آموزش نحوه تعویض شمع خودرو

4.6
(229)

در این مقاله از کیان باتری به آموزش نحوه تعویض شمع خودرو پرداخته ایم.

علائم خرابی شمع خودرو چیست؟ زمان تعویض شمع خودرو کی است؟ سرویس شمع خودرو چگونه انجام می شود؟ و مواردی از این قبیل تمامی موضوعاتی هستند که در این مطلب از کیان باتری قصد داریم تا در خصوص آنها صحبت کنیم. اگر به دنبال این هستید که بدانید نحوه تعویض شمع خودرو چگونه است، حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

تعویض شمع ها ممکن است ساده یا به طرز آزاردهنده ای دشوار باشد. همه چیز بستگی به این دارد که چه تعداد درپوش، شیلنگ، دسته سیم و سایر قطعات متفرقه را باید جابجا کنید. یا بردارید تا به شمع دسترسی داشته باشید.

و اگر فضای موتور کوچک باشد، می تواند رسیدن به شمع ها را دشوارتر کند. با وجود این، شمع ها به ناچار باید تعویض شوند. در اکثر خودروهای امروزی، سازنده ها نیاز به تعویض شمع ها را در حدود 160000 کیلومتر عنوان می کنند. بنابراین اگر خودرو شما این مسافت را پیموده است زمان آن رسیده است که برای تعویض شمع خودرو اقدام کنید.

چرا شمع ها را تعویض کنیم؟

تعویض شمع‌ها در خودرو یکی از مهم‌ترین جنبه‌های نگهداری منظم است که به بهبود عملکرد موتور و افزایش عمر مفید آن کمک می‌کند. دلایل اصلی برای تعویض شمع‌ها عبارتند از:

1. افزایش کارایی موتور: شمع‌ها نقش اصلی در احتراق مخلوط سوخت و هوا در سیلندرها دارند. شمع‌های کهنه یا فرسوده ممکن است نتوانند به خوبی جرقه بزنند، که این باعث کاهش کارایی احتراق و عملکرد کلی موتور می‌شود.

2. صرفه‌جویی در مصرف سوخت: شمع‌های نو به بهینه‌تر سوختن مخلوط سوخت و هوا کمک می‌کنند، که این می‌تواند مصرف سوخت را کاهش داده و راندمان سوختی را افزایش دهد.

3. کاهش انتشار آلاینده‌ها: شمع‌های فرسوده ممکن است باعث احتراق ناقص شوند که این به نوبه خود می‌تواند منجر به افزایش انتشار گازهای آلاینده از اگزوز گردد.

4. بهبود استارت خودرو: شمع‌های تازه و در شرایط خوب می‌توانند باعث شوند خودرو سریع‌تر و آسان‌تر استارت بخورد، حتی در شرایط هوای سرد.

5. افزایش عمر موتور: احتراق مناسب و کارآمد می‌تواند از سایش و پارگی بیش از حد در قطعات موتور جلوگیری کرده و به افزایش عمر مفید موتور کمک کند.

6. پیشگیری از مشکلات بزرگ‌تر: نگهداری منظم شمع‌ها می‌تواند به تشخیص زودهنگام مشکلات دیگر موتور مانند سوختگی شیرها یا خرابی سیم‌کشی کمک کند.

تعویض دوره‌ای شمع‌ها بر اساس توصیه‌های سازنده خودرو می‌تواند تاثیر بزرگی بر بهبود عملکرد و کاهش مشکلات احتمالی داشته باشد. به طور کلی، هر بار تعویض شمع مستلزم تعویض همه شمع ها است. برخی از موتورها یک عدد شمع در هر سیلندر خواهند داشت، اما امروزه خودروهایی در جاده‌ها هستند که از دو عدد شمع در هر سیلندر نیز استفاده می‌کنند.

بیشتر بدانید: علائم خرابی شمع خودرو و علت آن

تعویض شمع چقدر سخت است؟

تعویض شمع خودرو
تعویض شمع خودرو

تعویض شمع خودرو به طور کلی یک فرآیند نسبتاً ساده است که بسیاری از رانندگان می‌توانند آن را خودشان انجام دهند، اما سطح سختی آن بستگی به چند عامل دارد:

1. مدل خودرو: برخی از خودروها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که دسترسی به شمع‌ها آسان‌تر است. در حالی که در دیگر مدل‌ها ممکن است برای دسترسی به شمع‌ها نیاز به جداسازی قسمت‌هایی از موتور یا دیگر قطعات باشد.

2. تجربه و دانش فنی: اگر شما تجربه و دانش کافی در زمینه تعمیر و نگهداری خودرو داشته باشید، ممکن است به سادگی بتوانید شمع‌ها را تعویض کنید. اما اگر تجربه کافی ندارید، ممکن است سخت‌تر باشد.

3. ابزار مورد نیاز: برای تعویض شمع‌ها به ابزار خاصی مانند آچار شمع (spark plug wrench) و ممکن است به برخی ابزارهای دیگر نیاز داشته باشید. اگر این ابزارها را نداشته باشید، فرآیند ممکن است کمی دشوارتر شود.

4. کیفیت شمع‌های موجود: برخی شمع‌ها ممکن است در اثر کثیفی یا زنگ‌زدگی به سختی خارج شوند. در چنین مواردی به مهارت و حوصله بیشتری نیاز خواهید داشت.

مراحل تعویض شمع:

1. خاموش کردن موتور و خنک کردن آن: اطمینان حاصل کنید که موتور به طور کامل خنک شده است.
2. برداشتن کاپ شمع: در صورت وجود، کاپ‌های محافظ شمع‌ها را بردارید.
3. باز کردن شمع قدیمی: با استفاده از آچار شمع (spark plug wrench) شمع را به آرامی باز کنید.
4. نظافت محل شمع: قبل از قرار دادن شمع جدید، مطمئن شوید که محل نصب شمع تمیز باشد.
5. نصب شمع جدید: شمع جدید را به آرامی در محل خود قرار داده و آن را به درستی سفت کنید (بدون اینکه بیش از حد محکم کنید).
6. بستن کاپ شمع: در صورت وجود، کاپ‌های محافظ را دوباره نصب کنید.

به طور کلی اگر شما تجربه کافی یا ابزار مناسب را داشته باشید، تعویض شمع خودرو می‌تواند یک کار ساده و سریع باشد. در غیر این صورت، ممکن است مشاوره گرفتن از یک مکانیک حرفه‌ای بهترین گزینه باشد.


کیان باتری بزرگ ترین استارتاپ تخصصی تعویض باتری ماشین در محل مشتری است که به صورت شبانه روزی فعالیت می کند. تعویض باتری خودرو در کمتر از یک ساعت در محل شما انجام خواهد پذیرفت. همکاران ما در مرکز پیام شبانه روزی کیان باتری با شماره 02188882222 آماده پاسخگویی و رفع مشکل خودروی شما هستند. بهترین برند ما باتری کیان پاور پریمیوم پلاس با 21 ماه گارانتی تعویض میباشد. لیست قیمت این باتری در ادامه آورده شده است:

باتریقیمت (تومان)
باتری 50 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,744,890 تومان 2,676,000 تومان
باتری 55 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,899,386 تومان 2,826,000 تومان
باتری 60 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,054,896 تومان 2,977,000 تومان
باتری 66 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,335,190 تومان 3,250,000 تومان
باتری 70 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,485,302 تومان 3,396,000 تومان
باتری 74 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,573,184 تومان 3,481,000 تومان
باتری 90 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,408,366 تومان 4,295,000 تومان
باتری 100 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,603,070 تومان 4,483,000 تومان


نحوه تعویض شمع خودرو

نحوه تعویض شمع خودرو
نحوه تعویض شمع خودرو

قبل از شروع، تمام ابزار و لوازم مورد نیاز را در دسترس داشته باشید. خرید مجموعه جدید شمع ها را فراموش نکنید. شمع های با کیفیت بالا در طولانی مدت نسبت به شمع های ارزان قیمت عملکرد بهتری خواهند داشت.

در طول این کار، به جدا کردن هر شمع و سپس تعویض سریع آن با شمع جدید، می پردازیم. سپس به اندازه کافی پیچ ها را محکم می بندیم و وایر شمع را دوباره وصل می کنیم. هر چقدر سریع تر این کار را انجام دهید بهتر است و جلوی عبور گرد و خاک و کثیفی به موتور را می گیرید!

این روش همچنین به شما کمک می کند تا از اتصال اشتباه وایرهای یک شمع به شمع دیگر بپرهیزیم. این اشتباه می‌تواند در هنگام استارت بعدی موتور، آزاردهنده باشد.

برای آشنایی بیشتر با چگونگی تعویض شمع ها می توانید از ویدیو زیر استفاده کنید.

1- شکاف شمع را تنظیم کنید.

تنظیم شکاف شمع
تنظیم شکاف شمع

کاور بسته بندی شمع ها را باز کنید و شکاف هر شمع را با فاصله سنج بررسی کنید. با استفاده از نزدیکترین ضخامت سنج به اندازه گیری مورد نیاز، سیم را از شکاف شمع بکشید.

اگر فاصله با قطر سیم برابر باشد، گیج با مقدار کمی مقاومت عبور می کند. شکاف از پیش تعیین شده درست خارج از بسته باید بسیار نزدیک به اندازه گیری مورد نیاز باشد.

شکاف را در صورت نیاز با خم کردن الکترود جانبی تنظیم کنید. خم کردن الکترود بیش از 0.010 اینچ توصیه نمی شود. تمام شمع ها را به این روش تنظیم کنید.

2- باتری خودرو را جدا کنید.

ماشین را در مکانی با نور کافی پارک کنید. کاپوت را باز کنید. چندین عکس خوب از مناطق مختلف خودرو بگیرید. اینها می توانند به شما کمک کنند تا بعداً در محل کار، هر قطعه ای را در مکان های صحیح قرار دهید و دچار اشتباه نشوید. این عادت خوبی است که برای تعویض هر مورد برقی، تعویض لنت و … قبل از هر کاری از حالت قبلی آن عکس بگیرید.

برای ایمنی، ترمینال مثبت باتری ماشین را جدا کنید. برای این کار از آچار 10 میلی متری استفاده کنید. اتصال مثبت با یک “+” روی باتری مشخص می شود و رنگ کابل قرمز خواهد بود. این کابل را به یک طرف بکشید تا سعی نکند به موقعیت قبلی خود بازگردد.

3- شمع ها را پیدا کنید.

محل قرارگیری شمع خودرو
محل قرارگیری شمع خودرو

فرآیند جابجایی و یا بازکردن اجزا را آغاز کنید تا به شما فضای دسترسی لازم را بدهد. اگر قطعات بزرگ به صورت متوالی برداشته می شوند، آنها را به ترتیب برداشتن روی میز کار یا کف مغازه خود قرار دهید. هنگام بازگرداندن آن قطعات به دانستن ترتیب مورد نیاز برای نصب مجدد کمک خواهد کرد.

بست ها را می توان به محل مربوطه خود پیچ ​​کرد یا فقط داخل یک قوطی انداخت. هیچ شیلنگی را که توسط فنر یا گیره پیچی در جای خود نگه داشته شده است جدا نکنید. این شیلنگ های خنک کننده یا بخاری هستند.

قطع کردن هر یک از آنها منجر به نشت ضد یخ آزاردهنده می شود. چنین شیلنگ هایی باید بتوانند به کناری فشار داده شوند تا فاصله کاری ایجاد شود.

4- سیم شمع را بردارید و پایه ها را تمیز کنید.

مکانی را برای شروع انتخاب کنید و نخستین وایر شمع را بردارید. از بوت کش شمع استفاده کنید. بوت شمع را با کشنده محکم بگیرید و در حین بلند کردن آن را به پهلو بچرخانید. با استفاده از برس رنگ، هرگونه کثیفی و زباله را در اطراف پایه پلاگین از بین ببرید.

5- شمع را بردارید و شمع های جدید را جایگزین کنید.

تعویض شمع
تعویض شمع

با کمک ابزار مخصوص اقدام به برداشتن شمع ها نمایید. برای نصب شمع جدید بر جای خود، با استفاده از ابزارهای مشابه، شمع جدید با شکاف مناسب را نصب کنید. با استفاده از آچار مخصوص، شمع را تا مقدار مورد نیاز سفت کنید.

6- تمیز و چرب کردن محل شمع ها.

با استفاده از یک تکه پنبه ای، داخل بوت شمع لاستیکی را تمیز کنید. با استفاده از یک پنبه ی دیگر، یک پوشش سبک از گریس دی الکتریک سیلیکونی را به قطر داخلی بمالید.

هنگام نصب مجدد بوت شمع، مطمئن شوید که سیم شمع دقیقاً مانند قبل از برداشتن آن مسیر داده شده است. عموماً سیم‌های شمع تمایل دارند درست به موقعیت‌های اولیه برگردند، اما قبل از حرکت باید تأیید کنید که درست است. در اینجا اگر از قبل عکس گرفته باشید کمکتان می کند.

برای شمع های باقی مانده همین مراحل را تکرار کنید.

7- اجزاء را در جای خود قرار دهید.

اکنون شیلنگ های جابجا شده و یا دسته های وایر را به محل اصلی خود منتقل کنید. هر چیزی که در مرحله چهار قطع شده بود را دوباره وصل کنید. قطعات کوچکی که حذف شده اند را دوباره نصب کنید. از اتصالات سیم نایلونی جدید برای محکم کردن هر شیلنگ یا سیمی که در آن اتصالات اصلی جدا شده است استفاده کنید.

کاملاً مطمئن شوید که اکنون هیچ شیلنگ یا سیمی با قطعات متحرک (مانند تسمه یا قرقره) یا سطوحی که داغ می شوند مانند منیفولدهای اگزوز تماس نگیرد. هر گونه مشکل تماس باید در حال حاضر اصلاح شود. با این مرحله، تقریباً همه چیز باید دوباره نصب شود، درست مانند زمانی که مرحله چهار را شروع کردید.

باتری را دوباره وصل کنید و خودرو را روشن کنید.

قبل از تعویض هر پوشش تزئینی و سپر حرارتی، اکنون زمان روشن کردن خودرو است. کابل باتری را دوباره وصل کنید و آن را به خوبی سفت کنید. پس از راه اندازی، موتور باید به آرامی کار کند. بگذارید یک یا دو دقیقه در حالت بیکار بماند و سپس آن را خاموش کنید.

آخرین کاری که باید انجام دهید این است که پوشش های تزئینی و سپرهای حرارتی که قبلاً برداشته شده اند را دوباره نصب کنید.

بررسی شرایط شمع و رنگ

بررسی شرایط شمع
بررسی شرایط شمع

شمع در بالای محفظه احتراق تحت تأثیر هر اتفاقی قرار بگیرد از روی شکل ظاهری مشخص می شود. بنابراین بررسی هر شمع می تواند اطلاعات زیادی در مورد نحوه کارکرد موتور شما نشان دهد.

وضعیت عادی

عایق اطراف الکترود مرکزی به رنگ خاکستری مایل به سفید یا خاکستری مایل به زرد تا قهوه ای است. الکترود کناری تمیز است. این به ما می گوید که فرآیندهای احتراق طبیعی هستند.

ممکن است مقداری روغن بسیار سبک سوخته باشد اما جای نگرانی نیست. موتور شما به خوبی کار می کند.

دوده گرفته شده / کربن رسوب شده

سطوح شمع را به طور یکنواخت با رسوبات سیاه مات پوشانده اند.

علت: کارکرد موتور غنی سوخت زیاد. فیلتر هوای کثیف؛ راه اندازی موتور کنترل مخلوط سوخت و هوا به درستی کار نمی کند. رانندگی بیش از حد در مسافت کوتاه

روغن آلوده

قطعات شمع دارای پوشش سیاه مرطوب یا براق هستند.

علت: روغن اضافی در محفظه احتراق به دلیل: سطح روغن بیش از حد بالا، سیستم تهویه میل لنگ به درستی کار نمی کند، حلقه های پیستون و یا مهر و موم میل سوپاپ به شدت فرسوده یا شکسته شده است.

رسوب سرب

قطعاتی را که با لعاب زرد مایل به قهوه ای پوشانده شده اند وصل کنید که ممکن است دارای رنگ مایل به سبز باشد. لعاب ممکن است نازک یا ضخیم و یا تا حدی کنده شده باشد.

علت: استفاده از سوخت سرب دار یا استفاده از افزودنی های سوخت حاوی سرب.

رسوب خاکستر
رسوب شمع
رسوب شمع

قطعات شمعی که با ترکیب سرامیکی ضخیم رنگ روشن پوشیده شده اند. شکننده هستند و ممکن است با ناخن یا چاقو خرد شوند.

علت: استفاده بیش از حد از مواد افزودنی سوخت و یا روغن.

الکترود مرکزی یا جانبی فرسایش یا ذوب شده است

عایق مرکزی نیز ممکن است تاول زده یا نرم شده باشد.

علت: گرم شدن بیش از حد شمع و محفظه احتراق به دلیل سوخت بی کیفیت (امتیاز اکتان بسیار پایین). زمان احتراق بیش از پیشرفته؛ پیش اشتعال؛ موتور بدون چربی کار می کند، شمع نامناسب.

سایش شدید الکترود مرکزی

الکترود به طور جزئی یا کامل فرسوده شده است.

علت: شمع از عمر خود بیشتر شده است، شکاف شمع خیلی زیاد است، شمع نامناسب.

سایش سنگین در الکترود جانبی

الکترود به طور جزئی یا کامل فرسوده شده است.

علت: سوخت بی کیفیت، پیش اشتعال؛ استفاده بیش از حد از مواد افزودنی سوخت و یا روغن.

نکات مهم:

در هنگام تعویض شمع‌های خودرو چند نکته مهم وجود دارد که رعایت آنها می‌تواند به جلوگیری از مشکلات آینده کمک کند:

1. استفاده از شمع مناسب: حتماً از شمع‌هایی استفاده کنید که با مشخصات خودرو شما مطابقت دارد. نوع و مدل شمع باید بر اساس راهنمای تولیدکننده انتخاب شوند.

2. بررسی فاصله الکترودها: قبل از نصب شمع جدید، فاصله بین الکترودهای شمع را بررسی کنید. و در صورت لزوم آن را با استفاده از ابزار مناسب تنظیم کنید. فاصله نادرست می‌تواند باعث احتراق ناقص یا مشکلات دیگر شود.

3. عدم شل یا زیادی سفت کردن شمع: شمع‌ها باید به طور مناسب سفت شوند. سفت کردن بیش از حد می‌تواند باعث آسیب به شمع یا سر سیلندر شود، در حالی که شل بودن آنها می‌تواند باعث نشتی گاز و افت کارایی شود.

4. استفاده از گریس ضد زنگ: در برخی موارد می‌توانید کمی گریس ضد زنگ بر روی رزوه‌های شمع بزنید. تا از چسبیدن شمع به سر سیلندر جلوگیری کنید. اما این کار باید با احتیاط انجام شود و تنها در نواحی مناسب اعمال شود.

کلام پایانی:

1. بررسی و تمیز کردن محل نصب: مطمئن شوید که محل نصب شمع‌ها تمیز و عاری از گرد و غبار و زنگ‌زدگی باشد. این کار باعث بهبود اتصال و عملکرد موتور می‌شود.

2. اطمینان از محکم بودن سیم‌های شمع: پس از نصب شمع‌ها، حتماً سیم‌های شمع را به دقت بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که به درستی و محکم وصل شده‌اند.

3. تست عملکرد خودرو: پس از تعویض، موتور را روشن کنید و به عملکرد آن دقت کنید. در صورت وجود هرگونه صدای غیرعادی یا لرزش، به مکانیک بررسی بیشتری نیاز دارید.

رعایت این نکات می‌تواند به اجرای بهتر فرآیند تعویض شمع و بهبود عملکرد کلی خودرو کمک کند. اگر در هر مرحله‌ای احساس عدم اطمینان دارید، بهتر است از یک مکانیک متخصص کمک بگیرید.

در پایان امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. ما نیز توانسته باشیم شما را به خوبی با نحوه تعویض شمع خودرو آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.

 


کیان باتری بزرگ ترین استارت اپ تعویض باتری خودرو و امداد باتری در کشور است که با بیش از 100 نفر نیروی تمام وقت در کمتر از یک ساعت باتری خودروی شما را تعویض می نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره فنی با ما تماس بگیرید: 02188882222


نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
3 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش