آموزش طریقه پولیش کاری خودرو

4.7
(324)

شاید برای شما هم مهم باشد که بدنه خودرویتان بدون هیچ گونه خط و خشی باشد و برای برطرف کردن خط هایی که بر روی بدنه خودرو بوجود آمده است، پولیش کردن خودرو می تواند راهی در جهت زیبایی و جلوه دادن به اتومبیل شما باشد. در این مقاله از کیان باتری  قصد داریم تا روش های پولیشکاری و همچنین ریکاوری رنگ بپردازیم.

پولیش یکی از راه هایی است که می تواند راه حل مناسبی برای ترمیم بدنه خودرو باشد ولی لازم است بدانید که پولیش خودرو معجزه نمی کند ولی می تواند رنگ های آسیب دیده را ترمیم کند، با این شرط که برای لایه برداری، ضخامت رنگ خودرو مناسب باشد. همچنین باید رنگی که زیر رنگ آسیب دیده وجود دارد، رنگ سالمی باشد.

 پولیش خودرو چیست
پولیش خودرو چیست

پولیش خودرو چیست؟

پولیش یک ماده کرم مانندی است که خاصیت سایندگی و براق‌کنندگی دارد. این ماده با توجه به خاصیتی که دارد یک لایه بسیار نازک از رنگ خودرو را برمی‌دارد. از پولیش برای از بین بردن خط‌و‌خش‌های ایجاد شده بر روی سطح بدنه خودرو استفاده ‌می‌شود. با استفاده از پولیش می‌توان آسیب‌های ناشی از تصادفات ضعیف، مالیده شدن رنگ سایر خودروها، مات شدن رنگ، خطوط سطحی و عمیق را از بین برد و ترمیم کرد.

ماده پولیش با توجه به خاصیت براق‌کنندگی که دارد آسیبی به رنگ خودرو وارد نمی‌کند. بلکه رنگ خودرو را شفاف کرده و زیبایی را به خودروی شما بازمی‌گرداند.

رنگ روی بدنه خودرو، در واقع ۸ تا ۱۰ لایه از رنگ است که روی هم قرار می گیرند و اصطلاحا روی ورق بدنه خودرو را پوشش می دهند، پولیش بدنه، یک لایه از این رنگ را بر می دارد و در نتیجه بدنه خودرو براقتر می شود.

مواردی که خودرو به پولیش کاری نیاز دارد

  • ماتی رنگ

در بعضی موارد سطح رنگ خودرو سالم است اما رنگ آن کاملا مات و بی روح است که معمولا این اتفاق بر اثر برخورد گرد و غبار معلق در هوا و ریزگردها و سنگریزه ها است که باعث ایجاد خطوط بسیار ریز روی سطح رنگ می شود که با چشم دیده نمی شوند اما باعث شکست نور و مات دیده شدن رنگ می گردد.

در این مورد پولیش کاری می‌تواند سطح را هموار و صاف نمایند، تا شکست نور مثل آینه کامل شود و رنگ از حالت ماتی خارج شده و براق به نظر برسد.

  • سوختگی رنگ

سوختگی رنگ به دو بخش تقسیم می‌شود، الف- سوختگی ناشی از نور آفتاب ب- سوختگی توسط شعله.

در صورتیکه سوختگی سطحی باشد و در لایه اولیه قرار بگیرد با پولیش قابل ترمیم است ولی اگر سوختگی به لایه‌های زیرین رنگ رسیده باشد با پولیش نمی‌توان آن را ترمیم کرد.

در ضمن باید گفت بر اثر بالا رفتن تکنولوژی و کیفیت رنگ، امروزه سوختگی های در اثر تابش نور مستقیم آفتاب بسیار کم شده است.

آفتاب سوختگی بدنه خودرو و نیاز به پولیش کاری آن
آفتاب سوختگی بدنه خودرو و نیاز به پولیش کاری آن
  • تاثیرات شیمیایی

باران اسیدی و شستشوی اتومبیل با شوینده های غیر استاندارد و شستشو با آب سخت، دانه های ریزی را روی بدنه خودرو ایجاد می‌کنند که باعث آسیب به رنگ می شود. اما با پولیش می توان آن را رفع کرد.

لکه‌ها با باران اسیدی بیشتر در شهرهای صنعتی و آلوده اتفاق می‌افتد و در جاهایی که املاح آب زیاد است (آب سخت) پس از شستن اتومبیل حتما باید به سرعت آن را خشک کرد تا بر اثر خشک شدن آب روی بدنه املاح روی سطح آن باقی نماند و باعث آسیب رساندن به رنگ نگردد.

همچنین باقی ماندن فضولات پرندگان بر روی خودرو به دلیل اسیدی بودن آن، صدمه به رنگ خودرو خواهد زد.

بیشتر بدانید: آموزش روش های از بین بردن خط و خش ماشین در خانه

انواع پولیش خودرو

انواع پولیش خودرو
انواع پولیش خودرو

پولیش ها در 4 نوع زبر و نرم، تک مرحله ای و واکس عرضه می شوند که از نوع لایه برداری (CUT) شروع شده و تا واکسهایی که باعث ایجاد لایه روی سطح می شوند ادامه دارند.

پولیش ها دو آیتم کات و گلاس دارند، هر چقدر فاکتور کات بیشتر باشد پولیش ازخاصیت لایه برداری بیشتری برخوردار است و هرچقدر فاکتور گلاس زیاد باشد براقیت و درخشندگی بیشتری ایجاد می شود.

1- پولیش های زبر

خاصیت لایه برداری در پولیش زبر بسیار بالا است. با استفاده از این نوع پولیش، خراش های عمیق به راحتی از بین می روند. البته به دلیل زبری بالای پولیش، سطح پولیش شده به صورت مات در می آید که نیاز به پرداخت با پولیش نرم دارد.

بنابراین پولیش نرم مکمل پولیش زبر است که حتما از آن بعد از پولیش زبر باید استفاده شود. توجه داشته باشید که استفاده مدام از پولیش زبر موجب از بین رفتن رنگ اتومبیل می شود.

2- پولیش نرم

خاصیت سایندگی پولیش نرم ظریف است به طوری که سطح آسیب دیده را از خراش های سطحی از بین می برد و سطح را کاملا براق و صاف می کند. از این پولیش می توان در قسمتی از سطح بدنه خودرو و یا در تمام سطوح استفاده کرد. همچنین از این نوع پولیش می توان برای پاک کردن لکه های محیطی ماند شیره درختان، قیر و. . . که به آسانی پاک نمی شوند استفاده کرد.

3- پولیش تک مرحله

این نوع پولیش که به نام پولیش متوسط نیز شناخته می شود دارای خاصیت لایه برداری کم تا متوسط و براق کنندگی متوسط تا زیاد است. علاوه بر از بین بردن خراش های سطحی، بدنه خودرو را براقتر می کند.

4- واکس خودرو

واکس در گروه پولیش ها قرار ندارد اما در مورادی استفاده می شود که سطح رنگ خودرو دارای موج و خراش نباشد. چربی مخصوص واکس موجب درخشندگی بیشتر شود که البته موقت و مقطعی است. واکس خاصیت برطرف کنندگی خراش روی سطح را ندارد.

پد پولیش چیست؟

پد پولیش چیست؟
پد پولیش چیست؟

پد‌های پولیش اغلب از جنس فوم و پوست بره هستند. اکثر کسانی که از دستگاه برای پولیش‌کاری استفاده می‌کنند پد‌های فومی را مورداستفاده قرار می‌دهند. پد‌ها نیز همانند پولیش‌ها انواع نرم و زبر دارند.

در بین پدها، پد پوست بره بهترین نوع برای از بین بردن خط‌و‌خش‌های ایجاد شده بر روی رنگ هست. این پد بسیار نرم بوده و آسیبی به رنگ نمی‌رساند.

تفاوت پولیش ماشین های سفید و مشکی رنگ

با توجه به رنگ‌دانه‌هایی که پولیش‌ها دارند برای هر رنگی از خودرو باید نوع مخصوص همان رنگ تهیه شود. پولیش‌ خودروهای مشکی و سفید متفاوت است و نباید برای هر دورنگ از یک نوع پولیش استفاده کنید.

  • پولیش خودروهای مشکی

حفظ و نگهداری خودروهای مشکی به‌مراتب سخت‌تر از خودروهایی با رنگ روشن است. شستن به‌تنهایی، این خودروها را تمیز و براق نمی‌کند. اگر می‌خواهید چندین ماه از شستشو خودرو خود خلاص شوید، توصیه می‌شود آن را پولیش کنید. البته که باید از پولیش مخصوص رنگ مشکی استفاده کنید.

قبل از انجام پولیش حتماً خودرو را به‌خوبی شستشو دهید.

  • پولیش خودروهای سفید

از پولیش‌های رنگ مشکی و تیره به‌هیچ‌عنوان نباید در رنگ‌های سفید و نقره‌ای استفاده کرد. به دلیل رنگ‌دانه‌های موجود داخل ماده پولیش باعث تیرگی رنگ می‌شود و به‌خوبی رنگ را براق نمی‌کند.

خودروهای رنگ سفید را نیز همانند رنگ مشکی شستشو دهید. در شستشوی این رنگ دقت بیشتری به خرج دهید، زیرا هنگام پولیش‌کاری ممکن است آلودگی‌ها رنگ را کثیف می‌کند و به‌سختی پاک ‌شوند.

آموزش پولیش دستی خودرو

نحوه پولیش دستی را مرحله به مرحله و در ۱۰ نکته مفید و قابل‌فهم برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم. این نکات و مراحل را با دقت بخوانید تا به‌راحتی خودرو شخصی خودتان را پولیش کنید.

لوازم پولیش کاری خودرو

لوازم پولیش کاری ماشین
لوازم پولیش کاری ماشین

مواد و وسائل لازم جهت پولیش کردن: تمام ابزار و سائلی که شما جهت براق کردن رنگ بدنه اتومبیل خود نیاز دارید یک قوطی پولیش + چند تکه پارچه پنبه ای و نرم میباشد.

مراحل پولیش زدن ماشین

 آموزش پولیش زدن حرفه ای ماشین
آموزش پولیش زدن حرفه ای ماشین

1- ابتدا لوازم کار را آماده کنید. برای این کار به یک قوطی پولیش نرم و تعدادی پارچه پنبه‌ای و نرم احتیاج دارید. دقت کنید که در بازار پولیش‌های مختلفی در دسته‌بندی‌های نرم و زبر وجود دارد، شما باید پولیش نرم را تهیه کنید!

2- چه برای پولیش کردن و چه برای واکس زدن همیشه اولین مرحله شست‌وشوی ماشین است. برای شست‌وشو از شامپو‌های مخصوص ماشین یا مایع ظرف‌شویی استفاده کنید و هرگز این کار را با پودر لباس‌شویی امتحان نکنید، زیرا خط و خش‌های بسیار ریزی روی بدنه ایجاد می‌کند. مطمئن شوید که تمام گل‌و لای و ذرات شن از روی بدنه پاک‌شده باشد.

3- بعد از اتمام شست‌وشو بدنه خودرو را کاملاً خشک کنید یا اندکی صبر کنید تا بدنه کاملاً خشک شود و هیچ رطوبتی باقی نماند. بهتر است خودرو را در یک مکان دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید، البته دمای محیط خیلی هم نباید پایین باشد، زیرا گرما و سرمای بیش‌ازحد بدنه باعث ماسیده شدن پولیش می‌شود و کار را سخت می‌کند.

4- برای شروع حداقل به دو تکه پارچه نیاز دارید، یکی برای پولیش کردن و دیگری برای تمیز کردن بدنه. برای این کار می‌توانید از دستمال‌های میکرو فایبر یا پارچه‌های حوله‌ای نرم یا پنبه استفاده کنید.

5- ابتدا مقداری پولیش را روی قسمت موردنظر از بدنه قرار دهید و پارچه شروع به مالش آن روی بدنه کنید. این کار را می‌توانید به دو صورت خطی (رفت و برگشتی) و چرخشی انجام دهید، ولی دقت داشته باشید هرکدام از این روش‌ها را که انجام می‌دهید باید تا انتها همان الگوی ثابت را ادامه دهید. بهترین روش حرکت رفت و برگشتی عمود بر خراش‌ها است که با تکرار آن می‌توانید تمام خراش را حذف کنید.

اگر می‌خواهید فقط یک خراش را از بین ببرید در همان محدوده این کار را انجام دهید، ولی اگر قصد دارید کل بدنه را پولیش کنید این کار را ابتدا از یک ناحیه شروع کنید و رفته‌رفته به سمت قسمت‌های دیگر حرکت کنید. این کار را تا جایی که مواد پولیش روی بدنه تمام شود ادامه دهید و اگر احساس می‌کنید هنوز خش‌ها برطرف نشده‌اند می‌توانید بازهم پولیش بزنید و دوباره این کار را انجام دهید. برای اینکه پارچه شما به‌راحتی روی بدنه حرکت کند سطح رنگ را با آب مقداری مرطوب کنید. در غیراین‌صورت کارتان سخت می‌شود و به‌زودی خسته می‌شوید.

6- قسمت‌هایی از بدنه که بیشتر در معرض آسیب هستند مانند زیر دستگیره‌ها و رکاب ماشین نیاز به‌دقت و حوصله بیشتری برای پولیش زدن دارند، زیرا تعداد خش‌های این نقاط بیشتر است.

7- دقت کنید که پولیش را روی قسمت‌های پلاستیکی مثل سپر و دستگیره و چراغ‌ها نمالید، زیرا باعث کدر و مات شدن آن‌ها می‌شود.

8- درصورتی‌که یک خراش به حدی عمیق است که با پولش نرم محو نمی‌شود می‌توانید از پولیش زبر استفاده کنید. برای این کار ابتدا مقداری پولیش زبر روی محل موردنظر قرار دهید و به‌آرامی شروع به مالش آن روی خراش کنید.

ولی به خاطر داشته باشید که در این کار به‌هیچ‌وجه زیاده‌روی نکنید، زیرا پولیش زبر همانند یک سنباده عمل می‌کند و بی‌دقتی هنگام استفاده از آن می‌تواند به رنگ بدنه آسیب بزند. بعدازاین که از پولیش زبر استفاده کردید احتمالاً رنگ آن ناحیه مقداری کدر شده است که باید به‌وسیله پولیش نرم دوباره براق شود.

9- بعدازاینکه کارتان با پولیش تمام شد باید با یک حوله یا پارچه نرم کل بدنه را پاک کنید تا تمام آثار چربی و پولیش باقی‌مانده از روی بدنه پاک شود. همچنین می‌توانید یک‌بار ماشین را بشویید. اگر می‌خواهید در ادامه از واکس استفاده کنید شستن ماشین نتیجه بهتری می‌دهد.

10- درنهایت بهتر است بدانید که برای جلوگیری از آسیب به رنگ خودرو به‌هیچ‌وجه در استفاده از پولیش زیاده‌روی نکنید و این کار را به حداکثر سالی یک‌بار و آن‌هم در صورت نیاز محدود کنید.

نحوه پولیش ماشین با دستگاه

 پولیش کاری خودرو با دستگاه
پولیش کاری خودرو با دستگاه

کار با دستگاه پولیش مهارت خاص خود را نیاز دارد. اما با این حال با چندبار استفاده می‌توان نحوه کار با دستگاه را به‌راحتی یاد گرفت. هرچند این کار خیلی سخت و تخصصی به‌نظر نمی‌رسد، اما بهتر است نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  1. ابتدا باید مواد و وسایل موردنیاز را تهیه کنید. مقداری پولیش نرم به همراه یک پد نرم و یا پد پوست بره به همراه داشته باشید. در این مرحله پد را کمی مرطوب کنید. نیازی نیست که پد را کاملاً خیس کنید.
  2. مقداری پولیش بر روی پد مالیده و پد را آغشته به پولیش کنید. با استفاده از دستگاه نیازی نیست پولیش را بر روی بدنه خودرو بزنید. آغشته کردن پد با پولیش برای این کار کافی است.
  3. دستگاه را به بدنه خودرو نزدیک کنید. دستگاه را در دور آرام روشن کرده و بر روی قسمت موردنظر قرار دهید. به دستگاه فشار وارد نکنید. چراکه فشار زیاد بر دستگاه باعث از بین رفتن رنگ خودرو می‌شود.
  4. دستگاه را همانند حرکات پولیش دستی به‌صورت طولی حرکت دهید. تا زمانی که خط‌و‌خش‌های موردنظر از بین نرفته دستگاه را از بدنه جدا نکنید. در بخش‌هایی از بدنه خودرو که حساسیت بیشتری دارند کمتر فشار وارد کنید.

بیشتر بدانید: رفع کدری چراغ خودرو | شفاف کردن چراغ جلو ماشین

انواع دستگاه پولیش ماشین

انواع دستگاه پولیش کاری خودرو
انواع دستگاه پولیش کاری خودرو

پولیش کردن با دو روش دستی و استفاده از دستگاه انجام می شود. دستگاه پولیش از نظر نوع چرخش و دوران به 3 دسته تقسیم می شود :

  • دستگاه پولیش روتاری (Rotary)

نحوه گردش پایه پد این دستگاه حول نقطه مرکز است که مانند دستگاه فرز کار می کند با این تفاوت که به دلیل داشتن دیمر، می توان سرعت دستگاه را تغییر داد.

این دستگاه به دلیل تمرکز چرخش در یک ناحیه، موجب گرم شدن سریع سطح می شود و سرعت لایه برداری با آن بالا می باشد. به همین دلیل در صورت نگه داشتن بیش از حد دستگاه در یک نقطه، سطح رنگ به شدت آسیب می بیند.

کار این دستگاه به صورت حرکت پایه پد به شکل اوربیتالی و بصورت لرزشی می باشد. لایه برداری بسیار کمی با این دستگاه انجام می شود.

  • دستگاه پولیش (DA (Dual Action

این دستگاه ها جدیدترین نسل دستگاه های پولیشر می باشند که ترکیبی از دو حرکت چرخشی و اوربیتالی را به وجود می آورند.

پولیش اتومبیل به منظور بهبود پایان کار و رنگ کردن یک اتومبیل به کار می رود که به راحتی می توانید در خانه نیز با کمی گریس انجام دهید.

تاثیرات مثبت پولیش زدن خودرو

 قبل و بعد پولیش ماشین
قبل و بعد پولیش ماشین

در هنگام پلیش زدن لایه بسیار نازکی از رنگ خودرو برداشته می‌شود. این کار باعث می‌شود رنگ‌های زنگ زده از روی خودرو برداشته شود و خطوط، خش‌ها و نواقص آن نیز از بین برود. هر چقدر رنگ خودرو صاف‌تر  و بدون خط و خش باشد، درخشنده‌تر و زیباتر به نظر می‌رسد.

یکی دیگر از فواید پلیش زدن برطرف کردن کثیفی‌ها و گرد و خاک از روی خودرو است. در ضمن می‌توانید با استفاده از واکس بدنه خودرو نیز یک لایه محافظ روی رنگ ایجاد کنید، تا آسیب نبیند.

ممکن است رنگ خودروی شما در هنگام نقاشی و صافکاری، نواقصی پیدا کند و یا کثیفی‌ها و لکه‌هایی روی آن ایجاد شود، با پولیش کردن به راحتی می‌توانید این مشکلات را برطرف کنید.

بیشتر بدانید: پوشش نانو سرامیک خودرو چیست؟

 

تاثیر پولیش به رنگ بدنه خودرو
تاثیر پولیش به رنگ بدنه خودرو

 معایب پولیش کاری خودرو

همانطور که گفتیم در هنگام پلیش زدن لایه نازگی از رنگ خودرو برداشته می‌شود و اگر به دفعات انجام شود باعث آسیب جدی به رنگ خودرو می‌شود؛ زیرا این کار باعث می‌شود لایه محافظی که واکس بدنه روی خودرو ایجاد کرده، از بین برود و رنگ خودرو به مرور زمان زنگ بزند یا کدر شود؛ زیرا زمانی که این لایه برداشته شود، حلال‌های رنگ که مانع زنگ زدگی آن می‌شوند، به مرور زمان تبخیر می‌شوند؛ بنابراین تنها زمانی از پلیش استفاده کنید که واقعا لازم است.

البته درحال‌حاضر بسیاری از پولیش‌های موجود در بازار حاوی واکس هستند؛ اما حلال‌های موجود در این پلیش‌ها موجب تضعیف واکس موجود در آن می‌شود؛ در نتیجه واکس این پلیش‌ها نسبت به واکس‌هایی که به تنهایی مصرف می‌شوند، مقاومت کمتری دارند.

خودروهایی که دارای رنگ متالیک هستند، یا اصلا نباید پلیش شوند یا باید در هنگام پلیش کردن آن‌ها نهایت دقت و ظرافت را به خرج دهید؛ زیرا رنگ این خودروها که بسیار خیره‌کننده و درخشان است و دوام بالایی هم دارد، دارای لایه‌ای به نام لایه کیلر یا محافظ است که از دانه‌های اکلیکی موجود در رنگ خودرو که باعث درخشندگی آن می‌شود، محافظت می‌کند.

از بین رفتن لایه کیلر باعث آسیب دیدن رنگ آن، کدر شدن و کاهش درخشندگی رنگ و از همه مهم‌تر کاهش دوام آن می‌شود. در صورتی که پلیش خودرو به دقت انجام نشود، این لایه به راحتی از بین می‌رود.

همچنین توصیه می‌کنیم برای پولیش زدن خودروهای گران‌قیمت از پلیش دستی استفاده کنید تا احتمال سوختگی رنگ خودرو تا میزان زیادی کاهش پیدا کند؛ زیرا سرعت چرخش دستگاه پلیش زیاد است و حرارت ایجاد شده در هنگام اصطحکاک آن با بدنه خودرو می‌تواند رنگ خودرو را بسوزاند.

همچنین در صورتی که در هنگام استفاده از دستگاه پولیش دقت نکنید، ممکن است آثار دستگاه روی رنگ باقی بماند و آن را خراب کند. در کل توصیه می‌کنیم برای پولیش کردن خودروهای دارای رنگ حساس و از بین بردن خط و خش‌های ریز که در اثر تماس بدنه خودرو مواد ساینده ریز ایجاد شده است، حتما از پلیش دستی استفاده کنید.

بیشتر بدانید: روش های تشخیص رنگ شدگی ماشین

خلاصه مطلب

در انتها یک مرور کلي بر مراحل پولیش کردن خودرو انجام میدهیم:
  1. خودرو را بشویید تا آثار گِل و کثیفی روی آن نباشد.
  2. خودرو را در محلی قرار دهید که نور مستقیم خورشید روی بدنه آن قرار نداشته باشد و سطح بدنه داغ نباشد.
  3. نوع خراش را بررسی نمایید و پولیش مناسب را (از نظر مقدار زبری) انتخاب نماید.
  4. قداری پولیش روی بدنه قرار داده و با پارچه یا حوله تمیزی شروع به مالیدن روی سطح نمایید تا زمانی که به نتیجه مطلوب برسید.
  5. پس از اتمام کار سطح پولیش شده را توسط یک تکه پارچه یا حوله نرم و خشک تمیز نمایید.

با توجه به مطالب و نکات بالا سعی کنید در طول سال فقط یک‌بار از پولیش ماشین استفاده کنید. در صورت استفاده بیش‌ازحد از پولیش به دلیل خاصیت سایندگی که دارد مانند سنباده عمل کرده و رنگ خودرو را از بین می‌برد.

پولیش کردن خودرو کار چندان سختی نیست. اگر می‌خواهید متحمل هزینه‌های زیاد نشوید با یک قوطی پولیش و پارچه و پنبه مخصوص می‌توانید به‌راحتی خودرو خود را پولیش کنید. در نظر داشته باشید که در حالت عادی و در اغلب موارد می‌بایست از پولیش نرم استفاده کنید. فقط در صورتی از پولیش زبر استفاده کنید که بخواهید سطوح عمیق را ترمیم کنید که در این حالت هم توصیه می‌شود دقت بیشتری داشته باشید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
0 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش