه ماشین آسیب وارد شود.

اما خودرو سازان برای این شرایط هم راه حلی پیدا کرده اند، برای جلوگیری از آسیب رساندن به کابین بین آن و جاذب سر از تیر عرضی استفاده می کنند.

تیر عرضی

تیر عرضی سپر
تیر عرضی سپر

همان طور که گفتیم دلیل استفاده از تیر عرضی این است که از فشار های وارد شده پیش از به کابین جلوگیری شود، جاذب ها برای این که بتوانند عملکرد مناسب تری از خود نشان بدهند به یک قطعه با حالت ارتجاعی نیاز داشتند.

به همین دلیل دیگر تنها از جاذب ها در قسمت سپر استفاده نمی شود و ابتدا آن ها را سوار بر تیر عرضی می کنند و بعد از آن در قسمت سپر قرار می دهند.

ظاهر تیر عرضی به صورت مستطیل شکل است که عرض آن ها کمتر از جاذب ها است و به دلیل طول بیشتری که دارند تکیه گاهی خوبی برای قطعات دیگر هستند.

حدس می زنیم ممکن است درک این قسمت کمی برایتان مشکل شده باشد به همین دلیل با مثالی آن را کمی بریتان شفاف تر می کنیم،.

خط کشی را در نظر بگیرید که مقداری از آن خارج از میز است، با وارد کردن فشار به آن به راحتی خم می شود و در این حالت تحمل وزن پایینی دارد؛ اما اگر شما خط کش را کمی بچرخانید و این بار آن را فشار دهید می بیید که به سختی می توانید آن را خم کنید.

به این کار ممان اینرسی اجسام گفته می شود، همیت عمل را در سپر های خودرو نیز انجام می دهند که مقاوت آن را بالا ببرند.

مراحل درست کردن سپر ماشین

مراحل درست کردن سپر
مراحل درست کردن سپر

برشکاری: در این مرحله ورق ها با کمک دستگاه های لیزری برش می دهد و با استفاده از دستگاه پرس خمکاری صورت می گیرد.

کروماتی کردن: این بخش به این دلیل انجام می شود که مانع از زنگ زدن سپر بشوند، بنابراین یک پوشش کروماتی بر روی سپر ماشین می کشند.

نفوذ پلاستیک: پلاستیک های مذاب را وارد سپر می کنند و به آن حالت دلخواه را می دهند.

سرد کردن پلاستیک: دمای پلاستیک را پایین می آورند تا برای مراحل بعدی آماده شود.

خمکاری نهایی: پس از انجام تمامی مراحل بالا نوبت به آن است که تمام قطعات آماده شده را به وسیله فیکسچر خم کنند.

پلیسه گری: در آخرین مرحله پلیسه های موجود به سپر اضافه می شود و سپس آن را به ماشین وصل می کنند.

سپر خودرو حافظه دار

سپر حافظه دار
سپر حافظه دار

طی تحقیقاتی که در سال های اخیر بر روی سپر ها انجام داده اند این توانایی را پیدا کرده اند که در آن ها تغییراتی بسیاری به وجود آورند؛ یکی از این تغیرات درست کردن سپر خودرو حافظه دار است. این سپر ها دارای انعطاف بسیار بالایی هستند و در صورتی که به آن ها ضربه وارد شود فرو می روند و پس از مدت زمان کوتاهی  با گرم شدن دوباره به شکل اولیه خود باز می گردند.

این موضوع به این دلیل است که معمولا در ساختار آن ها از فناوری نانو استفاده می شود.

سایر اجزای مربوط به سپر خودرو

تا اینجا شما به خوبی با سپر خودرو و هملکرد اجزای درون آن آشنا شدید. اما در سپپر ها قطعات دیگری استفاده می شود که اگر چه مربوط به آن ها نیست اما به نوعی با یکدیگر در تماس هستند.

برخی از این قطعات عبارت است از: چراغ های مه شکن، استفاده از توری های زیر سپر، انواع مختلف ضربه گیر ها، جلو پنجره، دیاق سپر و …

این موارد جزو اجزایی می باشند که هم می توان آن ها را بر روی سپر قرار داد و هم در جای جداگانه.

تعمیر سپر خودرو امکان پذیر است؟

تعمیر سپر
تعمیر سپر

تعیمر کردن سپر خودرو بستگی به عوامل مختلفی دارد.

در ابتدا باید بررسی شود که تا چه میزان به آن صدمه وارد شده است و اصلا جنس سپر چه می باشد.

پس از آن اگر ضربه های وارد شد بسیار زیاد باشد و ظاهر سپر کاملا بهم ریخته شده باشد تنها راه حل موجود این است که به صورت کامل تعویض شود.

اما اگر این ضربات خیلی شدید نباشند و سپر تنها دچار خراشیدگی شده باشد می توان به کمک پولیش این خط ها را محو کرد.

هزینه صافکاری و یا تعویض سپر چقدر است؟

برای این سوال نمی توان پاسخ مشخصی بیان کرد زیرا همیشه بحث قیمت که به وسط می آید باید عوامل مختلف بسیاری را بررسی کرد و جدا از این بررسی ها باید دید که شما برای تعمیر به کجا مراجعه می کنید زیرا قیمت ثابتی ندارد و هر کس ممکن است هزینه متغیری بگیرد.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با سپر ماشین آشنا نماییم.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
5 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش