همه چیز درباره اتوبوس های برقی و باتری آن

4.7
(136)

در این مقاله از کیان باتری قصد داریم تا در مورد اتوبوس های برقی و نکات مربوط به آن صحبت کنیم، اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد این وسیله نقلیه هستید تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

اتوبوس برقی چیست؟

اتوبوس الکتریکی چیست
اتوبوس الکتریکی چیست؟

اتوبوس برقی باتری دار یک وسیله نقلیه الکتریکی است که موتور احتراقی و گیربکس سنتی را با یک موتور الکتریکی و یک باتری جایگزین می کند، در اتوبوس برقی دیگر نه موتور وجود دارد و نه مخزن سوخت. در عوض، موتور الکتریکی اتوبوس به عنوان موتور و گیربکس عمل می کند، در حالی که باتری به عنوان مخزن سوخت است.

اتوبوس های برقی با ارسال سیگنال به کنترل کننده سیستم پیشرانه هنگام شروع کار کار می کنند، این سیگنال به باتری که انرژی شیمیایی در آن ذخیره می شود نیرو می دهد و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. سپس این انرژی الکتریکی در تمام اجزای مختلف که باعث کارکرد اتوبوس می شوند مانند موتور الکتریکی و سیستم مدیریت حرارتی توزیع می شود.

همچنین برخلاف خودروهای هیبریدی که قدرت باتری را با موتور احتراق داخلی ترکیب می‌کند، اتوبوس برقی برای تامین انرژی صرفا به برق متکی هستند.

تاریخچه ساخت اتوبوس های برقی

تاریخچه استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی بسیار طولانی تر از چیزی است که بسیاری مردم تصور می کنند، قرن 19 زمانی بود کع مخترعان در حال کار بر روی این خودرو ها بودند. در اواخر قرن نوزدهم، خودروهای الکتریکی عملی شده بودند. ویلیام موریسون اولین خودروی برقی موفق را در ایالات متحده ایجاد کرد و علاقه خاصی به وسایل نقلیه الکتریکی ایجاد کرد، در اوایل قرن بیستم، خودروهای الکتریکی حدود یک سوم وسایل نقلیه موجود در جاده ها را در ایالات متحده تشکیل می دادند.

اما به مروز زمان به دلیل مشکلات پیش آمده استفاده از آن ها کم رنگ تر شد با این حال درست است که اکنون در این زمان خودروهای گازسوز همچنان بر بازار تسلط دارند، اما خودروهای برقی در سال ‌های اخیر دوباره محبوبیت خود را به دست آورده اند.

با این که فناوری وسایل نقلیه الکتریکی مدت بسیاری است که وجود داشته است اما اتوبوس های برقی نوآوری جدید تری هستند. تعیین زمان ساخت اولین اتوبوس برقی کمی سخت زیر منبع معتبری از آن وجود دارد، اما در سال 1994 بلو برد اولین شرکتی بود که اقدام به ساخت اتوبوس های برقی برای مدرسه کرد.

برد اتوبوس های برقی چقدر است؟

برد اتوبوس های الکتریکی چقدر است
برد اتوبوس های الکتریکی چقدر است؟

برد اتوبوس برقی مسافتی است که اتوبوس می تواند قبل از اتمام شارژ طی کند، مدت زمان این محدوده به عوامل مختلفی از جمله اندازه باتری و چرخه کار بستگی دارد.

اندازه باتری به میزان بزرگی مخزن سوخت یک وسیله نقلیه الکتریکی بستگی دارد، باتری های بزرگتر می توانند انرژی بیشتری را ذخیره کنند که در نهایت می تواند سوخت مسافت های طولانی تری را تامین کند؛ به عنوان مثال، اتوبوس‌ های ترانزیت معمولاً به باتری ‌های بزرگ‌ تری نسبت به اتوبوس ‌های مدرسه نیاز دارند، زیرا باید برای مدت زمان طولانی ‌تری کار کنند و برای این کار به سوخت بیشتری نیاز دارند.

دومین عاملی که به طور قابل توجهی بر برد اتوبوس الکتریکی تأثیر می گذارد، چرخه کاری است. برای درک این موضوع به مثال زیر توجه کنید:

  • شما در طبقه دوم یک آپارتمان زندگی می کنید و باید از پله ها بالا بروید، خیلی سخت نیست و یک چرخه سبک کاری می باشد.
  • این بار فرض کنید باید همراه خود 50 کیلو بار را بالا ببرید، در این صورت وضعیت فرق می کند و یک وظیفه سنگین تر دارید.

برای اتوبوس‌ها، عواملی که بر میزان تقاضای یک چرخه کار تأثیر می‌گذارند عبارت است از: شرایط جاده، شرایط رانندگی، سرعت وسیله نقلیه، تعداد توقف/شروع، تغییرات ارتفاع، سرعت شما، وزن حمل ‌شده، آب و هوا و موارد دیگر.

در صورتی که شرایط برای اتوبوس مساعد باشید و وزن کمی را حمل کند در نتیجه برد بیشتری را طی می کند.

چه نوع باتری هایی در اتوبوس های برقی استفاده می شود؟

نحوه کار اتوبوس برقی
نحوه کار اتوبوس برقی

امروزه اکثر اتوبوس های برقی از باتری لیتیوم یونی استفاده می کنند. این همان نوع باتری است که در لپ تاپ ها و تلفن های همراه استفاده می شودباتری‌های لیتیوم یونی دارای مزایا مهمی است که آن را به یک گزینه مناسب تبدیل کرده است. برخی از مزایا این باطری عبارت است ازک وزن سبک، مبزان انرژی بالایی که در خود نگه می دارد و نحوه شارژ آن.

هنگامی که یک باتری لیتیوم یون در حال شارژ است، یون های لیتیوم از کاتد به آند حرکت می کنند و زمانی که در حال استفاده از باتری می باشید، عکس این امر اتفاق می افتد یعنی آند یون های لیتیوم را به کاتد آزاد می کند.

اگرچه باتری‌ های لیتیوم یون مدرن می‌توانند مقدار قابل توجهی انرژی نسبت به اندازه خود در خود نگه دارند، اما همچنان باید به طور دوره‌ ای آن ها را شارژ کنید تا بتوانید اتوبوس خود را در جاده نگه دارید.

خرید باتری اتوبوس از کیان باتری با ارسال و نصب رایگان در شهر تهران به صورت شبانه روزی آماده خدمات رسانی به شما مشتری عزیز می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید!

اتوبوس های برقی چگونه شارژ می شوند؟

نحوه شارژ اتوبوس ها برقی
نحوه شارژ اتوبوس ها برقی

برای شارژ اتوبوس های برقی چند راه وجود دارد که با توجه به شرایط موجود می توان یکی از آن ها را انتخاب کرد.

شارژرهای دوشاخه برای اتوبوس ها بسیار شبیه به شارژرهای مورد استفاده برای خودروهای الکتریکی عمل می کنند، اتوبوس های برقی دارای پورت هایی هستند که راننده می تواند به آن وصل شود. با این روش، بر اساس جریان شارژر، شارژ می تواند بین دو تا هشت ساعت طول بکشد.

اما روش دیگر کمی جدید تر است. با استفاده از این شارژر، اتوبوس ها در زیر یک ایستگاه شارژ حرکت می کنند و بازوهای رباتیک خود را به هادی های الکتریکی بالای خودرو متصل می کنند تا آن را شارژ کنند. این شارژر برای انتقال جریان بیشتر طراحی شده است و امکان شارژ سریعتر را فراهم می کند.

اما در مورد مصرف شارژ آن ها، میزان انرژی لازم برای راه اندازی اتوبوس برقی به چند عامل بستگی دارد. همانطور که دیگر انواع اتوبوس ها دارای سطوح مختلف مصرف سوخت هستند، شما سطوح مختلفی از مصرف برق را برای اتوبوس های برقی خواهید دید.

در یک آزمایش، اتوبوس های برقی 18 متری بین 1.65 تا 1.84 کیلووات ساعت در هر کیلومتر مسافت استفاده کردند.

عملکرد یک اتوبوس برقی به چه صورت است؟

یک اتوبوس برقی برق را از شبکه برق می گیرد و آن را در باتری ذخیره می کند که پس از اتمام برق قابل شارژ است. این موضوع کاملا شبیه به تمامی وسایل الکتریکی است که ما در طول روز استفاده می کنیم، آن ها را وصل می کنیم و اجازه می دهیم باتری شارژ شود و سپس به صورت بی سیم از آنها استفاده می کنیم تا زمان شارژ مجدد فرا برسد.

تفاوت اصلی اتوبوس برقی با تلفن های همراه و سایر وسایل الکتریکی در این است که باتری شارژ شده الکتریکی موتور الکتریکی اتوبوس را تامین می کند. به طور دقیق ‌تر، وقتی پای راننده اتوبوس روی پدال گاز فشار می‌آورد باتری موتور را تغذیه می‌کند و به چرخ دنده‌هایی را که لاستیک ‌های اتوبوس را می‌چرخانند نیرو می‌دهد.

از دیدگاه راننده، اتوبوس برقی اساسا مانند هر نوع اتوبوس دیگری عمل می کند، روش خاصی برای کارکردن آن وجود ندارد و تنها تفاوت آن ها مربوط به زمانی است که می خواهند برای آن ها سوخت گیری انجام دهند.

برای آشنایی بیشتر با عملکرد اتوبوس های الکتریکی می توانید ویدیو زیر را تماشا کنید.

مزایا استفاده از اتوبوس های برقی

مزایا استفاده از اتوبوس های الکتریکی
مزایا استفاده از اتوبوس های الکتریکی

از آنجایی که اتوبوس های برقی هیچ گونه گازهای گلخانه ای از سوزاندن سوخت های فسیلی ندارند، مانند اتوبوس های دیگر موجب آلودگی هوا نمی شوند. این بدان معناست که آنها می توانند به تمیزتر و سالم تر شدن هوای شهر به طور کلی کمک کنند.

همچنین برای افرادی که در نزدیکی اتوبوس کار می کنند به همین شکل است، مجبور نیستند که دود اگزوز یا گازوئیل را تنفس کنند و در نتیجه سلامت بهتری دارند.

در ادامه مزایا استفاده از اتوبوس های الکتریکی را به صورت دقیق تری برای شما آورده ایم:

سازگاری با محیط زیست

یکی از دلایل اصلی در نظر گرفتن اتوبوس برقی نسبت به سایر گزینه ها، سازگاری آن ها با محیط زیست است. در مقایسه با موتور های احتراقی که با سوخت مانند گازوئیل کار می کنند، یک وسیله نقلیه الکتریکی آلودگی بسیار کم تری برای محیط زیست ایجاد می کند.

این موضوع بیشتر برای کشور هایی مناسب است که وضعیت آب و هوایی مناسبی ندارند و در عین حال می خواهند از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده بهینه ای داشته باشند.

توجه داشته باشید که این موضوع تنها در مورد اتوبوس های تمام برق صدق می کند، زیرا اتوبوس های هیربدی نیز با این که با برق کار می کنند اما همچنان سوخت می سوزانند و نمی توان گفت دارای آلایندگی صفر هستند.

بی صدا بودن آن ها

چیزی که ممکن است در اولین باری که سوار اتوبوس برقی می ‌شوید متوجه شوید این است که چقدر ساکت است، اتوبوس‌ های برقی بسیار بی ‌صداتر از اتوبوس‌ های دیگر با موتور های احتراق داخلی کار می ‌کنند، این همیشه یکی از ویژگی‌ های خوب وسایل نقلیه الکتریکی است.

حداقل تعمیر و نگهداری

یکی دیگر از مزایای مهم اتوبوس های برقی این است که به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارند. بسیاری از کارهای تعمیر و نگهداری مورد نیاز با اتوبوس های دیزلی یا گازی در زمان استفاده از  اتوبوس برقی غیر ضروری هستند. زمانی که شما پشت این اتوبوس ها قرار می گیرید در چک لیست نگهداری از آن می توانید موارد زیر را حذف نمایید.

  • تعویض روغن موتور
  • تعویض فیلتر هوای موتور
  • تست مه دود
  • تعویض کویل یا شمع
  • تعمیر و نگهداری انتقال

علاوه بر این، نیازی به تعویض مکرر مایع خنک کننده نخواهید داشت و می توانید برای مدت زمان بیشتری از لنت های ترمز استفاده کنید. به طور کلی، وسایل نقلیه الکتریکی در مقایسه با سایر وسایل نقلیه دیگر به نگهداری و تعمیر کم تری احتیاج دارند که این یعنی نیازهای کمتر تعمیر و نگهداری می تواند مستقیماً به صرفه جویی در هزینه تبدیل شود.

همچنین بخوانید: راهنمای انتخاب و خرید باطری ماشین سنگین

طول عمر اتوبوس های برقی چه قدر است؟

مانند سایر انواع اتوبوس، طول عمر اتوبوس برقی به میزان استفاده و فرسودگی آن و سایر عوامل بستگی دارد. با این حال، به طور کلی، طول عمر مفید اتوبوس برقی حدود 12 سال است. توجه داشته باشید که مهم ترین عاملی که در وسایل حمل و نقل برقی وجود دارد باتری آن ها می باشد در صورت خرابی باتری عملکرد اتوبوس نیز مختل می شود.

چرا استفاده از اتوبوس های الکتریکی رایج نیست؟

اتوبوس های الکتریکی در تهران
اتوبوس های الکتریکی در تهران

در آخر احتمالا این سوال برایتان ایجاد شده است که با توجه به مزایا بسیاری که این اتوبوس ها دارند چرا همچنان در سطح شهر از سایر مدل ها استفاده می شود! این عمدتاً به این دلیل است که مانند هر نوآوری جدید که زمان می برد تا مرسوم شود در مورد این اتوبوس ها نیز به همین شکل است.

با این حال در شهر تهران نیز چند ماه پیش از اولین مدل اتوبوس های برقی رونمایی شد، اما مهم ترین موضوعی که وجود دارد فراهم کردن بستر شارژ آن ها می باشد. در صورتی که بتوان مکان های مناسبی در سطح شهر ایجاد کرد که اتوبوس های الکتریکی امکان شارژ داشته باشند به راحتی می توان استفاده از آن ها را فراگیر کرد.

به هر حال می توان امید وار بود که اتوبوس های الکتریکی را در سطح شهر ببینیم زیرا از خبر های حاکی مشخص است که استفاده از موتورسیکلت‌ ها، اتوبوس‌ های برقی و تاکسی ‌های برقی و هیبریدی در دستور کار شهرداری تهران است.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی اتوبوس های الکتریکی و موضوعات مربوط به آن آشنا نماییم. اما نظر شما چیست؟ به نظر شما برای رواج شدن اتوبوس های الکتریکی در سطح شهر چه مقدار زمان نیاز است؟

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
3 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش