قطعا همه شما تا کنون از باتری آلکالاین استفاده کرده اید، اما نکته ای که در این باتری وجود دارد این است که بسیاری این باتری را از روی ظاهرش به یاد می آورند و کمتر کسی اسم آن را می داند؛ اما با توجه به استفاده گسترده ای که باطری آلکالاین در میان مردم دارد تصمیم گرفتیم تا در این مقاله کمی شما را بیشتر با این باتری های قلیایی آشنا نماییم، با ما همراه باشید.

باتری آلکالاین چیست؟
اگر بخواهیم در یک کلام باتری آیکالاین را توصیف کنیم تنها باید از کلمه قلیایی استفاده کنیم، دلیل این موضوع در این است که مواد این باتری ها از الکترولیت های قلایی تشکیل شده است.
باتری قلیایی یک نوع از است باتری های غیر قابل شارژ که انرژی خود را از واکنش بین مشتق شده فلز روی و دی اکسید منگنز است و به عنوان یک محصول در دسترس عموم در دهه 1960 معرفی شد در حال حاضر میلیاردها سالانه تولید می شوند و محبوب ترین باتری خانگی جهان هستند. شما می توانید آنها را در کنترل از راه دور، اسباب بازی ها، دوربین ها، رادیوها، چراغ قوه ها و موارد دیگر – در نسخه های یکبار مصرف یا قابل شارژ پیدا کنید.
بررسی ساختار باتری آلکالاین
در صورتی که شما بخواهید یک این مدل از باتری را باز کنید و ساختار آن بررسی کنید با اجزا زیر روبرو می شوید:
- قطب های باتری: در بیرونی ترین دو سر باتری محافظه ای از جنس فلز قرار دارد که به عنوان قطب های مثبت و منفی باتری شناسایی می شود.
- دریچه: پس از قطب های باتری به دریچه هایی می رسید که به این قطب ها متصل شده اند این دریچه ها گاهی با نام هایی همچون: پین جمع کننده نیز شناسایی می شود.
- واشر: این بخش تنها در جهت منفی باتری دیده می شود، کاربرد واشر ها به این صورت است که جهت جدا سازی قطب منفی باتری از محفظه استفاده می شوند، همچین به کمک واشر ها می توان از هر گونه فشاری که جهت اختلال عملکرد ممکن است ایجاد شود جلوگیری کرد.
- پین جدا کننده: در قسمت وسطی باتری از یک جدا کننده رسانا از جنس یون استفاده شده است، محل قرار گیری این جدا کننده به گونه ای است که به صورت کامل در الکتورلیت قلیایی قرار گرفته است.
- مواد کاتدی: پس از جدا کننده و در سطح بیرونی و بالای آن یک مواد کاتدی از جنس خمیری که بر پایه منگنز است قرار گرفته است.
- مواد آندی: و در آخر در نزدیکی قطب مثبت باتری موادی قرار گرفته است که معمولا بر پایه روی ساخته می شود.
نحوه عملکرد باتری آلکالاین چگونه است؟

همان گونه در بالا به آن اشاره کردیم درون باتری ها دو مواد آند و کاتد است، اما منظور از این دو ماده همان الکترود + و الکترود – است،
واکنش شیمیایی و انرژی که از باتری خارج می شود به دلیل تغییر یون های موجود در آند و کاتد است.
به صورت دقیق تر بخواهیم بگوییم به این صورت است که: در قسمت آند باتری تغییراتی رخ می دهد و این تغییرات باعث بروز و تجمع الکترون ها می شود، زمانی که این الکترون ها به وجود می آیند یک اختلال در میان آند و کاتد رخ می دهد؛ علاوه بر این موضوع الکترون های به وجود آمده باعث می شوند روی موجود درون باتری به حرکت در آید.
طبق اصول کار الکترون های اضافی تولید شده باید به سمت کاتد بروند، اما این روند امکان پذیر نخواهد بود و الکترون ها برای این کار لازم است که یک مدار داشته باشند.
زمانی که شما باتری را در یک دستگاه قرار می دهید حرکت این الکترون ها آزاد می شود و انرژی لازم به وجود می آید.
پس با توجه به مطالب بالا عملکرد باتری آلکالاین این گونه است که زمانی که شما یک باتری را در دستگاه خود قرار می دهید این انرژی الکتریکی به وجود می آید و باتری جریان الکتریکی تولید می کند.
سایز باتری های قلیایی

به دلیل تنوع گسترده ای که این باتری ها دارند نمی توان به راحتی سایز آن ها را مشخص کرد.
استاندارد ترین نوع باتری و بهترین باتری آلکالاین باتری های قلمی هستند، باتری های قلمی جزو باتری هایی هستند که بیشترین درصد استفاده را در میان مردم جهاند دارند.
طول این باتری ها حدود پنج سانتی متر است و قطر آن ها چیزی حدود 1.3 سانتی متر.
جالب است بدانید که به قدری باتری های قلمی مورد استفاده قرار می گیرند که تا کنون بیشتر از 60 درصد باتری های ساخته شده آلکالاین از نوع باتری های قلمی بوده است.
کاربرد باطری آلکالاین در کجا است؟
این باتری ها کاربرد های مختلف و متنوعی دارند، بیشتری استفاده ای که از آن ها می شود مربوط به وسایل برقی است.
علاوه بر آن به دلیل هزینه کمی که این باتری دارد گاهی از آن تحت عنوان پشتیبان برق نیز استفاده می شود.
برخی از کاربرد های باتری قلیایی:
- در ساعت ها
- انواع و اقسام وسابل برقی
- کنترل ها
- اسباب بازی های کودکان
- برخی مدل های دوربین عکاسی
- آزمایشات فنی
- و. ..
باطری های الکالاین چه مزایا و معایبی دارند؟

این باتری ها نیز همانند بسیاری دیگر از وسایل مزایا و معایبی دارند که سعی کردیم به صورت کامل برای شما بیان کنیم.
مزایا باطری ها آلکالاین
- مهم ترین ویژگی که این باتری دارد و آن را نسبت به سایر مدل های هم تراز خود متمایز می کند در این است که باتری های قلیایی چگالی انرژیشان بسیار بالا است، یعنی با وجود اینکه ساختار این باتری خیلی پیچیده نیست اما چگالی که دارد تقریبا دو برابر مدل های ساخته شده با کربن است.
زمانی که می گوییم دو برابر آن ها است منظورمان در این است که این باتری ها می توانند به همان مقدار انرژی تولید کنند با دوامی بسیار بالاتر.
- اگر شما از مدل های قابل شارژ این باتری استفاده کنید متوجه می شوید که ظرفیت آن چهار برابر باتری های هم رقیبش است.
- یکی دیگر از ویژگی هایی که باعث محبوبیت این باتری شده است عمر بسیار بالا آن است، طول عمر باتری های آلکالاین نزدیک 7 سال است و نکته ای که در آن وجود دارد این است که اگر شما از این باتری استفاده نکنید و آن را ساکن قرار دهید طول عمر آن نیز بیشتر خواهد شد.
- معمولا باتری هایی پر فروش می شوند که در دما های مختلف از خود مقاومت نشان دهند، باتری های قلیایی دقیقا همان گونه هستند و فرقی ندارد که در چه دمایی باشند.
این موضوع فقط در باتری های قلیایی صدق می کند و در باتری هایی با ساختار کربن همچین مقاومتی وجود ندارد.
- این نوع از باتری ها حتی برای فعالان محیط زیست نیز محبوب است، دلیل این موضوع بر این است که در ساختار آن ها از جیوه، سرب و کادیوم استفاده نشده است و در نتیجه نمی تواند آسیبی به محیط زیست وارد نماید. بنابراین پس از تمام شدن این باتری با خیال راحت می توان آن ها را دور انداخت.
- آخرین مزایا این باتری ها مربوط به قیمت باتری آلکالاین است، به گونه ای که شما راحت می توانید از آن ها در وسایل برقی استفاده کنید نگران هزینه های وارده نیز نباشید.
معایب باتری های الکالاین
پس از آن که مزایا این باتری را خوانید حتما برایتان سوال است که آیا این باتری معایبی هم دارد؟
بله، این باتری همانند تمام باتری دارای معایبی هر چند ناچیز است؛ که در ادامه می توانید با آن ها آشنا شوید.
- اولین عیبی که این باتری در مقابل باتری های هم رقیب خود دارد حجم و وزن آن است، در مقابل این باتری، باتری های یون لیتیوم وزن بسیار سبک تری دارند.
- مهم ترین عیب باتری های اکالاین در این است که اگر شما به صورت مدام و طی زمان زیادی از این باتری استفاده کنید احتمال بروز نشت و از بین رفتن الکترون ها را دارد.
بنابراین این باتری ها برای استفاده مدام توصیه نمی شوند زیرا در این ساعت عمر آن ها از 7 سال بسیار کم تر خواهد شد.
- آخرین نکته ای که جز معایب این باتری به حساب می آید در این است که مقاومت داخلی باتری بسیار بالا است و این امر موجب کاهش یافتن توان باتری خواهد شد.
انواع باتری آلکالاین

در ابتدا به این موضوع اشاره کردیم که این باتری ها دارای انواه گستره بسیاری هستند و کارایی های مختلف تولید می شوند.
به صورت کلی این باتری در انواع مختلفی همچون: باتری های قلمی، باتری های نیم قلمی، باتری هایی از نوع 9 ولت می باشند.
تفاوت میان باتری آلکالاین و باتری معمولی
حتما برای شما هم این سوال پیش آمده است باتری الکالاین و معمولی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
به صورت کلی بین این دو باتری تفاوت آن چنان زیادی وجود ندارد اما همان چند مورد را برای شما توضیح می دهیم.
اولین تفاوت میان این دو باتری در این است که در باتری های آلکالاین به کمک واکنش قلیایی که در بین ساختار های درونیش رخ می دهد انرژی تولید می شود اما در باتری های معمولی این انرژی توسط واکنش های اسیدی درون باتری تولید می شود.
علاوه بر این موضوع در باتری های آلکالاین جریان انرژی بسیار بالا است و این امکان را دارد عمیلیات دشارژ باتری به صورت مرتب انجام شود، اما در باتری های معمولی چنین ویژگی هایی وجود ندارد.
قیمت باتری ماشین در کیان باتری با توجه به خرید باتری قبلی از شما و ارسال و نصب رایگان در شهر تهران، بسیار به صرفه تر خواهد بود! جهت کسب اطلاعات بیشتر با 02188882222 تماس بگیرید!
باتری های قلیایی در مقابل نیکل
در مقایسه با بسیاری از باتری های قابل شارژ (مانند نیکل)، وزن قلیایی سنگین تر است، اما طول عمر متفاوتی دارد. همه چیز در مورد میزان تخلیه فعلی است. در یک دستگاه با تخلیه زیاد مانند دوربین دیجیتال، عمر باتری قلیایی بسیار کوتاهتر است. در دستگاهی با تخلیه کم مانند کنترل از راه دور، عمر طولانی تری خواهد داشت.
Alkaline همچنین برای دستگاههایی که به سادگی به برق آماده به کار نیاز دارند، مانند آلارم دود، انتخاب بهتری ارائه می دهد. آنها تقریباً 2 per در سال در مقایسه با واحدهای مبتنی بر نیکل تخلیه می کنند، که پس از 12 ماه حتی در صورت عدم استفاده تقریباً یکنواخت می شود.
باتری های آلکالاین بهتر هستند یا لیتیومی؟
به دلیل این که شما بتوانید به درستی این بین این دو باتری انتخاب کنید ابتدا باید ویژگی های باتری لیتیومی آشنا شوید.
ویژگی ها و نکات مثبت باتری لیتیومی:
- باتری های لیتومی این قابلیت را دارند که تا 3 برابر بیشتر از باتری های الکالاین عمر داشته باشند.
- عملیات کم شدن شارژ در باتری هایی از نوع الکالاین روزانه بین یک تا پنج درصد است؛ اما در باتری های لیتیومی این مقدار به اندازه ای ناچیز است مه قابل شناسایی نیست.
- ساختار باطری های لیتیومی به گونه است که ظرفیت بسیار بالایی دارند.
- باتری های لیتیومی در دمای هوایی سرد به خوبی عمل می کنند و دچار مشکل نخواهند شد.
با توجه به موارد گفته شده در بالا به یک جمع بندی بین این دو باتری می رسیم.
اگر شرایط زندگی شما به نحوی است که معمولا دمای هوا پایین خواهد بود و اصطلاح در شهر سرد سیری هستید بهتر است که از باتری های لیتیومی استفاده کنید.
همچنین اگر به دنبال یک باتری برای وسیله ای همچون دوربین عکاسی هستید بهتر است از باتری الکالاین استفاده کنید زیرا در این گونه از وسایل باتری های لیتیومی باعث خرابی می شوند.
اما اگر شما می خواهید یک باتری برای وسایل الکتریکی خود که دائما روشن است اتخاب کنید باید به سراغ باید باتری های لیتیومی بروید، زیرا همان طور که اشاره کردیم عمر این باتری بیشتر است و در صورت استفاده مدام خرای نمی شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با باتری های آلکالاین آشنا نماییم.
چه تفاوتهای فنی و شیمیایی بین باتریهای آلکالاین و باتریهای دیگر مانند باتریهای لیتیومی یا نیکل-کادمیم وجود دارد، و چگونه این تفاوتها بر ویژگیهایی مانند طول عمر، ظرفیت ذخیره انرژی، نرخ تخلیه و عملکرد در شرایط دماهای مختلف تأثیر میگذارد؟
با سلام
باتریها بهطور کلی از انواع مختلفی برخوردارند که هرکدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. باتریهای آلکالاین، لیتیومی و نیکل-کادمیم (NiCd) از جمله رایجترین انواع باتریهای مصرفی هستند که در دستگاههای مختلف به کار میروند. تفاوتهای فنی و شیمیایی این باتریها تأثیرات قابل توجهی بر ویژگیهایی همچون طول عمر، ظرفیت ذخیره انرژی، نرخ تخلیه و عملکرد در دماهای مختلف دارند. در ادامه به بررسی این تفاوتها پرداخته میشود:
1. ترکیب شیمیایی و ساختار داخلی
باتری آلکالاین:
ترکیب شیمیایی اصلی باتریهای آلکالاین از روی (Zn) و دیاکسید منگنز (MnO₂) بهعنوان مواد آند و کاتد است که در یک محیط قلیایی (آلکالاین) بهجای اسید قرار دارند.
الکترولیت در این باتریها پتاسیم هیدروکسید (KOH) است که بهعنوان الکترولیت قلیایی عمل میکند.
باتری لیتیومی:
باتریهای لیتیومی از لیتیوم بهعنوان ماده فعال در آند و کاتد استفاده میکنند. در این باتریها، از مواد مختلفی مانند کبالت اکسید لیتیوم (LiCoO₂) یا فسفات آهن لیتیوم (LiFePO₄) بهعنوان کاتد استفاده میشود.
الکترولیت در این باتریها معمولاً محلولهای نمکی لیتیوم است.
باتری نیکل-کادمیم (NiCd):
این باتریها از نیکل (Ni) بهعنوان کاتد و کادمیم (Cd) بهعنوان آند استفاده میکنند.
الکترولیت این باتریها معمولاً پتاسیم هیدروکسید (KOH) است که مانند باتریهای آلکالاین قلیایی است.
2. طول عمر و چرخههای شارژ/دشارژ
باتری آلکالاین:
باتریهای آلکالاین معمولاً طول عمر کوتاهتری نسبت به باتریهای لیتیومی دارند، زیرا ظرفیت آنها در طول زمان و پس از چندین چرخه تخلیه به طور چشمگیری کاهش مییابد.
این باتریها برای استفاده در دستگاههای کممصرف مثل کنترل از راه دور یا ساعتها مناسب هستند.
باتری لیتیومی:
باتریهای لیتیومی دارای طول عمر بسیار طولانیتر هستند. این باتریها معمولاً قادر به تحمل 500 تا 1500 چرخه شارژ/دشارژ هستند و در شرایط مناسب میتوانند به عمر 5 تا 10 سال برسند.
این باتریها بهویژه در دستگاههای دارای نیاز به ظرفیت بالاتر و مدت زمان طولانیتر استفاده مانند گوشیهای هوشمند، لپتاپها، و خودروهای الکتریکی استفاده میشوند.
باتری نیکل-کادمیم (NiCd):
باتریهای NiCd دارای طول عمر کمتری نسبت به لیتیومیها هستند. این باتریها معمولاً 500 تا 1000 چرخه دارند.
یکی از چالشهای عمده باتریهای NiCd پدیده اثر حافظه (Memory Effect) است که باعث کاهش ظرفیت واقعی باتری در صورت استفاده ناقص و عدم تخلیه کامل در هر چرخه شارژ میشود.
3. ظرفیت ذخیره انرژی و وزن
باتری آلکالاین:
باتریهای آلکالاین دارای ظرفیت ذخیره انرژی پایینتر هستند. برای مثال، یک باتری AA آلکالاین معمولاً انرژی کمتری نسبت به سایر باتریها ذخیره میکند.
این باتریها برای دستگاههای کممصرف مناسب هستند، اما برای استفاده در دستگاههای پرمصرف مانند دوربینهای دیجیتال یا ابزارهای برقی قدرتی مناسب نیستند.
باتری لیتیومی:
باتریهای لیتیومی دارای ظرفیت ذخیره انرژی بالاتر و وزن سبکتری هستند. این باتریها برای دستگاههایی که نیاز به انرژی زیاد دارند، مانند لپتاپها، گوشیهای هوشمند، و خودروهای الکتریکی ایدهآل هستند.
باتری نیکل-کادمیم (NiCd):
ظرفیت ذخیره انرژی باتریهای NiCd معمولاً بین باتریهای آلکالاین و باتریهای لیتیومی قرار دارد، اما وزن این باتریها بیشتر از باتریهای لیتیومی است. بنابراین، این باتریها برای کاربردهایی که به ظرفیت بالای ذخیره انرژی نیاز دارند، معمولاً توصیه نمیشوند.
4. نرخ تخلیه و عملکرد در دماهای مختلف
باتری آلکالاین:
باتریهای آلکالاین معمولاً دارای نرخ تخلیه ثابتتری هستند و در دماهای پایین عملکرد بهتری دارند.
با این حال، در دماهای بالا یا در شرایط استفاده طولانیمدت، عملکرد آنها به سرعت کاهش مییابد و ظرفیت کمتری ارائه میدهند.
باتری لیتیومی:
باتریهای لیتیومی میتوانند نرخ تخلیه بالا و عملکرد عالی در دماهای مختلف را ارائه دهند، اما در دماهای خیلی پایین یا خیلی بالا، ظرفیت و عمر آنها کاهش مییابد.
بهطور خاص، باتریهای لیتیومی تحت دماهای پایین بهویژه در خودروهای الکتریکی ممکن است نیاز به سیستمهای گرمکننده برای حفظ عملکرد بهینه داشته باشند.
باتری نیکل-کادمیم (NiCd):
باتریهای NiCd دارای نرخ تخلیه ثابتتری هستند و میتوانند در دمای پایینتر عملکرد بهتری نسبت به لیتیومیها داشته باشند.
با این حال، در دماهای بالا ممکن است ظرفیت آنها کاهش یابد و عمر مفیدشان کوتاهتر شود.
5. قیمت و تأثیرات محیطی
باتری آلکالاین:
این باتریها معمولاً ارزانتر هستند، اما برای استفادههای طولانیمدت یا کاربردهای پرمصرف مناسب نیستند.
آلایندگی و تاثیرات محیطی باتریهای آلکالاین نیز کمتر از باتریهای لیتیومی نیست، اما بازیافت آنها معمولاً آسانتر است.
باتری لیتیومی:
باتریهای لیتیومی از لحاظ قیمت بالاتر هستند، اما عمر طولانیتر و ظرفیت ذخیره انرژی بالاتری دارند.
مسائل محیطی باتریهای لیتیومی بهخصوص در زمینه استخراج لیتیوم و بازیافت آنها یکی از چالشهای اصلی است.
باتری نیکل-کادمیم (NiCd):
این باتریها بهطور خاص به دلیل مواد سمی مانند کادمیم که در آنها استفاده میشود، مشکلات محیطی قابل توجهی دارند. همچنین بازیافت آنها نیاز به دقت بیشتری دارد.
در نتیجه باتریهای آلکالاین، لیتیومی و نیکل-کادمیم تفاوتهای شیمیایی و فنی زیادی دارند که بر ویژگیهایی مانند طول عمر، ظرفیت ذخیره انرژی، نرخ تخلیه، و عملکرد در دماهای مختلف تأثیر میگذارد. انتخاب باتری مناسب بستگی به نیازهای خاص مصرفکننده، هزینه، ظرفیت ذخیره انرژی و شرایط استفاده دارد. باتریهای لیتیومی برای کاربردهایی که به ظرفیت بالا و عمر طولانی نیاز دارند بهترین گزینه هستند، در حالی که باتریهای آلکالاین برای دستگاههای کممصرف و باتریهای NiCd برای کاربردهای خاص یا دماهای پایینتر مناسبتر هستند.
کیان باتری بزرگترین استارتآپ تخصصی باتری خودرو در کشور است که به صورت شبانه روزی به حمل و نصب رایگان باتری خودرو در محل مشتری می پردازد.
ما در این مجموعه سعی کرده ایم بهترین محصولات تولیدی داخل کشور را از هر تولیدکننده جمع آوری نموده و با ارائه یک سبد فروش متنوع، به صورت همزمان در اختیار مشتریان خود قرار دهیم.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به صورت شبانه روزی با کارشناسان فروش مجموعه کیان باتری به شماره تلفن 88882222-021 تماس حاصل نموده، سوالات خود را مطرح کنید و مشاوره دریافت نمایید.
سلام، _سپاس بابت اطلاع رسانی مفیدتون.
مقاله خوبی بود .. بسیار متشکرم
اطلاعات مفیدی بود .خیلی ممنونم
با سلام
درود بر شما، بسیار خرسندیم که مطالب موجود در این مقاله برای شما مفید واقع شده و رضایت شما را جلب نموده است.