بنزین زدن در جایگاه پمپ بنزین اصولی دارد که درصورت بی توجهی به آن مشکلاتی را میتواند در پی داشته باشد. شاید برای بسیاری سوال است که بهترین زمان بنزین زدن خودرو چه زمانی است یا در چه ساعتی از روز بنزین زدن بهتر است؟
آیا به عنوان راننده یا مالک وسیله نقلیه میدانید چطور بنزین بزنید که هم سبب صرفهجویی شود هم استفادهٔ بیشتر و بهتری از بنزینی کنید که خریدهاید؟ حتی اگر میدانید هم پیشنهاد میکنیم آنچه را در این مقاله درباره بهترین روش بنزین زدن بخوانید شاید نکتهای بیابید که فایده بیشتری برای کمک به اقتصاد خانواده و یا جیب خودتان داشته باشد.
چرا باک بنزین را تا خرخره پر نکنیم؟
بیشتر افراد معمولاً به نحوه و کیفیت سوختگیری در جایگاه پمپ بنزین چندان توجه نمیکنند و اصرار به پرکردن کامل باک بنزین دارند. در حالیکه این کار چه مشکلاتی را میتواند در پی داشته باشد.
دلایل زیادی وجود دارد که بابت هر یک از آن ها، نباید باک بنزین را کاملا پر کرده و لبریز نمود. پر کردن باک خودرو خطراتی را به دنبال دارد که عبارتاند از:
1- پرکردن بیش از حد باک، به خودروی شما آسیب میرساند
- اول این که با اصرار به پر کردن بیش از حد باک و قطع کردن متعدد نازل، ممکن است بنزین به بیرون و بدنه خودرو ریخته شده و صدماتی به رنگ اتومبیل وارد نماید.
- دوم ریختن بنزین روی زمین می تواند خطر انفجار باک بنزین را در پی داشته و حتی باعث آتش گرفتن خودرو گردد.
- سوم و شاید محتمل تر از همه نیز وجود فیلتری به نام کنیستر است که با پر کردن بیش از حد استاندارد باک، به آن صدمه وارد خواهد شد.
– آسیب به کنیستر در پر کردن باک بنزین
در خودرو قطعهای مهم به نام کنیستر وجود دارد که بیشتر مردم از وجود آن و اهمیتی که در سیستم سوخت خودرو دارد بیاطلاعاند. نازل با قطع جریان بنزین به باک خودرو، در واقع از کنیستر محافظت میکند.
بنزین بهدلیل ماهیت شیمیایی خود، مقداری بخار تولید میکند که تجمع بیشازحد این بخارات در باک بنزین میتواند خطرآفرین باشد. بههمیندلیل در خودروهای امروزی برای کنترل بخارات بنزین از کنیستر استفاده شده است. کنیستر نوعی فیلتر است که در آن پر از زغال فعال شده است. زغال فعالشده بهصورت دائمی بخارات بنزین را جذب میکند و آن را به مسیر سوخت برمیگرداند.
بنزین مایع روی کنیستر اثرات منفی میگذارد. این تأثیرات مخرب پس از مدتی باعث خراب شدن کنیستر میشود و مجبور میشوید آن را تعویض کنید که هزینه زیادی هم روی دستتان میگذارد.
اگر کنیستر آسیب ببیند، سیستم جذب و فیلتر بخارات بنزین نمیتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد. بههمیندلیل این بخارات مضر به محیط وارد میشوند و هوا را آلوده میکنند که برای سلامتی افراد خطرناک است.
علاوه بر آن پرکردن باک بنزین ممکن است سبب سرریز شدن آن روی زمین شود که نه تنها محیط را آلوده و لباستان را کثیف میکند، بلکه ممکن است خطر آتشسوزی و انفجار را در جایگاه سوختگیری به دنبال داشته باشد.
همچنین بخوانید: علائم خرابی پمپ بنزین و علت کار نکردن پمپ سوخت
2- با اتلاف بنزین پولتان را هدر میدهید
وقتی باک بنزین بیشازحد پر میشود، راهی برای جا دادن بنزین بیشتر در آن وجود ندارد. متأسفانه عدهای از افراد پس از اینکه نازل پمپ بنزین جریان را قطع کرد، باز هم به بنزین زدن ادامه میدهند، زیرا میخواهند به یک عدد رند برسند و هنگامی که به عدد مورد نظر نزدیک میشوند، شروع به فشردن لحظهای نازل میکنند با این تصور که بنزین بیشتری در باک جا میشود.
اگر فکر میکنید با فشار دادن مجدد و چندباره نازل یا بیرون کشیدن آن تا دهانه باک بنزین، بنزین بیشتری وارد باک میکنید باید بگوییم سخت در اشتباه هستید. دلیلش این است که پمپبنزینها به سیستم بازیابی بخار مجهز هستند. این بدان معناست که وقتی باک پر میشود و نازل جریان را قطع میکند، پمپ مقدار اضافی سوخت را بهسمت مخزن برمیگرداند. این کار به این دلیل صورت میگیرد که اطمینان حاصل شود بخارهای اضافی بنزین فرار نمیکنند و وارد محیط نمیشوند.
البته این بدان معنا نیست که دستگاه محاسبه سوخت در جایگاه میزان سوخت اضافهای را که به زور سعی داشتید در باک بریزید حساب نمیکند! در واقع شما آن میزان بنزینی را که بهدلیل پر بودن باک به مخزن برگشته است را هم پرداخت میکنید.
بیشتر بدانید: راهکارهای کاهش مصرف سوخت خودرو
بهترین زمان بنزین زدن به خودرو
آیا میدانستید که سوخت گیری در اوایل صبح میتواند باعث صرفه جویی در هزینه سوخت خودروهایتان شود؟ اگرچه مقدار صرفه جویی سوخت در این روش زیاد نیست اما آنقدری هست که بتوان به آن توجه داشت به خصوص اگر کارکرد خودروی شما زیاد است و دفعات متعددی به پمپ بنزین مراجعه میکنید.
اکثر پمپ بنزینها سوخت را زیر زمین نگهداری میکنند و اوایل صبح که زمین سرد است بنزین تراکم بیشتری دارد، بنابراین شما میتوانید صبحها و در هوای سرد با پرداخت هزینه کمتر سوخت بیشتری وارد مخزن خودروی خود کنید. پمپ بنزینها تنها جریان سوخت را میسنجند و کاری با تراکم آن ندارند پس بهتر است در زمانی که دمای هوا کم تر است سوخت گیری کنید.
بهترین روش بنزین زدن
مواردی که باید قبل از بنزین زدن رعایت کنید
قبل از هر چیز باید بدانید که در باکتان کدام سمت است. بعد از ورود به جایگاه جوری بایستید که در باک فاصلهای نیممتری با پمپ داشته باشد. قبل از پیاده شدن از اتومبیل این موارد حتما بررسی شوند:
- اگر دنده دستی میرانید، دنده را در حالت خلاص و اگر اتوماتیک است روی حالت P قرار دهید.
- ترمز دستی را بکشید.
- ماشین را خاموش کنید. بهتر است چراغها را خاموش کنید.
- به هیچ عنوان با سیگار روشن وارد جایگاه نشوید.
- به هیچ عنوان در حالی که با موبایل در حال مکالمه هستید وارد جایگاه نشوید.
- همهی ما حامل بار الکتریکی هستیم که گاهی به شکل جرقه دیده میشود، برای خالی کردن بار الکتریکی، قبل از خروج دستتان را به قسمتی از بدنهی فلزی بزنید.
- سوئیچ خودرو را به همراه خود خارج کنید.
- در باک را باز کنید، در بعضی از مدلها از داخل به وسیلهی یک دکمه باز میشود، مثل پراید، بعضیها فقط با سوئیچ، مانند پیکان و بیشتر ماشینها با قفل مرکزی، یعنی زمانی که درها باز هستند در باک هم باز است، مثل سمند.
- بعد از باز کردن در باک، قسمت پیچی را به سمت عقربههای ساعت بگردانید تا خارج شود.
فیلم آموزش نحوه بنزین زدن برای اولین بار
نحوه بنزین زدن با کارت سوخت
اگر با دستگاه ATM کار کرده باشید، کار کردن با دستگاه کارتخوان برایتان مثل آب خوردن خواهد بود. اگر هم نه، باز هم جای نگرانی ندارد. کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- کارت بنزین را به گونهای که تراشهی طلایی رنگ به سمت بالا باشد، تا انتها در قسمت اسلات کارت خوان وارد کنید.
- کمی صبر کنید تا عبارت “رمز را وارد کنید” در صفحه نمایان شود. حالا رمز را وارد کنید، توجه کنید که کلید دستگاه کارتخوان را معمولا باید پرقدرت فشار داد!
- اگر رمز کارت را تغییر ندادهاید، به صورت پیشفرض چهار رقم آخر شمارهی کارت ملی مالک ماشین است. مثلا اگر شماره ملی طرف ۴۳۲۴۵۰۷۷۶۴ است، رمز کارت بنزین ۷۷۶۴ است.
- بعد از ورود رمز، دکمهی سبز رنگ تایید را فشار داده تا عبارت “لطفا کمی صبر کنید” بر روی صفحه نقش ببندد، بعد از چند ثانیه پمپ فعال خواهد شد.
طریقه کار با نازل بنزین
اعداد نمایشگر پمپ همگی صفر شدهاند و زمان بنزین زدن است، نازل را از دستگیره بگیرید و به سمت بالا و بیرون خارج کنید. نازل را داخل باک قرار دهید. با فشار دستگیره به سمت بالا بنزین خارج میشود و نشانگرهای پمپ بنزین، مقدار لیتر مصرفی و مبلغ کل را به صورت لحظهای نمایش میدهند.
دقت داشته باشید که دستگیرهی نازل به صورت صفر و یک عمل نمیکند و کاملا آنالوگ است، یعنی با فشار کمتر، بنزین کمتری خارج میشود و بلعکس. پیشنهاد میکنم برای صرفهجویی در هزینه دستگیره را تا انتها فشار ندهید، چرا که احتمال خروج هوا به جای بنزین در این حالت بیشتر است و شما باید هزینهی این هوا را پرداخت کنید!
نکتهی دیگری که در مورد نازلها باید بدانید ضامن قفلکن است، میتوانید برای جلوگیری از کمردرد ضامن را بعد از فشردن اهرم درگیر کنید، ولی همیشه حواستان به نازل باشد، چرا که هر لحظه امکان لرزش و خروج از باک بنزین وجود دارد.
نحوه بنزین زدن به میزان دلخواه
در صورتی که شخصی در ماشینتان نباشد، می توانید سوئیچ را به صورت نیمهباز روی ماشین بگذارید تا آمپر مقدار بنزین را به صورت لحظهای نمایش دهد، خیلی راحت نازل را روی ضامن قفل میکنم و همزمان به آمپر بنزین نگاه میکنم، هنگامی که به میزان دلخواه پر شد دستگیره را از حالت ضامن خارج میکنم و با کمترین فشار به بنزین زدن ادامه میدهم.
بعضی از پمپها برای جلوگیری از سرریز بنزین دارای قطع کن اتوماتیک هستند، بهتر است این مورد را قبل از بنزین زدن با مامور جایگاه چک کنید. اگر پمپ فاقد قطع کن اتوماتیک است به صدایی که از لولهی باک خارج میشود به دقت گوش کنید. اگر صدایی مانند پُر شدن آفتابه به گوشتان میرسد، یعنی باکتان تا خرخره پر شده است.
بعد از سوختگیری چه کار کنیم؟
نازل را از باک خارج کنید و اجازه بدهید آخرین قطرهها هم درون باک بریزند. وقتی دیگر چکه نکرد، نازل را سرجای خودش قرار دهید، توصیه میکنم هرگز برای خروج آخرین قطرهها از نازل به خروجی باک ضربه نزنید، چرا که احتمال جرقه و انفجار در چنین حالتی دور از انتظار نیست. لولهی نازل را کمی به سمت بالا بگیرید و بدون قطرهای چکه در محل خود قرار دهید.
اگر احیانا چند قطره بنزین از نازل ریخت مراقب باشید روی لباس و کفشتان نریزد. شاید خطرناک نباشد، اما میتواند بوی بدی داشته باشد.
در پیچی باک را تا جایی که میتوانید سفت کنید، راستی کارت خود را که فراموش نکردهاید؟ دکمهی خروج کارتخوان را فشار دهید و کارت را بردارید. درپوش باک را ببندید و کارت سوخت را بردارید. اگر مابهالتفاوت دارد آن را پرداخت کنید. ماشین را روشن کرده و حرکت کنید.
مبلغ را چگونه پرداخت کنم؟
بستگی به خودتان دارد، یا به وسیلهی اسکناس یا کارت اعتباری، دستگاه کارتخوان در بیشتر جایگاهها وجود دارد، اخیرا دستگاههای پرداخت ستونی هم به جایگاهها اضافه شده که کار را راحتتر کردهاند، کافی است شمارهی پمپی را که استفاده کردهاید از تابلوی بالای دستگاه بخوانید و با ورود همان شماره، مبلغ را به صورت اتوماتیک پرداخت کنید.
نکات مهم در جایگاه سوخت
1- از بنزین زدن موقع آمدن تانکر سوخت خودداری کنید!
اگر موقع بنزین زدن در جایگاه متوجه شدید که تریلر یا تانکر سوخت رسان وارد جایگاه شده و دارد بنزین را داخل مخزن جایگاه تخلیه می کند، قید بنزین زدن را بزنید و زمان دیگری مراجعه کنید. علتش این است که وقتی بنزین از تانکر به داخل مخزن جایگاه تخلیه می شود، هر آنچه از آشغال و آلودگی را که ظرف این مدت در مخزن ته نشین شده است به هم می زند و بالا می آورد و بخشی از این آلودگی ها و آشغال ها وارد باک بنزین خودروی شما می شود.
2- صبح ها بنزین بزنید!
صبح ها عمدتا پمپ بنزین ها خلوت ترند ؛ چون خیلی ها برای به موقع رسیدن به سر کار، اگر خودرو بیرون آورده باشند، فکر بنزین اش را هم کرده اند. به همین خاطر کمتر مجبور می شوید در صف های طولانی مثل بعد از ظهر ها بایستید و مدام خودروی تان را روشن نگهدارید تا آهسته آهسته جلو بروید.
3- از باز کردن در باک قبل از نوبت خودداری کنید!
موقعی که داخل صف ایستاده اید یا منتظر هستید که نفر قبلی بنزین زدنش را تمام کند و شلنگ را به شما بدهد. در باک را باز نکنید ؛ فقط موقعی که نوبت تان رسید و خواستید بنزین بزنید در باک را باز کنید تا تبخیر بنزین به حداقل برسد.
4- بنزین مناسب موتور خودروی خود بزنید!
بنزین مناسب موتور خودرو خود را بزنید. بسیاری از خودروهای کشور ما که خوشبختانه مجهز به سیستم انژکتوری هستند، برای احتراق با بنزین اکتان بالا (بنزین سوپر) طراحی شده اند. وقتی بنزین معمولی می زنید، موتور در حالت پایین تر از مصرف بهینه کار می کند و طبعاً بنزین بیشتری می سوزاند. بنزین معمولی در کشور ما دارای عدد اکتان 78 است و بنزین سوپر، عدد اتکان 39 دارد. خیلی از خودروهای مونتاژشده در داخل کشورمان، برای بنزین عدد اتکان بالا یعنی 59 طراحی شده اند اما چون ما در ایران این بنزین را نداریم، بهتر است از بنزین سوپر بزنیم.
بیشتر بدانید: فرق بین بنزین سوپر و معمولی در چیست؟
5- در هوای خنک بنزین با تراکم بزنید!
توصیه می شود که ترجیحاً صبح های زود که حرارت زمین در پایین ترین حد خود قرار دارد بنزین بزنید. علت این توصیه آن است که در اکثر پمپ بنزین ها، مخزن سوخت و لوله های انتقال، زیرزمین قرار داده شده اند و هر چه زمین و مخزن سردتر باشد، بنزین غلیظ تر و متراکم تر است.
وقتی هوا رو به گرما می گذارد، مثلا سمت بعد از ظهر یا تا اوایل شب، بنزین منبسط می شود و به همین خاطر، یک لیتر بنزین واقعا یک لیتر نخواهد بود بلکه اندکی کمتر خواهد بود. به همین دلیل در دراز مدت اگر فقط ظهرها بنزین بزنید، بنزین کمتری گیرتان می آید.
6- به طور منظم فیلتر هوا را چک کنید!
فیلتر هوا را به طور منظم چک کنید. در فاصله ای که در پمپ بنزین منتظر هستید، زمان خوبی در اختیار دارید که قسمت هایی از موتور خودرو را که باید بررسی کنید، ببینید. خصوصاً اگر در مکان هایی رانندگی می کنید که گرد و غبار زیادی دارند، باید مرتبا فیلتر هوا را وارسی کنید. اگر گرد و غبار داشته باشد، احتراق بنزین را ضعیف می کند چرا که هوا را به اندازه کافی به موتور نمی رساند و مصرف سوخت بالا می رود. فیلتر هوا را جلوی نور بگیرید ؛ اگر نور از ان عبور نمی کند، وقت تعویض اش فرا رسیده است.
7- وقتی باک بنزین نیمه خالی است بنزین بزنید!
اجازه ندهید که چراغ بنزین روشن شود، روشن شدن چراغ احتمال آسیب به مجموعهی سوخترسانی را به همراه دارد. ترجیحاً وقتی باک خودرو نصفه است بنزین بزنید. دلیلش این است که هر چه بنزین بیشتری داخل باک باشد، هوای کمتری فضای داخل را اشغال می کند و تبخیر بنزین را کاهش می دهد.
مخازن ذخیرۀ بنزین دارای سقف داخلی شناور هستند. این سقف به عنوان نقطۀ صفر بین بنزین و جوّ عمل می کند تا تبخیر را به حدّاقل برساند. برخلاف جایگاه های بنزین، در پالایشگاهها و مخازن صنعتی بنزین، هر تانکری که بارگیری میشود دارای دستگاه جبران حرارت است تا هر لیتر عملاً به میزان یک لیتر باشد.
8- از سلامت آمپر بنزین مطمئن شوید!
حتماً ضرورت دارد که آمپر بنزین تان سالم باشد. خیلی وقت ها خرابی آمپر بنزین را درست نمی کنید و این یعنی این که نمی دانید وضعیت بنزین تان الان چطور است و چه میزان در باک موجود است. آن وقت مجبورید که به دفعات بیشتری برای اطمینان از کم نیاوردن، سراغ جایگاه بروید. سالم بودن آمپر بنزین این مزیت را هم دارد که حدوداً می دانید چقدر بنزین باید بزنید و حواس تان به پر شدن باک هست تا بنزین سر ریز نکند و بیخودی هدر نرود.
9- از فشار دادن دستگیره تا آخر بپرهیزید!
وقتی مشغول بنزین زدن هستید، دستگیره را تا آخر فشار ندهید. اکثر دستگیره ها دارای 3 درجه هستند: کند، متوسط و تند. در حالت کند، میزان تبخیری را که در اثر پمپ شدن و گردش بنزین از لوله به درون باک ایجاد می شود، به حداقل می رسانید. اکثر شلنگ ها دارای محل بازگشت بخار هستند ؛ اگر سریع بنزین بزنید، مایعی که وارد مخزن بنزین می شود به حالت بخار در می آید، این بخار مکیده می شود و به مخزن زیر زمین می رسد ؛ در نتیجه در این حالت هم وقتی بنزین بزنید یک لیترتان همیشه یک لیتر نخواهد بود.