راهنمای سفر به استان مرکزی و اراک

4.6
(101)

سفر به اراک و ساوه در استان مرکزی: بیشتر مسافران نوروزی که از مسیر شمال به سمت جنوب و شرق به غرب در حال حرکت هستند، از استان مرکزی عبور می‌کنند. استان مرکزی به عنوان کریدور ارتباطی، بیشتر جاده‌های کشور را به یکدیگر متصل می‌کند، اما به غیر از این ظرفیت، مرکزی دارای جاذبه‌های فراوان گردشگری نیز است که سفر به ارک و استان مرکزی می‌تواند نوروز متفاوتی را برای گردشگران رقم بزند. با کیان باتری همراه باشید!

راهنماس سفر به اراک و استان مرکزی
راهنماس سفر به اراک و استان مرکزی

اراک، محلات، ساوه، تفرش، خمین، فراهان، دلیجان، شازند، آشتیان، کمیجان، زرندیه و خنداب شهرستان‌های این استان به حساب می‌آیند.

چرا با استان مرکزی سفر کنیم؟

در مرکز ایران، در فاصله نزدیکی از پایتخت، استانی قرار گرفته است که اگر تابحال به آن سفر نکرده باشید، شاید تنها آن را شهری صنعتی بدانید. اما جالب است بدانید که یکصد هزار سنگ نگاره که در شهرهای مختلف استان مرکزی کشف شده است خبر از قدمت تاریخی چند هزار ساله آن می دهند؛ که می توان این استان را مقصدی مناسب برای علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ گذشتگان دانست.

راهنمای مسافرت به استان مرکزی
راهنمای مسافرت به استان مرکزی

از مناطق تاریخی این استان می توان منطقه تیمره را نام برد که مهم ترین و کامل ترین مجموعه سنگ نگاره کشور را در خود جای داده و در شهرستان خمین واقع شده است. همچنین شهرستان محلات، با داشتن چشمه های طبیعی آب گرم هرساله به ویژه در فصل بهار میزبان گردشگران بسیاری می باشد که برای تفریح و آب درمانی راهی این استان می شوند.

راهنمای گردشگری سفر به اراک در استان مرکزی
دانلود عکس: راهنمای گردشگری سفر به اراک در استان مرکزی

آب و هوای استان مرکزی و بهترین زمان سفر به اراک

آب و هوای استان به علت وجود کوه‌های مرتفع، مجاورت با حاشیه مرکزی ایران، همجواری با بخشی از منطقه حوض سلطان، کویر میقان و حوزه‌ی آبریز دریاچه‌ی نمک و همچنین قرار گرفتن در محل تلاقی دو رشته کوه البرز و زاگرس، دارای آب و هوایی متنوع است.

بهترین زمان سفر به اراک در فصل بهار و پاییز
بهترین زمان سفر به اراک در فصل بهار و پاییز

اراک به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی کوهستان، از آب و هوای خشک برخوردار است، به نحوی که زمستان‌های سرد و پربارش و تابستان‌های گرمی دارد. به همین دلیل به گردشگران پیشنهاد می‌کنیم که فصل بهار را برای سفر به اراک انتخاب کنند و از بودن در این دیار دوست‌داشتنی لذت ببرند.

راهنمای سفر به اراک

شهر اراک مرکز استان مرکزی از بزرگترین شهرهای مرکز ایران بوده و هجدمین شهر پرجمعیت ایران محسوب میشود. استان مرکزی از جمله استان ‌های تازه تاسیس بوده و قدمت آن به دوره‌ی قاجار بازمیگردد.
گویش مردم اراک فارسی با لحجه اراکی می‌باشد. شهر اراک که لقب پایتخت صنعتی ایران را به خود اختصاص داده‌است امروزه یکی از آلوده‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود.

راهنمای سفر از تهران به ارک
راهنمای سفر از تهران به ارک

مسیرهای مسافرت به استان مرکزی و اراک

این استان از از شمال به استان ‌های البرز، قزوین و تهران، از غرب به استان همدان از شرق به استان ‌های قم و اصفهان و از جنوب نیز به استان‌های لرستان و اصفهان محدود می‌شود.

سفر به اراک با هواپیما: برای سفر به اراک می‌توانید از فردودگاه بین‌ المللی آن وارد شوید.

سفر به اراک با قطار: همچنین این شهر ایستگاه راه آهن در خط راه آهن سراسری نیز دارد.

سفر به اراک با اتوبوس: شهر اراک تقریبا از تمام شهرهای ایران ترمینال اتوبوسرانی داشته و شما می‌توانید با اتوبوس به این شهر سفر کنید.

سفر به ارک با خودرو شخصی: اما اگر قصد سفر با ماشین شخصی خود را دارید، از بزرگراه قم-اراک میتوانید به راحتی وارد اراک شوید.

مقاله پیشنهادی: چک کردن ماشین قبل از سفر

جاذبه‌های گردشگری استان مرکزی

 استان مرکزی از لحاظ تاریخی، طبیعی، گردشگری، صنایع دستی و سوغات از ظرفیت‌های خوبی در زمینه‌ی گردشگری و جذب مسافر برخوردار است. این استان بیش از دو هزار جاذبه‌ی تاریخی و گردشگری دارد که ۸۵۰ مورد از آنها در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند. در این مقاله با سایر جاذبه‌های گردشگری و دیدنی‌های این استان، بیشتر آشنا می‌شویم.  

جاهای دیدنی سفر به اراک

جاذبه‌های طبیعی اراک:

شهر اراک به سبب داشتن آب و هوای کوهستانی با زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل، دارای چشم‌اندازهای طبیعی متنوع و جذابی است.

تالاب میقان

تالاب میقان از جاذبه های طبیعی اراک
تالاب میقان از جاذبه های طبیعی اراک

اراک یکی از قلب ‌های مهاجرت پرندگان در فصل زمستان محسوب میشود. این تالاب کویری که جز تالاب‌ های آب شور به حساب می‌آید، یکی از زیست بوم ‌های با اهمیت برای گونه‌ های گیاهی و جانوری متعدد بوده و سالانه در زمستان محل زندگی بسیاری از پرندگان مهاجر ایران و جهان می‌باشد.

منطقه حفاظت شده‌ی هفتاد قله در شمال شرقی اراک قرار داشته و زیست بوم انواع گیاهان و جانوران میباشد. این منطقه از مناطق مورد علاقه‌ ی محققان بوده و تحقیقات زیاد کشاورزی و منابع طبیعی در این منطقه صورت میگیرد. و چاله‌های جمع‌آوری نمک این منطقه، دارای قدمت تاریخی هستند.

روستاهای دیدنی اراک:

آرامگاه های شاه غریب و شاه قلندر دو تن از پیشوایان فرقه‌ی اسماعیلیه به لحاظ معماری بسیار جالب و از آثار دوره‌ی تیموری و صفویه هستند.

روستای دیدنی هزاوه

جاذبه های گردشگری روستای هزاوه
جاذبه های گردشگری روستای هزاوه

روستای هزاوه در ۱۶ کیلومتری شمال غربی شهر اراک قرار دارد. این روستا از شمال شرقی به تپه هزوشن از جنوب به دره مون و دره گهور محدود می‌شود. روستای هزاوه از سطح دریا ۱۹۵۰ متر ارتفاع دارد.

آب‌و‌هوای آن در فصل‌های بهار و تابستان، معتدل و در زمستان، سرد است. آثار تاریخی به‌جامانده در این روستا به دوره‌های اشکانی و ایلخانی باز می‌گردد. روستای هزاوه از مراکز تولید انگور در استان مرکزی به حساب می‌آید.

مسیرهای دسترسی به جاذبه های طبیعی اراک:
  • شمال شرقی اراک در دشت فراهان، جاده‌ی اراک به فرمهین، دوراهی داوود‌آباد، ۲۰ کیلومتری شمال و شمال شرقی اراک، دشت گیاهان قره‌داغ در ضلع جنوبی جاده نمایان است.
  • جاده‌ی اراک به فرمهین، شهر داوودآباد، روستای ده‌نمک، جنوب روستا، بعد از عبور از مزارع کشاورزی به دریاچه‌ی نمک و کویر میقان می‌رسیم.
  • غار سفید‌خانی (عین هو) در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر اراک در کوه سفیدخانی از توابع شهر سنجان واقع شده است.
  • ‌غارهای انجدان در ۳۷ کیلومتری جنوب شرق اراک، روستای انجدان، در دامنه‌ی کوه چشمه‌بین قرار دارند.
  • منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی هفتاد قله به مساحت ۸۱۱۲۵ هکتار در فواصل مکانی ۳۰ کیلومتری در شمال خمین، ۱۵ کیلومتری شمال غرب محلات، ۳۵ کیلومتری شمال غرب دلیجان و ۲۵ کیلومتری شرق اراک، جاده‌ی اصلی قم- اراک، روستای ابراهیم‌آباد، روستای شهسواران قرار دارد.
  • باغ وحش و پارک جنگلی شهید باهنر در ابتدای جاده‌ی تهران واقع شده‌اند.
  • پارک جنگلی شهید رجایی در کیلومتر ۵ جاده‌ی فراهان قرار دارد.

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی، فرهنگی اراک:

مجموعه‌ی تاریخی بازار اراک که به دوران قاجار تعلق دارد یکی از دیدنی های تاریخی شهر اراک است. مدرسه ی امام خمینی یا سپهداری نیز بنایی متعلق به دوره ی قاجار است و در بافت قدیم شهر، در بازار و در گذز سپهداری واقع شده است.

بازار سنتی اراک

بازار سنتی اراک از دیدنی های سفر به اراک
بازار سنتی اراک از دیدنی های سفر به اراک

که از اولین بنا های ساخته ‌شده در شهر است، ساخت آن به زمان فتحعلی شاه قاجار بازمیگردد. این مجموعه 14 هکتاری، از آجر، گج، خاک رس و آهک ساخته شده‌ است. بازار اراک به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت ملی رسیده ‌است.

حمام چهار فصل اراک

که بزرکترین حمام ایران شناخته می‌شود، به چهار بخش حمام زنانه، مردانه خصوصی و حمام مخصوص اقلیت ‌های دینی تشکیل می‌شود. آب این حمام از آب جاری قنات تامین میشود. حدود پنج هزار متر از این حمام امروزه تبدیل به موزه شده‌ است.

کلیسای مسروپ مقدس

کلیسای مسروپ مقدس از جادبه های تاریخی سفر به اراک
کلیسای مسروپ مقدس از جادبه های تاریخی سفر به اراک

کلیسای مسروپ مقدس، در سال ۱۹۱۴ میلادی و به کمک ارامنه‌ شهر اراک احداث شد. این مجموعه‌ی تاریخی متشکل از بخش‌های مختلفی همچون مدرسه‌ ویژه ارامنه، تالار اجتماعات، سکونتگاه کشیش و اقامتگاه سرایدار می باشد که در محوطه‌ حیاط قرار دارد.

در سمت جنوب غربی حیاط نیز یک چلیپای بزرگ نصب شده است که نمادی برای محل دفن شهدای ارامنه در طول تاریخ و از جمله شهدای ارامنه در جنگ تحمیلی ایران و عراق می باشد.

خانه حسن پور اراک

خانه حسن پور از سازه های قدیمی اراک
خانه حسن پور از سازه های قدیمی اراک

این سازه قدیمی در زمان احمد شاه قاجار احداث گردید. این خانه در ابتدا شرکت فرش و متعلق به حاج علی مشیری بود بعد از آن به مدرسه و در آخر منزل به مسکونی جواد حسن پور تبدیل گشت. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این خانه را در سال 1374 خریداری نمود و پس از بازسازی به موزه صنایع دستی تبدیل کرد. مساحت ساختمان خانه ۶۰۰ متر می باشد و اکنون از جاذبه های شهر اراک محسوب می گردد.

کاروانسرای شاه عباسی

در روستای کاروانسرا و در ۳۵ کیلومتری شهرستان اراک، کاروانسرای قدیمی «شاه عباسی» قرار دارد که متعلق به دوران حکومت صفویان می باشد. متاسفانه این اثر تاریخی در حال نابودی است.

برج شیشه (ارگ حکومتی اراک ­­)

ارگ حکومتی شهر اراک یا «برج شیشه»، از دیگر سازه های تاریخی متعلق به دوران حکومت قاجار و سلطنت فتحعلی شاه می باشد که در بافت قدیمی این شهرستان قرار گرفته است. متاسفانه بخش اعظم این ساختمان از بین رفته است.

از میان سایر جاذبه های گردشگری تاریخی اراک اماکن دیدنی زیر را می توان نام برد:

مقبره‌ی آقا نورالدین عراقی مربوط به دوره‌ی قاجار، امامزاده ابراهیم(ع)، امامزاده محمد عابد(ع) و بنای تاریخی کاروانسرا مربوط به دوران صفویه، امامزاده ۷۲ تن ساروق مربوط به قرن ششم، امامزاده حواخاتون(ع) و بقعه پیر مرادآباد مربوط به دوران سلجوقی و امامزاده عبدالله مربوط به دوران ایلخانی، مسجد سید‌ها، امامزاده محمد شهسواران، امامزاده احمد هزاوه، امامزادگان سنجان، منزل تاریخی و موزه‌ی صنایع دستی حسن پور، حمام تاریخی چهار فصل- موزه‌ی مردم‌شناسی، موزه‌ی سلطان‌آباد، منزل تاریخی خاکباز، موزه‌ی مفاخر.

مکان های دیدنی شهرستان خمین

جاذبه‌های طبیعی خمین
جاذبه‌های طبیعی خمین

رودخانه‌ی خمين از ارتفاعات جنوب غربی و غرب خمين سرچشمه می‌گيرد. ساحل رودخانه در زمان پرآبی به عنوان تفرجگاه مردم مورد استفاده قرار می‌گيرد.

كوه بوجه در جنوب شهر خمين به شكل مخروطی خودنمايی می‌كند. كوه بوجه برای مردم خمين فقط يك كوه نيست بلكه مكانی است برای نمايش فرهنگ و آداب و رسوم کهن اين سرزمين. تعدادي از مراسم بومی و آيينی این شهرستان در دامنه‌ی این کوه اجرا می‌شود.

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی، فرهنگی خمین:

دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی خمین
دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی خمین

از میان جاذبه‌های گردشگری تاریخی خمین، موارد زیر را می‌توان نام برد:

بيت تاريخی حضرت امام خمينی (ره) مربوط به دوران قاجاریه واقع در خيابان امام خمينی، تیمچه‌ی بازار، امامزاده اسماعيل،  برج خاندان بیات، سنگ‌نگاره‌های روستای آشناخور، سنگ‌نگاره‌های جباده و سنگ‌نگاره‌های تيمره.

راهنمای جاهای دیدنی سفر به ساوه

 جاهای دیدنی ساوه
جاهای دیدنی ساوه

از آن جایی‌ که شهر ساوه بر سر راه‌های مهم و باستانی قرار داشته و پایتخت‌ها و مناطق مهم را به یکدیگر وصل می‌کرده و زمانی نیز بخشی ازجاده‌ی مهم ابریشم به حساب می آمده، از اهمیت بسزایی برخورداربوده است.

مسجد جامع در جنوب شهر ساوه و در سمت چپ خیابان سلمان ساوجی قرار دارد. بنای این مسجد را باید بخشی از یک مجموعه‌ی معماری شامل بناهای مذهبی، فرهنگی، اقتصادی به شمار آورد که آثار ویرانه‌های سایر بخش‌ها را در کنار و اطراف آن می‌توان جستجو کرد. بنایی با این شکوه و عظمت قطعا نمی‌توانسته بدون ارتباط و پیوستگی با بناهای همجوار خود چون آب‌انبار، حمام، و کاروانسرا و راسته بازار باشد.

جاذبه های گردشگری سفر به ساوه
جاذبه های گردشگری سفر به ساوه

از میان سایر بناهای تاریخی ساوه می‌توان موارد زیر را نام برد:

مسجد سرخ، قیزقلعه، پل سرخده، قلعه آردمین، آب‌انبار باغ شیخ، آب انبار شاه عباس، مقبره‌ی سید اسحاق، کاروانسرای آوه و امامزاده سید هارون.

راهنمای سفر به شهرستان کمیجان

جاذبه‌های طبیعی و روستایی کمیجان:

در شهرستان کمیجان روستای تاریخی وفس به عنوان روستای نمونه و هدف گردشگری انتخاب شده است. کوچه‌باغهای پیچ‌درپیچ با درختان سایه‌دار، جلوه‌ی بسیار زیبایی به روستا بخشیده است. ارتفاع وفس از سطح دریا ۲۲۰۰ متر است. آب و هوای آن معتدل و کوهستانی است. بناهای زیارتگاهی امامزاده یحیی و امامزاده اسماعیل و امامزاده شاهزاده حسین در روستای وفس، نشانه های قدمت تاریخی این روستا است.

وفس كمیجان نگین طبیعت گردی استان مركزی
وفس كمیجان نگین طبیعت گردی استان مركزی

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی، فرهنگی کمیجان

بافت قدیمی و تاریخی روستای وفس، امامزاده شاهزاده حسین وفس، قلعه خاندان بهادری قاجار

جاهای دیدنی تفرش

 جاهای دیدنی تفرش اراک
جاهای دیدنی تفرش اراک

بام تفرش

بام تفرش در گردنه خرازان جای گرفته و چشم‌انداز زیبایی از تمام شهر تفرش را مقابل چشمان شما قرار می‌دهد. این بام از جاذبه‌های طبیعی و تفریحی شهر تفرش به شمار می‌آید.

آرامگاه دکتر حسابی

آرامگاه دکتر محمود حسابی یکی از نوابغ ایران زمین و جهان است که پس از نود سال زندگی پربار علمی در شهریور ماه سال ۱۳۷۱ در شهر تفرش به خاک سپرده شد. در حال حاضر آرامگاه او در این شهر، محل برگزاری مراسم‌های مذهبی و رسمی است.

سنگ‌نگاره های یازیلی چای

سنگ‌نگاره های یازیلی چای متعلق به هزاره سوم تا هزاره اول قبل از میلاد هستند و در روستای دربر شهر تفرش قرار گرفته‌اند. این سنگ‌نگاره‌های تاریخی در اسفند ماه ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

طبیعت گردی تفرش

سفر به تفرش اراک در پاییز
سفر به تفرش اراک در پاییز

منطقه‌ی کوه باران تا مرکز شهرستان حدود ۱۰ کیلومتر فاصله دارد و در جاده‌ی بازرجان – رودبار در روستای کریان قرار گرفته است.

چشمه‌ی آب معدنی گراو به فاصله‌ی ۵ کیلومتری شهرستان تفرش بین دو روستای کبوران وطراران واقع شده است. آب این چشمه‌ی معدنی دارای خواص درمانی است. گراو متشکل از چند قسمت در سطح زمین است که آب از آن جا به حالت جوشش از سطح زمین خارج شده و در یک قسمت نیز آب همراه گاز کربنیک فراوان از منفذی خارج می‌شود. آثار به‌جا‌مانده در اطراف چشمه (یک چهار دیواری)، نشان می‌دهد که در گذشته به طور گسترده به عنوان حمام از آن استفاده می‌شده است.

غار علی‌خورنده یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی تفرش است که در فاصله‌ی ۵۰۰ متری روستای کوهین واقع شده است.

جاذبه‌های تاریخی تفرش

آب‌انبار بلور از جاهای تاریخی دیدنی تفرش
آب‌انبار بلور از جاهای تاریخی دیدنی تفرش

مسجد ششناو و آب انبار بلور مربوط به دوره ی قاجار، تکیه ی زاغرم مربوط به دوران صفویه، قلعه‌ی حیدری، آرامگاه امامزاده محمد (ع)، خانه‌ی عباسقلی خان میر‌پنچ، امامزاده شاهوارق و بقعه‌ی امامزاده مهدی ملقب به ابوالعلی.

مقبره ی پرفسور حسابی، پدر علم فیزیک نوین ایران در محله ی طرخوران تفرش واقع شده است.

جاذبه های دیدنی محلات

جاذبه‌های طبیعی و روستایی:

آبگرم محلات

چشمه های آب گرم محلات از جاذبه های دیدنی استان مرکزی
چشمه های آب گرم محلات از جاذبه های دیدنی استان مرکزی

در شمال شرقی محلات و در دامنه‌ی ارتفاعات ۱۶۳۵ متری کوه خورزن، مجموعه‌ای از چشمه‌های طبیعی آبگرم و معدنی با آبدهی بالا قرار دارد که از اعماق زمین با درجه حرارت حداقل ۵۰ درجه‌ی سانتیگراد به سطح زمین جاری می‌شود. این آب‌ها که از روی مواد مذاب داخل زمین همراه با گازهای عمدتا گوگردی به سطح زمین می‌آید دارای خواص مختلف طبی و درمانی است.

مجموعه‌ی آب‌درمانی محلات دارای امکانات بهداشتی، استخر و حمام‌های خصوصی مجهز به وان‌های شست‌و‌شو، رستوران، کافی‌شاپ و اقامتگاه مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی است. منطقه‌ی آبگرم محلات در فاصله‌ی ۲۵ کیلومتری تا مرکز شهرستان واقع شده است.

راه دسترسی : جاده‌ی محلات به دودهک، کیلومتر ۱۵، مجموعه آبهای گرم محلات

سرچشمه‌ی محلات

یکی از چشمه‌های پرآب طبیعی استان مرکزی، سرچشمه‌ی محلات است که در شمال این شهر در دامنه‌ی رشته‌کوه هفتاد قله قرار دارد. با توجه به اینکه این سرچشمه در بلندترین نقطه‌ی شهری محلات قرار گرفته، مکانی بسیار مناسب و خوش‌آب‌و‌هوا را برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم نموده است.

در مجموعه‌ی سرچشمه امکانات جدیدی از قبیل اقامتگاه، استراحتگاه، رستوران، کافی‌شاپ، سفره‌خانه‌ی سنتی، شهربازی مرکز فروش گل و گیاه، مرکزنمایشگاهی و سکوهایی جهت نصب چادر و کمپینگ ساخته شده است. این منطقه در مساحت ۱۰۰ هکتاری جزء مناطق نمونه گردشگری قرار گرفته است

جاذبه‌های تاریخی محلات

بند و پل نیم‌ور که مربوط به دوره‌ی ساسانی است در یازده کیلومتری غرب شهر نیم‌ور و از توابع شهرستان محلات و در منتهی‌الیه حد غربی روستای باقرآباد قرار دارد. پل نیم‌ور برروی رود لعل‌وار، از مهم‌ترین رودخانه‌های استان مرکزی احداث شده و از اعجاب‌انگیز‌ترین نمونه‌های معماری کهن این مرزوبوم است.

جاذبه های دیدنی تفرش
جاذبه های دیدنی تفرش

قدمت ستون‌های سنگی خورهه به دوران اشکانی باز می‌گردد. این مجموعه در شمال شرق محلات و در مجاورت روستای خورهه واقع شده‌است. در جریان حفاری‌های باستان‌شناسی این مجموعه، تعدادی سفال و چند تکه نقره متعلق به دوره‌ی سلوکیان کشف شد.

آتشکده‌ی آتشکوه نیم‌ور مربوط به دوران ساسانی است و در هشت کیلومتری جنوب شرقی نیم‌ور در سه‌راهی قدیمی نیم‌ور به رباط ترک و اصفهان قرار دارد. این بنا در دامنه‌ی یک رشته‌کوه و در حاشیه‌ی جنوبی روستای آتشکوه ساخته شده و از دو بخش ایوان و چهار‌طاق تشکیل شده است.

مکان های دیدنی دلیجان

 آبشار گیسو

آبشار گیسو از مکان های طبیعی دلیجان مرکزی
آبشار گیسو از مکان های طبیعی دلیجان مرکزی

آبشار گیسو در ۳ کیلومتری شمال غرب شهر نراق در مزرعه‌ی بهشت‌آباد واقع است. گردشگران در ایام بهار و تابستان به این منطقه روی می‌آورند و در حال حاضر به عنوان پارک کوهستانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در مسیر اراک دلیجان سد ۱۵ خرداد قرار گرفته است. مجتمع تفریحی و فرهنگی سد ۱۵ خرداد با مساحتی در حدود ۵۰ هکتار در ۱۵ کیلومتری مرکز شهرستان واقع شده است. سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری در حال تکمیل مجتمع فرهنگی و تفریحی در کنار سد است و این منطقه از جمله مناطق نمونه‌ی گردشگری محسوب می‌شود.

غار نخچیر

غار نخچیر دارای قدمت 70 میلیون ساله دلیجان
غار نخچیر دارای قدمت 70 میلیون ساله دلیجان

غار نخچیر در فاصله‌ی ۸ کیلومتری شمال دلیجان و در منطقه‌ای به نام چال نخچیر واقع شده است. این غار در دامنه‌ی کوهی کم‌ارتفاع قرار داشته و دسترسی به آن آسان است. غار، دارای یک شاخه‌ی اصلی و چندین شاخه‌ی فرعی بوده و از طریق راه همواری می‌توان به راحتی در غار حرکت کرد.

درون غار عموما کریستالیزه بوده و از سنگ‌های تزئینی زیبا تشکیل شده است. کف و دیوارهای غار پوشیده از بلورهای اسفنجی است که از این جهت یکی از غارهای زیبای کشور به شمار می‌رود. علاوه بر این، غار دارای دالان‌ها و دهلیزهای بسیاری بوده که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.

منطقه‌ی غار نخجیر در مساحت ۳۰۰ هکتار و در فاصله‌ی ۲۰ کیلومتری تا مرکز شهر واقع شده است. این منطقه جزء مناطق نمونه‌ی گردشگری محسوب می‌شود.

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی و فرهنگی:

بازار و کاروانسرای شمس‌السلطنه

بازار و کاروانسرای شمس‌السلطنه
بازار و کاروانسرای شمس‌السلطنه در دلیجان

قدمت این بنا به دوره‌ی قاجار می‌رسد که توسط فردی به نام محمد نراقی ساخته شده و بعدها به شمس‌السلطنه دختر ایشان ارث رسیده است. پس از فوت مرحوم شمس‌السلطنه ورثه محترم ایشان بنای مذکور را وقف تحصیل افراد بی‌بضاعت نموده‌اند. این مجموعه شامل راسته بازار، تاجرسرا و کاروانسرا است.

مسجد تاریخی امام حسن (ع)

مسجد امام حسن (ع) از قدیمی‌ترین مساجد استان مرکزی است که قدمت آن به قرن دوم و سوم هجری قمری می‌رسد. این مسجد در یکی از قدیمی‌ترین محله‌های شهر به نام محله پایین قرار گرفته است. در حیاط این مسجد درخت چناری وجود دارد که قدمت آن به بیش از ۵۰۰ سال باز می‌گردد.

کاروانسرا و پل دودهک متعلق به دوران صفوی

این کاروانسرا در شمال شرقی محلات و در مسیر جاده دودهک به دهستان خورهه و نزدیک جاده‌ی آسفالته قم به دلیجان قرار گرفته است. در چهار گوشه آن برج‌های مراقبتی ساخته شده است. پل دودهک نیز بر روی رودخانه‌ی قمرود زده شده و دارای چهار دهانه‌ی متقارن است. عرض پل حدود ۳ متر است که در دو طرف آن دیوارهایی به ارتفاع ۱ متر ساخته شده است.

دیدنی های سفر به شازند

پیست اسکی پاکل

پیست اسکی پاکل از جاذبه های تفریحی شازند
پیست اسکی پاکل از جاذبه های تفریحی شازند

پیست اسکی پاکل در گردنه‌ی روستای پاکل واقع در جنوب شهر شازند قرار گرفته است. این پیست از شازند ۲۰ کیلومتر و از اراک ۵۰ کیلومتر فاصله دارد و در کنار جاده‌ی آسفالته‌ی شازند به هندودر قرار گرفته است. ارتفاع این نقطه از سطح دریا ۱۲۰۰ متر و طول آن ۵ کیلومتر است.

سراب عباس آباد

سراب عباس آباد در شرق شهر شازند و در دامنه‌ی شمالی کوه راسوند و جنوب دشت شازند قرار دارد. این چشمه به سمت روستاهای عباس‌آباد و اکبرآباد جریان دارد. در سرچشمه‌ی آن با مساعدت سازمان میراث فرهنگی و اجرای شهرداری، پارک بزرگی احداث شده است.

سراب اسکان

در دامنه‌ی کوه لجور، در شمال غرب شهر شازند و در نزدیکی روستای اسکان، این چشمه واقع شده است. متوسط آبدهی آن ۲۰۰ لیتر در ثانیه است که مورد استفاده‌ی کشاورزی روستای اسکان ومناطق اطراف قرار می‌گیرد.

راه دسترسی: جاده‌ی اراک بروجرد، ۱۹کیلومتری شمال غربی شهر شازند، روستای اسکان، بین لجور ورودخانه‌ی شراء

جاذبه های گردشگری شهرستان آشتیان

جاذبه های گردشگری شهرستان آشتیان
جاذبه های گردشگری شهرستان آشتیان

جاذبه‌های طبیعی و روستایی:

سد و قلعه‌ی علی نقی بیک: ۲ کیلومتری شرق شهر آشتیان

پارک جنگلی کوه آشتیان: ارتفاعات اطراف آشتیان

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی و فرهنگی:

از میان جاذبه های گردشگری تاریخی و فرهنگی آشتیان، موارد زیر را می‌توان نام برد:

امامزاده بی بی فاطمه صغری(ع) در روستای سیاوشان، امامزاده عبدالله(ع) در روستای آهو، پل تاریخی سیاوشان، امامزاده فاطمه صغری(ع) در روستای سیاوشان، غار تاریخی لنجرود در دهستان گرکان و ۵/۲کیلومتری شمال آشتیان، آسیاب جفتی، منزل دکترعبدالعظیم قریب در روستای گرکان، منزل میرزاحسن آشتیانی، منزل تاریخی هدایت الله وزیردفتری (موزه‌ی آشتیان)، منزل تاریخی معتمدالایاله، موزه‌ی صنایع دستی جنب بازار تاریخی.

دیدنی های شهرستان زرندیه در استان مرکزی

دیدنی های شهرستان زرندیه در استان مرکزی
دیدنی های شهرستان زرندیه در استان مرکزی

شهرستان زرندیه به علت داشتن ارتفاعات، شرایط توپوگرافی و وجود دامنه‌ها، دارای جاذبه‌های طبیعی متعددی است. این شهرستان در محل تلاقی دو رشته‌کوه البرز و زاگرس واقع شده است. ویژگی‌های طبیعی شهرستان زرندیه و وجود رشته‌کوه‌های متعدد، امکان کوهنوردی را برای علاقمندان فراهم کرده است.

کوه قلیچ بلندترین قله‌ی ارتفاعات بخش مرکزی زرندیه است. ارتفاع این کوه به ۳۱۷۰ متر می‌رسد. از دیگر کوه‌های مهم شهرستان زرندیه می‌توان از کوه های تکی‌داغی (واقع در بخش مرکزی شهرستان زرندیه)، کوه اینجه قاره و کوه اردونشین را نام برد. کوه شاهپسند در اراضی مرزی شهرستان زرندیه و ساوه جای گرفته است. این کوه در شمال غربی استان با ارتفاع ۲۷۵۰ متر واقع شده است.

جاذبه‌های تاریخی، مذهبی و فرهنگی:

امامزاده عبدالمطلب پیگ مربوط به قرن ۸ و ۹، تپه گبری الویر، حمام کلبعلی خان خلج مربوط به دوران زندیه، حمام الویر، مسجد اعظم، امامزادگان محمد باقر و احمد باقر(ع) و تپه سنگ تاریخی.

سوغات و صنایع دستی استان مرکزی

سوغات سفر به استان مرکزی
سوغات سفر به استان مرکزی

خرید یکی از بخش‌های مهم سفر است که ایرانیان نیز علاقه‌ی بسیاری به آن دارند. پیشنهاد ما به شما این است که در طول سفر به اراک خرید انار ساوه را فراموش نکنید. ساوه که یکی از شهرستان‌های نزدیک اراک شمرده می‌شود، به داشتن انارهایی مرغوب مشهور است و محبوبیت فراوانی دارد. علاوه بر آن گردو، نان فطیر، شیرینی گوش فیل و شیرینی جوزغند از دیگر خوراکی‌ها و سوغات خاص اراک شمرده می‌شوند که با طعم خوبشان، خاطره‌ای خوش را از سفر به اراک برایتان خلق می‌کنند.

صنایع دستی سفر به اراک
صنایع دستی سفر به اراک

در اکثر شهرستان‌های استان مرکزی صنایع دستی مختلفی وجود دارند که بیشتر آنها خاص عشایر منطقه اند.

از میان مهم‌ترین صنایع دستی استان، موارد زیر را می‌توان نام برد:

فرش ساروق، اراک و محلات، قالیچه‌ی ساوه، گلیم و جاجیم تفرش، گیوه‌ی سنجان و محصولات مسی که در شهرهای استان تولید می‌شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
0 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش