منظور از سوخت رسانی انژکتوری چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که تا کنون به این موضوع فکر کرده اید سوخت ماشین ها چگونه خود را به موتور می رسانند و انرژی لازم برای حرکت را تولید می کنند؟

سوخت رسانی خودرو ها وظیفه انجام این کار را بر عهده دارند، به نوعی می توان این گونه گفت که سوخت رسانی در ماشین همان کاری را می کند که گردش خون در بدن انسان می کند!
سیستم سوخت رسانی از مهم ترین قسمت ها در خودرو می باشد که وظیفه تامین انرژی های بخش های دیگر را بر عهده دارد، با توجه به وظیفه مهمی که این بخش دارد همواره باید به سلامت و کیفیت آن توجه ویژگی ای داشته باشید.
در ادامه این مقاله از کیان باتری با جزئیات بیشتری در این مورد صحبت می کنیم.
وظیقه سیستم سوخت رسانی در خودرو چیست؟

به صورت کلی از وظایف این سیستم در ماشین ها می توان به تزریق مخلوط هوا و تهیه کردن انرژی بهینه شده برای موتور اشاره کرد. این عملیات باید کاملا مطابق با شرایط موتور باشد و به صورت لحظه ای کار انجام شود.
یعنی زمانی که موتور ماشین سرد است و ناگهان استارت زده می شود و یا در زمانی که موتور گرم می شود و به حرکت در می آِید؛ در تمامی این لحظه ها نیاز است که سرعت سوخت متفاوت باشد. بنابراین وظیقه سیستم سوخت رسانی در این است که به خوبی بتواند سرعت سوخت مورد نیاز موتور را تنظیم کند.
انواع سیستم های سوخت رسانی
برای تقسیم کردن سیستم های سوخت رسانی از دو نوع انژکتوری و کاربراتوری استفاده می شود.
از سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری بیشتر تا دهه 1980 استفاده می شود، پس از آن اثر تولید کنندگان خودرو به این فکر افتادند که برای بهینه کردن این عملیات نوع سوخت رسانی را در خودرو ها تغییر دهند.
با توجه به این اتفاقات پس از دهه 80 ورود سیستم های انژکتوری به بازار آغاز شد.
از تفاوت های عمده ای که میان این دو سیستم وجود دارد می توان به نحوه تزریق کردن سوخت در داخل سیلندر ها اشاره کرد؛ به صورت دقیق تر بخواهیم بگوییم عملکرد سیستم های انژکتوری به گونه ای است که سوخت را به صورت ذرات ریز شده در داخل سیلندر می پاشند، اما در سیستم های کاربراتوری این گونه نیست و عملکرد آن به گونه ای بود که سوخت را به صورت کامل در سیلندر می ریختند.
در این مطلب ما قصد داریم که سیستم های انژکتوری به صورت دقیق تر بررسی کنیم و در ادامه در مورد آن صحبت های بیشتری خواهیم کرد.
سیستم سوخت رسانی انژکتوری

امروزه سیستم سوخت رسانی انژکتور به دلیل عملکرد بسیار مناسبی که دارد دامنه استفاده از آن رو به گسترش است.
اگر بخواهیم عملکرد این سیستم را توصیف کنیم می توانیم به یک سرنگ اشاره داشته باشیم، همان گونه که از سرنگ ذره ذره محلول خارج می شود این سیستم نیز به همان صورت است.
از سیستم های انژکتوری برای اولین بار در سال 1950 توسط ماشین های شورولت و پونتیاک استفاده شد، پس از این دو شرکت بنز اولین ماشین خود را که از این سیستم استفاده می کرد را رونمایی کرد.
تمامی موارد بالا جزو ماشین هایی بودند که از سیستم های انژکتوری مکانیکی استفاده می کردند و اولین ماشینی که به کمک سیستم انژکتور الکتریکی تولید و رونمایی شد کرایسلر معرفی کرد.
اجزا و قطعات سیستم انژکتور

با استفاده از این سنسور می توان مقدار دقیق سوخت مورد نیاز موتور در شرایط مختلف را به دست آورد.
سنسور دمای هوا
به کمک این سنسور می توانیم میزان دمایی که در شرایط های مختلف موثر است را اندازه گیری نماییم.
سنسور فشار هوا
وظیفه این سنسور در این است که میزان هوایی که به موتور وارد می شود در شرایط های مختلف بررسی و اندازه گیری کند و سپس با استفاده از نتیجه به دست آمده می توان مقدار باز و بسته بودن دریچه گاز را تنظیم کرد.
عملکرد این سنسور که به صورت میدان مغناطیسی است به گونه ای می باشد که باید دور موتور را اندازه گیری نماید تا بتوان زمان دقیق که برای جرقه زنی شمع ها لازم است را به دست آورد.
سنسور ضربه
اگر احتراق به صورت صحیح انجام نشود ضربه هایی بر روی موتور احساس می شود، وظیفه این سنسور در این است که گزارشی از ضربه های وارد شده و احتراق اشتباه را به دست آورد.
همان طور که از اسم این سنسور مشخص است وظیفه آن به دست آوردن دمای آب موتور است؛ در صورتی که دمای آب به دست آمده توسط آن پیش از حد باشد سیستم خنک کننده روشن می شود و در شرایط برعکس نیز به همین صورت است یعنی اگر دما سرد باشد سیستم ساسات روشن می شود.
وظیفه دیگری که این سنسور بر عهده دارد مشخص کردن میزان و زمان پاشش سوخت در زمان های بالا رفتن دمای آب است.
وظیفه این ستسور در این است که میزان اکسیژنی که درون گاز هایی که از موتور خارج می شود موجود است را اندازه گیری کند. عملکرد این سنسور بسیار مهم است زیرا با این اندازه گیری از خام سوزی موتور و تولید کردن آلودگی پیش از اندازه جلوگیری می شود.
به صورت دقیق تر با این اندازه گیری می توان زیاد بودن اکسیژن درون گاز ها که نشان از رقیق بودن سوخت است را متوجه شد و با گزارش آن میزان دقیق که سوختی که برای عملکرد موتور لازم است مشخص می شود.
انژکتور
این قطعه مهم ترین بخش در این سیستم است؛ عملکرد این بخش به این صورت است که باید مقدار بسیار دقیقی از سوخت را به پشت وردی سیلندر پاشش کند.
کویل دوبل
این قطعه در تمام سیستم ها وجود ندارد و تنها سیستم هایی بدون دلکو هستند دارای آن می باشند، وظیفه این بخش انجام عمل جرقه زنی است.
دلکو
تنظیم کردن احتراق از وظایف این بخش است، یعنی ایجاد کردن جریان برق لازم بین سیلندر ها برای انجام جرقه زنی، که این عمیلیات را به کمک بخش کویل انجام می دهد.
دیگر اجزا سیستم سوخت رسانی انژکتوری عبارت است از:
پمپ، فیلتر سوخت، واحد کنترل ایکتریکی،لوله های سوخت رسان، ریل ها، مینفولد هوا و بدنه، رگلاتور فشار شکن، سوئیچ اینرسی و دریچه گاز.
برای این اجزا تعریف مجزایی وجود ندارد و عملکرد آن ها به صورت کلی به این شکل است: همه ی گزارش هایی که سنسور ها به دست می آوردند به واحد کنترل الکتریکی خودور ارسال می شود و این قسمت مقدار سوخت لازم که انژکتور باید آن را پایش کند مشخص می شود.
علاوه بر آن در صورت هر گونه مشکل یا خرابی سنسور ها گزارش را به واحد کنترل ارسال می کنند.
انواع سوخت رسانی انژکتوری چگونه کار میکند؟

نحوه کار این سیستم به این شکل است که سوخت خودرو ها به کمک پمپ به لوله های انتقال و ریل سوخت ارسال می شود. انژکتور ها که همانند سرنگ هستند این سوخت انتقال یافته را به شکل پودری درون سیلندر می پاشد.
به این صورت ترکیب سوخت و هوای مورد نیاز موتور جهت انجام عملیات احتراق تامین می شود. سیستم های انژکتوری دارای دو دسته می باشند 1. سیستم سوخت رسانی مکانیکی 2.سیستم سوخت رسانی الکترکی
در میان این دو سیستم های مکانیکی رواج بیشتری در صنعت خودروسازی دارند و اسامی آن ها به صورت زیر است.
انواع سیستم های مکانیکی انژکتوری
سیستم (K-Jetronik) : این سیستم جزو مدل های اولیه ای است که کمپانی بوش آن را معرفی کرد، عملیات تزریق سوخت در این سیستم به صورت پیوسته انجام می شود و نوع آن مکانیکی است.
در این مدل از سیستم ها از قطعه هایی مثل واحد کنترل و سنسور های حساس استفاده نشده است.
سیستم (KE-Jetronik ) : این سیستم از مدل قبلی کمی پیشرفته تر است و در این سری از واحد کنترل نیز استفاده شده است، اما نکته ای که در واحد کنترل این سیستم وجود دارد این است که الکتریکی نمی باشد و سنسور های حساس را ندارد.
انواع سیستم های الکتریکی انژکتوری
سیستم (L-Jetronik )
در این نوع از سیستم از هیچ نوع ارتباط مکانیکی استفاده نمی شود و عملیات سوخت ها به صورت تناوبی انجام می شود. در این سیستم انژکتور موجود تنها با واحد کنترل ارتباط دارد.
سیستم (LH-Jetronik)
تنها تفاوتی که این سیستم با مدل های قبلی دارد در این است که در آن میزان درصد اختلال هوا و سوخت مورد نیاز موتور به صورت دقیق تر بررسی می شود.
سیستم سوخت تک نقطه ای (SPFI)
ویژگی مثبتی که در این سیستم نسیت به روش های قبلی وجود دارد در این است که شرایط موتور در آن متناسب تر بوده و وضعیت موتور به صورت دقیق تر به دست می آید. دلیل این موضوع در این است که در سیستم تک نقطه ای تنها از یک انژکتور استفاده می شود.
سیستم سوخت چند نقطه ای (MPFI)
در این مدل زمان مورد نیاز جهت پاشش سوخت و رسیدن سلندر ها بسیار کم تر از مدل های تک نقطه ای است؛ به دلیل این که وضعیت احتراق در سیستم های چند نقطه ای متناسب و با خوبی انجام می شود این مدل جزو سیستم های سوخت رسانی رایجی است که در ماشین ها استفاده می شود.
سیستم سوخت مستقیم (GDI)
این مدل نسبت به مدل های قبلی بسیار پیشرفته تر می باشد و عملیات انتقال سوخت به صورت مستقیم انجام می شود و دیگر از سوپاپ های هوا استفاده نمی شود.
به دلیل پیشرفته بودن این سیستم هزینه بسیار بالایی دارد و برای استفاده در تمام خودرو ها صرف ندارد، به همین جهت تنها در ماشین های فرمول یک و مسابقاتی و یا ماشین های فوق لاکچری استفاده می شود.
استفاده از سیستم های انژکتوری چه مزایایی دارد؟

تا این جا به معرفی این سیستم، اجزای آن و انواع مختلف آن ها اشاره کردیم؛ در ادامه برتری هایی که سیستم های انژکتوری نسبت به سیستم های دیگر دارد را بررسی می کنیم.
افزایش یافتن بازده موتور
در سیستم های انژکتوری مقدار راندمان موتور افزایش چشم گیری دارد و دلیل این موضوع به خاطر ترکیب دقیق بین هوا و سوخت است که در شرایط ها مختلف موتور به خوبی ایجاد می شود.این ترکیب عملکرد موتور را تا 15 درصد بهتر انجام می دهد.
افزایش سرعت در زمان شتاب گیری
این ویژگی در سیستم های تک نقطه ای و چند نقطه ای به خوبی دیده می شود، دلیل بالا رفتن سرعت در لحظات شتاب گیری در این است که سرعت عمل سوخت و میزان درصد اختلال هوا کاملا مطابق با وضعیت موتور صورت می گیرد.
البته لازم به ذکر است با این که بیان کردیم هم در MPFI و هم در SPFI این ویژگی وجود دارد اما در سیستم های چند نقطه ای به دلیل پاشش مستقیم سوخت این ویژگی بیشتر احساس می شود.
راحت تر خورد استارت ماشین در دمای پایین
در این سیستم ها به دلیل این که واحد کنترل به کمک سنسور های موجود مقدار سوخت مورد نیاز را کاملا متناوب با دور موتور ماشین تنظیم می کند سبب شده است که در زمان هایی که هوا سرد است ماشین به راحتی استارت بخورد و مشکلی به وجود نیاید.
میزان مصرف سوخت پایین
اگر بتوان میزان سوخت مورد نیاز در شرایط مختلف را به خوبی مشخص کرد باعث می شود از هدر رفتن سوخت ها جلوگیری شود، در سیستم های انژکتوری این اطلاعات به خوبی تنظیم می شود و کارکرد سوخت موتور را می توان کنترل کرد.
کم شدن میزان آلایندگی درون ماشین ها
این ویژگی مهم ترین دلیلی بود که باعث شد تولید کنندگان به فکر تولید سیستم های انژکتوری افتادند.
دیگر ویژگی های سوخت رسانی انژکتوری
- افزایش یافتن میزان قدرت خروجی موتور خودروها
- قطع شدن سوخت رسانی در فاز های شتاب منفی
- نوزیع متناسب و یک اندازه سوخت در سیلندر ها
- افزایش سرعت پاسخ به دریچه های گاز
همچنین بخوانید: مقایسه موتور کاربراتور با انژکتور
معایب استفاده از سوخت رسانی انژکتوری در چیست؟
- هزینه بالا استفاده از این سیستم و در صورت خراب شدن بالا بودن قیمت قطعات استفاده شده درون آن
- به دلیل حساسیت بالای قطعات نیاز به مراقبت در این سیستم بیشتر است
- در صورتی خرابی تعمیر قطعات این سیستم سخت است و متخصص در این زمینه نیار است
- در قطعات آن باید دقت کرد که از فیلتر سوخت با کیفیت استفاده شده باشد
در ماشین های انژکتوری دیزلی و ینزینی چه تفاوت هایی وجود دارد؟

در سیستم های از نوع دیزلی عملیات احتراق به نحوی انجام می شود که به صورت خود به خود است اما در خودروهای ینزینی این عملیات به صورت جرقه زنی و به کمک شمع ها انجام می شود.
که این موضوع سبب شده است ماشین هایی که از سیستم دیزلی استفاده می کنند نیاز به تراکم هوا در داخل سلندر ها بالا تر باشد.
تفاوت دیگری که در میان این دو وجود دارد مربوط به بخش هوا رسانی است. در خودروهای دیزلی از هوای داخل محیط استفاده می شود و در خودرو های بنزینی برای عمل هواکشی بخش های مجزایی وجود دارد.
آخرین تفاوتی که میان این دو وجود دارد مربوط به توان موتور است؛ در ماشین های دیزلی موتور ها دارای توان بیشتر نسبت به مدل های بنزینی هستند.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با سوخت رسانی انژکتوری آشنا نماییم.
در سیستم سوخترسانی انژکتوری، چگونه یک حسگر جریان هوای ورودی (MAF) میتواند بر عملکرد موتور تأثیر بگذارد و چه اتفاقی میافتد اگر این حسگر به درستی کار نکند؟ همچنین، چه راهکارهایی برای عیبیابی و رفع مشکلات مربوط به حسگر جریان هوا میتوان به کار برد؟
با سلام
در سیستم سوخترسانی انژکتوری (Fuel Injection)، حسگر جریان هوای ورودی (MAF یا Mass Air Flow Sensor) نقش بسیار مهمی در تعیین میزان هوای وارد شده به موتور ایفا میکند. این حسگر اطلاعات دقیقی در مورد حجم و دمای هوای ورودی به موتور به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) میدهد، که این اطلاعات برای تنظیم دقیق نسبت سوخت به هوا و عملکرد بهینه موتور ضروری است. در ادامه تأثیرات حسگر جریان هوا (MAF) بر عملکرد موتور، مشکلات احتمالی و راهکارهای عیبیابی توضیح داده شده است:
تأثیر حسگر جریان هوای ورودی (MAF) بر عملکرد موتور:
1. تنظیم نسبت سوخت به هوا:
– ECU بر اساس اطلاعات دریافتی از حسگر MAF، مقدار سوختی که باید به موتور تزریق شود را محاسبه میکند. اگر حسگر به درستی کار کند، این نسبت سوخت به هوا بهینه خواهد بود. در صورت خرابی حسگر MAF، ECU ممکن است نتواند مقدار دقیق سوخت را تنظیم کند، که منجر به مشکلاتی مانند کاهش قدرت موتور یا مصرف سوخت زیاد میشود.
2. کنترل احتراق:
– حسگر MAF با ارسال دادههای دقیق به ECU، کمک میکند تا زمان و میزان احتراق در سیلندرها به دقت تنظیم شود. این امر باعث میشود که موتور عملکردی صاف و بدون لرزش داشته باشد. در صورت خرابی حسگر، احتراق به طور نادرست تنظیم میشود و این میتواند باعث لرزش موتور یا خاموش شدن آن شود.
3. کنترل آلودگی:
– حسگر MAF به ECU کمک میکند تا میزان سوخت تزریقی را به گونهای تنظیم کند که میزان آلایندههای خروجی از موتور به حداقل برسد. اگر این حسگر کار نکند، ممکن است سوخت اضافی به موتور تزریق شود که منجر به افزایش آلودگی هوا و سوختن ناقص سوخت میشود.
4. کاهش عملکرد موتور:
– در صورتی که حسگر MAF دچار مشکل شود، موتور ممکن است قدرت خود را از دست بدهد، شتابگیری کاهش یابد یا مصرف سوخت افزایش یابد. این مشکلات معمولاً به دلیل ارسال اطلاعات نادرست از حسگر به ECU و تنظیم اشتباه نسبت سوخت به هوا رخ میدهند.
مشکلات رایج حسگر MAF:
1. کثیفی یا مسدود شدن حسگر:
– یکی از شایعترین مشکلات حسگر MAF، کثیفی یا جمع شدن گرد و غبار در سطح حسگر است. این مشکل باعث میشود که حسگر نتواند به درستی مقدار هوای ورودی را تشخیص دهد و بنابراین اطلاعات اشتباهی به ECU ارسال کند.
2. خرابی الکتریکی یا سیمکشی معیوب:
– خرابی در سیمکشی یا مدار الکتریکی حسگر میتواند منجر به قطع ارتباط یا ارسال سیگنالهای نادرست به ECU شود. این میتواند منجر به عملکرد نامناسب موتور و افزایش مصرف سوخت یا کاهش کارایی شود.
3. نشت هوا:
– اگر در مسیر هوای ورودی به موتور نشتی وجود داشته باشد (مثلاً در شیلنگها یا اتصالات)، مقدار هوای وارد شده به موتور به درستی اندازهگیری نمیشود و سیستم سوخترسانی نمیتواند به درستی نسبت سوخت به هوا را تنظیم کند.
4. خرابی فنی حسگر:
– گاهی اوقات حسگر به دلایل مختلفی مثل فرسایش طبیعی، آسیبهای فیزیکی یا مشکلات ساختاری دچار خرابی میشود که در این صورت عملکرد آن بهطور کامل مختل خواهد شد.
راهکارهای عیبیابی و رفع مشکلات مربوط به حسگر MAF:
1. چک کردن کدهای خطای ECU:
– اگر حسگر MAF به درستی کار نکند، معمولاً ECU خطاهایی را ثبت میکند که میتوان آنها را با استفاده از دستگاه اسکنر دیاگ (Diagnostic Scanner) خواند. کدهای خطا معمولاً شامل عبارتهایی مانند “P0100” یا “P0101” هستند که نشاندهنده خرابی حسگر MAF میباشند.
2. بررسی و تمیز کردن حسگر MAF:
– در صورتی که حسگر به دلیل کثیفی یا گرد و غبار عملکرد نادرست داشته باشد، میتوان آن را تمیز کرد. از اسپریهای تمیزکننده مخصوص حسگر MAF استفاده کنید و مطمئن شوید که حسگر به طور کامل خشک شود قبل از اینکه دوباره در جای خود نصب گردد.
3. بررسی سیمکشی و اتصالات:
– سیمکشی و اتصالات برق حسگر MAF باید به دقت بررسی شود. در صورت مشاهده خرابی، سیمها باید تعمیر یا تعویض شوند. همچنین، اتصالات حسگر باید از نظر عدم وجود خوردگی یا نشتی بررسی شود.
4. بررسی عملکرد حسگر با مولتیمتر:
– با استفاده از مولتیمتر میتوان عملکرد حسگر را بررسی کرد. معمولاً یک خروجی سیگنال از حسگر به ECU ارسال میشود که میتواند با تغییرات میزان جریان هوای ورودی به موتور تغییر کند. اگر سیگنالهای خروجی حسگر خارج از محدوده استاندارد باشد، حسگر خراب است.
5. تعویض حسگر MAF در صورت خرابی شدید:
– اگر حسگر MAF به هیچوجه قابل تعمیر نباشد و مشکل به طور مداوم تکرار شود، باید آن را تعویض کرد. برای تعویض حسگر باید از قطعه اصلی و با کیفیت استفاده کرد تا عملکرد بهینه موتور حفظ شود.
6. بررسی وجود نشتی هوا:
– نشتی در سیستم هوای ورودی میتواند باعث نادرست شدن عملکرد حسگر MAF شود. به همین دلیل، باید به دقت مسیرهای ورودی هوا را بررسی کرد و در صورت نیاز، اتصالات یا شیلنگها را تعویض نمود.
در پایان به عنوان نتیجه گیری می توان اینطور بیان کرد که حسگر جریان هوای ورودی (MAF) یکی از اجزای مهم در سیستم سوخترسانی انژکتوری خودرو است و نقش کلیدی در بهینهسازی عملکرد موتور و مصرف سوخت دارد. در صورت خرابی این حسگر، موتور ممکن است دچار مشکلاتی مانند کاهش قدرت، افزایش مصرف سوخت و تولید آلایندههای بیشتر شود. برای عیبیابی و رفع مشکلات، ابتدا باید کدهای خطای ECU را بررسی کرد، حسگر را تمیز و اتصالات را بازبینی نمود و در صورت لزوم حسگر را تعویض کرد.
کیان باتری بزرگترین استارتآپ تخصصی باتری خودرو در کشور است که به صورت شبانه روزی به حمل و نصب رایگان باتری خودرو در محل مشتری می پردازد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به صورت شبانه روزی با کارشناسان فروش مجموعه کیان باتری به شماره تلفن 88882222-021 تماس حاصل نموده، سوالات خود را مطرح کنید و مشاوره دریافت نمایید.
ممنون دمت گرم , چند تا اشتباه تایپی داری که نشون میده کپی نکردی و زحمت کشیدیبرا نوشتنش , با اجازت من از مطالبتون استفاده میکنم , ممنون
با سلام
درود بر شما، خرسندیم از اینکه این مقاله برای شما مفید واقع شده است. مجدداً مقاله مورد نظر را ویراستاری خواهیم نمود، ممنون از اطلاع راسانی شما.