اگر از طرفداران دنیای خودرو باشید، به احتمال زیاد تا به حال نام سانروف ماشین به گوشتان خورده باشد. ولی آیا میدانستید که سانروف هم انواع مختلفی دارد که هر کدام کاربرد متفاوت به کاربر ارائه میدهد؟ با کیان باتری همراه باشید تا نگاهی به سانروف خودروها بیاندازیم و با انواع آن آشنا بشویم. بعد از نگاهی مختصر به تعریف سانروف و تاریخچه آن، 5 مورد از انواع سانروف را به شما میگوییم.
سانروف خودرو چیست؟
سانروف، قطعه متحرک تعبیهشده در سقف ماشین است که با هدف جذب نور و ورود جریان هوا به داخل کابین در برخی از ماشینها استفاده میشود. این صفحات بیشتر از جنس شیشه خودرو هستند؛ امکان تنظیم حد باز و بسته بودن آن و همچنین کنترل میزان نور و هوای مورد نیاز توسط سرنشینان وجود دارد.
نحوه عملکرد و کنترل انواع سانروفها به دو صورت دستی یا الکترونیکی است. در نوع اول (دستی)، سرنشینان برای باز و بسته کردن پنل باید از دست خود کمک بگیرند؛ اما در نوع دوم (الکترونیکی)، کنترل صفحه به صورت الکتریکی و توسط دکمههای کنترلی انجام میشود.
تفاوت سانروف و مانروف در چیست؟
این دو در کلیات یکسان و در جزئیات، کمی با هم تفاوت دارند؛ در واقع مانروف، زیرمجموعهای از Sunroof است.
- سانروفها شفاف و مانروفها رنگی هستند.
- بیشتر سانروفهای داخلی از نوع مانروف هستند.
- باز و بسته شدن سانروف بهصورت کامل و مانروف در حالت نیمه، امکانپذیر است.
انواع سانروف خودرو
صفحات Sunroof با توجه به موقعیت و حالت قرارگیری نسبت به سقف، نحوه باز و بسته شدن، کنترل دستی یا الکتریکی، زاویه شیب، جنس و ابعاد دارای انواع مختلفی هستند.
سانروف داخلی (In-Built Sunroof)
پنل این نوع از سانروفها در داخل خودرو قرار میگیرد؛ در حقیقت هنگام باز و بسته شدن، قطعه وارد سقف ماشین میشود. به این دلیل که In-Built Sunroof در داخل اتومبیل قرار گرفته؛ ضخامت سقف نسبت به حالات دیگر، کمی بیشتر بوده و از فضای درون کابین، کم میکند.
نکته: در ابتدا از فلز همرنگ بدنه ماشین در ساخت Sunroof داخلی استفاده میشد؛ اما در حال حاضر از پنلهای شیشهای در ساخت آن بهره میبرند.
سانروف اسپویلر (Spoiler Sunroof)
دریچه این مدل برخلاف نوع داخلی به سمت بیرون خودرو باز و بسته میشود؛ طراحان آن با هدف ورود هوا و نور به میزان استاندارد، پنل آن را با زاویه ساختهاند. ویژگی مثبتی که Sunroof اسپویلر دارد، حرکت به طرف عقب ماشین هنگام باز شدن است که درنتیجه حد باز شدن آن با دقت بیشتری توسط سرشینان و به کمک کلیدهای فرمان، قابل کنترل است.
نکته: بیشتر از پنلهای نوع اسپویلر برای ماشینهای کوچک استفاده میشود و کنترل آنها بهصورت کامل، الکتریکی است.
سانروف پاپآپ (Pop-Up Sunroof)
دریچه سانروفهای نوع پاپآپ با بلندکردن پنل آن رو به سمت بالا (دارای زاویه به سمت جلو خودرو) و بهصورت دستی باز میشود. مهمترین ویژگی این مدل از صفحهها، امکان جدا شدن پنل از روی سقف ماشین است؛ در حالی که بهصورت کامل، جای آن روی سقف خالی بماند.
پیشنهاد ما به شما این است که Pop-Up Sunroof را بهصورت جداگانه بر روی خودرو بدون Sunroof خود نصب نکنید. زیرا که نصب After Market آن نیاز به تغییرات زیادی در سقف و صرف هزینه بسیاری دارد؛ همچنین امکان آسیب رسیدن به بدنه کابین از داخل و بیرون ماشین و دفرمه شدن ظاهر آن بسیار بالا است.
سانروف جمعشونده (Folding Sunroof)
صفحه سانروف جمعشونده از جنس شیشه است و طبق نظر طراحان، این قطعه بین سقف فلزی ماشین و تزئینات داخل کابین قرار گرفته است. در این نوع از پنلها، سطح دومی هم در نمای بیرونی قرار دارد که با پارچه پوشانده میشود و راننده بعد از باز شدن صفحه شیشهای، باید اقدام به جمعکردن پارچه بهصورت دستی کند.
نکته: در برخی از خودروها، امکان جمعشدن کامل Folding Sunroof تا انتهای ماشین و باز شدن سقف بهصورت کامل نیز وجود دارد.
سانروف جدا شونده (Removable Sunroof)
امکان جدا شدن پنل از سقف خودرو بهصورت کامل در نوع Sunroof جدا شونده وجود دارد و بیشتر برای ماشینهای خاص گرانقیمت از آن استفاده میشود. همچنین اندازه این نوع از صفحات نسبت به انواع دیگر، کمی بزرگتر است.
سانروف چشمانداز (Panoramic Sunroof)
جدیدترین نسل از سانروفها، نوع چشمانداز است که از دو عدد پنل شیشهای بزرگ جدا در کنار هم ساخته شده و امکان باز و بسته کردن هر یک به صورت جداگانه وجود دارد. در واقع یکی از صفحهها برای سرنشینان جلو و صفحه دوم برای سرنشینان عقب استفاده میشود.
سانروف لندولت :
اما در آخر به گرانترین سانروف می پردازیم. این مدل از سانروف بر روی خودرو های لوکس و تشریفاتی قرار می گیرد و تنها سرنشینان عقب را پشتیبانی میکند.
مقاله پیشنهادی: بررسی آپشن های پژو ۲۰۷ جدید (۲۰۷i)
نصب سانروف خودرو
Sunroof به عنوان آپشن اصلی در خط تولید شرکتهای خودروساز بر روی برخی از اتومبیلهای اسپورت و گرانقیمت نصب میشود. همچنین امکان نصب این قطعه جذاب و کاربردی بر روی برخی از ماشینهای بدون Sunroof بهصورت سفارشی و تحت چارچوب خاص وجود دارد.
در بازار، شرکتهای خودروساز سفارشی وجود دارند که پس از بررسی ماشین و تایید کارشناسان بهصورت After Market، شرایط لازم جهت نصب سانروف را برای اتومبیل شما فراهم میکنند.
نکته مهم: توجه داشته باشید که خودروهایی که بدون مجوز، اقدام به نصب Sunroof کردهاند؛ توسط مراکز تعویض پلاک، شمارهگذاری نمیشوند.
مشکلات نصب غیر فابریک
متاسفانه و راهنمايي و رانندگي به دلایل امنیتی نصب سانروف را مجاز نمي داند مگر با تاييد يه شرکت هاي تولید کننده خودرو که در گذشته در نمايندگي هاي آپشن خود اين کار را انجام مي دادند. طبق قانون خودروهايي که بدون مجوز سانروف داشته باشند اجازه شماره گذاري ندارند.
براي داشتن اين مجوز بايد به يکي از نمايندگي هاي مجاز مراجعه کرده و درخواست نصب سانروف را بدهيد. بعد از نصب يک فرم به همراه شناسنامه مالکيت خودرو به راهنمايي و رانندگي ارسال مي شود و از اين به بعد خودروي تان مجوز نصب اين قطعه را دارد.
ذکر این نکته ضروری است که شرکت های مجاز نیز مدتی است که نصب سانروف را غیرمجاز تلقی کرده و ارائه ی این خدمات را متوقف کرده اند. تلقی این شرکت آن است که بدلیل عدم طراحی سقف خودرو برای نصب سانروف ممکن است برشکاری صورت گرفته برای نصب این قطعه موجب کاهش مقاومت سقف در تصادفات شدید شده و جان سرنشینان را به خطر اندازد.
هزینه نصب سانروف خودرو
مبالغ مربوط به نصب این قطعه اسپرت، متفاوت بوده و در حالت کلی با دو رنج قیمتی قابل اجرا است. ارزانترین نوع سانروف موجود در ایران، چینی بوده و بیشتر توسط فروشگاههای بدون مجوز نصب میشوند؛ این نوع صفحات دارای کیفیت کمی بوده و امکان شمارهگذاری آنها وجود ندارد.
اما نوع دوم سانروفها که توسط شرکتهای مجاز استفاده میشوند؛ ساخت هلند یا ایتالیا هستند که قیمت بالاتر و کیفیت بیشتری هم دارند. در نتیجه برای امنیت بیشتر و کسب مجوز، توصیه ما به شما استفاده از نوع دوم است.
سقف پانوراما چیست؟
سقف پاناروما در حقیقت نوع پیشرفتهتر سقفهای مونروف به حساب میآید که برای اولین بار در سال 2008 توسط شرکت شورولت بر روی خودروهای مدل کروز قرار گرفت. سقفی شیشهای را که از قسمت عقب تا جلوی سقف کشیده شده باشد تا سرنشینان دید کاملی از فضای بالای سری داشته باشند؛ سقف پاناروما میگویند.
تا اینجای کار سانروف و مونروف در حقیقت فضای بالای سر سرنشینان جلو را پوشش میدادند و لذت زیادی را از تابش نور خورشید و چشمک ستارگان نصیب کسانیکه روی صندلی عقب نشسته بودند نمیکردند.
به همین دلیل کمپانیهای خودروسازی آمدند و سقف را کاملا برداشتند و به جایش از یک شیشه ایمنی ضخیم با قطر معمولا 5 سانتیمتر و برخوردار از پلیکربنات برای جذب 60 درصد از اشعههای مضر خورشید استفاده کردند. به این ترتیب آپشنی که آن را با عنوان سقف پانورامیک میشناسیم متولد شد.
بدون شک سرنشینان خودروهایی که از سقف پانوراما بهره می برند لذت خاصی را در روز و شب خواهند برد(در زمان حضور در خودرو) چرا که در روز شاهد زیبایی های تابش خورشید هستند و حتی با باز کردن سقف پانوراما در هوای گرم تابستان از نسیم دلنشین عبوری از سقف خودرو خود لذت خواهند برد و در تاریکی شب از زیبایی ستاره ها بهره مند خواهند شد. مخصوصا اگر محل عبوری آن ها در کویر خشک باشد.
البته در ابتدا سقف پانورامیک در حقیقت تنها دو سانروف پشت سر هم بود، یعنی خودروسازان آمده بودند و یک سانروف اضافه برای سرنشینان عقب خودرو در نظر گرفته بودند. دو سانروف که توسط یک تیر سازهای از یکدیگر جدا میشدند.
بعدترها اما سقف شیشهای با یک درز انقطاع کوچک آمد و در برخی از خودروها هر دو قسمت جلو و عقب این سقف پانورامیک مثل سانروف حرکت میکرد و باعث میشد سقف بالای سر سرنشینان آسمان باشد. البته در بیشتر خودروهای مجهز به سقف پانورامیک تنها تکه جلویی قابلیت حرکت و باز شدن دارد.
تفاوت سانروف و سقف پانوراما
همانطور که خواندید، هر سه نوع سقف سانروف، مونروف و پانوروما برای باز کردن دریچهای رو به آسمان برای سرنشینان خودرو طراحی و ساخته شدهاند و هر کدام به نحوی برای رسیدن به این هدف کمک میکنند. از دیگر اهداف آن ایجاد روزنهای جدید برای ورود هوا به اتاقک است.
از تفاوت سانروف و مونروف به جز اشاره کردن به جنس و شفافیت آنها، میتوان گفت که سانروف تماماً باز میشود؛ در حالیکه مونروف با وجود آنکه باز میشود و امکان ایجاد جریان هوا را ممکن میسازد ولی مانند سانروف کاملاً باز نمیشود و فقط قسمتی از جای خود برای عبور هوا حرکت میکند. پس اختلافات بین این دو نوع از سقف خودرو، میتواند به عنوان تفاوت سانروف و پانوروما نیز لحاظ شود.