در این نوشته از کیان باتری، به نکات مربوط به نگهداری موتورسیکلت میپردازیم و یک چک لیستِ کاربردی هم در اختیار شما قرار میدهیم تا در رعایت اصول اولیه نگهداری از موتورسیکلت به شما کمک کند.
موتورسیکلت به خصوص در ایران یکی از محبوبترین وسایل نقلیه است که بین جوانان محبوبیت دارد و عده خیلی زیادی آن را به دلایل مختلف به خودرو ترجیح میدهند. اما درست مثل خودرو موتورسیکلت نیز در صورت نگهداری نامناسب مستهلک میشود و هزینههای اضافی برای تعمیر و نگهداری روی دست کاربر میگذارد.
در این مقاله به بررسی نکات مهم پرداختهایم که میتوانند باعث افزایش طول عمر موتورسیکلت شما شوند و کمک کنند از پرداخت هزینههای اضافه اجتناب کنید. این نکات فقط باعث افزایش طول عمر موتورسیکلت شما نمیشود، بلکه ایمنی را هم افزایش خواهد داد.
بیشتر بدانید: نگهداری و سرویس های دوره ای خودرو
موارد تعمیر و نگهداری موتورسیکلت
با کمک این چک لیست، میتوانید به صورت مرتب وضعیت موتورسیکلت خود را ارزیابی کرده و از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
1- دور تا دورِ موتورسیکلت را از نظر ظاهری چک کنید
ممکن است این مورد ساده به نظر برسد، اما در واقع این طور نبوده و بررسی ظاهری در نگهداری از موتورسیکلت حیاتی محسوب میشود. به صورت مرتب، موتورسیکلت خود را با دقت از نظر ظاهری بررسی کنید، بعضی مواقع با مواردی مواجه خواهید شد که شما را متعجب خواهند کرد.
همیشه قبل از سوار شدن، نگاهی به دور تا دورِ موتورسیکلت داشته باشید. ممکن است با همین نگاه ساده، متوجه مشکلاتی بشوید؛ به طور مثال ممکن است یکی از تایرها پنچر شده یا اگزوز مشکلی پیدا کرده باشد.
2- باتری را چک کنید.
این کار بسیار ساده است: هر بار که سوار بر موتورسیکلت میشوید، پیش از روشن کردن پیشرانه، چراغ جلو را روشن کنید. با این کار، متوجه خواهید شد که آیا باتری شارژ کافی دارد یا خیر. به علاوه، با این روش میتوانید وضعیت باتری موتورسیکلت را هم ارزیابی کنید و در صورتی که باتری ضعیف شده باشد، به موقع آن را تعویض کنید.
باتری هم از مواردی محسوب میشود که در نگهداری از موتورسیکلت بسیار اهمیت دارد. نکته مهم این است که اگر روی موتورسیکلت شما لوازم جانبی برقی نصب شده، دقت داشته باشید که باتری باید همیشه در وضعیتی مطلوب باشد. پیشنهاد میکنیم پیش از این که باتری موتورسیکلت شما کاملاً غیر قابل استفاده شود، آن را تعویض کنید.
بیشتر بدانید: چگونه از باتری خودرو نگهداری کنیم؟
3- رینگها و تایرها را چک کنید
این مورد بسیار ساده بوده و میتوانید پیش از هر بار سوار شدن، وضعیت رینگها و تایرهای موتورسیکلت را چک کنید. برای چک کردن تایرها، فقط کافی است آنها را با انگشت شست فشار داده و اطمینان حاصل کنید که فشار باد کافی داشته باشند.
- در حالت ایده آل ، فشار تایر را قبل و بعد از هر سفر بررسی کنید. بهتر است یک برنامه چک هفتگی داشته باشید.
- در صورت کاهش سریع فشار ، لاستیک ها را تعویض کنید.
- وقتی آج لاستیک تقریباً 1.59 میلی متراست آن را تعویض کنید. صبر نکنید تا لاستیک ها صاف شوند.
- هردو لاستیک را ترجیحا با هم عوض کنید. زیرا تاثیر جاده هنگام سواری بر هر دو لاستیک یکسان است.
برای چک کردن رینگها، میتوانید هر رینگ را از دو طرف بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که لبههای رینگ خم نشده باشند. فراموش نکنید که موتورسیکلت بر روی چرخها حرکت میکند و سالم بودن رینگها و تایرها از موارد حیاتی به شمار میروند.
4- چک کردن زنجیر
همانطور که میدانید، زنجیر از بخشهای حیاتی موتورسیکلت به شمار میرود. به طور معمول، اگر نکاتی که پیش از این اشاره کردیم را به صورت مرتب و در زمان مناسب رعایت کنید، برای زنجیر هم مشکل خاصی پیش نخواهد آمد.
با این حال، پیشنهاد میکنیم در کنار رسیدگی مرتب به موارد ذکر شده، برخی مواقع هم وضعیت زنجیر را بررسی کنید. برای این کار، موتورسیکلت را در حالتی قرار دهید که چرخ عقب از زمین بلند شده باشد و آن را با دست بچرخانید.
در حالی که چرخ عقب را به آرامی میچرخانید، اتصالات زنجیر را از فاصله بسیار نزدیک و به دقت چک کنید. همه اتصالات باید سالم بوده و بیش از حد کثیف نباشند؛ در غیر این صورت باید زنجیر را تعویض کرده یا آن را تمیز کنید.
5- چک کردن ترمزها
واضح است که این مورد از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و باید وضعیت ترمزها را به صورت مرتب چک کنید. وضعیت کالیپرها را چک کرده و اطمینان حاصل کنید که سالم هستند. به علاوه، باید ضخامت دیسکها را هم بررسی کنید و چک کنید که ضخامت آنها از حداقل رقم مجاز کمتر نباشد.
مورد بعدی که باید چک کنید، این است که دیسکها تاب نداشته باشند. در آخر، چک کنید که قسمتی زنگ نزده و یا بیش از حد کثیف نباشد؛ در غیر این صورت باید حتماً آنها را تمیز کنید.
6- چک کردن مایعات و روغنها
همیشه پیش از سفر، باید سه چیز را چک کنید: روغن موتور، مایع رادیاتور و مایع ترمز. اگر هر کدام از این سه مورد وضعیت مطلوبی نداشته باشد، میتواند مشکلات اساسی برای شما ایجاد کند. فراموش نکنید که مهمترین موضوع در نگهداری از موتورسیکلت، پیشگیری از مشکلات و خرابیهاست.
این موضوع شامل مشکلات فنی و ایمنی میشود. به طور مثال، کم بودن مایع ترمز تاثیر منفی در عملکرد ترمزها خواهد داشت و میتواند بسیار خطرناک باشد. کم بودن مایع رادیاتور هم نمونهای دیگر از این مشکلات بوده که میتواند باعث افزایش بیش از حدِ دمای پیشرانه شده و سبب خرابی برخی قطعات شود.
7- فیلتر هوا را همیشه تمیز نگه دارید.
- گرد و غبار در مدت زمان بسیار کمی فیلتر را مسدود می کند.
- همیشه فیلتر هوا را در فواصل زمانی توصیه شده تعویض کنید. در شرایط خاص که گرد و غبار شدید است تعداد دفعات تعویض فیلتر بیشتر و فواصل تعویض باید کمتر باشد.
8- در صورت لزوم کلاچ را به درستی تنظیم کنید.
کلاچ باید به میزان مناسب فضای آزاد داشته باشد.
- کلاچ خود را زیاد سفت نکنید – سفت و محکم بودن بیش از کلاچ بدون اینکه متوجه شوید باعث لغزش آن می شود، همچنین منجر به افزایش مصرف سوخت می شود.
- اطمینان حاصل کنید که تنظیمات کلاچ را درست انجام داده اید.
9- کمک فنرها را بررسی کنید
- کمک و فنرها را از نظر زنگ زدگی یا آسیب دیدگی بررسی کنید.
- کمک فنر خود را با توجه به ترجیحات و راحتی خود تنظیم کنید.
10- چرخ دنده ها را چک کنید. در صورت لزوم آنها را جایگزین کنید.
- حد معمول فرسودگی برای چرخ دنده ها 40000 کیلومتر (25000 مایل) است.
- چرخ دنده ها و زنجیرچرخ را همزمان تغییر دهید. تغییر فقط یک قسمت توصیه نمی شود.
11- به طور منظم پیشرانه موتور را سرویس کنید.
تنظیمات موتور را بطور منظم انجام دهید تا موتورسیکلت شما مانند ساعت کار کند و مصرف سوخت کاهش یابد.
- شمع ها را تمیز کنید، برای موتورهای دو زمانه قدیمی هر750 کیلومتر و برای موتورسیکلت های چهار زمانه هر 1500 کیلومتر آن ها را بررسی کنید. شمع ها را باید همانطور که در کتابچه راهنمای کاربر مشخص شده است تغییر دهی
- استفاده از نوع شمع و نوع نگهداری آنها بسیار مهم است.
12- مشکلات موتور را سریع تر تعمیر کنید.
آیا هنگام راندن موتور صداهای اضافی از آن خارج میشود؟ آیا فرمان کمی اذیت میکند؟ آیا موتور شما آن شتاب و احساس نرمی گذشته را ندارد؟ آیا قطعهای از موتورسیکلت شما شکسته است؟
برای تعمیر موتور سیکلت خود معطل نمانید، چون هر چه بیشتر صبر کنید سطح آسیب بیشتر میشود. حتی وقتی که فکر میکنید با عقب انداختن تعمیر یک قطعه دارید در هزینه صرفهجویی میکنید به این فکر کنید که در آینده مجبور به پرداخت هزینه بیشتری خواهید شد. عقب انداختن تعمیرات یکی از عوامل اصلی کاهش عمرم موتور است.
13- در تیونینگ و بهبود عملکرد موتور زیاده روی نکنید
تکنیکهای زیادی برای تیونینگ موتورسیکلت و بهبود عملکرد آن وجود دارند که در اکثر آنها برای افزایش توان موتور نیاز به اضافه کردن قطعات جدید است. اقداماتی از این دست اگر به صورت تخصصی و با آگاهی از عملکرد فنی موتور صورت نگیرد میتواند به کاهش عمرمفید موتورسیکلت شما بینجامد. یک مثال خوب نصب اگزوز جدید روی موتور بدون جایگزین کردن کاربراتوری است تا جریان هوای اضافی را تامین کند.
در صورت شک داشتن در مورد سلامت موتورسیکلت خود، حتما از یک متخصص خود مشورت بگیرید. در پایان می توان حفظ سلامت موتورسیکلت را در دو اصل خلاصه کرد کار نکشیدن خیلی زیاد از موتور و تعمیر قطعات به محض خراب شدن و بروز مشکل.
14- موارد احتیاطی هنگام موتور سواری
- رعایت کامل قوانین راهنمایی و رانندگی به ویژه قوانین مرتبط با سرعت؛
- حفظ فاصلۀ مجاز با وسایل نقلیهء اطراف به ویژه وسیلۀ نقلیۀ جلو؛
- حرکت از سمت راست خیابان در سرعت های پائین؛
- نداشتن سرعت های بالا در بازه های طولانی زمانی و مسافتی؛
- داشتن توقف های متعدد در مسافت های طولانی؛
- خودداری از کاهش یا افزایش سرعت به صورت ناگهانی؛
- رساندن سرعت انجین به بالاتر از حداکثر سرعت پیشنهادی (رسیدن عقربۀ دورسنج به محدودة قرمز) می تواند به انجین آسیب برساند و تعادل موتورسیکلت را از بین ببرد؛
- در صورت تعویض سیلندر، پیستون، و میل لنگ تا 1000 کیلومتر اول از سواری با سرعت بالا خودداری نمایید؛
- هرگز با موتورسیکلتی که دچار آسیب دیدگی شده و سطح ایمنی آن کاهش یافته است حرکت نکنید .
15- آب بندی موتورسیکلت صفر کیلومتر
اگر برای اولین از موتورسیکلت استفاده می شود، توجه داشته باشید که مراحل آب بندی اولیه موتورسیکلت باید به درستی انجام شود.
اجرای آب بندی اولیه در مسافت 1000 کیلومتر، برای کارکردن روانتر و عملکرد بهتر قطعات متحرک در آینده است.
اجرای این عمل عمر کارکرد قطعات را بالا برده و کارایی انجین را بهبود می بخشد. در اجرای عمل آب بندی، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- سرعت پائین را حفظ کنید.
- حرکت انجین در 500 کیلومتر اول نباید از 2000 دور در دقیقه فراتر رود.
- به صورت تک سرنشین اقدام به سواری کنید.
بیشتر بدانید: آموزش نکات آب بندی و نگهداری ماشین صفر
مورد آخر: چک کردن نهایی موتورسیکلت
چک کردن نهایی بسیار مهم بوده و پیشنهاد میکنیم پیش از روشن کردن موتور، آن را انجام دهید. سوار بر موتورسیکلت شده و چک کنید که آیا چراغ ترمز کار میکند یا خیر. ترمزها را چک کنید، اگر احساس میکنید که در حد معمول سفت نیستند، احتمال دارد مایع ترمز از حد مجاز کمتر باشد. پیشنهاد میکنیم در ابتدا برای مدتی کوتاه با سرعت پایین حرکت کنید و پس از این که اطمینان حاصل کردید مشکلی وجود ندارد، میتوانید از راندن موتورسیکلت لذت ببرید.
نحوه شستشو و تمیزکاری موتورسیکلت
- قبل از شست و شوی موتورسیکلت، از خاموش بودن انجین مطمئن شوید.
- در هنگام شست و شو از نفوذ آب به درون اگزوز و قطعات آن، سیستم ترمز، و سیستم برق جلوگیری کنید.
- پرداخت بیش از حد سطوح رنگ شده با واکس های ترکیبی ممکن است به قسمت های رنگ شده آسیب برساند و رنگ آنها را از بین ببرد.
- می توانید با استفاده از یک پاک کنندۀ مخصوص انجین، روغن ها و گریس های اضافی را از انجین پاک کنید.
- مراقب باشید تا از پاشیده شدن روغن، گریس و مواد مشابه بر روی سطوحی همچون زین، دسته ها و رکاب ها جلوگیری شود زیرا این کار موجب لغزندگی این سطوح خواهد شده و ایمنی شما را در هنگام سواری به خطر خواهد انداخت.
- در اولین سواری پس از اتمام شست و شو، در سرعت کم ترمزها را به آرامی درگیر کنید تا از قدرت ترمزگیری آنها مطمئن شوید. اگر از قدرت ترمزگیری کاسته شده است، در سرعت کم به آرامی و در چند مرحله ترمزها را درگیر کنید تا سیستم ترمز کاملاً خشک شود.