راهنمای سفر به استان بوشهر

4.6
(269)

یکی از مکان‌هایی که گردشگران از سفر به آن غافل هستند، سفر به بوشهر است. شهر ساحلی بوشهر که در حاشیه‎ی خلیج فارس قرار گرفته، ‌ با برخورداری از جاذبه‎های بی‎شمار طبیعی و فرهنگی، به یکی از مقاصد جذاب گردشگری تبدیل شده است. با کیان باتری همراه باشید تا اطلاعات جامعی در راهنمای سفر به استان بوشهر در اختیارتان قرار دهد.

بوشهر را بیشتر بشناسیم

راهنمای مسافرت به استان بوشهر
راهنمای مسافرت به استان بوشهر

بوشهر استانی پهناور است که از بندر دیلم آغاز شده و به عسلویه ختم می شود. در این میان شهرهای بوشهر، تنگستان، دشتستان، کنگان و گناوه از مهمترین شهرهای این استان هستند

بندر بوشهر، مرکز استان بوشهر و بزرگ‎ترین شهر این استان است. بوشهر شبیه یک شبه جزیره‎ی کوچک است که از سه طرف به خلیج فارس محدود شده و از طرف دیگر، توسط رشته کوه‎های زاگرس محصور شده ‎است.

شبه جزیره‎ بوشهر دارای بافتی قدیمی در نقطه شمالی شهر است که آثار باستانی و بناهای تاریخی فراوانی را با پیش زمینه‎ی زیبای ساحل خلیج فارس، به نمایش می‎گذارد.

برای طبیعت‌گردان، بوشهر دارای جاذبه‎های طبیعی شگفت‌انگیز و متفاوتی است. پدیده‎های طبیعی خاص و میراث زمین‌شناسی جنوب کشور، از جذابیت‎های این سفر خواهندبود.

این بندرگاه به دلیل موقعیت مناسب برای صادرات و فعالیت‎های اقتصادی، همچنین وجود نیروگاه اتمی و منابع نفت و گاز، پایتخت انرژی ایران نام گرفته است.

راهنمای گردشگری سفر به استان بوشهر
دانلود عکس: راهنمای گردشگری سفر به استان بوشهر

اطلاعات ضروری بوشهر

کد بوشهر: ۰۷۷

فاصله از تهران: ۱۰۵۰ کیلومتر

مدت سفر زمینی: حدود ۱۲ ساعت

مدت سفر هوایی: ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه

 سفر به بوشهر در عید نوروز
سفر به بوشهر در عید نوروز

آب و هوای بوشهر

آب و هوای این شهر با توجه به موقعیت قرار گرفتن آن در جغرافیای ایران جزء آب و هوای مناطق نیمه بیایانی و گرم محسوب می شود. پدیده شرجی بودن آب و هوا از ویژگی هایی آب و هوای بوشهر است و به طور کلی آب و هوای این استان به دو ناحیه آب و هوایی تقسیم می شود:

  • گرمای شدید و رطوبت بالا در ناحیه ساحلی
  • گرمای شدید و رطوبت پایین در ناحیه داخلی

بنابراین در مجموع آب و هوای استان بوشهر آب‌ وهوایی رطوبتی و گرم است بویژه که در بهار بیشتر مناطق این استان آب و هوایی گرم و مرطوب دارد.

بهترین زمان سفر به بوشهر

بهترین فصل سفر به بوشهر در پاییز و زمستان
بهترین فصل سفر به بوشهر در پاییز و زمستان

به طور کلی اقلیم این منطقه جلگه‎ای، گرم و مرطوب است. میانگین دما در تابستان ۳۳ و در زمستان ۱۴ درجه‎ی سانتی‌گراد است. میانگین بارش سالانه‎ی منطقه ۲۲۰ میلی‌متر بوده و ارتفاع از سطح دریا، ۵ متر است. فصل بهار و پاییز، بهترین زمان سفر به بوشهر است.

بهتر است فصل‌های خنک سال را برای بازدید از این منطقه انتخاب کنید تا گرما شما را آزار ندهد.

چگونه از تهران به بوشهر برویم؟

اتوبوس‎های تهران به بوشهر از پایانه‎های جنوب، غرب و بیهقی حرکت می‎کنند.

سفر به بوشهر با هواپیما

سفر هوایی به بوشهر، همه روزه از طریق فرودگاه بین‎المللی بوشهر توسط ایرلاین‎های بسیاری انجام می‎شود.

سفر به بوشهر با قطار

سفر با قطار، مستقیم به بوشهر، موجود نیست و می‎توانید از قطارهای مقصد شیراز یا بندرعباس استفاده کنید.

مسیر سفر زمینی به جنوب و بوشهر از تهران

سفر زمینی از تهران به بوشهر، از طریق بزر‎راه خلیج فارس، و با گذشتن از راه‎های تهران به اصفهان و سپس یاسوج صورت می‎گیرد. سفر زمینی به بوشهر طولانی است و در صورتی که از سفر جاده‎ای طولانی‌مدت و ماجراجویانه لذت می‎برید، بسیار پیشنهاد می‎شود.

مقاله پیشنهادی: چک کردن ماشین قبل از سفر

جاذبه های دیدنی سفر به بوشهر

مهمترین ویژگی و جاذبه ی بوشهر مردم خیلی مهربان و خونگرم این شهر است که با مهمان نوازی و خونگرمی هر گردشگری را به خود جذب می کند و باعث می شود از این شهر بندری زیبا و جاذبه های فراوانی که دارد دیدن کند. این بندر زیبا علاوه بر جاذبه های طبیعی دارای جاذبه های تاریخی زیادی هم هست. که در راهنمای سفر به بوشهر آن ها را برای شما می گوییم.

کاروانسرای دالکی

کاروانسرای دالکی از مکان های دیدنی بوشهر
کاروانسرای دالکی از مکان های دیدنی بوشهر

یکی از آثار به جا مانده از گذشته و بناهای تاریخی کاروانسرای دالکی است این کاروانسرا از دوره قاجار به جا مانده و در ۲۳ کیلومتری شمال شهر برازجان قرار دارد. این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و در سال ۱۳۷۷ در آن فهرست ثبت شده است. راهنمای سفر به بوشهر شما را به بازدید از این بنا دعوت می کند.

کاخ کوروش در برازجان بوشهر

کاخ کوروش در برازجان از دیدنی های بوشهر
کاخ کوروش در برازجان از دیدنی های بوشهر

این کاخ تاریخی که متعلق به هخامنشیان است در برازجان و نزدیک محل ورود به شهر قرار دارد. این بنا در ۱۳۸۰ به عنوان یک اثر ملی ثبت شده است. زیبایی و عظمت کاخ کوروش یادآور تمدن با شکوه گذشته ایران است.

در سال ۱۳۵۰هیات باستان‌ شناسی به این بنا دست یافت. محققان  سبک معماری و کاربرد سنگ سیاه و سفید در آن را از ویژگی ها معماری دوره هخامنشیان می دانند و معتقدند این بنا در زمان کوروش پایه گذار شاهنشاهی هخامنشی ساخته شده است.

 غار چهل خانه در بوشهر

 غار چهل خانه از جاذبه های دیدنی بوشهر
غار چهل خانه از جاذبه های دیدنی بوشهر

این غار در شهر سعد آباد یکی از بخش های شهرستان دشتستان است که جزء آثار تاریخی این سرزمین است. رشته کوهی که در این منطقه است به رود خانه شاپور مرتبط است و در نقاط بلند این کوه اتاقک هایی مثل غارهای صخره‌ای وجود دارد که خیلی زیبا است و این نقطه به غار چهل خانه معروف است.

چشمه آبگرم قوچارک

چشمه آبگرم قوچارک از جاهای دیدنی بوشهر
چشمه آبگرم قوچارک از جاهای دیدنی بوشهر

این چشمه که از جاذبه های طبیعی این سرزمین است در راه جاده بوشهر به بندرعباس قرار دارد. آب چشمه از غنی ترین آب ها است و دارای کلیسم، سولفات ومنیزیم و سدیم است.

قلعه‌ زار خضرخان‌ اهرم‌

قلعه‌ زار خضرخان‌ اهرم‌ از مکان های تاریخی بوشهر
قلعه‌ زار خضرخان‌ اهرم‌ از مکان های تاریخی بوشهر

در شمال‌ منطقه‌ اهرم قلعه ای معروف به قلعه‌ زار خضرخان‌ اهرم‌ قرار دارد که بر اساس شواهد به‌ زار خضر خان‌ تنگستانی‌ منتسب است و فعلا هم  فرزندان‌ زار خضر خان‌ تنگستانی در آن زندگی می کنند. این قلعه‌ چهار برج‌ و بارو و قلعه‌ میانی دارد‌ و دارای تاسیسات‌ خصوصی‌ است.

مدرسه سعادت در بوشهر

مدرسه سعادت از جاذبه های بوشهر
مدرسه سعادت از جاذبه های بوشهر

در خیابان امام و روبه‌روی میدان معلم به مدرسه سعادت، مدرسه سعادت را مادر مدارس جنوب ایران می‌دانند. این مدرسه در دوران قاجار به سبک نوین آموزشی شروع به کار کرد. از آن‌جایی که مردم در آن زمان اطلاع درستی از مدارس جدید نداشتند، در ابتدا از این مدرسه استقبال نکردند و درباره‌اش شایعاتی بی‌اساس ساختند، اما بعدها این مدرسه محل تحصیل بسیاری از روشنفکران شد و حالا ارزش این مدرسه انقدر شناخته شده که روز تأسیسش را به عنوان روز بوشهر نامگذاری کرده‌اند.

گنبد نمکی جاشَک

گنبد نمکی جاشَک از دیدنی های بوشهر
گنبد نمکی جاشَک از دیدنی های بوشهر

یکی از حیرت‌انگیزترین محیط‌های نمکی ایران که وسعت زیادی دارد و بازدید کامل از آن، ساعت‌ها وقت می‌برد. برای رسیدن به قسمت غارهای شگفت‌انگیز گنبد نمکی جاشک باید مسیر سنگ‌چین را دنبال کنید و بهتر است راهنمای محلی به همراه داشته باشید.

این گنبد در حد فاصل شهرستان دیر و دشتی قرار گرفته است و آبشارهای زیبای آن و رنگ سبز حوضچه‌های آب، هر بیننده‌ای را میخکوب می‌کند. اگر علاقه‌مند به طبیعت‌گردی هستید، در سفر به بوشهر، بازدید از این جاذبه را در لیست اولویت‌های خود قرار دهید. این جاذبه حدود 180 کیلومتر با بوشهر فاصله دارد.

سواحل بوشهر

 زیباترین سواحل استان بوشهر
زیباترین سواحل استان بوشهر

در سفر به بوشهر، بازدید از سواحل زیبای آن را از دست ندهید. گفته می‌شود که بندر بوشهر دارای بیشترین نوار ساحلی در بین مناطق جنوبی ایران است و سواحل زیبای آن، ارزش دیدن دارند. سواحل صخره‌ای، برخورد امواج با صخره‌ها، صدای دلنشین دریا و رنگ بی‌نظیر آب در این منطقه، شما را به وجد خواهد آورد.

شما می‌توانید به نقاط ساحلی بکر و یا پارک‌های ساحلی بروید و از طبیعت زیبای ساحلی لذت ببرید. یکی از زیباترین طبیعت‌های ساحلی را هم می‌توانید در منطقه نایبند نظاره‌گر باشید که البته از شهر بوشهر حدود 297 کیلومتر فاصله دارد.

عمارت ملک بوشهر

عمارت ملک از جاذبه های گردشگری بوشهر
عمارت ملک از جاذبه های گردشگری بوشهر

عمارت ملک با 4000 متر مربع زیربنا، از جمله آثار به جای مانده از دوره قاجار است و مالک آن فرد ثروتمندی به نام محمد مهدی ملک التجار بوده است. این تاجر بزرگ، که به فرانسه در رفت و آمد بود، در یکی از این سفرها، به یک بنای قرون وسطایی در این کشور علاقه‌مند می‌شود و تصمیم می‌گیرد چنین عمارت مشابهی را در شهر بوشهر بنا کند.

این بنا بعدها به تسخیر انگلستان درآمد و مقر نظامی شد. عمارت ملک در سال 1377 و به شماره 2184 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. گفته می‌شود که گاهی برخی خانواده‌های بی‌بضاعت از این عمارت بزرگ به عنوان سرپناه و محل زندگی خود استفاده می‌کنند.

موزه رییس‌علی دلواری

موزه رییس‌علی دلواری از دیدنی های بوشهر
موزه رییس‌علی دلواری از دیدنی های بوشهر

رییس‌علی دلواری از جمله مبارزان دلاور تنگستان است که در زمان جنگ جهانی اول، مبارزات ارزشمندی در مقابل نیروهای استعمارگر خلیج فارس به عمل آورده است. این موزه که در حقیقت در شهر بندری دلوار و در فاصله 40 کیلومتری بوشهر قرار گرفته است، محل زندگی رییس‌علی دلواری بوده که بسیار زیباست و حیاطی دارد پر از درختان نخل سر به فلک کشیده.

جالب این جاست که یکی از نوادگان این دلاور، در داخل این موزه به گردشگران خوشامدگویی می‌کند و توضیحات مفیدی در رابطه با این فرد ارائه می‌دهد.

بافت تاریخی بوشهر

بافت تاریخی بندر بوشهر از جاذبه های گردشگری استان بوشهر
بافت تاریخی بندر بوشهر از جاذبه های گردشگری استان بوشهر

قدم زدن در بافت تاریخی بوشهر هم برای کسانی که علاقه‎مند به بازدید از آثار تاریخی هستند، بسیار جذاب خواهد بود. این منطقه در دل شهر قرار گرفته است و قدمت آن را به زمان نادرشاه افشار نسبت می‌دهند. بافت تاریخی از چهار محله تشکیل شده است و از دیدن کوچه‌های باریک، معماری خانه‌های آن و گل‌های زیبایی که از برخی منازل بیرون زده لذت خواهید برد.

 قبر ژنرال

قبر ژنرال انگلیسی در بوشهر که حالا به پارک تبدیل شده است، در واقع نشانی از حضور استعمارگرانی چون انگلیس در خاک این مرز و بوم دارد. شهر بوشهر نیز تاثیرات بسیاری از حضور این افراد پذیرفته است.

یکی از فرماندهان ارتش انگلستان در سال 1856 میلادی در جنگ هرات و توسط نیروهای ایران کشته می‌شود و گورستانی برای دفن این فرد و همچنین دیگر هم‌رزمانش که تعدادشان به 35 نفر می‌رسد، ایجاد شد که بخشی از آن امروزه قابل مشاهده است.

عمارت کازرونی

عمارت کازرونی از جاذبه های گردشگری بوشهر
عمارت کازرونی از جاذبه های گردشگری بوشهر

در سفر به بوشهر، از عمارت کازرونی هم دیدن کنید که در محله قدیمی بهبهان قرار گرفته است. ساخت این عمارت نیز به دوره قاجار برمی‌گردد و مالک آن، یکی از تاجران نامی بوشهر، فردی به نام سید محمدرضا کازرونی بوده است. این بنا در سال 1380 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. عمارت کازرونی هم مانند بسیاری دیگر از بناهای این شهر ارتفاع زیادی دارد و در چند طبقه ساخته شده است.

جزیره شنی شیف

جزیره شنی شیف از مکان های تفریحی دیدنی بوشهر
جزیره شنی شیف از مکان های تفریحی دیدنی بوشهر

انتظار دیدن فضای خیلی زیبایی از این جزیره نداشته باشید، اما می‌توانید از لنج‌های داخل دریا دیدن کنید و با مردم محلی این روستا گپ و گفتی داشته باشید که شاید برای کسانی که علاقه به بوم‌گردی دارند جذاب باشد. امید است که در آینده از چنین فضایی برای جذب گردشگر استفاده شود.

منطقه حفاظت شده حله

منطقه حفاظت شده حله در سواحل خلیج فارس بوشهر
منطقه حفاظت شده حله در سواحل خلیج فارس بوشهر

این منطقه در سواحل خلیج فارس در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرقی بندر بوشهر است. مساحت آن ۴۲۶۰۰ هکتار است که حدود نیمی از آن تالابی است و آب آن از تالاب رود حله تامین می‌شود. این تالاب در سال ۱۳۴۳ بر اثر طغیان رودخانه تشکیل شده است.

گیاهان آبزی متعددی در این تالاب وجود دارد که زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی مختلفی هستند. این منطقه زیستگاه جانداران بسیاری مثل شغال، گرگ، روباه، درنا، فلامینگو، حواصیل و انواع اردک و جانوران دیگر است.

عمارت کازرونی، بازار ماهی‌فروشان، عمارت امیریه، عمارت تنگستانی و عمارت ملک از دیگر جاذبه‌های شهر بوشهر هستند.

موزه دریانوردی بوشهر

موزه دریانوردی بوشهر از دیدنی های سفر به بوشهر
موزه دریانوردی بوشهر از دیدنی های سفر به بوشهر

چه اهل موزه‌گردی باشید و چه علاقه‌مند به دریانوردی، موزه‌ی دریانوردی بوشهر می‌تواند برایتان جالب باشد. می‌دانید که بوشهر یکی از قطب‌های کشتی‌سازی ایران است و موزه‌ی دریانوردی بوشهر پر است از اشیای قدیمی و عتیقه‌ی دریانوردان و سیاحان قدیمی. ابزار و ادوات دریانوردی از قدیمی‌ترین قطب‌نماها تا جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا در صنعت کشتی‌سازی و دریانوردی را در این موزه می‌توانید ببینید.

این مکان زمانی کنسولگری کشور انگلستان در ایران بود، اما بعد از انقلاب آن را در اختیار نیروی دریایی قرار دادند. جالب است بدانید که در این موزه، علاوه بر مواردی که گفتیم، ادوات جنگی هم وجود دارد. وسیله‌هایی که برای سیر در دریا استفاده می‌شوند در کل دو دسته هستند: سطحی (یعنی روی آب حرکت می‌کنند) و غیرسطحی (یعنی زیر آب حرکت می‌کنند).

در موزه دریانوردی بوشهر از هر دو نوع ادوات وجود دارد. این هم ناگفته نماند که اسم اصلی موزه دریانوردی بوشهر «موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس» است. خلاصه این که اگر می‌خواهید همه جاهای دیدنی بوشهر را تجربه کنید، این مورد را حتما در فهرست خودتان بگذارید.

 پارک ملی نای‌بند

 پارک ملی نای‌بند از مکان های دیدنی بوشهر
پارک ملی نای‌بند از مکان های دیدنی بوشهر

این پارک از دو منطقه‌ی خشکی و دریایی تشکیل شده که وسعت محدوده‌ی خشکی آن ۲۲۵۰۰ هکتار است و در ساحل جنوبی خلیج نای‌بند واقع شده است. این منطقه گونه‌های جانوری مختلف و بعضا نادری مثل کل و بز، قوچ و میش و گونه‌های نادر جبیر و جیرفتی و پلنگ را در بر دارد. در چشم‌انداز طبیعی این منطقه خورهای متعدد، جنگل‌های حرا، سواحل ماسه‌ای و درختان کهنسال انجیر معابد، دشت‌های مشجر دره‌های عمیق و صخره‌ای وجود دارد.

از دیگر جاذبه‌های شهرستان عسلویه آب‌انبار بندو، تپه‌ی کوتی، قلعه‌ی شیخ کنعانی و آسیاب آبی و سد بندو است. همچنین دیدن پالایشگاه‌های متعدد در مسیرهای منتهی به این شهرستان به‌خصوص  هنگام شب خالی از لطف نیست.

بندر سیراف

بندر سیراف از بنادر زیبای استان بوشهر
بندر سیراف از بنادر زیبای استان بوشهر

این شهر در زمان شاپور ساسانی ساخته شده و پس از آن تا مدت‌ها مرکز تجارت ایران بوده است. بندر سیراف با کشورهایی بسیار دورتر ارتباط تجاری داشت و بازرگانان رومی، یونانی، زنگباری، هندی و حتی از ماداگاسکار به آن رفت‌وآمد می‌کردند. در قرن سوم هجری زلزله‌ای بزرگ و سونامی پس از آن بخش اعظم شهر و شکوه و رونق آن را از بین برد.

این شهر به یک‌باره در زیر تلی از خاک مدفون شد به همین خاطر به آن پُمپِئی ایران نیز گفته می‌شود. قدم زدن در سیراف تجربه‌ای بی‌نظیر است. شهر جدید در دل شهر قدیمی تنیده شده و ممکن است در گشت و گذار در کوچه‌ها و خیابان‌ها به خانه‌ای مخروبه بر بخورید که قدمت آن به زمان ساسانی یا اسلامی برمی‌گردد!

از دیگر جاذبه های گردشگری شهر بوشهر موارد زیر است:
  • آرامگاه‌ سیبویه‌  سیراف‌
  • گورستان مهاجمین انگلیسی
  • کلیسای ارامنه گریگوری
  • پارک ملی نای‌ بند
  • بازار قدیمی بوشهر
  • بازار ماهی فروشان
  • بوستان شغاب بوشهر
  • عمارت کازرونی بوشهر
  • پارک جنگلی چاه‌ کوتاه
  • موزه رئیسعلی دلواری
  • مدرسه گلستان
  • گنبد نمکی جاشک
  • جزیره شیف بوشهر

و دیگر پارک ها و نقاط دیدنی شهر بوشهر که مکان مناسبی برای گشت و گذار در این شهر است.

بازارهای بوشهر

بازارهای قدیمی شهر بوشهر
بازارهای قدیمی شهر بوشهر

وسوسه‎ی خرید کردن، از اجزای جدایی ناپذیر سفر به شهرهای ساحلی جنوبی است. در سفر به بوشهر، بازدید از بازارهای وسوسه‌انگیز و جذاب جنوبی را از دست ندهید.

بازار قدیمی بوشهر یا بازار صفا، بازاری تاریخی متعلق به دوران قاجار است که به ثبت ملی رسیده است. تماشای معماری جالب این بازار در حین خرید کردن، خالی از لطف نیست.

بازار نادر نیز یکی از بازارهای قدیمی شهر است که در سفر به بوشهر حتما باید از آن دیدن کرد. از بازار نادر می‌توانید حلوا و خرماهای معروف بوشهری، و همچنین سوغاتی‎های سنتی و بومی تهیه کنید. همچنین اگر قصد خرید ماهی و میگو دارید؛ به بازار ماهی ‎فروشان سر بزنید.

اگر به دنبال بازارهای مدرن‎تری هستید، مجتمع تجاری زیتون، هوم کورت آدیداس، مجتمع وزیری، و پاساژهای ملت و آزادگان، پیشنهاد مناسبی هستند.

سوغات بوشهر

سوغات مسافرت به شهر بوشهر
سوغات مسافرت به شهر بوشهر

بوشهر شهر نخلستان‌ها است، بنابراین خارک، خرما، و صنایع دستی ساخته شده از محصولات نخل، از سوغاتی‎های اصلی بوشهر است. انواع ماهی‎های جنوبی و ارده، مسقطی، پنیر خرما، انواع حلوا، انواع نان سنتی، و انواع ترشیجات، از خوراکی‎های سوغات بوشهر هستند.

بوشهر صنایع دستی خاص و زیبایی دارد. مهم‎ترین آن‎ها شامل گبه، گلیم، قالی، حصیر، سوزن دوزی، اشیای صدفی، معرق و صنایع چوبی، جاجیم، گیوه، مشک و نمد است.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
2 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش