تابلو توزیع برق یو پی اس چیست؟

4.7
(70)

تابلو توزیع برق چیست؟

برای انتقال انرژی الکتریکی از نیروگاه تا مصرف کننده احتیاج به وسایلی است که این انرژی را برای مصرف کننده ها قابل تقسیم و تنظیم و کنترل نماید.این مجموعه در محفظه ای بنام تابلو توزیع برق قرار می گیرد.

تابلو برق جعبه ای است که به منظور قرار دادن تجهیزات کنترلی الکتریکی یا الکترونیکی، ادوات حفاطتی، تغییر مسیر برق وروردی و خروجی و موارد مشابه داخل آن ساخته می شود. تمامی کابل های برق و کنترل به این تابلو وارد شده و در آن سربندی می شود.

از تابلو برق جهت جلوگیری از تماس مستقیم کاربران با سیم ها و قطعات دارای ولتاژ الکتریکی و وارد نشدن شوک برق به آنها استفاده می شود.تابلو برق وسیله ای جهت حفاظت تجهیزات برقی در مقابل عوامل محیطی می باشد.

کاربرد تابلو فرمان برق

  • جلوگیری از دسترسی افراد به تجهیزات داخل تابلو
  • جلوگیری از برق گرفتگی افراد به دلیل تماس با این تجهیزات
  • دسترسی آسان و مطمئن به تجهیزات داخل
  • حفاظت از تجهیزات بر اثر ضربه و حوادث غیر مترقبه
  • پوشیده بودن محل سربندی کابل ها و زیبایی محیط

مورد استفاده تابلو های توزیع :

  • کارخانجات جهت توزیع برق روشنایی، مصارف عمومی، تامین برق ماشین آلات
  •  ساختمان ها جهت تامین برق مصرفی ساختمان
  •  فرودگاه ها
  •  بیمارستان ها

انواع تابلو برق

انواع تابلو برق
انواع تابلو برق

 تابلو برق ها انواع مختلفی داردند و کاربر آن ها نیز با یک دیگر متفاوت است تابلو برق های توزیع مختص تقسیم بندی جریان برق ورودی و انتقال آن هستند. این انتقال می تواند بین شبکه ای از تابلوهای دیگر که هر کدام کاری تخصصی انجام می دهند و یا صرفاً یک تابلو برق چند منظوره صورت گیرد  در واقع این تابلو نوعی منبع تغذیه با حفاظت بالا برای دیگر تابلوها و ماشین آلات است. تقسیم بندی جریان بکمک ادوات مختلفی از جمله MCBها و MCCBها و با در نظر گیری سیستم حفاظت و محاسبات اندازه کابلها و شمشهای مسی صورت می گیرد.

تابلو های برق با کاربرد های متنوعی ساخته می شود. تابلو فرمان موتوری، تابلو توزیع، تابلو اصلاح توان راکتیو، کنترل صنعتی و ATS چند نمونه از این کار برد ها هستند.

تابلو برق روکار و توکار

تابلو های برق را میتوان به چند جنبه دسته بندی کرد. تابلو های برق را میتوان به صورت روکار و توکار نصب و راه اندازی کرد. محل قرار گیری این نوع قبل از ساخت ساختمانی در نظر گرفته می شود و درون دیوار قرار میگیرد و تنها درب آن بیرون است. در زمان ساخت ساختمان محل قرارگیری تابلو در دیوار خالی میماند و کلیه کابل های برق در آن جا هدایت می شوند تا در محل قرار گرفته و سدبندی انجام گیرد. تابلو برق های روکار بر روی دیوار نصب می شوند و رمانی که در ساختمان ها و اتاق سرور های از پیش ساخته شده نیاز به تابلو برق دارید از این نوع استفاده می کنید.

دسته بندی تابلو فرمان از نظر کاربرد

تابلو برق را میتوان از جنبه کاربرد انها دسته بندی کرد که عبارتند از:
  • تابلو فرمان موتوری
  • تابلو توزیع
  • تابلو اصلاح توان راکتیو
  • تابلو کنترل صنعتی
  • تابلو ATS
  • و…

تابلو توزیع چیست؟

 تابلو توزیع برق چیست
تابلو توزیع برق چیست؟

این تابلو کنترل کننده و ورودی کابل های برق این اتاق است. تمامی کابل های ورودی اتاق به آن وارد شده و سربندی می شود. ابتدا میزان مصرف مورد نیاز را محاسبه می نماییم. در نظر می گیریم برق ورودی ما سه فاز است یا تک فاز و جریان کافی را برای ما تامین می کند یا خیر. در صورت کمبود درخواست میزان مناسب را می دهیم. سپس طراحی تابلو را انجام داده و پس از ساخت در محل نصب می نماییم.

انواع تابلوهای برق فشار ضعیف از نظر کاربرد

تابلوهای برق فشار ضعیف از نظر کاربرد را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم کرد

  1. تابلوهای فرمان موتوری که جهت کنترل موتورهای سه فاز ساخته می‌شوند.
  2. تابلوهای توزیع صنعتی که جهت توزیع جریان در یک واحد صنعتی استفاده می‌شوند.
  3. تابلوهای بانک خازنی که جهت اصلاح ضریب توان یک کارگاه ساخته می‌شوند.
  4. تابلوهای توزیع مسکونی که برای توزیع جریان در یک واحد مسکونی ساخته می‌شوند.
  5. تابلوهای کنترل صنعتی یا تابلوهای PLC که جهت کنترل اتوماتیک فرایندهای صنعتی کاربرد دارند.
  6. تابلوهای مارشالینگ که ارتباط بین تابلوهای برق و سیستم کنترل مرکزی (DCS) را فراهم می‌کنند.

انواع تابلو فرمان برق از نظر ولتاژ

تابلو برق ها از نظر ولتاژ به دو دسته تابلو برقMV و تابلو برق LV تقسیم می شوند. تابلو برق های MV به تابلو هایی گفته میشود که ولتاژ آنها بین 1000تا36000 ولت باشد. تابلو برق های LV به تابلو هایی گفته می شود که ولتاژ آن زیر 1000ولت باشد.

تابلو برق اتاق سرور ATS

تابلو برق اتاق سرور ATS
تابلو برق اتاق سرور ATS

در مراکز حساس مانند اتاق سرور، دیتا سنتر، بیمارستان ها و امثالهم سیستم برق بدون قطعی جزو الزامات می باشد. برای تامین برق تجهیزات در زمان قطعی برق از UPS استفاده می شود.  در صورتی که یو پی اس توان تامین برق کافی را نداشته باشد یا دچار افت برق گردیم از ژنراتور استفاده می شود.

برای تامین برق بدون وقفه لازم است که با قطع برق شهری بلافاصله ژنراتور وارد مدار شود. برای اتوماتیک کردن تغییر وضعیت از تابلو ATS مخفف عبارات Automatic Transfer Switch استفاده می شود. تابلو ATS قطعی برق را تشخیص داده و با کمک سوییچ دو حالته مانند کنتاکتور برق ورودی را از روی برق شهری به ژنراتور منتقل می سازد. در زمان بازگشت برق شهری ورودی را به صورت اتوماتیک بر روی برق شهری بر می گرداند.

این تابلو بین برق شهری و ژنراتور، دو ژنراتور و یا ترکیبی از اینها قرار می گیرد. محل قرار گیری آن بر روی ژنراتور یا نزدیکی آن می باشد.

تابلو توزیع ups

تابلو برق یو پی اس
تابلو برق یو پی اس

یو پی اس ها مانند بقیه تامین کنندگان برق ورودی تابلو برق‌ها احتیاج به کنترل و حفاظت دارند. در تابلو برق یو پی اس با در نظر گرفتن شرایط یو پی اس ابتدا برق مورد نیاز جهت شارژ ورودی یو پی اس تامین شده و سپس برق خروجی یو پی اس با ایجاد بستر حفاظت و رعایت مسائل ایمنی یو پی اس ، وارد تابلو برق می‌شود.

در ضمن به منظور سهولت در سرویس ادواری یو پی اس دما و همچنین جلوگیری از بی برق شدن مصرف‌کنندگان در زمان خرابی یو پی اس از تجهیزات چنج اور در تابلو برق یو پی اس استفاده می‌شود.

جهت آشنایی با سیستم یو پی اس مقاله زیر را مطالعه نمایید:

یو پی اس چیست ؟ نقش سیستم ups

تابلو برق استاندارد

طراحی غلط و یا استفاده از تجهیزات بی کیفیت ممکن است به قطع جریان، داغ کردن و حتی آتش سوزی منجر شود. اتاق سرور دارای حساسیت بالا بوده و به مصرف برق وابسته است. مصرف برق را به طور دقیق حساب کرده و با گرفتن دست بالا تجهیزات را انتخاب می نماییم. برای جلوگیری از بروز مشکل از برند های معتبر استفاده می کنیم. با استفاده از تابلو برق استاندارد سیستم برق بدون وقفه را برای اتاق سرور ایجاد می نماییم.

اجزای تابلو برق

 قطعات تابلو برق و اقلام مورد استفاده به طراحی آن بستگی دارد. در ذیل موارد عمومی تابلو برق اتاق سرور ذکر شده است. ممکن است از همگی موارد استفاده نشده یا برخی اقلام افزوده یا تغییر یابد.

فیوز مینیاتوری MCB:

فیوز تابلو توزیع برق
فیوز تابلو توزیع برق

کلید قطع جریان در صورت اتصال کوتاه می باشد. این فیوز ها در دو مدل کند کار یا Type C و تند کار یا Type B تولید می شوند. مدل های Type C در تجهیزات و Type B عموما در روشنایی استفاده می شود. این فیوز ها در دو مدل تک فاز و سه فاز است.

کلید اتوماتیک:

کلید اتوماتیک تابلو برق
کلید اتوماتیک تابلو توزیع برق

کلید اتوماتیک کلید فیوز ساخته شده برای جریان های بالا می باشد. زمانی که ورودی ولتاژ و آمپر بالا باشد از کلید اتوماتیک برای ورودی اصلی استفاده می کنیم.

کلید گردان اصلی:

کلید گردان اصلی تابلو برق
کلید گردان اصلی تابلو برق

برق اصلی یا قسمتی از مدار را قطع و وصل می نماید.

کلید تغییر حالت Change Over:

کلید تغییر حالت تابلو توزیع
کلید تغییر حالت تابلو توزیع

این کلید مسیر ورودی یا خروجی جریان را عوض می کند و در دو حالت اتوماتیک و دستی تولید می شود. در تابلو برق ممکن است  برق شهر و یو پی اس وجود داشته باشد. زمانی که یو پی اس به دلیلی مانند سرویس از مدار خارج می شود مسیر ورودی را با کمک این کلید بر روی برق شهر می اندازیم. استفاده از کلید اتوماتیک به دلیل شوک برقی توصیه نمی شود. تجهیزات را خاموش کرده و سپس برق را سوییچ کرده و روشن می نماییم.

ترمینال ورودی:

ترمینال وردی تابلو فرمان
ترمینال وردی تابلو فرمان

برای ایمنی بیشتر و جلوگیری از حوادث احتمالی کابل های برق ورودی مستقیم به تجهیزات سر بندی نمی شود. تمامی تجهیزات به این ترمینال ها سیم کشی می شود. کابل های ورودی به سر دیگر ترمینال ها وارد می شود. این ترمینال ها برای فاز، نول و ارت می تواند نصب گردد.

شینه ارت و نول:

شینه ارت و نول تابلو فرمان
شینه ارت و نول تابلو فرمان

در صورت عدم استفاده از ترمینال نول و ارت شینه مسی برای اتصال این موارد در تابلو نصب می شود.

چراغ سیگنال:

چراغ هشدار تابلو برق
چراغ هشدار تابلو برق

وضعیت وجود برق را نشان می دهد.

آمپر متر و ولت متر:

آمپر متر و ولت متر تابلو برق
آمپر متر و ولت متر تابلو فرمان برق

آمپر متر و ولت متر جهت نمایش میزان ولتاژ و جریان مصرفی خطوطی که مد نظر ما است در محل قابل رویت نصب می شود.

مولتی متر:

مولتی متر جهت تست تابلو فرق
مولتی متر جهت تست تابلو توزیع برق

میزان مصرف آمپر تابلو روی هر فاز و همچنین ولتاژ برق را نمایش می دهد.

ترانس:

ترانس تابلو فرمان برق
ترانس تابلو فرمان برق

ترانس داخل تابلو نصب شده و جریان و ولتاژ را اندازه گیری می کند. نتیجه را به روی مولتی متر فرستاده و در آنجا قالب مشاهده است.

​روبند:

روکش سیم های تابلو توزیع برق
روکش سیم های تابلو توزیع برق

برای پوشش سیم های زیر تجهیزات به کار می رود.

ریل:

ریل های تابلو توزیع
ریل های تابلو توزیع

بر روی بدنه داخلی نصب شده و قطعات روی آن سوار می شوند.

نوار فرم:

نوار فرم که به ماکارانی نیز معروف است برای مرتب کردن کابل ها به کار می رود.

شینه یا باس بار:

شینه تابلو توزیع
شینه تابلو توزیع

این شینه از یک نوار مسی تشکیل شده است و برای توزیع فاز از این شینه استفاده می شود.

کلید سوییچی:

کلید سوئیچی تابلو برق
کلید سوئیچی تابلو برق

برای درب تابلو برق اتاق سرور از کلید سویچی استفاده می کنیم. این امر برای جلوگیری از دستکاری و قطع برق توسط افراد غیر مسئول می باشد.

ساخت تابلو برق صنعتی

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
4 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش