علت نیامدن برق پشت آمپر ماشین

4.4
(1515)

دلایل نیامدن برق پشت آمپر ماشین، می تواند متفاوت باشد. در این نوشته سعی کرده ایم تا برخی از مهم ترین این دلایل را توضیح دهیم و در حد امکان نیز راهکاری برای رفع این مشکل و عیب یابی برق خودرو ارائه دهیم.

علت نیامدن برق پشت آمپر ماشین
علت نیامدن برق پشت آمپر ماشین

هر چند برق خودرو از تخصص ها و گرایش های تخصصی رشته برق به حساب می آید اما به هر حال تمام راننده ها باید حداقل اطلاعات پایه در این زمینه را داشته باشند تا در صورت نیاز بتوانند مشکل ایجاد شده را تا حدی حل کنند و به قول معروف از پس نیاز خود و ماشینشان بر بیایند.

آشنایی با سیستم برقی خودرو

دلیل قطع شدن برق پشت صفحه کیلومتر خودرو
دلیل قطع شدن برق پشت صفحه کیلومتر خودرو

سیستم برق خودرو پیچیده‌ترین قسمت این وسیله نقلیه می باشد. از موقعی که در خودرو را باز می‌کنیم تا زمانی که موتور خودرو را خاموش می‌کنیم، پیاده می‌شویم و در خودرو را قفل می‌کنیم، به نوعی در حال استفاده از سیستم برق خودرو هستیم. سیستم های برق خودروهای قدیمی آنچنان پیچیده نبود اما با پیشرفت تکنولوژی این سیستم ها نیز دچار تغییرات وسیعی شدند و بسیار پیچیده تر گردیدند.

سیستم برق خودرو به طور کلی از پنج قسمت اصلی تشکیل شده است که در ادامه قصد داریم طرز کار هر کدام را توضیح ‌دهیم. پنج قسمت اصلی سیستم برق‌ رسانی خودرو، از قدیمی‌ترین خودروها تا مدرن ترین و پیشرفته ترین آن‌ها وجود دارد، اگرچه نوع و عملکرد و مدل آنها متفاوت است.

علت نیامدن برق پشت آمپر کدام است؟
علت نیامدن برق پشت آمپر کدام است؟

علاوه بر اجزای اصلی، قطعات و قسمت های دیگری هم هستند که در غیاب آن‌ها سیستم برق خودرو بطور صحیح کار نمی‌کند. که در مقالات بعدی به آن ها خواهیم پرداخت.

  1. تولید کننده برق

در خودروهای قدیمی دینام و در خودروهای جدید آلترناتور وظیفه تولید برق را به عهده دارد. اما در واقع کارکرد هر دو یکی است. دینام یا آلترناتور خودرو نیروی مکانیکی را که از گردش موتور حاصل می‌شود، به واسطه یک تسمه دریافت می‌کند.

سپس طی فرایندی آن را به برق 12 ولت تبدیل می‌کند و به ذخیره‌کننده برق تحویل می‌دهد. در واقع وظیفه دینام یا آلترناتور این است که ذخیره‌کننده برق یا باتری را در زمان روشن بودن خودرو شارژ کند.

  1. ذخیره ‌کننده برق

علت قطع شدن برق پشت آمپر خودرو
علت قطع شدن برق پشت آمپر خودرو

ذخیره برق در خودرو توسط باتری انجام می‌شود. عملکرد باتری ماشین این است که در زمان خاموش بودن موتور، برق خودرو را تامین کند. یعنی برقی را که در زمان روشن بودن موتور از دینام یا آلترناتیو تحویل گرفته، در خود ذخیره می‌کند تا در غیاب موتور به مصرف‌کننده‌ها از جمله بالابر شیشه، رادیو، چراغ‌ها، فلاشر، برف‌پاک‌کن، استارت و… برساند. باتری خودرو یک قطب مثبت و یک قطب منفی دارد و مواد تشکیل‌ دهنده آن‌ها بسته به مدل خودرو متفاوت است، اما کارکرد اصلی آن‌ها همانند یکدیگر است.

  1. توزیع‌کننده برق

توزیع ‌کننده برق خودرو، وظیفه رساندن برق به مصرف‌کننده‌ها از تولیدکننده یا ذخیره کننده را به عهده دارد. سیم‌های روکش‌دار توزیع‌کننده برق بسته به نوع مصرف‌کننده متفاوت هستند و انواع متفاوتی دارند.

برای جلوگیری از بی‌نظمی در سیستم برق خودرو، سیم‌های هم‌مسیر را داخل یک لوله پلاستیکی قرار می‌دهند و یا با چسب برق به هم می‌چسبانند. در نتیجه به جای سیم‌های بیشمار، دسته سیم‌هایی داریم که شناسایی آن‌ها هم آسان تر است.

  1. کنترل‌کننده برق

کنترل‌کننده به دکمه‌ها و کلیدهایی گفته می‌شود که در مسیر توزیع‌کننده برق قرار می‌گیرند. با استفاده از این کنترل‌کننده‌ها، سرنشینان می‌توانند روشن یا خاموش بودن مصرف‌کننده، سرعت و شدت مصرف برق و یا حالت و یا جهت آن را کنترل کنند.

به عنوان مثال دکمه روشن و یا خاموش رادیو یک کنترل‌کننده است که با استفاده از آن می‌توان فعال یا غیر فعال بودن مصرف‌کننده را کنترل کرد. کلید فن خودرو هم کنترل‌کننده دیگری است که با استفاده از آن می‌توان شدت مصرف برق را کنترل کرد.

  1. مصرف‌کننده برق

لوازم برقی موجود در خودرو، مصرف‌کننده برق هستند. چراغ‌های داخل و خارج خوردو، فن، کولر، استارت، شیشه‌ها، رادیو و ضبط و… همه از مصرف‌کننده‌های برق خودرو هستند.

علت برق نیامدن پشت آمپر پراید

 علت برق نیامدن پشت امپر پراید
علت برق نیامدن پشت امپر پراید

خودرو پراید که پر مصرف ترین خودرو در کشور ما می باشد، سیستم برق پیچیده ای ندارد. رانندگان این خودرو می توانند با داشتن اطلاعات کمی از پس عیب یابی برق خودرو خود بر بیایند. چنان چه هیچ آشنایی و اطلاعاتی با سیستم برق خودرو نداشته باشید، احتمال روبرو شدن با مشکلات مربوط به عیب یابی و رفع مشکلات برق خودرو برای شما زیاد است.

در این نوشته سعی شده است تا به طور مختصر به آموزش موارد مربوط به سیستم برق خودرو پراید و دلایل برق نداشتن پشت آمپر پراید بپردازیم و در این زمینه تا حدی راهنمای شما باشیم.

  1. ممکن است اشکال از مغزی سوئیچ باشد. خراب شدن مغزی سوئیچ سبب می شود تا برق به پشت پنل و چراغ های نشان دهنده نرسد.
  2. ممکن است مشکل از سر باطری پراید و اتصال به بدنه باشد.
  3. ممکن است  فیش ورودی دزدگیر کشیده شده باشد و به علت این کشیدگی برق آن قطع شده باشد.
  4. سوخته شدن یکی از فیوزها نیز می تواند علت این ایجاد این مشکل باشد.

عیب یابی مشکل قطع شدن برق پشت آمپر

حال که اجزای اصلی سیستم برق خودرو را شناختیم به سراغ مشکلات احتمالی آن می رویم وعلل قطعی برق خودرو و راه کارهای برطرف کردن آن را توضیح دهیم.

  1. بررسی جعبه فیوز

 دلیل نیامدن برق پشت صفحه کیلومتر
دلیل نیامدن برق پشت صفحه کیلومتر

تمامی فیوزها در جعبه ای به نام جعبه فیوز قرار دارند. جعبه فیوز خودرو تمامی تجهیزات الکتریکی ماشین را تغذیه می کند. جعبه فیوز پراید در سمت راست ماشین بالای سر باتری قرار دارد که با باز کردن در کابوت می توانید آن را ببینید.

برق کلی ماشین توسط جعبه فیوز قطع و وصل می شود. با آشنا بودن با نقشه جعبه فیوز می توانید در صورت بروز اشکال در قطعه مربوطه، سریعا فیوز آن را یافته و در صورت خرابی، آن را تعویض نمایید.

ممکن است سیستم برق خودرو سالم باشد و اشکال در کارکرد فیوزها باشد که در این حال تنها با عوض کردن یک فیوز مشکل برطرف شود.

  1. بررسی دینام و باتری

چرا برق پشت آمپر نمیاد؟
چرا برق پشت آمپر نمیاد؟

غالبا زمانی که برق خودرو به طور ناگهانی قطع و مجدد وصل می شود بدون شک مشکل از دینام و باتری خودرو است. به عنوان مثال زمانی که سر باتری ها و یا محل اتصال سیم ها شل شده باشد می تواند منجر به قطع و وصل شدن برق خودرو گردد.

  1. مشکل برق رسانی لحظه ای

اگر در زمان رانندگی متوجه شوید که سیستم هایی که از برق تغذیه می کنند به یکباره خاموش شدند مانند چراغ سقفی، رادیو و …، بدان معنی است که به هیچ یک از این ادوات برق نمی رسد. در صورتی که موتور خودرو هم خاموش شود، پس سیستم جرقه زنی موتور هم برق دریافت نمی کند. وقتی که همه چیز مجدداً شروع به کار می کند، یعنی مشکل لحظه ای به وجود آمده و مرتفع شده است و انرژی الکتریکی به مدار بازگشته است.

سیستم برق در یک خودرو همچنین بر اجزایی همچون شمع، دلکو، پلاتین، خازن و…متکی است که با آشنایی هرچه بیشتر با این اجزا بهتر می توانیم اشکال سیستم برق رسانی را پیدا کنیم.

مواردی که در صورت نیامدن برق پشت آمپر پراید باید چک شود:

همان طور که گفته شد، برق خودرو یک رشته تخصصی می باشد. پس به یاد داشته باشید که سرویس، عیب یابی و رفع مشکلات مربوط به برق خودرو باید به دست تکنسین و متخصص مربوط به این کار انجام شود.

اما در مواقعی که به صورت اضطراری پیش می آید، خوب است که حداقل اطلاعات را داشته باشید تا بتوانید مشکل خود را به طور سطحی حل کنید و این امکان را داشته باشید که خود را نزد متخصص این کار برسانید.

1- اولین کاری که در هنگام برخورد با هر مشکلی در خودرو باید انجام دهید، حفظ خونسردی است.

2- چک کردن اطلاعات صفحه پشت آمپر

3- بررسی جعبه فیوز

4- بررسی فیش ورودی دزدگیر

5- بررسی سر باطری و اتصال بدنه

6- بررسی مغزی سوئیچ

این موارد را با دقت بررسی کنید تا علت و ریشه نیامدن برق پشت آمپر پراید را بیابید و در صورت توان آن مشکل را بر طرف کنید.

برخی از مشکلات قطع برق خودرو پراید

برق نداشتن پشت آمپر پراید یکی از مشکلات جدی و رایج است که برای خودرو پیش می آید. سیستم برق تقریبا مهم ترین بخش خودرو به حساب می آید، چرا که خودرو به وسیله سیستم برق روشن می شود و هم چنین اشتعال سوخت در قسمت های مختلف خودرو نیز توسط برق حاصل از باطری ماشین اتفاق می افتد.

1- خالی شدن باتری و شارژ نشدن آن 

اگر با این مشکل در خودروی خود مواجه شدید، محکم بودن تسمه دینام را چک کنید، چرا که اگر تسمه دینام شل باشد ممکن است این مشکل ایجاد شود. البته سولفاته شدن قطب های باطری نیز منجر به ایجاد این مشکل خواهد شد. پس در صورتی که از محکم بودن تسمه دینام مطمئن شدید، قطب های باطری را چک کنید. به یاد داشته باشید که کم بودن آب باطری و هم چنین مشکل داشتن خود باطری نیز ممکن است از علت های ایجاد این مشکل باشد.

2- نشست آب باطری

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است ایجاد شود، نشست آب باطری است. ایجاد ایرادی در دینام شارژ ممکن است علت این مشکل باشد.

3- استارت نخوردن ماشین

ولتاژ پایین باطری ها و یا ایجاد مشکل در اتصالات قطب های باطری ممکن است علت استارت نخوردن پراید باشد.

4- رد شدن استارت

 در صورتی که با مشکل رد شدن استارت خودرو پراید خود مواجه شدید می توانید اتصلات سوییچ را چک کنید. البته ممکن است مشکلی در دنده استارت نیز علت ایجاد این اشکال باشد.

5- گیر کردن استارت

شل شدن یا خراب شدن اتصالات مربوط به استارت ممکن است علت ایجاد این مشکل باشد. البته به یاد داشته باشید که ایجاد چسبندگی یا مشکلات دیگر در دنده فلایول، بوش استارت و یا صفحه اتصال اتوماتیک استارت نیز می توانند علت به وجود آمدن این مشکل باشند.

6- دیر روشن شدن موتور

علت ایجاد این مشکل ممکن است، کاهش ظرفیت باطری، اشکال در اتصالات برق و بدنه و یا اشکالی در ولتاژ کویل ها باشد.

7- بالا رفتن درجه آب

شل شدن تسمه دینام ممکن است علت ایجاد این مشکل باشد. کم بودن و یا نا مناسب بودن آب باطری نیز می تواند یکی از دلایل ایجاد این مشکل باشد.

علائم خرابی برق خودرو

1- ایجاد نوسانات یا قطع شدن در سیستم روشنایی خودرو و سایر قسمت های برقی

2- قطع و وصل شدن ناگهانی برق خودرو

3- از کار افتادن یکباره رادیو، چراغ سقف و …

4- خاموش شدن موتور خودرو

هر کدام از این علائم که رخ دهد ممکن است نشان دهنده ایجاد ایراد و اشکالی در سیستم برق خودرو باشد. البته مشکل می تواند مسأله دیگری هم باشد. به عنوان مثال، زمانی که بروز نواسان و قطعی در قسمت های برقی مشاهده می شود بهتر است ابتدا جعبه فیوز را چک کنید تا مطمئن شوید که فیوزها سالم هستند یا نه، چرا که ممکن است برق خودرو اشکالی نداشته باشد و مشکل از فیوز باشد.

خاموش شدن ناگهانی موتور خودرو، نشان دهنده این موضوع است که برق به سیستم جرقه زنی موتور نمی رسد.

اگر برق پشت آمپر نیامد مشکل چیست؟

علت نداشتن برق پشت آمپر خودرو
علت نداشتن برق پشت آمپر خودرو

گاهی اوقات وقتی سوئیچ را برای روشن کردن می‌چرخانید متوجه می‌شوید هیچ جریان برقی پشت آمپر شما نمی‌آید و به همین دلیل هم ماشین روشن نمی‌شود. اگر با این مشکل نیامدن برق پشت آمپر خودرو روبه‌رو می‌شوید باید اول احتمال بدهید که سیم فیوزتان سوخته است.

یک وقت‌هایی ممکن است این سیم‌های سه‌گانه نیم دایره‌ای از جای خودشان خارج شده باشند یا قطع شوند. این 3 سیم هر یک برای چراغ، انژکتور و باتری است. اگر سیم‌های نیم دایره‌ای که در سمت راننده و راست موتور قرار دارند مشکلی نداشته باشند باید احتمال خراب شدن باتری را بدهید.

وقوع چنین مشکلی در برخی از خودروها مثل ۲۰۶ به‌احتمال فراوان تنها یک علت دارد و آن هم خراب شدن باتری است. اگر خودروی‌تان اصلا برق ندارد، از باتری کمکی کمک بگیرید.

با مطالعه ی مقاله فوق می توانید اطلاعات اندکی در زمینه سیستم برق خودرو به دست آورید و در صورت بروز مشکل قادر باشید مشکل خود را برطرف سازید و تا رسیدن به فرد متخصص از پیش آمدن مشکلات احتمالی در امان بمانید.

لطفا در صورت داشتن تجربه و یا سوال در این زمینه از فرم تعبیه شده در ادمه استفاده کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 88200200 تماس بگیرید!

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
69 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش